Medence karbantartás – útmutató az alapoktól

Az úszómedencédnek rendszeres karbantartásra van szüksége. Ezért érdemes megalapozni a medence karbantartásának alapvető ismereteit.

Amikor pontosan tudod hogyan is működik a medencéd, tisztában vagy azzal, hogy milyen gondozást igényel, valamint előre tervezel, attól kezdve leszel igazán felkészülve azokra a medence problémákra, amelyek felmerülnek.

 

 

A medence karbantartása, a medence ismeretével kezdődik

Mielőtt élvezhetnéd vagy gondozhatnád medencédet, szükséges lehet minden egyes részét jól megtisztítani. Nem kell külön órákon vegyél részt vagy doktorizz a Harvard úszástudományi karján. A medence alapvető részeinek és funkcióinak ismerete azonban segít abban, hogy minden zökkenőmentesen működjön- és megkönnyíti a problémák megoldását, amikor azok felmerülnek.

 

 

Az úszómedence alapkomponensei

A legtöbb otthoni fejlesztési cikkekhez hasonlóan, az úszómedence olyan díszes lehet, ahogyan csak neked tetszik. Felszerelheted fejlett fűtési és világítási rendszerekkel, csúcstechnológiájú medence takarókkal, sőt, akár a zenét is élvezheted a víz alatti hangfalaknak köszönhetően.

Függetlenül attól, hogy egy átlagos medencéd van vagy egy Elvisz alakú oázisod, minden medencének négy alkotórésze van, amelyek rendszeres ápolásra szorulnak a gördülékeny élet szükségleteihez.

 

Tartalmazza a következőket:

 • A medence vize
 • A medence belső és elválasztó része
 • A medence szűrőrendszere
 • Medencetisztító és vízcserélő rendszerek

 

1. Medence vize

Lehet, hogy semmiségnek tűnik, de a medencében lévő víz kulcsfontosságú, a medence tartós boldogságának érdekében. Tiszta, gondozott és kiegyensúlyozottan tartása megvéd Téged és családodat a szennyeződésektől és a szennyező anyagoktól. Ugyanakkor segít elkerülni a költséges javításokat, korrózió vagy ásványi lerakódásokat, meghosszabítva így medencéd élettartamát.

 

2. Medence belső része

A medence falai folyamatosan érintkeznek a medence vizével, valamint mindennel, ami hozzáér ehhez. Ha ezeket a felületeket jó állapotba tartod, valamint az algáktól, a penésztől és mindenféle törmeléktől megszabadítod, tiszta és biztonságos fog maradni.

 

3. Medence szűrőrendszer

A medencéd pumpáló szíve egyben a mája is. Be kell, hogy valjam, ez kissé furcsán hangzik. De gondolj bele: a medencepumpa vezeti a vizet és biztosítja annak keringését, pont ahogyan a szíved a véreddel teszi. A medence szűrője megtisztítja a vizet a szennyeződésektől és más kórókozóktól, akárcsak a máj is eltávolítja a tegnap esti sajtos hasábburgonya maradványait a vérből.

Mindkettő megvéd Téged és medencédet. Műküdő szűrőrendszer nélkül a medence vize hamarosan zavaros, szennyezett hellyé változhat, amibe képtelenség lesz úszni.

A beállításoktól függően, rendelkezhet patronszűrővel, homokszűrővel és diatómaföld szűrővel. Vagy ha sós vizes rendszered van, akkor sós vizes klórozóval.

 

4. Medence tisztító és vízcserélő rendszer

Ha a medencéd szűrője a máj, akkor a tisztító és vízcserélő rendszer annak vénái és artériái. A tisztító rendszer- nem szabad összetéveszteni a hálós merítővel, a teleszkópos oszlopra erősített tisztító eszközzel- vizet szolgáltat a szűrőbe majd a vízcserélő rendszer a megtisztított vizet visszaszorítja a medencébe. Hasonlóan a vénákhoz és artériákhoz, ezek is akkor működnek a legjobban, ha tiszták és elzáródás mentesek.

Nincs két egyforma medence és az idő múlásával kétségtenelül szembesülni fogsz a medencéddel kapcsolatos sajátos karbantartási kihívásokkal. De ha jól elsajátítottad ezen négy elemet, akkor jól felkészült leszel arra, hogy szembenézz a kihívásokkal.

