Japán sás (Carex Morrowii) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

Ha mutatós dísznövényt keresel a látványos fűgyűjteményed kiegészítéséhez, a Carex morrowii, más néven japán sás a megfelelő számodra! Ez a növény nem csak elragadó, de nagyon könnyű gondozni is, ha környezeti és növekvő igényeiről van szó.

Nos, mi is  a japán sás? Olvasd tovább útmutatónkat, hogy minél többet megtudhass erről a gyönyörű növényről!

A Carex morrowii, közismert nevén a japán sás, a Morrow -sás, a Kan suge vagy a tarka sás, a Cyperaceae család virágzó füveinek egy faja. Ez a növény Közép -Dél -Japán alsó alpesi területein őshonos. Leginkább vizes élőhelyeken nő, mint mocsarak, lápok, tavak, meszes lápok vagy patakpartok.

Az idő múlásával a japán sás sok kertész szívébe belopta már  magát. Nyilvánvaló ellenállhatatlan megjelenésük mellett e növények könnyed természete nagy szerepet játszott népszerűségükben világszerte. Szinte bármilyen talajban nőnek és elviselik az alacsony megvilágítást és a viszonylag hűvös hőmérsékletet is.

Ezenkívül ezek a füvek aszálytűrővé válnak miután kifejlettek, ez a tulajdonságuk nagyon hasznos.

 

 

A japán sás növényről

 • A japán sás más érdekes fajokkal is jól érzi magát, amelyek egyedi megjelenést kölcsönöznek minden tájdísznek. Néhány ilyen fajta: Variegata, Evergold, Ice Dance, Gold Band és Silk Tassel.
 • Virágaik rendkívül vonzóak a pillangók és sok más beporzó faj számára. Ezek a növények nagyon fontosak a különböző Satír pillangó fajok lárvái számára is, mivel kiváló táplálékforrás számukra.
 • A japán sás sokoldalú dísznövény, amely tökéletesen fog kinézni beltéri és kültéri környezetben egyaránt. Azokban a régiókban, ahol ezek a növények télállóak, élénk lombozatuk egész évben megmarad.
 • Csodálatos kiegészítői a sziklakerteknek, kerteknek, az esőkerteknek, a városi kerteknek, az ágyásoknak, a szegélyeknek és  talajtakarónak is. A japán sás akkor a legszebb, ha nagy csomókba vagy tömegesen ültetik őket.
 • A japán sás legmegfelelőbb és lenyűgözőbb kísérőnövényei közé tartozik a Christmas Rose, a Cinnamon Fern, a Coral Bells, a  Crested Iris, a Dale’s Strain, az Ornamental Onion, a Tatarian Dogwood  vagy a  Wild Blue Phlox.
 • Nagyon kevés vizsgálatot végeztek annak bizonyítására, hogy ezek a növények mérgezőek-e az  emberekre vagy állatokra, ezért a legjobb óvatosnak lenni. Biztonsági okokból jobb olyan helyen tartani, ahol kíváncsi gyerekeid vagy háziállataid nem érhetik el őket.

 

 

Carex Morrowii
Carex Morrowii, japán sás

A Carex Morrowii jellemzői: áttekintés

 • A Carex nemzetséghez tartoznak, amely a virágzó növények egyik legnagyobb nemzetsége. Ez a nemzetség körülbelül 1800 fajta lombhullató vagy örökzöld évelő növényt tartalmaz.
 • A japán sás félig örökzöld évelő növény, amely 31–46 cm magas és 46–61 cm széles. Rendezett, sűrű, gömbölyded és csomósodó általános növekedési szokásuk van.
 • Vonzó lombjuk számos íves, lapos, vastag, keskeny és fényes levélből áll, amelyek átmérője legfeljebb 1,3 cm. A levelek általában különböző zöld árnyalatokban kaphatók, de finom krémes-fehér csíkok és szegélyek is díszíthetik ezeket a szép növényeket.
 • Általában ezek a növények tavasz közepétől egészen a tavasz végéig virágoznak. Ebben az időszakban hosszú, karcsú szárakat hoznak létre, amelyek mindegyike 4 -6 apró, alig látható barna vagy réz virágot tartalmaz.
 • A japán sás hajlamos meglehetősen invazívvá válni önvetési szokása miatt. Magjaik hasznos szaporítóanyagként szolgálhatnak.

 

 

Japán sás gondozása

Hidd el, a japán sás termesztésének és gondozásának folyamata épp olyan izgalmas, mint ahogy azt elképzeled!

Ezek a növények természetüknél fogva alacsony igényűek, ezért szinte lehetetlen lesz rosszul bánni velük.  Mindaddig, amíg sikerül biztosítani számukra az őshonos élőhelyünek megfelelő környezetet a kertben is, ezek a növények melletted lesznek, ameddig csak szeretnéd.

