Hogyan szabaduljunk meg az algától a medencében?

Szeretnél tudni egy titkot? A tipikus fertőtlenítőszerek szintje nem felel meg a medence algák eltávolítására. Egy napsütéssel teli napon az algák fotoszintetizálnak és gyorsan szaporodnak, és ez a mikroszkopikus probléma pillanatok alatt medence nagyságúra nő. Könnyű figyelmen kívül hagyni egy sötét foltot a lépcsőn, különösen akkor, ha a medencédet gyakran használod.

De az algákat azonnal el kell távolítani, mert később sok időt és pénzt kell majd rá költeni, hogy megszabadulj tőle. Mielőtt ez a nyálkás kellemetlenség nagyon elszaporodna, egy speciális mélytisztító eljárással szabadulj meg a medencében lévő algáktól. Ezután ügyelj arra, hogy soha ne térjen vissza az alga okos megelőzési intézkedésekkel.

 

 

Medence algatípusok

Lehet, hogy a víz pontos árnyalata nem olyan nyilvánvaló, ráadásul felhős is lesz, így nehéz lehet megmondani, hogy melyik algák telepedtek le a medencédben.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodj arról, hogy mely típusú algák vannak a kerti medencédben – ez fogja meghatározni, hogyan fogsz megszabadulni tőle – alaposan nézz meg minden olyan helyet, ahol az algák növekedni kezdenek.

 • Zöld alga: A leggyakoribb és legkönnyebben elpusztítható alga a klorofita, amely a színét a klorofill miatt kapja. A zöld algák a vízben lebegnek, így felhős és zöldes árnyalatot kölcsönöznek neki. A nyálkás zöld algák a medence falára és aljára is ráragadnak. Rossz szűrés és a megfelelő fertőtlenítés hiánya elősegíti a zöld algák növekedését. Fürdőruhával és játékokkal lehet bevezetni a medencébe, amelyeket algákat tartalmazó természetes víztestekben használt az ember.
 • Sárga alga: Ha a medence árnyékos sarkában virágpornak vagy homoknak látszik, akkor valószínűleg sárga algáról van szó. Néha barna vagy mustáros algának is nevezik. Ritka, és nem nyálkás, mint a zöld algák. Klórálló is, ami megnehezíti a kezelést.
 • Fekete alga: Technikailag cianobaktériumok – egyáltalán nem algák – ez a csúnya dolog maga készíti el az eledelét, így növekszik és növekszik. Nem csak az, de a gyökerei betonfelületekbe ásnak, ami megnehezíti a fekete algák elpusztítását a medencében. Gyorsan visszanő, ha a kezelésed nem elég agresszív ahhoz, hogy az összes gyökereket elpusztítja.

 

Megjegyzés: A rózsaszín nyálka egy másik baktérium, amely medencékben növekszik, különösen a polivinil-klorid (PVC) csövek belsejében. Néha rózsaszínű algának hívják, de ez helytelen elnevezés. Megszabadulhatsz a medence rózsaszín nyálkájától, de ez kemény munkát igényel. Legalább biztos lehetsz benne, hogy a rózsaszínű iszap nem káros az embernek. De a medencédről ezt nem mondhatjuk.

 

 

Algás medence takarítása – Hogyan szabaduljak meg tőlük GYORSAN?

A medence tisztításának legjobb módszere mindhárom algatípus esetében ugyanaz, csak egy kivétellel.

 

1. Kézzel porszívózd fel a medencét

Az automatikus vagy robot medencetisztítók nem alkalmasak az algák tisztítására. Ideális esetben manuálisan felszívod a hulladékot, amely azonnal a „kukába” kerül, megkerülve a szűrőt, és így megakadályozod a szennyezett víz visszavezetését. Ha manuálisan porszívózod fel a medencét, különösen figyelj az algás területekre.

 

2. Keféld rendszeresen a medence falát és a padlóját

Az algák lekefélése a medence faláról lehetővé teszi, hogy a fertőtlenítő kémia mélyebbre kerüljön a fennmaradó algákba. Felkavarja az letisztított üledéket is, hogy megölhető és kiszűrhető legyen.

Egy merev, rúdon levő medencekefével keféld meg a medence falát és alját. Különösen figyelj azokra a sarkokra és árnyékos területekre, ahol az algák általában a legrosszabb állapotban vannak. Ahogy haladsz, a víz zavarossá válik, akadályozva az láthatóságot, ezért előbb jelezd meg ezeket a problémás helyeket.

 

Intex deluxe Medencetisztító szett (29057)

Intex deluxe Medencetisztító szett (29057)
10/10 Értékelés

A medence elengedhetetlen kiegészítője a forró nyári napoknak. Használat után az Intex deluxe takarító szettel tisztán tarthatod medecéd vizét.

 • A szívó adapter a szennyeződéseket közvetlenül a medence fő szűrőjébe vonja
 • A merítőháló vászon anyaga ellenáll az intenzív használatnak
 • A kefe alkalmas az algák hatékony eltávolítására a medence faláról vagy a padlóról

 

 

3. Teszteld rendszeresen a vizet

Használd a tesztcsíkokat, digitális készletedet vagy folyékony készletedet a lúgosságnak és pH-értéknek teszteléséhez. A vízkémia kiegyensúlyozása majd azt biztosítja, hogy a fertőtlenítő hatékony lesz az algákkal szemben. A magas pH vagy az alacsony lúgosság különösen gátolja a medence sokkot.

 

4. Sokkold a medencét

Az ellenállóbb algatípusok agresszívebb kezelést igényelnek, ezért ha a fertőzés súlyos, akkor nagyobb sokkra lesz szükség.