 

 

A medence megfelelő karbantartásának három elengedhetetlen koncepcója

A hatékony medenceápolás alapja három egyszerű, de fontos koncepcióra épül: a keringés, a tisztítás és a kémia.

 

1. Ideális vízkeringés

Még akkor is ha soha nem tetted be a lábad gyerekként egy cserkész találkozóra, valószínűleg hallottál már arról, hogy a posadt állóvíz (hogy a kifejezést kölcsönözzünk a saját gyermekkorunkból) maximálisan gyomorforgató. A medencédben, akárcsak a szabadban, az áramló víz tisztább, makulátlanabb és biztonságosabb. A medence megfelelő keringése kulcsfontosságú az egészséges és biztonságos úszáshoz.

A jó keringésű medencének ritkán vannak problémái, mint a zavaros víz vagy az algásodás. A keringés maximalizálása érdekében folyamatosan működtesd a szivattyút és a szűrőrendszert.

Meddig kell működtetni a medence szivattyút? Ideális esetben 24 órát a hét minden napján. De mivel ez nem mindenki költésgvetése vagy felszereltsége szempontjából kivitelezhető, ezért azt javasoljuk, hogy használd a szűrődet napi 10-12 órát. Elegendő lesz ahhoz, hogy megforgassa a vizet néhányszor és elősegítse a medence biztonságát és tisztaságát.

A medence jó keringésének másik kulcsfontosságú eleme a szűrő utánöblítése. Felejstd el az úszók fogalmát. Ebben az esetben az utánöblítés a szűrőn átfolyó víz áramlásának megfordítására és a piszkos víz és a lerakódott szennyeződések hulladéktárolóba eltávolítására utal, megszabadulva tőlük a medencéből. Ha nem vagy biztos a dolgodban, feltétlenül el kell sajátísd a szűrő tisztításainak fortéjait, hogy beépíthesd a mindennapos rutinodba.

A szűrő tisztításához és utánőblítéséhez használt módszer a szűrő típusától függ, de lényegében a koncepció nagyrészt megegyezik.

Tipp: Ha medencéd rendelkezik egy homokszűrővel, adj hozzá egy csésze diatómaföldet, pór formában, a szűrő erejének fokozásának érdekében. A zavaros víz gyorsabban tisztul és a diatómaföld segíti a homokszűrőt a finom részecskéknek köszönhetően.

 

 

2. Medence tisztítási ütemterv

Ha megfelelő keringési rendszerrel ellátott a medence, akkor már sokkal könnyebbé tetted annak tisztítását. Így is szükséges lesz, a régimódi de jól bevállt kemény munka. Az alapvető eszközök, amelyekre szükséged lesz a következők:

 • Hálós uszadékfogó
 • Medenceseprű
 • Úszómedence-porszívó

Mind az anyatermészet, mind a medencédet használó emberek mindenféle vad és furcsa dolgot hozhatnak be a medencébe, kezdve levelektől, penész, kacsa vagy béka után hagyott felesleg, sampon, parfüm vagy más hajtermékek maradványaiig. Adj hozzá bakteriális szennyeződés kockázatát és máris a medence tisztítása elengedhetetlen részévé válik a biztonságos úszásnak.

Legalább heti egyszer használj hálót, seprűt és porszívózd ki. Ez megakadályozza a törmelékek lerakódását és szikrázóan tisztán fogja tartani a medence falait. A szódabikarbónás paszta különösen jól működik, pont mint egy súrolószer, amely a seprű használatakor nem károsítja a finom csempét vagy vinil bélést.

Egy automatikus medencetisztító jelentősen lerövidítheti a medence tisztítására szánt időt. Nem szünteti meg a rendszeres hálós és seprűs tevékenységet, de mindkét feladatot megkönnyíti, felszabadítva ezzel idejét, amit a takarításra fektetett volna.

Megkönnyítheted a medence takarítást a következő pofon egyszerű trükökkel. Dobj néhány teniszlabdát az uszadékfogó kosárba, vagy közvetlenül a medencébe, ezek kifogástalanul felszívják a víz felületén maradt olajokat (napkrém, kozmetikumok, stb. esetén). A hálós uszadékfogóra harisnyát húzhatsz, hogy egy rendkívül alapos szűrőt hozz létre, ami több szennyeződés begyűjtésére lesz képes, mint egy egyszerű háló önmagában.

