Melyik a legjobb lombfúvó? TOP 7 modell – Tarts a kerted levelektől mentesen!

A levelek összegereblyézése gyakran fárasztó feladat lehet. Viszont egy lombfúvó szerkezet segítségével könnyebbé és gyorsabbá teheted ezt a kerti munkát. A lombfúvók sokféle típusban és méretben kaphatók, a könnyű kézi egységektől a nehézsúlyú professzionális modellekig.

Olvass tovább, hogy megismerhesd a különféle típusokat, és megtudhasd, miért tartják az alábbi modelleket, a rendelkezésre álló legjobb lombfúvóknak a piacon.

 

 

Melyik a legjobb lombfúvó?

Legjobb választás
Scheppach BAB 150-40Li Akkumulátoros lombfúvó 40V
Scheppach BAB 150-40Li Akkumulátoros lombfúvó 40V
 • Max levegőáram: 10,4m3/perc
 • Légáramlás: 162km/óra
 • Súly: 2,36kg
Legkönyebb
Black and Decker Lombfúvó BEBL185-QS
Black and Decker Lombfúvó BEBL185-QS
 • Axiális ventilátor
 • Légáramlás: 765 m³/h
 • Légsebesség: 190 km/h
 • Súly: 2.5 kg
Legjobb benzines
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
 • 2 ütemű motor
 • Levegő sebessége: 252km/h
 • Szívóteljesítmény: 10.200 liter/óra
 • Súly: 4,3kg

 

 

A lombfúvók típusai

Az egyik legfontosabb dolog, amit tudni kell a lombfúvó gépekről, hogy többféle típus létezik belőlük, kategóriákba sorolva az általuk használt üzemanyag alapján. Így választhatunk benzinüzemű, elektromos vezetékes és akkumulátoros vezeték nélküli fúvók közül.

Alább röviden ismertetjük a különböző típusokat.

 

Benzines lombfúvó

A benzin üzemanyaggal működő lombfúvók általában a legerősebbek, és ideálisak egy negyed hektáros vagy annál nagyobb kert rendezéséhez. A benzinmotoros lombfúvó szén-monoxidot és egyéb szennyező anyagokat tartalmazó kipufogógázt bocsát ki, ezért mindig szabadban vagy jól szellőző helyen kell használni.

Két- vagy négyütemű motorral rendelkező gépeket is találhatunk. A kétütemű motorral működők olaj és benzin keverékét használják, és megfelelő egyensúlyt kínálnak a teljesítmény és a tömeg között. A négyütemű motorral rendelkezők csak benzinnel működnek, de általában nehezebbek, mint a kétüteműek, és rendszeres olajcserét igényelnek.

 

Elektromos lombfúvó

Az elektromos vezetékes egységek könnyűek, hordozhatóak és csendesebbek, mint a gázüzemű társaik. A kisebb elektromos lombfúvó szerkezetek képesek kezelni az úttesteket, a fedélzeteket és a teraszokat egyaránt, míg a nagyobb teljesítményű elektromos lombfúvók akár egy hektáros területet is kezelésbe tudnak venni.

A elektromos vezetékes lombfúvók egyenletes energiát biztosítanak az akkumulátor súlyának bevonása nélkül. Mivel azonban a vezeték korlátozza a mobilitást, elsősorban kis udvarokra vagy a ház közelében lévő területekre lehet csak használni.

 

akkus levélfúvó
Akkus levélvúvó a könnyen hordozhatóságért

Akkumulátoros vezeték nélküli lombfúvók

Az elektromos modellel megegyező előnyök mellett viszont az akkumulátoros vagy vezeték nélküli lombfúvó ráadásul kiválóan mozgatható is. Az akkumulátoros lombfúvó akkumulátorai azonban kissé megterhelik a szerkezetet, így ezeket rendszeresen fel kell tölteni.

Egyes vezeték nélküli lombfúvók olyan elemeket használnak, amelyek felcserélhetők más erőforrásokkal vagy tartozékokkal is, beleértve a szegélynyírókat, a sövénynyírókat és a láncfűrészeket egyaránt.

Ha több ilyen akkumulátoros eszközöd van, vagy ha különösen nagy a kerted, akkor már csak ezért is fontos, hogy néhány extra szerkezeted is legyen, hogy az akkus lombfúvó soha ne maradjon feltöltött akkumulátor nélkül.

 

 

Mire érdemes figyelni a megfelelő lombfúvó kiválasztásakor?

Mindenképp győzödj meg róla, hogy a lombfúvókkal kapcsolatos szakértelmed megbízható forrásból származik, mielőtt megpróbálod megtalálni a legjobb lombfúvót az udvarod rendberakásához.

