Hogyan használd a Lombfúvót? Tippek a hatékony munkavégzéshez.

Amikor a rövidülő nappalok és a sárguló levelek a fákon jelzik az ősz kezdetét, a gondolataid azokon az órákon fognak járni, amelyeket kint töltesz a végtelennek tűnő levélhalmok összeszedésével, de tudok erre neked egy jobb megoldást.

A megfelelő lombfúvó beszerzésével pillanatok alatt lerendezheted a leveleket, rendben tarthatod az udvarodat, és időt takaríthatsz meg fontosabb vagy kellemesebb tevékenységekre. Ha ez az ötlet szimpatikusnak tűnik számodra, akkor íme minden információ, amit tudnod kell a lombfúvó használatáról.

 

 

lombfúvó használata

Hogyan használhatod biztonságos módon a lombfúvót

Bármilyen típusú elektromos szerkezet használatakor a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie, és ez az utasítás mindenféle elektromos eszköz használatba vételekor igaz. A lombfúvók gallyakat, szennyeződéseket és mindenféle egyéb törmeléket képesek felbolygatni, de mielőtt elkezdenéd használni, bizonyos lépéseket meg kell, hogy tegyél a saját védelmed érdekében.

A lombfúvó használatakor ellenőrizd minden esetben, hogy a megfelelő védőfelszerelést használod-e. Például, hogy a szemeid védelme érdekében megfelelő védőszemüveget viselsz-e – a védőszemüveget nem szabad lecserélni napszemüvegre vagy más hasonló kiegészítőre!

A lombfúvók is nagy zajt tudnak kelteni – különösen a benzinüzemű lombfúvók, de akár még az akkumulátorral működő modellek is. Hosszabb ideig történő használata végleg károsíthatja a hallásodat, ezért mindenképpen viselj fülvédőt.

Egyéb kiegészítők, amelyek talán nem a legszükségesebbek, de igen ajánlott beszerezni őket, például az orra és szájra helyezhető porvédő maszk, a munkakesztyű és a kevésbé lenge ruhadarabok viselése. Kerüld továbbá az ékszerek vagy bármely más felesleges kiegészítő viselését, amely a szerkezetbe akadhat.

 

 

einhell lombszívó

Mikor érdemes használni a lombfúvót

Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő pillanatot, amikor bevetjük a lombfúvót a levél kupacok ellen. A víz extra súlya miatt a nedves leveleket sokkal nehezebb eltolni vele, mint a száraz leveleket, mondhatni a nedves levél halmokat szinte lehetetlen a lombfúvóval mozgatni. Így tehát meg kell várni, amíg a levelek megszáradnak.

Próbáld meg a lombfúvót lehetőleg egy szélcsendes napon használni. A levelek halomba gyűjtése egy szeles napon olyan, mintha macskákat kergetnél.

Ha mégsem sikerül egy szélcsendes napot választani, akkor legalább akkor próbáld meg a lombfúvót használni, ha a szél a megfelelő irányba fúj. A levelek összegyűjtése széllel szemben ugyanis nem éppen egy mókás feladat, amit élvezni tudnál.

Végül pedig, fontos, hogy légy figyelmes. Ne feledd, hogy a lombfúvók hangos és irritáló hangot adnak ki. Ne használd tehát túl korán reggel, amikor a szomszédaid még alszanak – és lehetőleg akkora se időzítsd ezt a tevékenységet, amikor a szomszédod éppen az udvarán élvezi az utolsó napsütéses órákat egy könyvvel a kezében.

 

 

A lombfúvó helyes használatának lépései

Íme tehát sorban a követendő lépések, amint készen állsz, hogy megtisztítsd a kertedet a szanaszét heverő levelektől.

 

1. lépés: Válassz egy helyet ahova összegyűjtöd a leveleket

Mielőtt nekikezdesz, el kell döntened hogy, hová kerül majd a végső nagy levélhalom. Ez lehetővé teszi, hogy módszeresen és szisztematikusan dolgozz a célod elérése érdekében.

Ha azt tervezed, hogy a leveleket utólag gyűjtöd össze, akkor is érdemes egy ponyvát helyezni a földre, ahová fújni fogod a leveleket, hogy sokkal könnyebb legyen a végén felszedni őket.

Ha nagy területet kell lefedned a takarítás közben, és rengeteg leveled van szétszóródva, akkor érdemes megfontolnod, hogy több levélgyűjtő helyet is előkészítesz.

