Melyik a legjobb ágaprító? Tippek és útmutató a választáshoz

Ebben az áttekintésben a piacon elérhető legjobb ágaprító (nevezik még gallyaprító, gallydaráló, ágdaráló) lesz szó, beleértve a negatív és pozitív tulajdonságaikat is. Amikor a nyár beindul, akkor hirtelen a kertészek nyakába is rengeteg feladat szakad, metszeniük, darabolniuk és vagdosniuk kell. A kerti idény során a fákat és a szőlőtőkéket is rendszeresen vissza kell metszeniük. De Te vajon mit kezdesz ezen erőfeszítéseid végtermékével, a sok kerti szeméttel?

A zöldhulladékként való elszállíttatása csak pénz- és időpocsékolás. Miért ne csinálnál belőle inkább organikus komposztot a kerted számára? Az így feldolgozásra kerülő hulladék ugyanis nagyszerű, gazdag alapanyaga lehet a kert komposztnak. A következő szezonban a veteményeskert talajához adva ízletes organikus termény lesz a jutalom.

Ebben az áttekintésben az elérhető leghatékonyabb ágapírtókról és darabolókról lesz szó, illetve adunk néhány tippet a piacon elérhető legnépszerűbb termékekre is.

 

 

Melyik a legjobb ágaprító?

Amennyiben csak a lényeg érdekel és csak az elérhető legjobb ágvágókra vagy kíváncsi, akkor itt vannak a mi ajánlásaink. A modelleket kategorizáltuk és az alábbi három csoportba soroltuk őket: az elérhető legjobb, a prémium kategóriás és a költséghatékony gép.

 

Kép Termék Előnyök Ár
Arany középút

HECHT 624 ÁGAPRÍTÓ, 2400W

HECHT 624 ÁGAPRÍTÓ, 2400W
 • Teljesítmény: 2400W
 • Max ágvastagság: 4, 5 cm
 • Aprított anyag gyűjtőzsákja: 50 liter
 • Súly: 11 kg
 • Késes kivitel
Kattints ide az aktuális árért
Népszerű termék

PowerPlus Powerplus szürke ágaprító gép 2400w

PowerPlus Powerplus szürke ágaprító gép 2400w
 • Névleges teljesítmény: max 2400 W
 • Késes aprítórendszer
 • Max. vágási méret: 40 mm
 • Gyűjtő doboz/táska térfogata: 50l
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb minőség

Hecht 6208 benzinmotoros kerti ágaprító

Hecht 6208 benzinmotoros kerti ágaprító
 • Kerti aprító, amely hatékony és gyors
 • Könnyű szállítani
 • Erőteljes 4-ütemű motor, alacsony károsanyag-kibocsátással
 • Motorteljesítmény 5,2 kW 
 • Hengerűrtartalom 208 cm3
Kattints ide az aktuális árért
Csendes

Hecht 626 Silent elektromos Ágaprító 2600 W (Gyűjtőzsák nélkül)

Hecht 626 Silent elektromos Ágaprító 2600 W (Gyűjtőzsák nélkül)
 • Teljesítmény: 2600W
 • Aprítható ágak max. átmérője: 4cm
 • Tömeg: 23,5kg
 • nagyon csendes készülék
Kattints ide az aktuális árért
Klasszikus

Hecht 6280 xl maróhengeres elektromos ágaprító 2800 watt

Hecht 6280 xl maróhengeres elektromos ágaprító 2800 watt
 • fogazott hengerrel ellátott daráló
 • csendes gép, amely a zúzott anyagot önmagában húzza
 • 2800 W-os bemeneti teljesítmény
 • 4,5 cm átmérőjű ág méretig
 • 55 l-es doboz gyűjtő
Kattints ide az aktuális árért
fieldman kerti aprító Fieldman ELEKTROMOS KERTI APRÍTÓ 2500 W
 • Túltöltés elleni védelem
 • 50 literes gyűjtőtasak
 • Motor teljesítmény (P:1): 2500 W.
 • Max. Csomó vastagsága: :40 mm
 • Kés technológia
Kattints ide az aktuális árért

 Még több ágaprítóért kattints ide

 

 

Gallyaprító áttekintése

Egy ágaprító mindig hasznodra lehet a ház körül. Nemcsak csökkenti a takarítási munkálatok mennyiségét, de abban is a segítségedre lehet, hogy organikus komposztot állíts elő a kerted felvirágoztatására. Az alábbiakban a mi véleményünket olvashatod.

