Hogyan komposztálj lakásban? (4 módszer)

Még ha nem is rendelkezel kerttel, akkor is lehet szükséged a konyhai hulladékból készített komposztra az erkélyt díszítő virágládáknál. Gyerekkoromban a családi komposzt csak egy nagy bűzös, fekete kupacnak tűnt, a tetején egy csomó zöldséghéjjal, magházzal és lerágott almacsutkával. A giliszták által ellepett halomnak legalább hat hónapra volt szüksége ahhoz, hogy a kidobott szemétből illatos komposzttá alakuljon, amit később az édesanyám szétszórhatott a bazsarózsái tövébe.

A komposztálás a lakásban semmiképpen sem tűnt olyan dolognak, amely könnyen kivitelezhető. De nem minden komposzt keletkezik egyformán. Ha valaha a helyhiány miatt mondtál volna le a komposztálásról, akkor most gondold újra a dolgot.

A mai komposztálók korszerű és szagmentes kialakításának köszönhetően, a legkisebb apartmanok számára is lehetőséget teremtenek a komposztálásra. Talán itt az ideje, hogy Te is felpattanj a komposztáló vonatra?

 

 

A komposztálás előnyei

Talán neked nincsenek gazdag tápanyagokat és különleges gondozást igénylő bazsarózsáid, de a komposztálásnak más szempontból is megvannak a maga előnyei. A panellakók a fekete aranyat nem csak a szobanövények gondozására használhatják fel, de a háztartási hulladék mennyiségének a csökkentésére is, ráadásul így még ritkábban kell kivinni a szemetet.

konyhai komposztálás
forrás: https://www.bostonseedlings.com/

 

 

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint az élelmiszer adja a háztartások szemetének nagy hányadát, de hazánkban az élelmiszer pazarlás csökkent. Jelenleg egy átlagos kuka 35%-a konyhai maradék, amely egy kevés odafigyeléssel komposztálható lehetett volna.

Ennek a hulladéknak az elkülönítése igenis fontos. A hulladéklerakatba dobott szerves hulladék ugyanis metángázt bocsájt ki magából, ami nem történik meg, ha az ember komposztálja ezt. A metán egy káros üvegházhatású gáz, amely felgyorsítja a globális klímaváltozás ütemét.

Amerikában nagy erőfeszítéseket tesznek a komposztálás népszerüsítésére, ennek ellenére is az élelmiszer maradékának 95%-a még mindig a szemétben végzi. A kibocsátás és a szerves hulladék rád eső hányadának csökkentésére a lakásbéli komposztálás a megoldás.

Szerencsére rengeteg bevált megoldás létezik erre a problémára. A válaszd ki a lehetőségeidhez leginkább illő megoldást.

 

 

Népszerű házi komposztálók lakásba

 

Kép Termék Előnyök Ár
Arany középút

Living Nostalgia krémszínű házi komposztáló, 3 l - Kitchen Craft

Living Nostalgia krémszínű házi komposztáló, 3 l – Kitchen Craft
 • Méretek 16.5 x 24 x 12 cm (hossz x magasság x szélesség)
 • Súly 540 g
 • Térfogat 3 l
Kattints ide az aktuális árért
Népszerű termék

Konyhai komposztáló, 2 l - Kilner

Konyhai komposztáló, 2 l – Kilner
 • Térfogat 2 l
 • Csomagolás 2 darab szénszűrőt tartalmaz
 • Méret 19 x 14 cm
Kattints ide az aktuális árért
Farma kerek biohulladék tároló - Ego Dekor Farma kerek biohulladék tároló – Ego Dekor
 • Méretek 27 x 21.3 cm (hossz x magasság)
 • Súly 800 g
 • Átmérő 23.2 cm
 • Anyaga fém
Kattints ide az aktuális árért
Caddy kék-zöld komposztáló, 2,5 l - Addis Caddy kék-zöld komposztáló, 2,5 l – Addis
 • Méretek 24.5 x 17.5 x 18 cm (hossz x magasság x szélesség)
 • Súly 553 g
 • Térfogat 2.5 l
 • Anyag polipropilén, termoplasztikus elasztomer
Kattints ide az aktuális árért
Klasszikus

