Az ideális medence hőmérséklet. Hány fokos legyen?

Kevés medence témát vitatnak olyan forró módon (a szójátékért elnézést), mint a medence hőmérsékletét. A szomszédaid, a helyi medencebolt, az egyik srác a munkahelyen, aki azt hiszi, hogy mindent tud mindenről, az interneten található számtalan medencecikk – mindegyiknek van véleménye, és többségük ellentmondásban áll egymással. Tehát kinek van igaza?

Teljes komolysággal kutattuk, hogy egyszer és mindenkorra megpróbáljuk megválaszolni a medence tökéletes hőmérsékletének kérdését. Rövid változat? Nem csak egy válasz van. Az, hogy melegen vagy hűvösen tartod a medencédet, és hogyan csinálod, több tényezőtől függ. Csak tudni kell, hogy ezek közül mely tényezők vonatkoznak rád, hogy a legjobbat választhasd.

 

 

Miért fontos az ideális medence hőmérséklet?

Ugrottál már egy jó, hűvös medencébe egy forró napon? Vagy üdítő, vagy sokkoló a testednek. Vagy talán a medencében úgy érezted, mintha egy forró napon meleg fürdőt vennél. Ez sem kellemes.

Általában a szabadidős célra használt medencék leggyakoribb hőmérséklete 26° C és 28° C között van.

De fontos tudni, hogy egyes hőmérsékletek veszélyesek lehetnek a veszélyeztetett emberek bizonyos csoportjai számára, és sebezhetővé tehetik a medencét a szennyeződésekkel szemben. Más hőmérsékletek pedig kedveznek a sportosabb tevékenységeknek.

Minden attól függ, hogy ki és milyen célokra használja a medencét.

 

HDPE és alumínium napkollektoros medencefűtő

HDPE és alumínium napkollektoros medencefűtő
10/10 Értékelés

Ez az energiatakarékos medencefűtő hatékonyan melegíti fel medencéjét a nap energiájának segítségével, és ezáltal meghosszabbítja az úszószezont. Nincs szükség gázra vagy áramra.

 

 

Pihenés, tanulás és sok szórakozás

Ha a medence az egész család és sok barát találkozási helye a nyár folyamán, akkor figyelembe kell vennie az emberek életkorát.

És mindenki csak szórakozásból lebeg? Használják a medencét edzéshez vagy egyéb erősítéshez? Mert ez fontos tényező.

 

Gyerekek és a tanulás

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia négyéves kortól kezdve úszásoktatást ajánl a gyerekeknek. A Vöröskereszt javasolja a medence legalább 29° C-os hőmérsékletét a gyerekeknek való úszásoktatáshoz.

Ennek célja, hogy testüket új környezetben kényelmesen megtartsák, izmaikat melegen és lazán tartsák, valamint megakadályozzák a túl hideg vízből adódó légzési nehézségeket.

Bár nem biztos, hogy hivatalos úszásoktatást kínálsz a saját medencédben, ha egy kisgyermeket próbálsz meg úszni tanítani, fontold meg a medence hőmérsékletének felemelését, legalábbis amíg ez a tevékenység zajlik.

Fontos: A gyermek úszásra tanítása nem akadályozza meg a fulladást. Ha gyerekek vannak a medence területén vagy annak közelében, győződj meg róla, hogy mindig felügyelik őket. Fontold meg az óvintézkedések betartását a tragédia megelőzése érdekében, és talán a biztonság növelése érdekében fektess be néhány medence riasztóba.

 

 

Az idősek egészsége és biztonsága

Az idősödéssel testünk kevésbé toleráns a drasztikus hőmérséklet változásokkal szemben, és kiszolgáltatottabb mind a melegnek, mind a hidegnek. Különösen igaz ez az úszómedencékben, ahol a túl hideg vagy túl meleg víz nemcsak kényelmetlen lehet az idősek számára, hanem egészségre káros is.

Amikor az idősebbek a medencét szabadidős tevékenységre használják, ajánlott a hőmérsékletet 30° C és 31° C között tartani.