Még akkor is, ha általában nem használsz klórsokkot, erre a célra a legjobb a kalcium-hipoklorit-sokkot használni – nagyon sokat. Kövesd a csomag utasításait, hogy meghatározd az adagot a medencédbe, majd ezt szorozd meg kettővel, hárommal vagy néggyel, attól függően, hogy milyen típusú algák ellen fogod használni.

 • Zöld alga: sokk x2
 • Sárga vagy sötétzöld alga: sokk x3
 • Fekete alga: sokk x4

 

Ne használj stabilizált klórt a medence sokkolásához. Túl sok cianursav lesz belőle a végén, amely gátolja a fertőtlenítőszer hatékonyságát, és azonnal visszavezetheti az algákat a medencébe, vagy más, még rosszabb problémákat is okozhat.

Ne felejtsd el sokkolni a medencét alkonyatkor vagy éjszaka. Ha napközben sokkolod, a nap elégeti a klór nagy részét, mielőtt esélye lenne elpusztítani az algákat. És tedd a tisztítóeszközöket a medence sekély részébe, miközben sokkolod a medencédet, így a tisztítóeszközöket is megtisztíthatod.

 

5. Szűrd ki a medence algákat

Amikor a sokk-kezelésed elpusztítja az algákat, felhős kékre változik a vized. Futtasd a szűrőt folyamatosan legalább nyolc órán át, amíg a víz meg nem tisztul.

A folyamat felgyorsítása érdekében hozzáadhatsz medencevíz-tisztítót a vízbe. A szivattyú bekapcsolása előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy fel kell-e tölteni a vizet.

 

Intex papírszűrős vízforgató Szivattyú – 2500GPH

Az Intex 28634 papírszűrős vízforgató szivattyú nélkülözhetetlen eszköz lesz medencéd vizének tisztán tartásához! A kettős szigetelésű szivattyú légtelenítőszeleppel van felszerelve a szűrőkamrában rekedt levegő kiengedésére.

Gyors vízkeringtetést és pazar fürdési élményt garantál!

 

 

6. Teszteld újra a medence vizét

Használhatod a szokásos vizsgálati módszereidet, vagy vízmintát vihetsz a helyi medenceüzletbe elemzés céljából. Biztosnak kell lenned abban, hogy a vízkémia kiegyensúlyozott és a klórszint normális, mielőtt bárki belemenne a vízbe.

 

7. Tisztítsd meg a medence szűrőjét

Az utolsó dolog, amit akarsz, az egy részecskékkel teli szűrő, amely lassan feltölti a medencét mikroszkopikus algákkal, amelyek újabb szaporodást indíthatnak el. Mélyen tisztítsd meg a szűrőt úgy, hogy híg muriatinsavban beáztatod, vagy egyszerűen kicseréled.

 

 

Tisztítás, fertőtlenítés és egyéb megelőző intézkedések

Az alapok betartása nagyban hozzájárul az algák megelőzéséhez is.

 • Tartsd fenn a medence kiegyensúlyozott kémiai állapotát, napi 8-12 órát működtesd a szivattyút, és rendszeresen sokkold a vizet.
 • Mielőtt medencetartozékokat vagy játékokat tennél be a medencédbe, ellenőrizd, hogy alaposan megtisztítottad-e őket. A fehérítőszerrel ellátott tisztítószer vagy literenként egy evőkanál fehérítő oldata nemcsak megtisztítja, hanem fertőtleníti is őket.
 • Ahogy a medencetartozékok behozhatják az algákat, ugyanúgy a fürdőruhák is behozhatják – különösen, ha az óceánban viselte az ember. Feltétlenül mosd meg – és ne csak öblítsd le – a fürdőruhádat, mielőtt a medencébe viselnéd.
 • Ha a régebbi betonmedence felület-felújítást igényel, ne várj. A megrepedezett felületek tökéletes rejtekhelyet jelentenek az algák számára. Árnyékosak és szinte lehetetlen megtisztítani őket. A felújítás megoldja ezt a problémát.

 

Lehet úszni a medencédben, ha algák vannak benne? Algás medencének vannak veszélyei az emberre?

A medence algák NEM károsak az úszóknak. De a sok algával rendelkező medence remek hely az olyan kórokozók számára, mint az E-coli. Az algaspórák folyamatosan megtalálják a medencébe való utat, és bár ez nem árthat neked, az algán tápláló baktériumok árthatnak.

 

 

A sósvízi medencék nem immunisak az algákkal szemben

Kíváncsi vagy arra, hogyan lehet eltávolítani az algákat a sós vizű medencéből? A folyamat pontosan ugyanaz, mint egy klórozott medence esetében. Ne felejtsd el használni a kalcium-hipoklorit sokkot.

 

 

Amikor a rossz algák jó medencékben jelennek meg

Még akkor is, ha medencevíz kémiát használsz és rendszeresen karbantartod a medencédet, előfordulhat, hogy algák jelennek meg benne. A magas páratartalom és a szél csak két példa azokra a tényezőkre, amelyeket nem tudod befolyásolni. De fontos, hogy cselekedj, mihelyt észreveszed az algákat a medencédben, mert az algák gyorsan szaporodnak, és egyre nehezebb kiirtani őket.

Ha takarítás és sokkolás után akár csak kevés algaspórát hagysz magad után, nem sokkal később újra szaporodni kezdenek. Tehát gyorsan és agresszíven cselekedj az algáktól való megszabadulás érdekében és tedd az algátlanítást a rendszeres vízápolási rutin részévé, hogy az algák távol maradjanak a medencédtől.