 

 

Milyen ágaprítót vegyek? – vásárlási útmutató

Most, hogy más van elképzelésed arról, hogy mely aprítók számítanak a legjobb daraboknak a piacon. Beszéljünk egy kicsit a legfontosabb tulajdonságaikról is, hiszen ez segíthet döntésre jutni afelől, hogy melyik a Te kertednek leginkább megfelelő.

 

 

Egy jó gallyaprító tulajdonságai

Minden kertész könnyen beláthatja, hogy egy kert sok nyűggel és főleg takarítással jár. A karbantartás csak egy részét fedi le a kerti munkáknak, mi pedig állunk elébe. De miért kínlódnánk, ha a technológia fejlődésének köszönhetően akár könnyíthetünk is az erőfeszítéseken? Egy ágaprító/daráló segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki a kertedből, a levagdosott ágakat és az organikus hulladékot komposzttá alakítja, ahelyett, hogy a szeméttelepre kellene szállíttatni. Készíts mulcsot házilag az udvaron elhullott levelekből, gallyakból, ágakból és szőlővesszőkből. Készíts belőle jótékony adalékot a virágágyásoknak. Spórolj meg az ágaprítóval a komposzt és talajtakaró vásárláson egy szezonban akár több tízezer forintot is.

 

 

Van különbség az ágaprítók között?

A gallyaprítónak és a darálónak különböző funkciója van a kertben. Mindamellett a két gép igazán hasonló tartozékokból tevődik össze, azért a gyártók nagyon sokszor összekombinálják a kettőt. Nézzünk a szerkezet mögé és vizsgáljuk meg a két funkció jellemzőit külön-külön.

 

Ágaprító

Az ágaprító feladata, hogy segítsen feldolgozni a kertrendezés közben keletkezett hulladékot. Az ágak és gallyak nem jelentenek kihívást az aprító fogaskerekeinek és másodpercek alatt csak forgács marad belőlük. Az ágaprító maga sokkal robusztusabb és ellenállóbb, mint egy daráló, hiszen kemény anyagokkal kell megbirkóznia. Amennyiben 7 centiméternél nagyobb átmérőjű gallyakat is aprítanál fel, úgy mindenképpen egy erős, benzin meghajtású modellt válassz kifejezetten erre a célra.

 

Gallydarálás

A kerti segédeszközöd daráló része a kisebb kerti hulladékok, szőlővesszők, szárak és levelek feldolgozásáért felelős. Ezek a folyamatosan forgó pengék másodpercek alatt miszlikre aprítják ezeket a puha dolgokat. Tartozik hozzá egy vákuum funkció is, amely beszívja a hulladékot az aprítókamrába, majd továbbítja a kivezetéshez, ahol a tárolózsák helyezkedik el. A daráló nagyszerű eszköz a kerti komposzt és talajtakaró készítéséhez. Juttasd vissza a tápanyagokat a földnek, takaríts meg a mulcson és trágyázd a kertedet.

 

Az ágaprító/daráló berendezések a legjobb kettő az egyben megoldás a kertészeknek

Az ágaprító/darálóval a kertészek egy eszközben megkapják a két funkciót. Azonban azt fontos észben tartani, hogy ezek a gépek csak a kert körül használhatóak. Építési vállalkozóknak és tereprendezéssel foglalkozóknak keresniük kell egy olyan specializáltabb gallyaprítót vagy darálót, amely ki tudja szolgálni a megterhelő feladatokat.

A saját kerted igényeit és a szerkezetek tulajdonságait össze kell vetni a döntés meghozatala előtt. A benzin meghajtású modellek már erőteljesek és képesek nagyobb ágakkal is megbirkózni, kissé zajosak tudnak lenni, így nem biztos, hogy a szomszédok szívesen fogadnák.

 

Meghajtótípusok

Az ágaprítóknak/darálóknak két különböző típusa van, léteznek közvetlen- és tengelykapcsoló-meghajtásúak. A közvetlen meghajtású motor esetében a motor elindításával a pengék is rögtön működésbe lépnek.

A tengelykapcsolós változatok azonban, lehetővé teszik, hogy a karral te állítsd az állapotukat. A közvetlen meghajtású modellek sokkal elterjedtebbek és gazdaságosabbak. Ezzel szemben a tengelykapcsolós verzióknak az az előnye, hogy az erősebb motorral a masszívabb kerti hulladék is feldolgozásra kerülhet, ráadásul kevés esetben tapasztalható elakadás.

