Medence tisztítás: Miért, mikor és hogyan kell?

Mikor takarítottad ki utoljára a medencédet? Mármint úgy igazán. Valószínűleg szüksége van már annak a medencének egy kiadós sikálásra, hiszen legyünk őszinték; a medence takarítása egyáltalán nem egy kellemes munka, senki sem hibáztat azért, mert halogattad.

Nézd, mindannyian lazulunk időnként. Emberek vagyunk. De viszont ha mindig csak halogatod a medence tisztítását, eljön majd az a nap amikor már használhatatlan lesz. Akkor mit csinálsz? Szaladgálsz a locsolórendszeren keresztül ha lehűlésre vágysz?

Ennek oka, hogy a takarítás egyike a 3 fő medenceápolásnak, a keringetés és a vegyszerek mellett. Megfelelő felszereléssel és egy kis munkával pillanatok alatt ki lehet pucolni, porszívózni és csillogóvá varázsolni egy medencét.

 

 

Miért fontos a medence tisztítása?

Most valószínűleg arra gondolsz, hogy semmi értelme súrolni a medencét, hiszen megoldod a fertőtlenítést mondjuk klórral. Jogos kérdés, de van rá válaszunk.

Gondolj bele. Zuhanyzáskor sampont és szappant használsz, amelyek tisztítószerek. De a kád tiszta marad örökre? Természetesen nem. A sampon és a szappan a test tisztítására szolgál, nem pedig csempe, porcelán vagy üvegszálak tisztítására. Egy idő után elkezd látványossá válni ezeknek a felhalmozódása, és szappancsíkok jelennek meg.

Mivel a kád és a zuhanyfalak gyakran nedvesek maradnak, lehetséges, hogy penész is megjelenik. Ha nem tisztítod a kádat rendszeresen, egy idő után mocsárban fogsz fürdeni. Ugye, hogy az már nem ilyen vicces?!

Ugyanez vonatkozik a medencédre is. A klór, a bróm és más vegyi anyagok segítenek tisztán tartani a vizet, és igen, bizonyos mértékben segítenek a medence falainak, padlójának és környező területeinek tisztán tartásában is.

De a vegyi anyagok nem fogják visszatartani a vízből a leveleket és a kavicsokat, és a medence falát és padlóját sem tartják végtelenül tisztán. Tehát nincs mentség. A medence tisztán tartása érdekében a klór vagy más vegyszerek használata mellett a medence rendszeres, alapos tisztítása is feltétlenül szükséges.

 

 

Medence tisztító berendezések

Mielőtt neki kezdesz, szerezz be minden szükséges eszközt. Az eszközök használatával a medence tisztítása sokkal könnyebbé válik. Így pedig talán takarítani is sűrűbben lesz kedved. Te is tudod, hogy ez így van.

Tehát menj a medencéhez és szedd össze mid van. A meglévő eszközöknél nézd meg az állapotukat, és hogy kell-e új belőlük. Ezután pedig nézzük meg mi hiányzik.

Ha újdonsült medencetulajdonos vagy, akkor talán nem vagy teljesen biztos abban, hogy milyen medencetisztító berendezésekre is van szükséged. Ne aggódj – ezt is elmondjuk.

 

Teleszkópos rúd

Ah, a svájci hadsereg kése medence tisztításhoz. A teleszkópos rúd végére mindenféle dolgot fel lehet erősíteni, például hálókat, keféket, vákuumfejeket, vagy bábokat a medencei bábelőadáshoz. Ez csak egy javaslat.

Ahogy a neve is sugallja, a teleszkópos rúd különböző hosszúságokra meghosszabbítható. Javasoljuk, hogy vásárolj egy 8 láb hosszú rudat, amely 16 lábra nyúlik. Ezzel a medence falait és padlóját is eléred ha szükséges.

 

Intex deluxe Medencetisztító szett (29057)

Intex deluxe Medencetisztító szett (29057)
10/10 Értékelés

A medence elengedhetetlen kiegészítője a forró nyári napoknak. Használat után az Intex deluxe takarító szettel tisztán tarthatod medecéd vizét.

  • A szívó adapter a szennyeződéseket közvetlenül a medence fő szűrőjébe vonja
  • A merítőháló vászon anyaga ellenáll az intenzív használatnak
  • A kefe alkalmas az algák hatékony eltávolítására a medence faláról vagy a padlóról

 

Skimmer Háló

Ez az egyik olyan eszköz, amelyet valószínűleg minden másnál gyakrabban fogsz használni. A teleszkópos rúdhoz rögzített háló lehetővé teszi a víz felszínén és alatt felhalmozódott törmelék összegyűjtését. Levelek, poloskák, gallyak – mindent ki lehet szedni egy skimmer hálóval.

