Echeveria Lilacina gondozása és amit érdemes tudnod

Az Echeveria lilacina vagy közismertebb nevén Ghost Echeveria egy gyönyörű és könnyen gondozható pozsgás növény, amely tökéletes választás otthoni kertészkedők számára. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk az Echeveria lilacina ápolásának alapjait és válaszolunk a leggyakoribb kérdésekre a növényről.

Az Echeveria lilacina egy évelő pozsgás növény, amely Új-León északi területeiről származik Mexikóban. A növény természetes élőhelyén magas tengerszint feletti magasságban, sziklás területeken található.

 

 

Név Echeveria Lilacina (Ghost Echeveria)
Tudományos név Echeveria lilacina
Típus Évelő szukkulens
Eredet Új-Leon, észak-Mexikó
Élőhely Kőzetes területek, magas tengerszint feletti magasságban
Méret 15 cm magas, 17,5 cm széles
Toxicitás Nem toxikus háziállatok és emberek számára
Szín Finom lila, szürke-zöld árnyalatú
Virágzás Halvány rózsaszínűtől a korallrózsaszínig terjedő virágok téltől kora tavaszig
Fényigény Teljes napsütés vagy részleges árnyék
Öntözés Kevés vízigény
Hőmérséklet 18-27°C
Páratartalom Alacsony és közepes
Talaj pH 6,1-7,8
Trágyázás Vízben oldódó trágya nyáron és tavasszal
Szaporítás Levelek, vágások, magok
Átültetés 2-3 évente
Metszés Eltávolítani az elhalt leveleket és virágszárat

 

 

Mi az Echeveria lilacina egyedisége?

Ha van valami, ami feltűnik az Echeveria lilacina pozsgás növényen, az egyértelműen a rozetta és a színes lombozat. Az Echeveriák legtöbb tagja ugyanolyan formájú és alakú. A leveleik színárnyalataiban azonban különböznek egymástól.

Ennél a fajnál a lilától a szürkészöldig terjedő finom szín az, ami megkülönbözteti. Ez az oka annak is, hogy sajátos epithetonja a lilacina, amely a lila kifejezésből származik. Az Echeveria lilacina köznapi neve igen változatos. Hogy elkerüljük a félreértést, a növényt a megjelenése alapján kell megismernünk.

 

 

Echeveria lilacina ápolása

Fényigény

Az Echeveria lilacina növények teljes napsütésben vagy részleges árnyékban érzik jól magukat. Ha az ablakpárkányon tartod, válassz egy déli vagy nyugati fekvésű ablakot, hogy elegendő fényt kapjon.

 

Öntözés

A Szellem Echeveria pozsgás növény, tehát kevésbé igényli az öntözést. Fontos, hogy ne öntözd túl a növényt, mivel a túl sok víz könnyen gyökérrothadást okozhat. A legjobb, ha várod, amíg a talaj felső rétege teljesen kiszárad, mielőtt újra öntözöd a növényt.

 

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet az Echeveria lilacina számára 18-27°C között van. A növény jól tűri a meleget, de ne tedd ki túl alacsony hőmérsékletnek, mivel a hideg károsíthatja a leveleket.

 

Páratartalom

Az Echeveria lilacina alacsony és közepes páratartalom mellett is jól érzi magát. A növény természetes élőhelyén a páratartalom általában alacsony, így a lakásban is jól boldogul a szobai páratartalom mellett.

 

Talaj

A Szellem Echeveria számára a legmegfelelőbb talaj egy gazdag, gyorsan vízelvezető, laza talaj, amelynek pH-értéke 6,1 és 7,8 között van. Egy jó minőségű kaktusz- és pozsgásnövények számára kifejlesztett talajkeverék tökéletes választás lehet.

 

Trágyázás

A növényt tavasszal és nyáron, havonta egyszer érdemes egy vízben oldódó, kiegyensúlyozott tápanyaggal etetni. Ne trágyázd túl, mert ez a növény növekedésének károsodását okozhatja.