 

 

További szempontok, amelyeket figyelembe kell venned az ágaprító kiválasztásánál

Amikor a kerti szükségleteidet leginkább kielégítő ágaprító/darálót szeretnéd kiválasztani, akkor azt javasoljuk, hogy a következő szempontokat vedd számításba:

 • Méret és kapacitás
 • Adagoló típusa
 • A gyűjtőzsák mérete
 • Áramforrás
 • Az anyag tömörítési aránya
 • Zajszint
 • benzinmeghajtásnál az üzemanyagtartály kapacitása
 • Hatékonyság
 • Költségkeret

 

Az ágdaráló gép kapacitása

A megfelelőaprító/daráló kiválasztásának első lépése, hogy meghatározod azokat a modelleket, amelyek a kerti munkád nyomán keletkező végtermék mennyiségét fel tudják dolgozni. Amennyiben kisebb ágakat és gallyakat aprítanál és darálnál le, úgy egy elektromos modell lehet a megfelelő.

Ezek a benzinüzemű modelleknél jóval csendesebbek és a szemét nagy részével is nagyszerűen megbirkóznak. Ha egy hatalmas ingatlannal rendelkező háztulajdonos vagy, vagy nagy területen élsz, akkor mindenképpen egy erős motorral rendelkező benzinmeghajtású modellre kell, hogy essen a választásod.

Hiszen ezek akár a 7 centiméter átmérőjű ágakat is pillanatok alatt megsemmisítik és hosszabb időn át a motor leégésének veszélye nélkül működtethetőek. Bár el kell ismerni néhány elektromos modellnek is nagyobb a kapacitása, mint másoknak, de minél nagyobb az udvarod, annál nagyobb mennyiségű hulladékot kell, hogy legyen képes feldolgozni.

 

Motortípus

Amennyiben egy kiterjedt birtokkal körülvett ingatlanban élsz, szinte bizonyos, hogy nagy mennyiségű kerti szeméttel kell a vegetációs időszakban megbirkóznod talán egy elektromos aprító/daráló is ellátná ezt a szolgálatot. Azonban sokkal kényelmesebb a benzinüzemű azoknak, akiknek sok hulladékról kell gondoskodniuk. Az elektromos fajták sokkal hatékonyabba és kevesebb zajt csapnak.

Hiszen a nyersanyag feldolgozása önmagában már sok zajjal jár, így egy bömbölő benzinmotor hangja biztosan visszatetsző hatást keltene a szomszédokban vasárnap délutánonként. A benzinüzemű modellek nagy terület karbantartására ideálisak, hiszen hordozhatóak, így közvetlenük a munkaterület mellé állíthatóak. Gyorsan végeznek a hatalmas ágakkal és akár évekig is üzemelnek, anélkül, hogy a motor leégésének a veszélye lederengene.

 

 

Hogyan használd biztonságosan az ágaprítót – ágaprító működése

A faaprítók évek óta használatosak, mint a kert karbantartó segédeszközök, ám az sem véletlen, hogy számtalan horrorfilmben is viszontlátjuk őket. Ez a gép veszélyes is lehet és tilos anélkül üzembe helyezni, hogy ne lenne valamiféle ismereted a működtetéséről, illetve mindenféle óvintézkedést meg kell tenni, ahogy az az alábbiakban is olvasható.

 • Mielőtt használni kezdenéd az aprítót, olvasd el az arra a konkrét modellre vonatkozó gyártói utasításokat, hogy megértsd a működési elvét.
 • Bizonyosodj meg róla, hogy van (és használsz) fülvédőt, szemvédőt és kézvédőt és az sem egy olyan rossz ötlet, ha a fejedre sisakot teszel, így a fejedet sem ütheted meg túlzottan.
 • Amikor egy ágat helyezel az aprítóba, soha ne legyél túlzottan erőszakos. Engedd, hogy a tárcsák húzzák be magukhoz a növényi részeket, addig pedig várj kissé oldalra húzódva türelmesen. Ezzel elkerülheted, hogy megsértsen egy kirepülő törmelék.
 • Soha ne tedd a kezedet (vagy bármelyik másik testrészedet) a pengék közelébe, sem akkor, amikor az aprító éppen dolgozik, sem akkor, amikor éppen áram alatt van, hiszen baleset bármikor történhet, ami akár sérüléshez vagy halálhoz is vezethet.
 • Mindig áramtalanítsd és húzd ki a gyertyát mielőtt karbantartási műveletekbe kezdenél, így tudod garantálni, hogy eközben az érzékeny pengék nem lépnek működésbe.