Vedd figyelembe a szerkezet méretét, súlyát, teljesítményét és működési idejét, ahhoz hogy a számodra megfelelő lombfúvót választhasd ki. Ne feledd továbbá azt sem, hogy bár az extra funkciók, mint például a változó sebességű funkciókat indító gomb, bár nagyszerűek, de a lombfúvó alapvető funkcióinak megbízhatósága fontosabbak.

 

A lombfúvó mérete és súlya

Fontos figyelembe venni a lombfúvó szerkezet egészének a súlyát – ugyanis meglehet, hogy egy nagyobb modell hatékonyabban működik, de ugyanakkor kevésbé praktikus a használata.

 • A kis, kézi lombfúvók alkalmasak egy átlagos méretű, néhány fával rendelkező külvárosi terület rendezéséhez. A kézi lombfúvók általában 1.5 kg és 7 kg súly között mozognak, attól függően, hogy a szerkezetet gáz vagy áram hajtja-e. A kézi lombfúvók körülbelül 3-4 kg súllyal nehezebbek, mint az elektromos modellek. Egy ilyen kis lombfúvóhoz általában vállpántot is adnak tartozékként.
 • A nagyobb, hátizsák nagyságú modellek ideálisak azoknak, akik nagyobb kerttel rendelkeznek, vagy sok fa szegélyezi az udvarukat. Ezeknek a modelleknek nagyobb motorjaik vannak, amelyek túl nehezek ahhoz, hogy a kezükben tartsuk őket, ezért egy valódi hátizsák is tartozik a lombfúvókhoz hevederekkel rögzítve, amelyek segítik a súly elosztását. A háti lombfúvó súlya nagyjából 7-15 kg.
 • A kerekes, földön gurítható lombfúvókat általában profik és hatalmas telekkel rendelkező tulajok használják. Ezek a hatalmas lombfúvók kerekekre vannak ráhelyezve. A gép súlya ugyanis meghaladja a hátizsákos lombfúvók súlyát, így túl nehéz lenne a kezelése még hátizsák plusz hevederek vagy akár még több heveder segítségével is. Míg egyes kerekekkel ellátott lombfúvók súlya mindössze 9-10 kg csupán, a legtöbb modell súlya azonban 20 és 40 kg között mozog.

 

A lombfúvó ereje

háti levélfújó

A lombfúvók besorolása köbméter / perc (CFM) mértékegység alapján történik, amely az egységen keresztül áramló levegő térfogatát méri percenként. A lombfúvók CFM-je általában 200 és 800 egység között van. A magas tartomány, 500 és 800 közötti CFM értéket jelent, amely lehetővé teszi, hogy sokkal több levelet „mozgasson meg” a gép, mint a skála alsó részén elhelyezkedő modellek.

 

A lombfúvó teljesítményének más típusú meghatározása a km-óránkénti sebesség (km/ó), amely azt a sebességet méri, amellyel a levegő kilép az egységből órákra lebontva. Ez arra utal pontosabban, hogy a lombfúvó képes arra, hogy egy levelet nagy távolságon belül mozogasson, és nem pedig arra, hogy nagy mennyiségű levelet mozgasson. A lombfúvó kmph értéke általában 150 és 350 km/ó között mozog.

A lombfúvó motorjának méretét köbcentiméterben (cc) mérik a benzinüzemű motorral rendelkező szerkezetek esetében, a nagy köbcentiméterű motorok több üzemanyag felhasználásával ugyan de képesek hatékonyabb teljesítménnyel működni. Az ampert (A) a vezetékes elektromos lombfúvók teljesítményének mérésére használják, a volt (V) pedig általában a vezeték nélküli, akkumulátoros lombfúvók teljesítményének mérésekor használatos.

Fontos azonban jegyezni, hogy mind a CFM, mind az kmph mértékegységek alkalmazása is sokkal egyszerűbb, mint egy lombfúvó teljesítményének megsaccolása a motorjának köbcentimétere, az amper vagy akár a volt mértékegységek alapján, mivel a CFM és az km/h minden lombfúvó esetében egy pontosabb, megbízhatóbb adat.

 

A szerkezet működési időtartama

A lombfúvó működési idejének meghatározása az akkumulátorral működő modelleknél fordul elő leginkább. Technikailag a gázüzemű szerkezetek is rendelkeznek meghatározható működési idővel, bár ezt a gyártók ritkán adják meg ebben az esetben, mert az üzemanyag-keverék és a teljesítmény nagymértékben befolyásolhatja az üzemanyag elégetésének sebességét, míg az akkumulátor üzemideje általában viszonylag egyértelműen kikövetkeztethető.

