Legjobb kerti komposztáló láda bemutató: Komplett útmutató a választáshoz

Ha neked is a kertészkedés a szenvedélyed és egy kifejezetten környezettudatos személynek tartod magad, akkor már biztosan te is elgondolkodtál a komposztáláson. Ez egy fantasztikus módszer a konyhai és zöld hulladék kerti újrafelhasználására. Ehhez azonban először be kell szerezned egy komposztáló ládát, amelynek segítségével az udvar egy szegletében tárolni tudod a komposztot, ám a megfelelő modell kiválasztása igen időigényes és bonyolult.

Tehát megspórolva neked az idegességet, segítségképpen elvégeztük helyetted a piackutatást. Több tucat különböző modell paramétereinek áttanulmányozását követően, három szereplősre szűkítettük le a listánkat. Szerepel rajta a legjobb, egy prémium kategóriás, illetve a legköltséghatékonyabb kültéri komposztáló is.

Az alábbiakban ennek a három kategória győztesének a részletes leírását olvashatod. Valamint a komposztáló láda vásárlásához kapcsolódva a vásárlók által gyakran feltett kérdésekre is igyekeztünk kielégítő információkkal szolgálni.

 

 

A LEGJOBB KOMPOSZTÁLÓ LÁDA – ÖSSZEHASONLÍTÁS

Amennyiben csak a lényeg érdekel, itt találod az ajánlásunkat:

 

Prémium
4-szintes műanyag komposztáló 42 x 42 x 60 cm
4-szintes műanyag komposztáló 42 x 42 x 60 cm
 • Gilisztákkal való komposztálási lehetőség
 • konyhai hulladék, papír és karton komposztálás
 • Teljes mérete: 42 x 42 x 60 cm (Ho x Szé x Ma)
 • Egy tálca mérete: 36,5 x 36,5 x 12,5 cm (Ho x Szé x Ma)
 • Anyaga: HDPE műanyag
Gazdaságos
fekete kerti komposztáló 68,9 x 68,9 x 83,9 cm 360 l
fekete kerti komposztáló 68,9 x 68,9 x 83,9 cm 360 l
 • kompakt kialakítású
 • felülről adagolható
 • Mérete: 689 x 689 x 839 mm (Ho x Szé x Ma)
 • Térfogat: 360 L
 • zárható, Lakatfurattal ellátva
Jó választás
Nature 6071480 fekete komposztáló láda 400 L
Nature 6071480 fekete komposztáló láda 400 L
 • gyors és könyű komposztálás
 • Mérete: 88,5 x 88,5 x 80 cm (Ho x Szé x Ma)
 • Űrtartalom: 400 liter
 • Teljesen összecsukható a könnyebb tárolás érdekében
 • Két nyílással

 

 

4-szintes komposztáló láda 42 x 42 x 60 cm

Ez a 4-szintes komposztáló láda gilisztákra támaszkodik, hogy elvégezze számunkra a komposztálási munkát. Ez nem csak megkönnyíti a komposztálást, de sokkal kevésbé szagosítja is; valójában ez a komposztáló gyakorlatilag semmilyen szagot nem generál.

A komposztáló beállítása és működtetése nagyon egyszerű. A komposztáló standard 4 tálcás méretben kapható és egy földigiliszta ágyást is tartalamaz.

Komposztálónk segítségével az egész folyamat gyorsabb és egyszerűbb lesz. Csak tegyél egy maroknyi gilisztát és a szerves hulladékot az alsó tálcára, és azok elkezdik feldolgozni az ételt. Ha megtelt az alsó tálca, rakj be még egyet.

A giliszták felfelé mennek a legfrissebb táplálék felé, így alul friss komposzt marad. A hulladék lebomlása után víz kerül a rendszerbe, mely táplálékban gazdag részecskéket visz magával, és lehetővé teszi, hogy a csapból folyékony szerves trágyát csapolhasson.

 

Előnyök
 • Gyakorlatilag szagtalan komposztálás
 • Teljesen szerves folyamat
 • Kiváló levegőztetés
 • Összegyűjti a komposzt lét, amely a csap segítségével könnyen elérhető
 • Könnyen kezelhető
 • Négy rakótálcával rendelkezik
 • Nem igényel kézi forgatást
Hátrányok
 • Komposztáló gilisztákat kell beszerezni, amelyeket egyes területeken nehéz lehet megtalálni
 • Néhány felhasználó azt mondta, hogy nehéz volt kitalálni, hogyan állítsák be

 

Kattints ide az aktuális árért

 

 

Fekete kerti műanyag komposztáló láda 68,9 x 68,9 x 83,9 cm 360 l

Az otthoni bio trágya készítésében nagy segítségünkre lehet ez a kerti komposztáló. Felépítése segít felgyorsítani a szerves anyagok bomlását, tökléletes a kerti és a konyhai holladék feldolgozására.

