Legjobb lombszívó gépek – Tippek és Vásárlási útmutató

Hogyan teheted a kert rendbetételét egyszerűbbé? A levelek és egyéb növényi törmelékek eltakarítására használt eszközök nem váltak be? Mi segíthetünk megoldani ezt a problémát.

A szívással takarító gépeknek nem csak otthonod falain belül van helye. Ha befektetsz a legjobb lombszívó gép egyikébe, akkor csökkentheted a terhet, amit a ház tisztán tartása jelent, kívül és belül egyaránt.

 

 

Melyik a legjobb lombszívó? – TOP 3 típus

Itt van 3 népszerű lombszívó, melyek a különböző kategóriákban jól teljesítenek. A cikkben lejjebb még több ajánlást is találhatsz.

 

Leggazdaságosabb

Einhell GC-EL 2500 E Elektromos Lombszívó

Einhell GC-EL 2500 E Elektromos Lombszívó
 • pénzt takarít meg
 • felhasználóbarát
 • 40 l-es gyüjtőzsák
Legjobb benzines

Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó 1 LE

Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó 1 LE
 • könnyű és egyszerűen kezelhető
 • alkalmas nagyobb területekhez
 • lombszívó, lombfúvó egyben
Legjobb kombinált

Fieldmann FZF 4050-E Elektromos lombszívó/apírtó/fúvó 3000W

Fieldmann FZF 4050-E Elektromos lombszívó/apírtó/fúvó 3000W
 • környezetbará
 • csendes
 • aprító funkcióval

 

 

 

Mi az a lombszívó?

Nem szabad hagyományos porszívót használni a levelek feltakarítására. Nagy az esélye, hogy gond nélkül felszívja őket, de könnyen eltömítheti a gépet. Ehelyett használj kifejezetten a levelek, a föld vagy más zöldhulladékok felszívására tervezett szívó berendezést, anélkül, hogy kárt tennénk a gépben.

Miben különböznek tehát a háztartási porszívók és a lombszívók? Igazság szerint a mechanikájuk ugyanaz. A lombszívók egy nagy sebességű ventilátorral működnek, amelyet egy motor hajt – akárcsak a beltéri porszívóknál.

A ventilátor egy levegőbevezető tömlőhöz és egy elszívótömlőhöz csatlakozik. A szívás akkor történik, amikor a ventilátor a kettő közötti kis rekeszben levegőt hoz létre. Ez a kialakítás az, ami a legnagyobb különbséget jelenti.

A háztartási porszívók a szennyeződést egy szűrőn keresztül nyomják át, és egy portartályba vagy zsákba helyezik azt. A lombszívók összegyűjtik és egyenesen egy nagy zsákba küldik a kerti hulladékot, hogy könnyebben el lehessen dobni. Csöveik emiatt lényegesen nagyobbak, és ezért nem dugulnak el.

 

 

Miért érdemes lombszívót venni?

A lombszívó készülékek nagyon jók, de talán még mindig bizonytalan vagy a vásárlással kapcsolatban. Ha ez a helyzet, íme néhány tény, ami talán segít meghozni a döntést:

 • Jobb a környezetnek: A lombszívók környezetbarátabbak lehetnek, mint a gereblyézés és a hagyományos fújógépek, mivel csökkentik a műanyag szemeteszsákok használatát. A lombszívókhoz csatlakoztatott zsákok a levelek lerakását vagy ártalmatlanítását is egyszerűbbé, kényelmesebbé és kevésbé pazarlóvá teszik.
 • Minimalizálják az erőfeszítést: A gereblyézés sokkal több erőfeszítést igényel, mint a lombszívózás, és nehezebb is lehet. Ismerjük a széllel szembeni gereblyézés küzdelmét, vagy azt, amikor a háziállatok vagy a gyerekek ráugranak a már meglévő levélkupacra. A lombszívó energiát és időt takarít meg, és sokkal hatékonyabbak, mint a gereblyék és a fújógépek.
 • Költséghatékony: A lombszívók nem kerülnek túl sokba. Sőt, gyakran kevesebbe kerülnek, mint egy átlagos háztartási porszívó. Nézd meg az ajánlásainkat, ha nem hiszed el. Ha tehát egy sokoldalú gépet választasz, még többet spórolhatsz a tartozékokon és szerszámokon.
 • Könnyen kezelhető: Lehet, hogy gonosz gépeknek tűnnek, de a lombszívók könnyűek és rendkívül könnyen kezelhetőek. Nincs hosszas tanulási folyamat, nagyon kevés (ha van egyáltalán) a beállítási munka, és a karbantartás is ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos porszívók esetében.