A tipikus üzemidő 30 perc és 1 óra között mozog, viszont ha nem számít annyira hogy gyorsan végezz a kert rendberakásával, akkor érdemes megfontolnod, hogy egy vagy több tartalék akkumulátorba is befektess-e, így mindig rendelkezésedre fog állni egy feltöltött akkumulátor.

 

A szerkezet gyorsasági funkciói

Az alap beállításokkal rendelkező lombfúvók statikus sebességgel és légáramlással működnek, állandó CFM-et állítanak elő állandó sebesség mellett. A legtöbb gyártó azonban fejlesztette a lombfúvók sebességgel kapcsolatos beállításait, és beépítettek olyan gombokat, amellyel különböző sebességi fokozatokat lehet beállítani.

Sőt olyan sebességszabályozási funkciókat is tartalmaznak a szerkezetek, amelyek lehetővé teszik a lombfúvó számára, hogy az adott sebesség elérését követően, fenntartsa azt, csakúgy mintha a lombfúvó automatikusan erre a sebességre lenne beállítva.

Mindez pedig lehetővé teszi, hogy a lombfúvó folyamat olyan hosszú ideig tartson, amennyire nekünk szükségünk van, anélkül persze, hogy folyamatosan az indító gombon kellene tartanunk az ujjunkat.

Ez különösen hasznos ha éppen egy nagy kupac levéllel állunk szembe, vagy ha a lombfúvónkkal éppen egy nedves levélhalmot szeretnénk mozgatni, a fordulatszám-szabályozóval növelhető a CFM mérték is egészen a maximális szintig, így pedig gond nélkül mozgathatod akármerre a leveleket, mielőtt visszaesne a CFM mérték egy alacsonyabb szintre az udvar többi részének kezelése közben.

Ne feledd, hogy az indító gombot hosszú ideig nyomva tartva a kezed begörcsölhet és elfáradhat.

 

A szerkezet által működés közben kiadott zaj

A lombfúvókkal kapcsolatos leggyakoribb panasz az, hogy igen zajosak. Sok benzinüzemű modell használat közben akár 90–102 decibel mértékű zajt is kelthet; az elektromos és akkumulátoros fajták jellemzően 65 és 78 decibel mértékű zajt bocsátanak ki körülbelül.

Egyes helyi önkormányzatok olyan rendeleteket hozhatnak, amelyek korlátozzák, hogy egy lombfúvó szerkezet csak 65 vagy 70 decibel mértékű zajt bocsáthat ki 50 láb távolságban, ezért célszerű a lombfúvó megvásárlása előtt ellenőrizni a helyi rendeleteket.

A változó sebességű beállításokkal rendelkező szerkezetek, amelyek lehetővé teszik a légáramlás és a levélhulladék mozgatásának beállítását, szintén segíthetnek az ilyen típusú rendeletek betartásában. A lombfúvó használata közben mindig viselj szem- és fülvédőt, valamint porvédő maszkot egyaránt.

 

A szerkezetek felszereltsége

A levélvákuum, az aprítás vagy a talajtakarás elvégzése igencsak hasznos funkciók, amelyek lehetővé teszik a levelek felaprítását is akár, így talajtakaróként használhatók a kerti ágyásokban, ezáltal csökkentve az udvari hulladék mértékét.

Egyes vákuumképes modellek nagyobb átmérőjű csatornákat vagy csöveket tartalmaznak, amelyek segítenek a levelek összegyűjtésében. Az aprítási arányok – például 10: 1 vagy 16: 1 – jelzik, hogy a szerkezet hány zsák levelet képes mindössze egy zsáknyi levélcafatra aprítani.

 

Extra felszereltség egyes modellek esetében

Miután megállapítottad, hogy milyen típusú lombfúvóra lenne szükséged, és időt szántál arra is, hogy az egyes lombfúvókat teljesítmény alapján összehasonlítsd, a működési idejük és sebességük ismeretében, itt az ideje fontolóra venni a további funkciókat is.

Ezek a kiegészítések nem szükségesek a lombfúvó megfelelő működéséhez, de megkönnyíthetik a munkát. Általában a leggyakoribb extrák a következők: a szerkezeten lévő további funkciókat működtető gombok, szórófejek és levehető vállpántok.