Kompakt méretű, egészen kis helyen is elfér, de a legtöbb háztartásban mégis elegendő méretű. Természetesen több méretben is elérhető. A csepegtető öntözőrendszer, a lakatfurat, a szilárd oldalsó reteszek, az erős zsanérok, a kényelmes fogantyú és a kényelmes tartókkal ellátott nagy csúszókapu mind hozzájárulnak a felhasználóbarát használathoz.

Kattints ide az aktuális árért

 

 

 

Kerti komposztáló láda : Vásárlói útmutató

A legfontosabb szempont, amelyet egy kerti komposztáló láda kiválasztásakor figyelembe kell venni, az a biztonság. Hiszen a folyamat során a hulladákból komposzt lesz, ilyenkor pedig szag is keletkezik, amely felkeltheti a vadállatok figyelmét. Illetve a gyerekek érdeklődését sem kerülheti el.

Vagyis, ha nem szeretnéd, hogy a gyerekeidet a komposztos lábából kelljen kihalászni, vagy, hogy váratlan négylábú vendégeid érkezzenek, akkor elengedhetetlen egy különleges zárrendszerrel ellátott modell kiválasztása.

Manapság az újabb típusúak ilyen továbbfejlesztett reteszelő mechanizmusokkal vannak felszerelve, ez azonban nem kizárólagos, amikor a vásárlásra kerül a sor ez mindenképpen legyen prioritás. Amennyiben a kerti gyümölcsöst és zöldségágyást is a saját komposztoddal szeretnéd megtámogatni, úgy nagyon fontos, hogy olyan kukát válassz, amely kifejezetten élelmiszer-barátnak számít, máskülönben fennáll a mérgezés veszélye.

A vásárlás során nyilvánvalóvá fog válni, hogy több különböző stílus között választhatsz. A legnépszerűbb modellek közé a helyhez kötöttek és a forgathatók tartoznak, illetve vannak olyanok, amelyek extra funkcióként gilisztákat is felhasználnak a szemét mihamarabbi lebontása érdekében.

A kiválasztott fajtának leginkább a sajátos igényeidnek kell megfelelnie, hogy mekkora helyet tudsz szentelni a kukának, illetve mekkora összeget tudsz szánni a befektetésre.

Míg a nem mozgatható komposztáló kukák általában sokkal megfizethetőbbek, az ő esetükben a komposztálás legnagyobb részét neked kell elvégezned, vagyis sok esetben neked kell a komposzt forgatásáról gondoskodnod.

A forgatható verzióknak az ára sokkal borsosabb, de itt nem kell manuálisan forgatnod a komposztot, ehelyett a kukába szerelt eszköz egyedi módon forgatja a szemetet.

Végül, de nem utolsó sorban a gilisztás módszeren alapuló kukák a legminimálisabb erőfeszítést igénylik, hiszen az állatkák elvégzik a munkát helyetted. A további előnyük, hogy ezek a kukák szagot sem bocsájtanak ki. Ugyanakkor, arra figyelni kell, hogy a munka elvégzésére kifejezetten csak a trágyagiliszta képes (amelyet a te környékeden talán nem olyan egyszerű beszerezni), amelyek nem képesek az olyan hulladékfélék, mint a citrus gyümölcsök, a különböző tejtermékek vagy a húsfélék komposztálására.

A fenti tanácsok megfontolását követően már készen állsz, hogy megkezd a vásárlást. Már csak egy bökkenő van: túl széles a kínálat! Bár sokszor szerencsés, ha van választék, a lehetőségek végtelen sora zavaró is lehet.

Egy komposztáló vásárlásánál nagyon fontos, hogy a szükségleteidhez leginkább illő darabot vidd haza. Az alábbiakban olyan tényezőket fogunk górcső alá venni, amelyeket szintén figyelembe kell venni, illetve segíthetik is a döntés meghozatalát.

 

 

A típusa

Ahogy már az elején is említettük a komposztálóknak három fő típusa van:

 1. a manuális,
 2. a forgó és
 3. a gilisztás.