A vízi gyakorlatok különösen hasznosak lehetnek ízületi gyulladásban szenvedők számára. A víz felhajtóereje kevesebb terhelést tesz az ízületekre, és kevés az esés veszélye a testmozgás során.

Ha valaki ízületi gyulladással – akár idős, akár nem – használja a medencét, akkor a legkényelmesebb a 29° C és 31° C közötti hőmérséklet. Ha az ízületi gyulladás miatt korlátozott mozgásuk van, akkor még magasabb hőmérsékletet ajánlunk, 30° C és 32° C között.

 

 

Egészség és fitnesz előnyök

A medence fitneszhez való használatához nem kell idősnek lenni. Az úszás kiváló, mindent megmozgató testmozgás, és számos előnye van a következőkre:

Úszáshoz és vízi aerobikhoz az ajánlott hőmérséklet a 26° C és 28 °C közötti tartomány. Tehát sok egészségügyi előnyhöz juthatsz anélkül, hogy sokat kellene állítani a hőmérsékleten.

 

Mielőtt elkezdenéd állítani a medencéd hőmérsékletét

Ha általában a medencét 26 ° C körül tartod, akkor ez kissé megterhelheti a medence melegítőjét (és a villanyszámlát), hogy a víz hőfokát felhozd 32° C-ra, vagy akár csak 29° C-ra egy gyermek, idősebb vendég vagy ízületi gyulladásban szenvedő személy miatt.

Ha egy ilyen vendég csak időnként használja a medencéjét, akkor a megfelelő hőmérsékletre való felmelegítése nem igazán költséghatékony. Már ez is pusztítást fog okozni a víz kémiájában.

Ha valaki a háztartásában idősebb, ízületi gyulladásban szenved, vagy rendszeresen idősebb vendégeid vannak, érdemes megfontolnia egy meleg pezsgőfürdő beszerzését a medence hőmérsékletének emelése és csökkentése helyett.

A pezsgőfürdő hőmérséklete mindig 37 ° C és a maximális biztonságos hőmérséklet (40 ° C) között lesz. Ugyanazt a felhajtó képességet kínálja a nem megterhelő gyakorlatokhoz is, bár előfordulhat, hogy ülve, nem pedig állva kell végrehajtani azokat. De egy jó meleg pezsgőfürdőben ülni nem igazán nagy áldozat, ugye?

 

 

A hőmérséklet szabályozott medence előnyei

Amellett, hogy védi az úszókat, a folyamatos hőmérséklet segít magát a medencét is védeni.

 

Alga és baktérium szabályzás

Folyamatosan küzdesz a medencevíz szennyeződéseivel, és többnyire kordában tartod őket klórral vagy más fertőtlenítőszerrel és szűréssel. De ha hagyod, hogy a medence hőmérséklete túl magas legyen, azzal gyakorlatilag lefekteted az üdvözlő szőnyeget az algák és baktériumok számára.

Amikor a medence vize 29° C körüli hőmérsékletre melegszik, a baktériumok és az algák nyugodtak és kényelmesek lesznek, és exponenciális sebességgel kezdenek szaporodni. Ha a medencét ez alatt tartod, nem szabadulsz meg teljesen az algáktól és baktériumoktól, de megnehezíted a virágzást és a növekedést, így kevésbé válnak problémává.

Ha mégis megemeled a medence hőmérsékletét a vendégek fogadására, gyakrabban sokkold a vizet, hogy az algák, baktériumok és egyéb szennyeződések ne szaporodjanak túl. Ha ez nem okoz gondot, akkor próbáld meg lehűteni a medencét, hogy megakadályozd az algák virágzását.

 

Kiegyensúlyozott víz

A medencében lévő melegebb víz esetén, amely megkönnyíti az algák és baktériumok szaporodását, a medencében lévő klórnak vagy más fertőtlenítőnek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy elpusztítsa őket. Ez azt jelenti, hogy a fertőtlenítő gyorsabban kimerül, és a medencéjében lévő kémiai egyenlőség felborul.

Ez azt is jelenti, hogy gyakrabban kell hozzáadnia a fertőtlenítőszert, ezért a medence hőmérsékletének jó tartományon belül tartásával járó bónusz az, hogy pénzt fogsz megtakarítani ezeken vegyszereken.