Két lehetőséged van a skimmer háló kiválasztásakor: lapos vagy zsákos verzió. Javasoljuk a lapos skimmert, mert könnyebb lerázni róla a medencéből összegyűjtött törmeléket. Bár a zsákos skimmer több szemetet szed össze egyszerre, sokkal macerásabb üríteni, különösen akkor, ha nedves.

Ezenkívül egy nagy teherbírású skimmer hálót érdemes venni. Mint szinte mindenre, itt is igaz, hogy az olcsóbbak gyakran eltörnek, és csak pazarlás olyanokra költeni.

 

Milyen gyakran kell a hálóval tisztítani a medencét?

Itt van lehetőség egy hatalmas probléma kiküszöbölésére. A törmeléket naponta érdemes kitakarítani, mert ha lesüllyed a medence aljára, onnan sokkal nagyobb probléma felszedni. Ez megkönnyíti a porszívózást is.

 

 

Medence kefe

Vedd elő a teleszkópos rudat. Miután hozzáerősítettél egy medekefét, súrold át vele a medence falát és padlóját, eltávolítva a szennyeződéseket és leválasztva az algákat, mielőtt az valóban letapadna vagy elkezdene szaporodni. Hogy milyen medenceecsetet használj?

intex-deluxe-medencetisztito-szett-
Intex deluxe Medencetisztító szett

 

A kérdés megválaszolásához fel kell tennünk egy másikat: Miből áll a medence felülete? Az anyag határozza meg az ecset típusát.

  • Festetlen beton: Használj rozsdamentes acél és nejlon sörtéjű kefét.
  • Gunit: Használj rozsdamentes acél sörtés kefét.
  • Üvegszál, vinil vagy festett beton: Csak nylon sörtés kefét használj.

A skimmer hálókhoz hasonlóan bölcs dolog egy nagy teherbírású medencekefét vásárolni, mivel ezt viszonylag gyakran fogod használni, és az olcsóbb kefék hajlamosak eltörni. Szettben is beszerezheted.

 

Milyen gyakran kell kikefélni a medencét?

Hetente legalább kétszer keféld ki a medence falát, létráját és sarkait. Ügyelj arra, hogy minden lehetséges zugot elérj, hogy biztosan eltávolítsd az összes algatelepet. A sikálás megakadályozza az alga letapadását, megkönnyítve ezzel a klór vagy más fertőtlenítő szer munkáját.

Ne feledd, hogy ha medencében súlyos algaprobléma alakult ki, a kefélés nem lesz megoldás a problémára. Itt már drasztikusabb lépésekre lesz szükség.

 

 

Kézi medence porszívó

Mi lesz az első dolog, ami kelleni fog? Igen, jól sejted, a teleszkópos rúd. Talán ideje beszerezned pár ilyet? Kell majd még néhány dolog: porszívófej; elég hosszú tömlő a medence minden részéhez; és egy kicsi porszívó- vagy lemez (ha szükséges).

 

Medence Tisztító Eszköz Vákuum Teleszkóprúd és Tömlő

Ez a medence vákuum készlet biztosan segítség amikor tisztítja az úszó medencét. A teleszkópos alumínium rúd állítható 1,2 m és 3,6 m. Így lesz képes megtisztítani még a nagyobb medencéket könnyedén. A fej kefével, mely 7 alsó kefe és 2 oldalsó kefék, biztosítja a teljes dörzsölés munkát.

  • Medence porszívó készlet
  • Teleszkópos alumínium rúd: 1,2 – 3,6 m
  • Fej ecset méret: 350 x 200 mm
  • Tömlőhossz: 10 m

Milyen gyakran porszívózd át a medencét?

Hacsak nem indokolt gyakrabban, elegendőnek kell lennie ha minden második nap porszívózod át a medencét.

Ne feledd, hogy a medence kézi porszívózása meglehetősen időigényes lehet, különösen, ha mondjuk egy nagy zivatar után tisztítod a medencét, és a medence padlója úgy néz ki, mint egy levélerdő.

Előfordulhat, hogy a kézi porszívó hasznos lehet, de nagyon javasoljuk, hogy vedd fontolóra a robotporszívókba való befektetést. Megkönnyíti az életed, nem is kicsit.

 

 

Robot medence tisztító

Mi ez? Egy robot, amely elvégzi a medence tisztítását? Igen, kérem! Oké, nem tud mindent megcsinálni, de nagyon sok dolgot igen. Ha még soha nem láttál ilyet, a robot medence tisztító – más néven automatikus medencetisztító – egy kicsi, önálló egység, amely lényegében a medence körül megy, és törmeléket szív fel.