 

2. lépés: Kezdd a sövényekkel és az épületekkel

Amikor elkezded használni a lombfúvót, először a sövények alól és az épületek széle mentén távolítsd el a leveleket. Miután az összes levelet kiterelted a szabadba, elkezdheted őket az előre kijelölt célterület felé fújni.

Ha egyenes vonalban dolgozol lineáris alakzat mentén, akkor irányítsd a lombfúvót egy gyengéd U alakban a levelek maximális mennyiségének eltolásához.

 

3. lépés: Kezdd a munkát a kert szélénél

Ha csak belevágsz a közepébe egy hatalmas területnek, és megpróbálod a leveleket előre fújni, akkor csak úgy tudsz haladni ha oldalra fújod a levélkupacokat.

A helyes módja viszont inkább az, ha oldalirányban dolgozol, felfelé és lefelé sétálsz a kert mentén, a leveleket pedig a kívánt irányhoz képest merőlegesen mozgatod. Ha ezt nem tudod elképzelni, hogy hogyan lehetséges, akkor nézd meg a fenti linken elérhető videót.

Ilyen módon fokozatosan mozgathatod a leveleket a kívánt irányba.

 

4.lépés: Dolgozz a levélkupacok mentén körbe, ahhoz hogy egy nagy kupacot alkossanak

Amikor a levelek nagyjából azon a helyen vannak, ahova szántad őket, akkor kezdj el körülöttük körben dolgozni ahhoz, hogy a kijelölt célterületen végül egy nagy kupacot alkossanak. Majd folytasd tovább így ahhoz, hogy az összes levelet egy nagy halomba gyűjthesd össze.

 

 

akkus levélfúvó
Akkus levélvúvó a könnyen hordozhatóságért

Öt tipp, hogy még hatékonyabban használhasd a lombfúvót

Íme néhány további tipp, amelyek segíthetnek, hogy hatékonyabban tisztíthasd meg az udvarodat a levelektől.

 

1. Tartsd a lombfúvó szerkezetet lapos szögben

Ha a lombfúvót lapos szögben tartod, akkor minden egyes fújással több levelet mozgathatsz meg.

 

2. Sima, széles suhintásokat végezz

Ha a levelek nagy területen szóródtak szét, próbálj széles, lassú, sima suhintásokat végezni, ne pedig gyors és rendszertelen mozdulatokat. Ez segít abban, hogy a lehető legtöbb levelet mozdíthasd el, és hogy mind a kívánt irányba mozduljon.

 

benzines levélfúvó

3. Ne próbálj minden egyes levelet elfújni

Ha minden levelet az utolsó szálig megpróbálsz a lombfúvóval elmozdítani, akkor a végére biztosan beleőrülsz majd. A lombfúvókat úgy tervezték, hogy a leveleket tömegesen tudják mozgatni, és nem pedig egyesével.

Miután végeztél tehát a munka nagy részével, a maradék egy-egy levélkét egy gyors gereblyézéssel, vagy akár kézzel is felszedheted, hogy aztán egy se maradjon.

 

4. Válaszd ki a megfelelő modellt

Számos különféle típusú lombfúvó létezik, beleértve a hátizsákos lombfúvó modellt is, amelyek jól teljesítenek a nagyobb területeken végzett munka esetén, de létezik tolható/húzható típus is, ami praktikus, ha nincs erőnk a szerkezet hordozásához. Ügyelj arra, hogy az igényeidnek leginkább megfelelőt válaszd.

 

5. Használd a vákuum funkciót a kis, megközelíthetetlen területeken

Léteznek kombinált modellek, amelyek a fúvás mellett, lombszívó funkcióval is el vannak látva. Ez az üzemmód a legalkalmasabb a kisebb, nehezen megközelíthető területek kezelésére – bár ha az általad választott szerkezet ügyesen tud talajtakarást végezni, akkor nagy mennyiségű levél felszívására és egy zsákba tömörítésére is felhasználhatod.

 

 

Egy szuper praktikus eszköz- Amennyiben tudod, hogy hogyan használd helyesen

A lombfúvó rengeteg kemény munkaórát takaríthat meg neked, de ha nem tudod, hogy, hogyan kell megfelelően használni, akkor nagyobb rendetlenséget okozhatsz az udvaron, mint amit kezelni szerettél volna eredetileg.

Ha még csak ismerkedsz a lombfúvókkal, és kíváncsi vagy arra hogy, hol érdemes kezdeni, egyszerűen kövesd a tanácsainkat, és pillanatok alatt elsajátíthatod a szükséges technikákat.