 

Az úszók kényelme

Azonkívül, hogy bizonyos hőmérsékleten tartod a vizet a veszélyeztetett úszók biztonsága érdekében, azt szeretnéd, ha mindenki, aki úszik a medencében, jól érezze magát. Ha túl hideg vagy túl meleg, akkor senki sem fogja élvezni. És akkor mi értelme van egy medencének?

Állítsd be a medencefűtés termosztátját 26° C és 28° C közötti hőmérsékletre, hogy az úszók többsége jól érezze magát. Talán egy kicsit hűvösebbre kell tenni, ha nagyon forró a nyár, vagy egy kicsit melegebbre kell tenni, ha hidegfront jön.

 

 

Hogyan mérjük le a víz hőmérsékletét

Minden medencefűtő beépített termosztáttal rendelkezik, amely lehetővé teszi a medence hőmérsékletének beállítását és fenntartását. De ahogy az otthonodban lévő termosztát nem biztos, hogy pontosan megjeleníti a tőle legtávolabbi helyiség hőmérsékletét, a fűtés termosztátja sem lehet teljesen pontos.

A medence hőmérsékletének pontos leolvasásához egészítsd ki a termosztátot egy medence hőmérővel. Három típus közül választhatsz: analóg, digitális és infravörös. A pontosság és a költséghatékonyság érdekében javasoljuk a digitális használatát.

Az analóg hőmérőket nehéz lehet pontosan leolvasni, és az infravörös hőmérők egy kicsit drágák. Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy egy lézert a vízre szegezve lövöldözős hangokat adj ki, mi nem fogunk ítélkezni.

 

 

Hogyan irányítsd a medence hőmérsékletét – Hány fokos legyen a medence?

A tökéletes medence hőmérséklet megismerése csak a csata fele. Tudni kell azt is, hogyan lehet ezt fenntartani.

 

Válassz hatékony medence melegítőt

Három lehetőség van a medence felmelegítésére.

Rábízhatod a napra, de ez szerencsejáték, és nem lesz mód a medence hőmérsékletének szabályozására. Ráadásul a víz általában sokkal hűvösebb lesz, mint ami az év bizonyos időszakaiban kényelmes lehet. A szolár medencetakaró beszerzése azonban segíthet kihasználni ezt az ingyenes hőforrást. Akkor is javasoljuk a napvédő burkolat használatát, ha van medencefűtőd, a hő megtartása érdekében.

A medence gázfűtése jó, gazdaságos megoldás lehet, ha rendelkezésre áll földgáz. Ha nem, választhatsz egy hőszivattyút is.

Végül még mindig használhatod a napot, de sokkal koncentráltabban és hatékonyabban a napelemes medencefűtéssel. Ha van hely a tetőn, mindenképpen érdemes utánanézni.

A döntés meghozatala előtt alaposan vizsgáld meg az összes lehetőséget.

 

 

Szerezz digitális termosztátos medencefűtőt

Minden fűtőberendezésnek lesz termosztátja, de a digitális termosztáttal ellátottak pontosabbak és könnyebben használhatók. A mikroprocesszorok által vezérelt termosztátok pedig még megbízhatóbbak, bár drágábbak. De ezt végül ki fog jönni a villanyszámla megtakarításában.

 

 

Spórolj pénzt és energiát

A medence fűtése költséges a medencéhez szükséges vegyszerekkel, valamint egyéb karbantartási eszközökkel és berendezésekkel együtt. Míg a medence hőmérsékletét egyenletesen meg szeretnéd tartani, és a medencét mindenki számára kényelmessé akarod tenni, a villanyszámlát sem akarod a csillagos egekig vinni.

Néhány fűtési tipp segít megőrizni a kényelmet a medencében és a pénztárcádban is.