 

Szaporítás

Az Echeveria Lilacina szaporítása három módszerrel lehetséges:

 1. Levelek: Óvatosan távolítsd el az egészséges leveleket a növényről, majd hagyd, hogy a vágás megszáradjon néhány napig. Ezután helyezd a levél vágását nedves szukkulens keverékbe, és várd meg, amíg gyökerek és új növekedés jelenik meg.
 2. Vágások: Vágd le az egyik szárat a növényről, majd hagyd, hogy a vágás megszáradjon néhány napig. Ezután ültesd a vágást nedves szukkulens keverékbe.
 3. Magok: Az Echeveria Lilacina magokat is használhatsz a szaporításhoz. Ültesd a magokat nedves szukkulens keverékbe, és tartsd a hőmérsékletet 18-27°C között a csírázás elősegítése érdekében. Türelmesnek kell lenni, mert a magok lassan csíráznak és növekednek.

 

 

Átültetés

Az Echeveria lilacina növényeket általában 2-3 évente érdemes átültetni egy nagyobb edénybe. Az átültetést követően várj néhány napot az öntözéssel, hogy a sérült gyökerek gyógyulni tudjanak.

 

Metszés

A hervadt leveleket és elszáradt virágzatokat rendszeresen távolítsd el a növényről. Ez elősegíti a növény egészségét és a szellőzést a tömött levelek között.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Mennyire mérgező az Echeveria lilacina?

Az Echeveria lilacina nem mérgező az emberek és az állatok számára, így biztonságosan tartható otthon, ahol háziállatok vagy kisgyermekek is vannak.

 

Hogyan lehet az Echeveria lilacina növényt gyökereztetni?

A Szellem Echeveria növényt levélről vagy vágásról is gyökereztetheted. Egyszerűen helyezd a levél vagy vágás végét vízbe vagy talajba, és hagyd, hogy gyökeret eresszen. Gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről és fényviszonyokról a gyökereztetés során.

 

Milyen gyakran kell öntözni az Echeveria lilacina növényt?

Az Echeveria lilacina pozsgás növény, így kevésbé igényli az öntözést. A legjobb, ha várod, amíg a talaj felső rétege teljesen kiszárad, mielőtt újra öntözöd a növényt. Általában hetente egyszeri öntözés elegendő, de a pontos gyakoriság függ a környezeti feltételektől, mint például a hőmérséklet és a páratartalom.

 

Milyen virágokat hoz az Echeveria lilacina?

Az Echeveria lilacina késő télen és kora tavasszal virágzik. A virágok halvány rózsaszínűtől korall rózsaszínig terjedő színárnyalatokban pompáznak. A növény beltéri tartás esetén ritkábban virágzik, de megfelelő körülmények között előfordulhat.

 

 

Néhány tipp az Echeveria lilacina gondozásához

 1. Ügyelj arra, hogy ne öntözd túl a növényt. A túl sok víz gyökérrothadást okozhat.
 2. Biztosítsd a megfelelő fényviszonyokat, lehetőleg teljes napsütésben vagy részleges árnyékban.
 3. Tartsd a növényt olyan helyiségben, ahol a hőmérséklet 18-27°C között van.
 4. Ne trágyázd túl a növényt; elegendő havonta egyszer egy vízben oldódó, kiegyensúlyozott tápanyaggal etetni tavasszal és nyáron.
 5. Rendszeresen távolítsd el a hervadt leveleket és elszáradt virágzatokat a növényről, hogy elősegítsd a növény egészségét és a levelek közötti szellőzést.

 

Ez a blogbejegyzés remélhetőleg segített eligazodni az Echeveria lilacina gondozásában. Ha követed ezeket az alapvető gondozási útmutatókat, a növényed egészséges és szép marad, és hosszú ideig élvezheted otthonodban.

 

 

További olvasnivalók

Ha érdekelnek más növények is, olvasd el ezeket a cikkeket is:

 1. Fükszia gondozása és szaporítása
 2. A japán sás (Carex morrowii) gondozása
 3. A madárfészek páfrány gondozása és szaporítása