 

 

einhell lombszívó
Einhell lombszívó

Hogyan válaszd ki a legjobb lombszívót

Mindjárt itt az ideje, hogy bevásárolj, de előbb fontold meg, mit is keresel egy lombszívóban. Néhány funkcióval akár pénzt is spórolhatsz a jövőben. Az, hogy milyen gépet vásárolsz, az udvartól függ, és attól, hogy mire van szükséged.

Ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, a legjobb lombszívót vásárolod meg, tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

 

 

Milyen funkciókkal rendelkezik?

Érdemes átböngészni a téged érdeklő gépek termékleírásait. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsd egy lombszívó ár-érték arányát. Az is kiderül belőle, hogy mennyi ideig fogod majd használni.

Egyes modellek például újrahasználható zsákokkal, mások pedig eldobható zsákokkal rendelkeznek. Egyesek lehetnek vezetékesek, mások vezeték nélküliek.

Ne csak a reklám miatt válassz divatos funkciókkal rendelkező, nagy nevű lombszívót. Sokkal jobb, ha olyat választasz, ami tényleg neked kell. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy pénzt pazarolsz olyasmire, amire nincs szükséged vagy nem szereted.

 

 

Milyen motort érdemes választani?

Sok más eszközhöz hasonlóan a lombszívók is lehetnek gázüzeműek, vezetékesek vagy akkumulátorosak. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és eltérő módon felelhetnek meg az igényeidnek.

 

Benzines lombszívó

A nagy teljesítményű benzinüzemű gépek jellemzően a kereskedelmi projektek számára vannak fenntartva. A benzinüzemű gépek nagy teljesítményűek, és gyakran felülmúlják a vezetékes és akkumulátoros modelleket (bár nem mindig).

Hátrányai: A gázüzemű gépek nagy karbantartási igényűek és hajlamosak sok zajszennyezést okozni. Emellett olyan kipufogógázokat bocsátanak ki, amelyek károsak a környezetre és rád, a kezelőre.

 

Elektromos lombszívó

A vezetékes lombszívók általában könnyebben karbantarthatók, mint a gázüzemű lombszívók, és nem bocsátanak ki olyan káros szennyezőanyagokat, mint a gázüzemű társaik.

A vezetékes lombszívóknak korlátlan üzemidejük van, ellentétben az akkumulátoros eszközökkel. Csak csatlakoztasd a lombszívót egy konnektorhoz, és máris készen állsz.

A vezetékkel működő lombszívók hátránya, hogy nem mindig olyan erősek, mint a gázüzemű lombszívók, és a vezeték egy adott területre korlátoz téged. Ha olyan területen kell dolgozni vele, ahol nincs elérhető konnektor, akkor nem biztos, hogy egy vezetékes modellre van szükséged.

 

Akkumulátoros

Az akkumulátoros lombszívók környezetbarát gépek, és lehetővé teszik a vezeték nélküli udvari munkát. Nem kell többé a vezetékkel bajlódni, ha túl messzire mész vele, és nem korlátozódsz le egy konnektor közeli területére.

Az akkumulátoros lombszívók hátránya? Lemerülnek, és újra kell őket tölteni. Nincs korlátlan üzemidő, és nem éri el ugyanazt a teljesítményt, mint néhány nagyobb teljesítményű benzinzemű modell.

 

 

Multifunkciós lombszívó?