 

Vidd lejjebb a hőmérsékletet

Ha nem kell aggódni a gyermekek vagy az idősebbek miatt a magasabb hőmérséklet fenntartása miatt, fontold meg azt, hogy a medence hőmérsékletét egy-két fokkal lecsökkented. Ez valóban csak a pénzmegtakarításhoz szükséges:

Az energiafogyasztás az egyes hőmérsékleti fokok emelkedése esetén 10-30% -kal többe kerül az villanyszámla szempontjából. Melegebb időben ez a százalék magasabb, mivel a medence fűtésének viszonylag alacsony a költsége ilyenkor. – Energy.gov

Kapcsold ki a melegítőt

Nyaralni mész? Nincs szükség a medence fűtésére, amíg nem vagy otthon. A pénz és az energia megtakarítása érdekében vidd lejjebb vagy ami még jobb, kapcsold ki a termosztátot.

De nem kell több pénz és energia ahhoz, hogy visszatérjen a medence eredeti hőmérséklete? Valamennyi kell, de közel sem annyi, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a medencefűtés működjön, miközben a medencét senki sem használja.

 

Napközben használj szolártakarót

Még egy módja a naperő kihasználására. Ha egy ideig kint vagy a medencéből, akkor tegyél rá egy szolártakarót, hogy mind a vizet felmelegítse, mind pedig megtartsa ezt a hőt, a takaró típusától függően.

Ha úgy érzed, hogy a teljes medence takaró használata túl nehézkes a gyakori használathoz, gondolkodj el a tekerős szolártakaró beszerzésén, vagy akár használhatsz szolár gyűrűket is. Könnyen fel- és levehető.

Intex téglalap alakú szolártakaró medencére 488 x 244 cm

Mi választásunk
10/10 Értékelés

Ez az Intex 29029 szolártakaró közvetlenül a víz felszínére fekszik fel a medence peremén belül, így a közvetlen napsütés mértékétől függően alkalmas a medence vizének melegen tartására. (Elérhető több méretben és alakban.)

 

Használj takarót éjszaka

A medence melegítője és a nap is felmelegíti a vizet a nap folyamán. Tartsd meg e hő egy részét úgy, hogy éjszaka letakarod a medencét. A takaró megfogja a hő egy részét, és amikor reggel eltávolítod, a fűtőberendezésnek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy a medence ismét meghatározott hőmérsékletre melegedjen fel.

Ha nem szeretnéd teljesen lefedni a medencét, amikor másnap használni fogod, tegyél rá egy szolártakarót. Nem fogja annyira megtartani a hőt, mint egy hagyományos takaró, de valamennyi hőt meg fog tartani.

 

Tartsd karban a medence melegítőt

Miután a pénzt hatékony medencefűtésre költötted, kár lenne hagyni, hogy elromoljon. Csakúgy, mint az összes többi medencefelszerelés, rendszeres karbantartást igényel. Vigyázz rá, és sokkal tovább fog tartani, ami pénzt takarít meg neked hosszú távon, hiszen nem kell hamar cserélni.

 

Föld feletti medence hőmérséklete

Lehet, hogy kíváncsi vagy arra, hogyan lehet beállítani és fenntartani a medence hőmérsékletét, ha föld feletti medencéd van. Nagyon bonyolult. Készen állsz?

Nincs különbség.

Ugyanazok a tippek és taktikák, amelyeket a föld alatti medencéknél használnál, a föld feletti kerti medencékre is vonatkoznak. Szerezz be egy jó föld feletti medencefűtőt, vigyázz rá, használj medencetakarót, és minden rendben lesz.

Intex elektromos Medencefűtés 3kW (28684)

Az intex 28684 megbízható elektromos medencefűtés remek kiegészítésként szolgálhat a hűvösebb napokon. Hőmérséklet szenzorral automatikusan kikapcsol, ha a víz vagy a készülék hőmérséklete meghaladja a biztonságos működési értéket.

Automata vízhőmérséklet érzékelővel van ellátva.

 

 

Nem forró, nem hideg, pont jó

Csak te tudod meghatározni a számodra tökéletes medence hőmérsékletet. Akár gyerekeid, akár idősebb rokonaid használják a medencét, vagy ez csak szórakozás és kikapcsolódás forrása, ha eldöntöttétek a cél hőmérsékletét, csak annak fenntartása a kérdés.

Ne felejtsd el szem előtt tartani az egészségügyi és biztonsági ajánlásokat, és akkor mindenki élvezheti a napsütést a saját kertedben.