 • Az egyéb funkciókat működtető gombok szigorúan véve nem csak magát a lombfúvót egészítik ki. Ezek a gombok ugyanis egy lombfúvóhoz és egy fűnyíróhoz is tartoznak, így a vásárlók többféle módon is gondoskodhatnak az udvar karbantartásáról.
 • A szórófejek lehetővé teszik a vásárló számára, hogy beállítsa a lombfúvóból kiáramló légáram hosszát és koncentrációját. Ez ideális olyan nedves levélkupacok mozgatásához, amelyeknek a földről történő felemeléséhez precíziós légáramra van szükség.
 • A levehető vállpántok megkönnyítik a lombfúvó használatát, és lehetőséget nyújtanak a vásárlónak arra, hogy beállítsa a hevederek méretét ahhoz, hogy a lombfúvót akár több ember is kezelhesse egyszerre, függetlenül az emberek magasságától és súlyától.

 

 

 

Legjobb lombfúvók – népszerű modellek

Noha számos lehetőség közül választhatunk, az alábbi lista a piac legjobb lombfúvóira szűkíti le a kört. A fent vázolt kritériumokat a különféle kategóriákban szereplő legkiemelkedőbb termékek azonosítására használták. Ezen eszközök egyike lehet az is, amit te keresel az udvarodon található levelek összegyűjtéséhez.

Az “aktuális ár”ak gomra kattintva, még több hasonló modellt is találhatsz.

Kép Termék Előnyök Ár
Legjobb választás
Scheppach BAB 150-40Li Akkumulátoros lombfúvó 40V
Scheppach BAB 150-40Li Akkumulátoros lombfúvó 40V
 • Max levegőáram: 10,4m3/perc
 • Légáramlás: 162km/óra
 • Súly: 2,36kg
Kattints ide az aktuális árért
Könnyű súly
Black and Decker Lombfúvó BEBL185-QS
Black and Decker Lombfúvó BEBL185-QS
 • Axiális ventilátor
 • Légáramlás: 765 m³/h
 • Légsebesség: 190 km/h
 • Súly: 2.5 kg
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb benzines
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
 • 2 ütemű motor
 • Levegő sebessége: 252km/h
 • Szívóteljesítmény: 10.200 liter/óra
 • Súly: 4,3kg
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb ár
Einhell TE-CB 18/180 Li - Solo Akkus Lombfúvó
Einhell TE-CB 18/180 Li – Solo Akkus Lombfúvó
 • Kimenő légáram (2. fokozat) 180 km/h
 • akkumulátoros kivitel
 • könnyű: Bruttó súly: 1.22 kg
Kattints ide az aktuális árért
Háti lombfúvó
McCulloch GB 355 BP benzines háti Lombfújó
McCulloch GB 355 BP benzines háti Lombfújó
 • 46cm³-es benzinüzemű fúvógép
 • akár 355 km/h sebességre is képes
 • Zajszint: 95dB
 • Tömeg: 9,16kg
Kattints ide az aktuális árért
Hecht 952 benzines Lombfúvó 2 LE leírása Hecht 952 benzines Lombfúvó 2 LE leírása
 • Motor: Hecht, 2-ütemű, 52cm³
 • Légszállítás: 0,24 m³/s
 • Nettó súly: 8,3kg
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb többfunkciós
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó
 • Levegő sebessége: 252km/h
 • Szívóteljesítmény: 10.200 liter/óra
 • Aprítási arány: 12:1
 • Gyűjtőzsák: 45l
Kattints ide az aktuális árért

 

 

A leggyakrabban feltett kérdések az új lombfúvókkal kapcsolatban

Alább találsz egy válogatást a leggyakrabban feltett kérdésekből a lombfúvókkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük és megválaszoltuk őket, így neked nem kell órákat töltened azzal, hogy megtaláld a számodra szükséges információkat.

 

Kérdés: Melyik a fontosabb érték egy lombfúvó esetében, a CFM vagy az km/h?

Ez a vásárló szándékától függ. Ha a cél egy nagy mennyiségű levélkupac megmozgatása, akkor a magasabb CFM érték a fontosabb a lombfúvó kiválasztásakor. Ha azonban a cél egy kis vagy közepes mennyiségű levélhalom nagyon nagy távolságban történő mozgatása, akkor jobb, ha magasabb kmph értékű szerkezetet választjuk.

 

Kérdés: Milyen CFM értékkel kell rendelkeznie egy a célnak megfelelő lombfúvónak?

A CFM érték jelzi, hogy a lombfúvó milyen mennyiségű levelet és egyéb hulladékot képes mozgatni. A célnak megfelelő CFM értéknek 300 és 500 közé kell esnie.

 

Kérdés: Melyik a hatékonyabb egy kétütemű vagy egy négyütemű lombfúvó?

A benzinüzemű lombfúvó motorjának megfelelő típusa a vásárló igényeitől függ. A kétütemű motor erőteljes és tartós, ugyanakkor hangos és nem hatékony a benzin és az olaj keverék miatt.