Egyszerűen cseréld ki a teniszlabdákat és a harisnyát, amikor elavulnak.

 

Tipp: Ha földbe elhelyezett medencéd van, a beépített lefolyók a medence alján segítenek a víz laza bejutására a szűrőkbe, megkönnyítve a tisztítás során fellazult törmelék eltüntetését. Földszint feletti medencék nem tartalmaznak lefolyókat, de hasonló víztisztítási eljárást rekonstruálhatunk egy manuális medence- porszívó segítségével.

Egyszerűen csatlakoztasd a porszívót a szűrőrendszerhez és helyezd el azt a medence közepére, ügyelve arra, hogy a porszívó fejjel lefelé legyen. Kapcsold be, majd ez, egy fő lefolyóként fog működni, hozzájárulva a zavaros víz gyorsabb megtisztításához.

A zavaros medence vizet flokkulálószerrel is gyorsan lehet eltávolítani. De ne feledd, hogy ez csak a tünetet kezeli és nem maga az okát, tehát csak ideiglenes megoldást biztosít.

 

3. A vízkémia kiengyensúlyozása

Távolodj el a Bunsen- égőtől. A vízkémia félelmetesnek és bonyolultnak tűnhet, de nem kell aggódnod. Noha ez a medence hatékony karbantartásának és vízgondozásának elengedhetetlen része, az alapvető medencekémia meglepően egyszerű.

A víztisztító legfontosabb eszköze a vízviszgálati készlet. Te sem ízesítenéd a pörköltet, kóstolás előtt. Tehát mielőtt vegyi anyagok után nyúlnál, végezz el néhány medencevíz- tesztet. Az egyensúly teremtésének első lépése annak megértése, hogy mi van a vizében es mi nincs.

 

A medence vizének három legfontosabb része a következők:

 • pH szint: a medence vizének savas vagy lúgos mértéke. Az alacsony pH érték savas, míg a magas, bázikusra utal. A medence idális érteke 7,4- 7,6
 • Lúgosság: pH szint lökhárítóként működik és segít elkerülni a lúgosság vagy savasság hatalmas emelkedését. Az ideális érték 100- 150 ezrelék. A medence lúgosságának növelésére szódabikarbónát használhatsz.
 • Fertőtlenítő szintek: a medence vizében lévő klór, bróm, stb. mennyisége. Az ideális szint attól függően vátozik, hogy milyen típusú fertőtlenítőszert választasz.

Amint kiismered a medence pH- értékét, lúgosságát és fertőtlenítőszerét, kezdhetsz vegyszereket adagolni a vízháztartás modosítás érdekében. Szánj rá egy kis időt a tanulmányozására, mielőtt hozzáadnád a vízhez, hogy az egyes vegyi anyagok mit csinálnak és hogyan befolyásolják a vizet, valamint az embereket, akik a medencében úszkálnak.

 

Ne felejts el klórozni!

Időnként, fertőtlenítőjének szüksége lesz egy kis segítségre, főleg vihar után, vagy ha sok ember használta a medencét. Annak érdekében, hogy medencéje tiszta maradjon, akkor ha is a fertőtlenítőszer alábbhagy, klórozd rendszeresen a medencét.

 

Mindig éjjel klórozd a medencédet

Ha napközben klórozol, a nap ultraibolya sugarai felemésztik a klórt, mielőtt esélye lenne elvégezni a dolgát. Add a klórt a vízhez, majd működtesd a szivattyút legalább nyolc órán keresztül, hogy megbizonyosodj arról, hogy teljesen elterjedt.

 

 

Hozz létre egy karbantartási ütemtervet

Amint egyre többet tudsz meg medencédről és annak gondozásáról, a teendők listája kissé félelmetesnek tűnhet. A medence karbantartási ütemtervének elkészítése megkönnyítheti hogy összedett maradj és annak biztosítását, hogy a fontos feladatok ki ne csússzanak az újjaink közül.

Nemcsak az alapvető karbantartási feladatokat sikerül kézben tartani, hanem előre is tervezhetsz olyan speciálisabb medencekarbantartási feladatokat, mint például: a medence bezárását, gondozása az útószezonban vagy a medence előkészítése amikor visszatér a szezonja.