Ha még több energiát szeretnél megtakarítani, szerezz be egy multifunkciós lombszívót. Ezek olyanok, amelyek mulcsozzák a leveleket, fújóként is működnek, és kezelik a nedves szerves hulladékot.

Valószínű, hogy ezek a funkciók nem kerülnek pluszba, és ha mégis, akkor sem lesznek túl drágák. Egy többcélú gép megvásárlásával megspórolod azt a pénzt, amit egyébként különböző gépekre költenél.

 

Többcélú szívók

Ezek nem igazi lombszívók, és lényegesen kisebb kapacitással rendelkeznek. A csalódások elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy a kívánt modellnél fel van tüntetve, hogy az egy lombszívó.

 

 

Mekkora a kapacitás?

Egy kis pázsithoz vagy egy futballpályához van szükséged lombszívóra? A lombszívó méretét és kapacitását illetően is van választási lehetősége. Ez a két specifikáció általában kéz a kézben jár annak meghatározásakor, hogy a lombszívó milyen törmeléket képes kezelni.

Egy kicsi, kézi lombszívó valószínűleg nem lesz képes ágakat vagy köveket felvenni. Egy ipari minőségű hátizsákos lombszívó viszont igen.

Otthoni használatra tehát nem kell túlzásba vinni a gép méretét. Egy kis méretű, erős szívóerővel rendelkező lombszívó hatékonyabb lesz, mint egy nagy, alig szívó.

 

A méret a lényeg

Figyelj a téged érdeklő modell méreteire és súlyára. Nem szeretnél olyat vásárolni, amelyik túl nehéz ahhoz, hogy kényelmesen tudd használni. Ne felejtsd el figyelembe venni a táska súlyát, amikor tele van.

 

 

A legjobb lombszívó gépek tesztje, értékelése

 

Kép Termék Előnyök Ár
Legjobb ár

Einhell GC-EL 2500 E Elektromos Lombszívó

Einhell GC-EL 2500 E Elektromos Lombszívó
 • Elektronikus fordulatszám-szabályozás
 • 40 literes fűgyűjtő zsák
 • Súly: 3,13 kg
Kattints ide az aktuális árért
Könnyű súly

Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó 1 LE

Riwall PRO RPBV 26 Benzinmotoros lombszívó/lombfúvó 1 LE
 • kombinált: lombszívó és lombfúvó
 • 1 LE-s erős motor
 • Gyűjtőzsák: 45l
 • Súly: 4,3kg
Kattints ide az aktuális árért
Több funkciós

Fieldmann FZF 4050-E Elektromos lombszívó/apírtó/fúvó 3000W

Fieldmann FZF 4050-E Elektromos lombszívó/apírtó/fúvó 3000W
 • 2 ütemű motor
 • környezetbarát
 • szabályozható teljesítmény
 • Súly: 3,7kg
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb akkumulátoros

Gardena PowerJet 40-Li akkumulátoros Lombfújó/lombszívó 40 V

Gardena PowerJet 40-Li akkumulátoros Lombfújó/lombszívó 40 V
 • akkumulátoros üzemű
 • lombfúvó / lombszívó egyben
 • könynen kezelhető
Kattints ide az aktuális árért
Halk üzem

Gardena AccuJet 18-Li akkumulátoros Lombfújó/lombszívó 18 V

Gardena AccuJet 18-Li akkumulátoros Lombfújó/lombszívó 18 V
 • akkumulátoros üzem
 • alacsony zajszint
 • kompakt méret
Kattints ide az aktuális árért
Kerekes kivitel

Hecht 3113 elektromos kerekes Lombszívó/lombfúvó 3000 W

Hecht 3113 elektromos kerekes Lombszívó/lombfúvó 3000 W
 • kényelmes használat
 • teleszkópos nyél
 • lombszívó és lombfúvó egyben
Kattints ide az aktuális árért
Önjáró

Hecht 8574 benzines önjáró Lombszívó- és aprító gyűjtőzsákkal

Hecht 8574 benzines önjáró Lombszívó- és aprító gyűjtőzsákkal
 • professzionális lombszívó aprítóval
 • 130 literes gyűjtőzsák
 • széles munkavégzés
 • több sebesség fokozat
Kattints ide az aktuális árért

 

 

Mire lehet használni a lombszívót?