A négyütemű motorok hatékonyabbak, de ennek viszont ára van. Ezek a motorok azonban sok vásárló számára vonzóak, mert az üzemanyag és az olaj keveredik a motorban, így a benzinz és az olajat szükség szerint külön lehet bele adagolni, ahelyett, hogy a megfelelő olaj / benzin arány kialakításával kellene foglalkoznunk.

 

Kérdés: A lombfúvók hagyományos benzinnel működnek?

Az adott lombfúvóhoz lesz majd egy útmutató, mely az általa „fogyasztott” benzin és olaj típusát is feltünteti, beleértve a megfelelő benzin / olaj arányt is, ha szükséges.

Az üzemanyag-ellátással kapcsolatos információkért mindig olvasd el a gyártó által biztosított útmutatót, mert a termékek között eltérések lehetnek és gyakran vannak is.

Kérdés: Az elektromos lombfúvók halkabban működnek?

Valamennyi lombfúvó ad ki hangot a nagynyomású légáramlás következtében, de az elektromos lombfúvók nem egy zajos benzinüzemű motor segítségével működnek, ezért általában sokkal csendesebbek, mint egy benzinüzemű lombfúvó.

 

Kérdés: A lombfúvó nedves levélkupacok esetén is használható?

Az, hogy a lombfúvót nedves leveleken is lehet-e használni, az az adott lombfúvó kimenő légáram (CFM) értékétől és a nedves levelek mennyiségétől függ.

Ha van egy nagy halom nedves levél, akkor még a nagyon erős lombfúvók is kudarcot vallhatnak a feladat elvégzésében.

Ha a levelek apró csomókban vannak, vagy szétszórva a gyepen, akkor a lombfúvóknak viszont képesnek kell lenniük arra, hogy különösebb probléma nélkül mozgassák a leveleket.

 

Kérdés: Hogyan használhatunk hatékonyan egy lombfúvót?


Csupán csak követned kell ezeket az egyszerű lépéseket a lombfúvó szerkezet hatékony használatához:

1. Vizsgáld meg az adott területet, és kézzel távolítsd el az esetleges nagyobb törmelékeket, például a botokat vagy a leszakadt ágakat.
2. Vegyél fel egy megfelelő egyéni védőfelszerelést (PPE), beleértve a hosszú nadrágot, kesztyűt, védőszemüveget és zajcsillapító fülvédőt.
3. Helyezz el egy ponyvát az udvar tiszta területén, ahova a leveleket össze szeretnéd gyűjteni.
4. A lombfúvóval a leveleket nagyobb halmokba gyűjtheted, amelyek könnyen kezelhetőek, és megakadályozzák a levelek szétszóródását.
5. Irányítsd a levegő áramlását a levélhalom tövéhez ahhoz, hogy az egész halom elmozduljon, ahelyett, hogy csak a leveleket fújnád le a halom tetejéről.
6. Gyűjtsd össze a leveleket a ponyvára, és dobd őket az erre a célra kapható szemetes zsákokba, hogy megfelelő módon legyenek elszállítva.
7. Gereblyével gyűjtsd össze a kósza leveleket, amelyek a földön maradtak.

 

 

Összegzés

A levelek összegereblyézése és a fűnyírás sok időt vehet igénybe, és ráadásul a hátunkat és izmainkat is fájlalni fogjuk utána jó néhány napig. A lombfúvók gyors munkát végeznek a levelek összegyűjtésével és a fűnyírás elvégzésével, amelyek egyébként rengeteg időt vennének igénybe, ezzel pedig sok erőfeszítést megtakarítva és megakadályozva az izomfájdalmat egyaránt.

Elérhetők benzinüzemű-, akkumulátoros- és vezetékes elektromos opciókban is, így a vásárlók széles választékból választhatnak az udvar tisztaságának megőrzése érdekében.

Ne feledd, hogy a lombfúvó teljesítményét általában CFM és km/h értékekben is mérik. A CFM az a mértékegység, amelyet a lombfúvó által mozgatható levelek mennyiségének meghatározására használnak, míg az km/ó a légáramlás sebességét méri, amely ahhoz a távolsághoz kapcsolódik, amilyen messzire a lombfúvó képes a leveleket elmozdítani.

A legtöbb kert rendezéséhez elegendő csak a kézi vagy hátizsákos lombfúvó, de a hivatásos tereprendezők és karbantartók a nagyobb kereskedelmi területek kezeléséhez jóval nagyobb, kerekekkel ellátott lombfúvókat szoktak használni.