 

 

Miárt jó, ha nekd is van ágaprítód?

A tény, hogy van otthon egy saját ágaprítód számtalan előnnyel jár együtt, de talán a legnyilvánvalóbb mind közül, hogy az udvari hulladékkezelés új dimenzióiba léphetsz át. Az öreg fáktól pillanatok alatt szabadulhatsz meg és az éves metszésre minden fa esetében szükség van.

Ám egy ilyen berendezés jelentős mennyiségű faanyagtól ás udvari hulladéktól képes megszabadítani. Egy aprító segítségével is némi időbe fog telni, míg a nyesedéket a gépbe pakolod, de az így keletkező végtermékkel már könnyű dolgod lesz. A zöldhulladék ily módon való feldolgozása abban is segít, hogy csökkenjen a hulladékégetéssel keletkező károsanyag-kibocsájtás.

Ahelyett, hogy tovább szennyeznénk a légkört a füsttel és a bűzzel, mulccsá alakítva még a kert hasznára is válhat. A mulcson túl készíthetsz belőle préselt fát különböző asztalos projektekhez, mint a bútorkészítés, de akár bioüzemanyag is állítható elő belőle, amellyel működtethetjük az autónkat vagy más gépeket.

 • Az otthoni ágaprítód lehetővé teszi, hogy villámgyorsan megszabadulj a felesleges hulladéktól.
 • Általa környezetbarátmódon dologhatod fel a kerti szemetet.
 • Felhasználásával hasznos anyaggá alakíthatod át a zöldhulladékot, készülhet belőle mulcs és préselt fa.

 

 

Karbantartási tippek az ágdarálóhoz

Erős gépet vegyél

Az ágaprító/darálónak már a nevében is benne van a funkciója, valójában megsemmisít minden nagyobb darab fát és kerti törmeléket. Ez azt is jelenti, hogy működésük közben a pengéknek és a motornak nagy terheléssel kell megküzdeniük, ráadásul a legtöbb alkalmazó a kelleténél jobban is megpakolja őket.

Amennyiben megengedheted magadnak, azt javasoljuk, hogy vegyél meg egy erős gépet. Lehet, hogy soha nem fogod teljesen kihasználni a kapacitását, de így bizonyosan nem fogod túlterhelni, ami egy jó érv, hiszen országszerte ez a fő oka a darálók tönkremenetelének.

 

A megfelelő alapanyagokat aprítsd

Minden körülmények között próbáld meg elkerülni a nedves törmelékkupacok fű- és levélcsomók bedarálását. Habár a gyártó biztosan azt fogja bizonygatni, hogy a szerkezet elbír az ilyesfajta szeméttel, azért gondolj bele, hogyan is működik az aprító valójában.

Teljesítménye akkor maximalizálható, ha a törmelék minél többször csapódik a pengéknek és a tárcsáknak, így morzsolva azt icipici darabokká. Ezzel ellentétben a nedves és összecsomósodott fű és levél úgy viselkedik, mint egy nagy amorf tömb, könnyen elakadhat vagy éppen ellenkezőleg minden változás nélkül hagyhatja el a gépet a másik oldalon, bármelyik verzió is valósuljon meg, lássuk be egyik sem az, amit Te eredetileg elképzeltél.

A száraz levelekkel nincsen probléma, szerencsésen csökkenteni a levelek térfogatát a levélpenész kialakulásának elkerülése érdekében, illetve komposztáláshoz.

 

Karbantartási feladatok

Függetlenül attól, hogy milyen aprítód van, létezik néhány univerzális szabály a karbantartásukra. Az első és legfontosabb legyenek a pengék mindig élesek. Minél életlenebbek a kések, annál inkább kell a motornak erőlködnie, aminek egyenes következménye, hogy a szerkezet élettartama lerövidül.

A legtöbb aprítóhoz jár a csomagban élező vagy extra penge, tehát ne félj megélezni vagy kicserélni a késeket! Továbbá, ne hagyd kint a szabadban, kitéve az időjárás viszontagságainak a szerkezetet. Máskülönben így nagyon gyorsan tönkre fog menni! A következőkben néhány, kifejezetten a motorra vonatkozó karbantartási tanácsot olvashatsz:

 

Benzinmotoros ágaprító

 • Ellenőrizd az olajszintet. Alacsony olajszint mellett a szerkezet használata könnyen károsíthatja a különböző részeket, ezzel csökkentve a motor élettartamát. Erre az esetre mindig legyen kéznél néhány extra üveg olaj.
 • Az első 10-20 óra használatot követően teljesen cseréld le az olajat. Majd ütemezd a további olajcseréket minden 100 óra utánra.
 • Keress olajszivárgásra vagy nem tökéletesen működő részekre utaló jeleket és azon nyomban orvosold a hibát.
 • Legyen mindig nálad plusz légszűrő és cserélgesd őket szabadon.