Ezüstszínű komposztálóedény, 5 l - iDesign

Ezüstszínű komposztálóedény, 5 l – iDesign
 • Térfogat 5 l
 • Átmérő 22 cm
 • Magasság 28.6 cm
 • Anyaga rozsdamentes fém
Kattints ide az aktuális árért

 

 

#1 megoldás: Gilisztakomposzt

A gilisztás komposztáló, más néven vermikomposztáló, a manapság elérhető egyik legsokoldalúbb komposztálási technika. Pici, hordozhat és gyors, ezek a komposztálók villámsebességgel képesek feldolgozni a konyhai hulladékot, tápanyagban gazdag élelmet állítva elő az otthoni növényeknek és virágládáknak.

Az egyi legjobb dolog a gilisztás komposztálóban, hogy nem igényel forgatást, ami egy igazán hátfájdító feladat és ráadásul nem is túl tiszta.

Általános szabály, hogy a szerves hulladék keverés nélkül nem bomlik le gyorsan, de mivel a férgek folyamatosan mozgásban vannak, ők elvégzik ezt a munkát helyettünk, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy folyamatosan tápláljuk őket és megteremtsük számukra az ideális környezetet. Íme néhány dolog, amit tudnod kell a gilisztakomposztról.

 

DIY gilisztakomposzt:

A legegyszerűbb otthon is elkészíthető komposztáló nem áll másból csak egy kilyuggatott műanyag ládából (vízelvezető nyílások az alján és szellőzőnyílások a tetején) és egyharmadik megtöltött nedves, felaprított újságpapírral.

Ha van helyed, akkor akár két ládát is használhatsz, az első perforálva az alján a vízelvezetéshez és a giliszták mozgásához. Ennek a verziónak két nagyon fontos előnye van:

 1. Az első, hogy mindig lesz hová tenned a konyhai maradványokat, még akkor is, ha az egyik láda tele van.
 2. A második, hogy a giliszták meg fogják találni a módját, hogy a két láda között a lyukakon keresztül mozoghassanak és hozzáférjenek a friss, feldolgozandó hulladékhoz. Ez azt jelenti, hogy ezzel a kétszintes modellel, anélkül tudod kiszedni a kész komposztot a ládából, hogy férgeket el kellene választanod a talajtól.

 

Használatra kész gilisztás komposztáló:

Ha nincs időd vagy hiányzik belőled a hajlandóság ahhoz, hogy elkészítsd a saját gilisztakomposztálódat, akkor a piacon számos kész, apartmanban is jól működő modell közül választhatsz. A ’The Worm Factory 360’ egy remek választás azoknak, akik kevés vesződséggel szeretnék a konyhai maradékot tápanyagban gazdag műtrágyává alakítani.

A három színben kapható, újrahasznosított műanyagból készülő tároló, négy, egymásra helyezhető tálcával, féreglétrával, szellőzőfedéllel és egy csappal rendelkezik, ami a ’komposzttea’ elszívására szolgál. A kialakításának köszönhetően a bomlás teljesen szagtalan lesz, illetve rengeteg helyet kínál a mindennapi szemét tárolásának.

 

Mi a helyzet a gilisztákkal?

Legtöbbször neked magadnak kell beszerezned a komposztáláshoz szükséges gilisztákat. A leghatékonyabban a vörös trágyagiliszták végzik el ezt a feladatot, éppen ezért beszállítóktól könnyedén beszerezhetőek. (Megjegyzés: ’The Worm Factory 360’ -nál lehetőséged van a gilisztákat is beszerezni a komposztálóval együtt.) Fél kiló gilisztára lesz szükséged 930 négyzetcentiméterhez.

 

Illik hozzád egy gilisztakomposztáló?