A lombszívók kiváló eszközök, de még mindig vannak korlátaik. Ha helytelenül használjuk őket, akkor a szívóerő csökkenhet, vagy akár el is romolhatnak. Tartsd szem előtt a következőket, hogy optimalizáld a saját készülékedet:

 • Kerüld a furcsa vagy nehéz törmeléket: Néhány nagy teherbírású lombszívó képes lehet kezelni az ilyen törmeléket. De otthoni használatra a legjobb, ha elkerülöd. A kövek, sziklák, gallyak és ágak eltömíthetik vagy károsíthatják a lombszívót és annak zsákját.
 • Ne érintsd vele a földet: Ne használd a lombszívót ugyanúgy, mint a padlóporszívót. Ha a talajhoz ér, a rezgések karcolásokat vagy repedéseket okozhatnak, amelyek meggyengíthetik a tömlő épségét. Ráadásul rosszul is fog kinézni.
 • A szemét a modelltől függ: Nem jó ötlet azt feltételezni, hogy a lombszívó képes kezelni a műanyagot, az üveget, a szemetet vagy más szervetlen szemetet. A legjobb, ha először ellenőrzöd a modell tulajdonságait, hogy megbizonyosodj róla. Ha bizonytalan vagy, és mégis megkockáztatod, elromolhat vagy eltömődhet a lombszívó.
 • Fújás? Lehetséges: A lombszívó és a lombfúvó két különböző dolog, de az általad kiválasztott modell mindkettőként működhet. Nem minden lombszívó rendelkezik azonban ezzel a képességgel, ezért vásárlás előtt ellenőrizd a gép specifikációit. Ez egy hasznos bónusz, amivel pénzt takaríthatsz meg.
 • Mulcsozás: Egyes lombszívók képesek mulcsozni az összegyűjtött leveleket. Ez helyet takarít meg a zsákban, és kevesebb munkát kell végezned. Ha tehát komoly kertészkedő vagy, a mulcsozási arányra érdemes odafigyelned. A 10:1 például azt jelenti, hogy a lombszívó 10 zsák száraz levelet mulcsoz egy zsákba. Vedd azonban figyelembe, hogy a mulcsozás sűrűbbé teszi a leveleket, ezért a zsákok nehezebbek lesznek.
 • Nedves levelek felszívása: Nem szabad pocsolyákat szívni a lombszívóval, de a nedves vagy átázott leveleket általában biztonságosan fel lehet szedni vele. Ennek ellenére mindig ellenőrizd a gép specifikációit, mielőtt kipróbálnád, hogy elkerüld a lombszívó károsodását. A nedves leveleket könnyebb mulcsozni is, ezért próbálj meg olyan gépet találni, amely mindkettőre képes.

 

Gyors tipp

Mielőtt használnád a lombszívót, vizsgáld át az udvart a lehetséges veszélyes hulladékok vagy tárgyak után. Ha ezt elmulasztod, tönkreteheted a lombszívót, különösen, ha hosszú vagy ápolatlan füvet takarítasz vele, amely nehéz vagy éles törmeléket rejthet.

 

 

Ez aztán nem lelombozó érzés!

A lombszívó a leghatékonyabb módja a szerves törmelék eltávolításának a gyepről, a felhajtóról, az udvarról vagy a kertből. Óriási mennyiségű időt és fáradságot takaríthatsz meg, ha beruházol egy ilyen készülékbe. Sokkal hatékonyabbak, mint más kézi kerti eszközök, például a gereblyék vagy kerti seprűk.

Ezek a lombszívók nem kerülnek túl sokba, és általában mindennel fel vannak szerelve, amire szükséged van ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a kültéri takarításból. Általában jobban kímélik a környezetet, és könnyen lehet őket kezelni.