 

Elekromos

 • Szerezz be egy megfelelő hosszabbítót. Amennyiben nem akarod, hogy feszültségesés következzen be, úgy használj ehhez hosszú vezetéket. Amennyiben nem vagy biztos a dolgodban, a méréshez használj feszültségmérőt.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Abban az esetben, ha még mindig van néhány kérdésed a megfelelő kerti ágaprító-daráló kiválasztásához, akkor nézd végig a következő néhány GYIK-et.

 

Hogyan használod az aprító-darálót?

A kerti idényben feldolgozásra kerülő zöldhulladék mennyisége döntő tényező kell, hogy legyen a berendezés kiválasztásakor. Néha a kisebb kertek is képesek több szemetet előállítani, mint a nagy ám ritkás udvarok. Ha alkalmanként hosszabb ideig szeretnéd működtetni, akkor mindenképpen benzinüzeműt válassz, hogy elkerüld a motor leégését. A benzines változatok abban az esteben is szerencsésebbek, ha a nagy birtokon mozgatnod kell az aprítót.


Mekkora a redukciós arány?

A redukciós arány a berendezés feldolgozási teljesítményére vonatkozik. A 10:1 redukciós arány azt jelenti, hogy az hulladék eredeti állapotához képest, a végtermék tized akkorára tömörödik össze. Ez az általános, ám néhány modell akár 20:1 arányban is képes tömöríteni a feldolgozott anyagokat.


Milyen megterheléssel képes az aprító megbirkózni?

Az aprító/darálók jobban preferálják a nem túl nagy megterhelést, ráadásul a túltöltése a motor leégéséhez és a gép korai cseréjéhez is vezethet.


Hogyan töltsd be az aprító/darálót?

Az aprítógépet mindig egy tolóbot segítségével etesd meg, hogy az anyagot a pengék felé tereld. Soha ne használd a kezedet. Ügyelj arra, hogy mindig használj szemvédőt és kesztyűt. Az aprító feldolgozza az anyagot, majd egy csövön át elvezeti a gyűjtőzsákba.


Mit tegyünk az aprítékkal?

Miután a kerti hulladékod feldolgozásra került, ráboríthatod a komposztra. Amennyiben elegendő anyagot gyűjtöttél a vegetációs időszakban, úgy a következő évre bőven lesz mulcsod és komposztod. Egy jó aprító/daráló sokat megspórolhat neked, a befektetésed hamarosan meg fog térülni, a hasznát egész évben élvezni fogod.


Hogyan tisztítsd az ágaprítót?

Minden karbantartási műveletet kezdj azzal, hogy leállítod a motort (bizonyosodj meg afelől, hogy minden mozgó alkatrészt üzemen kívül helyeztél) és húzd is ki az áramból ezzel gátolva meg minden balesetet. A takarítást kezd a szűrővel, távolíts el minden nagyobb törmelék darabot. Majd a csatornát és a kivezetőnyílást is alaposan tisztítsd ki előbb vízzel, majd kefével végül száraz ruhával töröld át. Kerüld a túl erős vízsugár alkalmazását, mert az károsíthatja az üzemanyag-ellátó rendszert.

 

Összegzés

A kertészkedés egyik legkellemetlenebb része a szemét eltakarítása. A metszés és a zöldmunka is nagy kihívás, de az így megtermelt kerti hulladék szeméttelepre szállítása fölösleges nyűg. Egy gallydaráló segítségével könnyedén csökkenteni tudod a kerti munka fáradalmait és költségeit.

Alakítsd át a nyesedéket a virágágyásaid számára trágyává és kezdj bele már ma egy organikus komposzt projektbe. Szabadulj meg a kis ágacskáktól és gallyaktól egyszerűen, csinálj belőlük faforgácsot. Ha még mindig nem tudtál döntésre jutni a számodra legideálisabb aprítógépet illetően, akkor válasz egyet a cikkünk elején található ajánlataink közül.

Amennyiben az ott említett modellek közül egyik sem nyerte el a tetszésedet, úgy itt van még több választék, amely különféle igényeket is kielégítenek. Legyen a kerti munkából hobbi egy aprítógépnek köszönhetően!