 • A gilisztakomposztáló kifejezetten 4 és 26 °C közötti hőmérsékleten működik jól, tehát szobában vagy egy kisebb teraszon is tökéletes helyen van. A kukacok azonban nem fogják átvészelni a nagyobb fagyokat, így fagypont közeli hőmérsékleten szerencsés betelepíteni a komposztálót. Fontos, hogy a kukacok a túlhevüléstől és a nagyobb esőzésektől is óvva legyenek – ne tedd ki őket közvetlen napfénynek és esőzésnek.
 • A gilisztakomposztáló sokkal hatékonyabban funkcionál, ha időnként aprított újságpapírt (esetleg más szénforrást) adagolsz bele, ezzel tudod ellensúlyozni a konyha hulladék magas nitrogéntartalmát.
 • A konyhai hulladék folyamatosan adagolható a gilisztakomposztálóba, a több tálca és emelet pedig azt jelenti, hogy soha nem kell eltávolítanod a gilisztákat a kész komposztból.
 • A gilisztakomposztáló a legjobb kisméretű és kis költségvetésű komposztálási lehetőség.

 

 

#2 megoldás: Komposztáló láda

Ha vagy olyan szerencsés, hogy rendelkezel egy terjedelmesebb terasszal, vagy van engedélyed arra, hogy az épület tetején vagy a közöshasználatú területeken állítsd fel a komposztáló alkalmatosságot, akkor a komposztáló láda a legjobb megoldás.

Nagyobb, mint egy gilisztakomposztáló, viszont ezek a hordók úgy lettek kialakítva, hogy megtartsák a hőt, ezzel radikálisan lerövidítik a bomlási folyamatot. Általában fogantyúval vagy más fordításra alkalmas szerkezettel vannak ellátva, amely segíti a levegőztetést és a keverést, sok esetben olyan hatékony, hogy akár 13 nap alatt is feldolgozza a háztartási hulladákot.

Mivel ezek a hordók zártak, ezért a komposztládáknál gyakori kártevőprobléma sem merülhet fel. A patkányok, az egerek és más élőlények nem juthatnak hozzá az ételmaradékhoz, éppen ezért tökéletesen alkalmasak a városi használatra is.

Zárt kialakításának köszönhető, hogy szaga sincs, így közösségi területekhez is ideális.

 

A komposzt tárolása míg a hordóba nem kerül

Bár a komposztáló hordók használata gyors és hatékony, ahhoz túl nagyok, hogy beltérben kerüljenek felállításra. Ez pedig azt is jelenti, hogy kell lennie egy helynek, ahol a szemetet tárolni tudod egészen addig, míg nem tudod a kinti hordóba tenni azt.

Egy lakásban vagy más kisebb lakókörnyezetben egy átlagos komposztos vödör, ha nincs naponta ürítve, nagyon gyorsan elkezdhet rohadni, amiből egyenesen következik az elviselhetetlen szag is. A lehetséges bűz csökkentése érdekében válassz egy rozsdamentes acél vagy kerámia vödröt, egy szorosan illeszkedő fedéllel. Egy szénszűrő hozzáadás elnyeli a kellemetlen szagokat.

 

Való neked egy komposztáló hordó?

 • A komposztáló hordó a legjobb megoldás, ha könnyű hozzáférésed van egy külső térhez. Ezek általában több helyet foglalnak el, mint a gilisztakomposztálók. Egyes modelleknek több szabad helyre van szükségük, mint másoknak.
 • Egy bizonyos ponton túl, már nem tehetsz több hulladékot bele, hogy a szerkezet fel tudja dolgozni az addig beletett szerves anyagokat. Ilyenkor várni kell 2-3 hetet (néha többet, a lakhelyed függvényében) mielőtt újra töltenél bele szemetet. E probléma megoldására, néhány tartály két rekeszre van osztva, így az egyikbe kerülhet a konyhai maradék, ameddig a másikban a komposztálódás zajlik.
 • Néhányan úgy találják, hogy ezeket a hordókat nehéz megforgatni és betölteni. Ebben az esetben, talán nem kellene teljesen megtöltened, mielőtt útjára indítanád a folyamatot.
 • A komposztáló hordók általánosságban több anyagot képesek befogadni, mint a gilisztakomposztálók.

 

 

#3 módszer: Komposztáló a pult tetején

Az elektromos komposztálók az elmúlt években hosszú utat tettek meg. Ezek a kenyérsütő méretű szerkezetek darálnak és hőt hasznosítanak a szerves anyagok sötét, száraz komposzttá alakításához.