 

Ne bonyolítsd a dolgokat

Írd le a medence karbantartási ütemtervét és ragaszd ki a falra, a hűtőszekrényre vagy akár a medence közelében. Ha a háztartásban mások is rendelkezésre állnak bizonyos napokon az egyszerű feladatok elvégzéséhez, írj egy nevet az egyes feladatok mellé és testvériesen osztozzatok rajtuk.

 

 

Okos tippek a medence karbantartásához nyaralás alatt

Mivel olvasóink legtöbbje nyaralni járnak és saját medencével is rendelkeznek, arra gondoltam, hogy megosztok néhány tippet a medence karbantartásáról nyaralás ideje alatt. Sok embert foglalkoztatta ez a kérdés, amikor még a medenceboltba dolgoztam. De nem olyan nehéz, mint képzeled.

 

1. Keress egy megbízható szomszédot vagy barátot

Ez jelenti a siker kulcsát, amikor gondozásra szorul a medencéd távollétedben.

Az ideális jelölt egy olyan személy, aki saját maga is rendelkezik medencével. Már rendelkezzen a szükséges tudással, hogy mik is a teendők.Kérd meg barátodat vagy szomszédodat, hogy naponta egyszer ellenőrizze a medencét és adj egy egyszerű feladatlistát segítségül, ami tartlamazza a következőket:

 • Ürítsd ki a tisztító kosara(t)kat
 • Fölözd a medence felületét
 • Ellnőrizd a szűrő nyomását (utánöblíts szükség esetén)
 • Teszteld a vizet tesztkészlettel vagy tesztcsíkkal
 • Lásd el a szükséges vegyszerekkel (csak abban az esetben, ha tudja mit csinál)

 

2. Szerezz be egy medence szivattyú időzítőt

Remélhetőleg a szivattyúd már rendelkezik egy időzítővel. Ha nem, a te helyedbe én befektetnék egybe. Ez a medence megfelelő gondozásának kulcsfontosságú részét képezi.

Állítsd be az időzítőt a medence napi 8-12 órás működtetésére. Ha fel lehet osztani az időzítő üzemeltetését, az nagyszerű! Ha nem, akkor sem okoz gondot, ha a nap 24 órájában alkalmazod. A szivattyú és a szűrő műkötetése nagyon fontos, hogy a medence tiszta maradjon, sőt, jobb ha egy időzítőt hagyunk felelősnek, nem pedig egy személyt.

 

3. Ellenőrizd a vizet mielőtt útnak indulsz

Vizsgáld meg szakszerűen a medencéd vizét minta segítségével a helyi medenceboltba.

Bizonyosodj meg arról, hogy amint leellenőrizted orvosold a problémákat. Győződj meg arról, hogy a víz PH értéke és lúgossága megfelelő egyensúlyban legyen és a fertőtlenítőszerek szintje ideális.

 • pH érték: 7,4 – 7,6
 • Lúgosság: 100 – 150 ezrelék, az ideális érték 125 ezrelék
 • Kalciumkeménység: 175 – 225 ezrelék vagy 200 – 275 ezrelék beton- és gipszmedencéknél
 • Klórmedencéknél: 1 – 3 ezrelék
 • Brómmedencéknél: 3 – 5 ezrelék
 • Biguanid medencéknél: 30 – 50 ezrelék
 • Sósvizes medencéknél: 0,5 ezrelék klór
 • Ásványi rendszerű medencéknél: 0,5 ezrelék klór

Győzödj meg arról, hogy medencéd kistálytiszta, mielőtt útnak indulsz.

 

 

Remek a víz! Irány a medence!

Medence tulajdonosnak lenni az egyik legkielégítőbb módja annak, hogy otthon szórakozz a napsütésben. Igen, rendszeres karbantartásra szorul, de ez nem azt jelenti, hogy egy vákuumhoz leszel kötve vagy kémiai készlettel fogsz babrálni életed végéig.

Valójában, ha tudod, hogyan működik a medencéd, tisztában vagy azzal, hogy milyen gondozást igényel és előre tervezel, azon kaphatod magad, hogy büszkeség önti el tested a medence karbantartás kötelességeid miatt. Élvezni fogod nemcsak az úszást, hanem az elárasztó nyugalmat, amely a medence rendszeres és alapos üzemben tartásával jár.

Ha még medence vásárlás előtt állsz, talán jó választás lehet egy föld feletti fajta. Ismerd meg a legjobb kerti medence típusokat.