A robot tisztító egyetlen hátránya a költsége. Drágábbak, mint a szívó- vagy nyomásoldali tisztítók (hacsak a nyomásoldali tisztítóhoz nincs szükség nyomásfokozó szivattyúra), és javításuk is többe kerül, ha bármi baj lenne.

Érdemes úgy beszerezni ezeket, hogy legyen rájuk garancia.

 

Intex Automata medence tisztító

Intex Automata medence tisztító
10/10 Értékelés

Ez az Intex medence tisztító automata módon felszívja a medence alját.

38 mm-es tömlőt és 5678-13248 L/órás áramló kapacitású pumpát igényel. A hozzátartozó 7,5 m-es tömlőnek köszönhetően nagy teret tud elérni. Ez a kompakt tisztító hordozható és könnyedén tárolható.

 

Szívó oldali medencetisztító

Ez az eszköz hasonlóan működik, mint a kézi medence porszívó. A szívó oldali medencetisztító csatlakozik a medencefélékhez. Amint a skimmer vízbe merül, egy szifont hoz létre a szűrőrendszeréhez.

Emiatt nem javasoljuk a ezeket a berendezéseket. A szűrő könnyen károsodik ha a berendezés felvesz mondjuk egy nagyobbacska követ. Nem éri meg a kockázatot.

 

Magasnyomású oldali medencetisztító

Ezzel szemben ez az eszköz a szűrőrendszeréből származó víz segítségével működik. A visszafolyó sugárhoz nyomástartó tisztító csatlakozik, és olyan vortexet hoz létre, amely a törmeléket egy zsákba gyűjti össze. Neked csak a zsákot kell cserélned.

Bár ez nem olyan kockázatos a szűrőrendszere szempontjából, mint egy szívóoldali tisztító, még mindig nem olyan hatékony vagy ideális megoldás, mint a medence átáramoltatása és porszívózása.

 

 

További medencetisztítás: Még nincs kész!

A medence takarítása csak a munka fele. Miután minden kész van, mi hiányzik nekünk? Hát persze, hogy egy csomó levél, szennyeződés és egyéb törmelék a vízbe, mert elhanyagoltuk a víz a szűrő tisztítását. Ne hagyd, hogy minden nehéz munkád kárba vesszen.

 

Medencefedélzet

A környék seprése általában elég, de a medence fedélzetének tisztán tartása nem csak a látható törmelék eltávolítását jelenti. A tisztítás mellett néha fertőtleníteni is kell.

Még akkor is, ha a medencédben fertőtlenítőszereket használsz a víz tisztaságának megőrzéséhez, ezek a vegyi anyagok idővel eloszlanak, ezért rendszeresen pótolni kell adni őket.

És ha a medencéből kifolyik a víz, a fertőtlenítőszerek nemcsak eloszlanak, hanem el is párolognak, vagyis a fedélzet a baktériumok és akár az algák táptalajává válhat.

Ha ez elég sokáig így megy, a medence környéke nem csak piszkos, hanem csúszós is lesz, ami már elég erősen balesetveszélyes.

A tisztításra és fertőtlenítésre van néhány módszer. Vásárolhatsz egy speciális medencekörnyék-tisztítót, amely általában folyékony koncentrátumot tartalmaz. Vagy használhatsz trinátrium-foszfátot, amely egy vízben oldódó por.

Bármilyen tisztítószert is használsz, kövesd a gyártó utasításait, mert az, hogy miből mennyit kell használni a terület anyagától is függ. Miután az oldatot bekeverted, csak egy hosszú nyelű és merev sörtéjű kefével súrold át a terepet.

Természetesen, ha nagyobb területen van a medence, a takarítás elég sok ideig is eltarthat. Annak érdekében, hogy a medence környékének tisztítása valóban egyszerű legyen, próbálj ki egy magasnyomású mosót.

 

Medence szűrő

Nem számít, mennyit söpörsz, sikálsz vagy porszívózol, ha a medence szűrője piszkos, akkor a vize is piszkos lesz. A medenceszűrő tisztításának módja attól függ, hogy D.E szűrő, patronszűrő vagy homokszűrő-e.

A típustól függetlenül rendszeresen tisztítsd meg a szűrőt, és a tisztítások között is nézz rá néha, nehogy elszakadjon, vagy bármi baja legyen.

 

 

Egy medencetisztító szakember lettél!

Nem kell ecsetelnünk, hogy mennyire lehangoló lehet egy levelekkel teli, koszos medencét találni akkor, amikor már mindenki készen áll egy kiadós úszásra.

Most, hogy már tudod, mire van szükséged a medence és a környékének tisztán tartásához, elindulhatsz beszerezni ezeket. Így a medencéd mindig tiszta lehet, és bármikor használatba tudod majd venni.