Technikailag az ételmaradék nem hagyományos komposzt lesz, de a keletkező végtermék tökéletesen meg fog felelni a teraszodon és tetődön lévő növényeknek.

 

Egy pultra helyezhető élelmiszer-emésztő megfelelő lenne nekem?

 • A pultra tehető élelmiszer-emésztők tökéletesek az olyan emberek számára, akik nem rendelkeznek nagy konyhai felületekkel.
 • A maradékból keletkező anyag apró lesz és száraz, így soha nem lesz kellemetlen szaga a komposztnak.
 • Nagy segítség lehet, ha van a teraszon, egy láda vagy tároló, amely képes helyet biztosítani a feldolgozott konyhai szemétnek.
 • Ezek az emésztők egy éjszaka lefolyása alatt mindent képesek feldolgozni az avokádómagtól egészen a csirkecsontokig.

 

 

#4 módszer: Magán gyűjtőszolgáltatás

Ha nincs kert az erkélyeden vagy a teraszon egy tartály, ahová a komposztot halmozhatod, akkor a komposztálás legegyszerűbb módja egy gyűjtőszolgálatásra előfizetni. Számos környéken van az önkormányzat jóvoltából ilyen szolgáltatás.

Ha nálatok ilyen nincs, akkor érdemes utánanézni, hogy létezik-e magán vállalkozás ebben a témában. A nagyobb regionális központokban, kisebb vállalkozások piaci alapon működtetnek lakossági komposztelszállítást.

Amerikában akár már heti pár dollárért is elő lehet fizetni effajta szolgáltatásra. A cég a szolgáltatás keretének elszállítja az összegyűjtött szerves hulladékot és tiszta vödröt tesz a helyébe, amit ismét fel kell csak tölteni.

Ráadásul évente háromszor lehetőséget is adnak a lakosoknak, hogy komposztot vigyen haza az, akinek szüksége van rá.

 

A magán komposztelszállítás neked való?

 • Ez a magán szolgáltatás egy igazán kényelmes és problémamentes megoldás. Ráadásul egy helyi vállalkozást is támogathatsz általa (nagyon sokan odaadományozzák a kész komposztot a helyi közösségi kertészeteknek).
 • A háztól való elszállítás azt jelenti, hogy soha nem kell a komposztálással kapcsolódó rendszerkarbantartással vagy tisztítással foglalkoznod.
 • Ha valaki elvégzi a komposztálást helyetted, az nyilvánvalóan valamivel költségesebb – ez az összeg évente akár … Forint is lehet.

 

 

Egyéb lehetőségek a lakásban komposztáláshoz

Míg néhányan a Bokashi komposztálót ajánlják a lakásban élőknek (egy fermentációs stílusú komposztáló, amely előkomposztálja a konyhai maradékot), a lakásban élő emberek többségének nincs megfelelő területe az erjedési folyamat eredményeként kapott anyag felhasználására.

Mivel a Bokashi nem képes kész komposztot előállítani, így ennek a folyamatnak a végeztével, szükség van még egy további rendszerre. A legtöbb lakásban élő számára ez teszi a Bokashi komposztálást kivitelezhetetlenné.

 

 

forrás: https://foodal.com/

Mi tehető a lakásbéli komposztba

Mindegy, hogy milyen komposztálót választasz, van néhány dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A magas nitrogéntartalmú zöldség- és gyümölcsmaradványok és a szén-dioxid-bevitel egyensúlya rendkívül fontos, mind a bomlás gyorsítása, mind a kellemetlen szagok megelőzése érdekében.

 

A kész komposzt felhasználása

Még akkor is, ha szobanövényeket és szezonális ültetvényeket gondozol otthon, egy idő után előfordulhat, hogy több komposztot termelsz, mint amennyit reálisan fel tudsz használni. De itt egy jó hír: nem számít hol élsz, komposztból általában mindenhol hiány van.

Ez minden kertész álma, mindenki többet akar. Ha a saját lakhelyeden nincs szükséged komposztra, akkor próbálj meg a helyi közösségi kertészettel megegyezni. Adományozd el a felesleget és járulj hozzá a közösség sikeréhez.

Ki tudja? Még az is előfordulhat, hogy valaki friss házi paradicsommal fogja meghálálni a kedvességedet.