Míg a manuális verziók számítanak a legolcsóbbnak, arról sem szabad megfelejtkeznünk, hogy itt a forgatásról nekünk kell gondoskodnunk, mi egy igazán bűzös és koszos munka. A forgatható modelleknél ezzel szemben a hordó saját magát forgatja meg, bár az is igaz, hogy az áruk is valamivel magasabb.

És legvégül a gilisztás komposztáló ládában a biológiai folyamatokról a giliszták gondoskodnak. Ennek a módszernek az előnye, hogy a valójában szagmentes, azonban a giliszták ellátásáról neked kell gondoskodnod és vannak olyan anyagok, mint például a hús és a tejtermék, amelyeket nem tehetünk bele.

Gondolkodj el rajta, hogy mekkora erőfeszítéséket fektetnél a komposztálásba, majd ez alapján válassz modellt. Például, ha nem esik nehezedre a komposzt forgatása és szeretnél néhány ezer forintot spórolni, akkor vásárolj manuális modellt, azonban, ha ezzel nem bíbelődnél és rendelkezésedre áll némi tőke, akkor válaszd a mozgó verziót.

 

A mérete

A komposztáló láda méretéről is fontos dönteni. Próbáld meg meghatározni, hogy mekkora mennyiségben fogsz hulladékot újrahasznosítani ezzel szűkítve le az ideális komposztládák körét. Ezenkívül fel kell mérned a kertedben rendelkezésre álló szabad hely nagyságát is.

 

A szellőzése

A szellőzésről is el kell gondolkodnod. A szerves anyagok gyorsabban bomlanak le, ha megfelelő mennyiségű oxigénhez jutnak. Ideális esetben a komposztálón elegendő szellőzőnyílás van kialakítva, amelyek elősegítik a hulladék komposzttá alakulását.

 

 

Komposztáló láda GYIK

Ebben a részben megválaszolásra kerülnek a komposztálással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések.

Mi tehető a komposztálóba?

Minden komposztba kizárólag szerves anyag tehető, azonban a modell típusa korlátozhatja a hulladékoknak a körét. Például gilisztákkal nem komposztálható hús és tejtermék, a forgatható és manuális szerkezeteknél ilyen kikötés nem létezik és szinte bármilyen organikus anyag feldolgozásra kerülhet.

De ha megfogadsz egy tanácsot, akkor kerüld a magokat tartalmazó dolgok, gyomok, zsíros és olajos dolgok, illetve a csontok komposztálását.

Hogyan csökkenthetem a szagot?

A komposztáló ládából érkező szagok mennyiségét olyan barna anyagokkal csökkentheted, mint a széna vagy a levelek, ezzel akadályozva meg, hogy kiszáradjon. A megfelelő szellőzés érdekében forgasd gyakran és kerüld az olyan anyagok hozzáadását, amelynek magas a nitrogéntartalma.

Miért nem történik semmi a komposztáló ládámban?

Forgasd a komposztot gyakrabban és adagolj a keverékhez némi vizet vagy nedvekben gazdag szerves anyagot. Bizonyosodj meg róla, hogy a barna és a zöld anyagok mindig egyensúlyban vannak.

Hogyan tarthatóak távol a kártevők?

A kártevők megjelenését úgy lehet elkerülni, ha csak minimális hús, hal és zsír kerül a keverékbe. Ugyanis minél több ilyet teszel a komposztba, annál érdekesebbé válik a massza a kártevők szemében.

Ezen kívül nagy segítséget jelenthet, ha zárva tartod a ládát és azonnal lecsukod, ahogy befejezted vele a munkát.

Melyik időszak a legszerencsésebb a komposztálásra?

A legideálisabb idő a komposztálásra, amikor viszonylag meleg a hőmérséklet odakint, illetve a páratartalom is magasabb. Mindenképpen győződj meg róla, hogy a hőmérő feljebb van mint 0 fok.

Ha egy viszonylag száraz éghajlaton élsz, akkor adj egy kevés vizet a keverékhez, ezzel segítve elő a bomlási folyamatot. Amikor a hőmérséklet közelít a fagyponthoz, a nitrogén szintje lecsökken ezzel pedig a komposzttá alakulás is jelentősen lelassul.

 

Konklúzió

A kerti komposztáló használata nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a szerves hulladék lebomlásával a kertet tápláló komposztot hozzunk létre. A komposztáló ládákat összegyűjtő listánk minden elemét szívből ajánljuk, de ha nem akarsz sokat töprengeni, akkor jó választás lehet a Nature 400 l-es komposztálója.

A legmegfelelőbb kiválasztásához azonban alaposan meg kell fontolnod a fent említett szempontokat. Sok szerencsét és komposztálásra fel!