 

Fényigény

A fény szempontjából a japán sás nemcsak a napjaidat ragyogja be, hanem a környezeted árnyékos vagy tompa területeit is. Ezek a szépségek általában olyan helyeken érzik jól magukat, ahol naponta teljes árnyékot vagy kis napfényt kaphatnak. Kerüld a növények erős és közvetlen fényben való termesztését, mert az erős fény hatására kifehéredhetnek a levelei.

 

Hőmérséklet

A hőmérsékletet tekintve a japán sás általában télálló. Az északi régiókban azonban megvédheted szeretett növényeidet a zord széltől vagy a hűvösebb hőmérsékletektől. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, mindössze annyit kell tenned, hogy ősszel letakarod a gyökereket egy vastag szerves talajtakaróval.

 

Kártevők

Összességében a japán sás meglehetősen gondtalan a gombás betegségek és a kártevőfertőzések tekintetében. A levéltetvek időnként meglátogathatják ezeket a növényeket, de általában ártalmatlanok. Az egyetlen probléma, amely befolyásolhatja a növények egészségét, a nagyon nedves talaj vagy a rendkívüli aszály. De azonnal talpra állnak, ha megfelelő növekedési feltételeket biztosítasz számukra.

 

 

japán sás kavicsos talajban
japán sás a kertben

Japán sás ültetése

Először is, a japán sás ültetésének tökéletes ideje általában kora tavasszal van. A szabadban bárhová ültetheted, ahova csak akarod, amíg megfelelő fényviszonyokat biztosítasz számára. Beltéri körülmények között érdemes ezeket a dísznövényeket olyan cserepekbe ültetni, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak.

A japán sás egyáltalán nem válogatós, ha termesztőközegükről van szó. Valójában ezek a növények sokféle talajhoz alkalmazkodhatnak, beleértve az agyagot, a vályogot, a homokosot és a krétát. A növények számára ideális szubsztrátum kiválasztása  gyerekjáték lesz. A legjobb növekedés érdekében azonban azt javasoljuk, hogy keress nedves, termékeny talajokat, amelyek kiváló vízelvezetéssel rendelkeznek.

A Japán sás rendszeres trágyázást igényel, hogy megőrizze erőteljes növekedését és fényes leveleit. A tavaszi és nyári hónapokban havonta egyszer tápozd a növényeket univerzális folyékony táppal.

Bár nem kötelező a japán sás gyakori metszése, időnként egy kis odafigyelésnek is örülnek. Tél végén vagy kora tavasszal távolíts el minden sérült vagy elszáradt levelet, hogy helyet biztosíts a friss, egészséges lombozat megjelenéséhez.

Ha olyan régióban élsz, ahol ezek a növények nem szükségesek a tél idején, késő ősszel vagy tél elején a talajszintre is vághatod őket. Ezt követően távolítsd el a növényt a talajból, ültesd őket cserépbe és vidd be egy üvegházba vagy az otthonodba. Kora tavasszal visszahelyezheted őket kertbe és a szokásos módon gondoskodhatsz róluk.

 

 

Japán sás öntözése

A japán sás egyik legjobb tulajdonsága, hogy legtöbbször minimális a vízigénye. Miután kifejlett, ezek a sások viszonylag rövid ideig elviselik a szárazságot. Sőt, a nedves területeken, ahol rendszeresen esik a csapadék, a növények annyi esővizet kapnak, amennyire szükségük van, minden további erőfeszítés nélkül.

Ennek ellenére az ültetés utáni első növekedési évük során a japán sásnak időnként öntözésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen. Ellenőrizd azonban a talajt az öntözések között, mert érzékenyek a gyökérrothadásra. Amikor a talaj felső rétege tapintásra száraznak tűnik, itt az ideje az öntözésnek. Ha van egy megfelelő öntözési rutinod, az elősegíti gyökereik terjedését, megerősödését és letelepedését

 

 

Carex Morrowii levelei
Carex Morrowii

Carex Morrowii szaporítása

Általánosságban elmondható, hogy a japán sás több éves növekedés után nem képes új lombozatot létrehozni és végül el is pusztulhat. De ne aggódj! Ezt a problémát elkerülheted, ha rendszeresen szaporítod őket. Ez egy nagyszerű folyamat, amely során ingyen kiegészítheted és dúsíthatod kertedet vagy akár elajándékozhatod ezeket a csodálatos növényeked családod és barátaid körében.

A japán sás szaporításának leggyakoribb módja a tavaszi két -háromévenkénti osztás. Ez a módszer alig igényel erőfeszítést és szinte azonnal sikeres. Alapvetően csak annyit kell tenned, hogy kiásod a növényeket a talajból, a rizómákat 2-3 részre osztod és a csomókat elülteted egy állandó helyre. Nem  túl bonyolult, igaz?

Egy másik jó módszer több japán sás beszerzésére, de ez több időt igényel, a magvetés. Először is ősszel össze kell gyűjtened az anyanövények magjait. Másodszor, vesd el a magokat friss virágföldbe és tedd a cserepeket meleg helyre.

A magvak megfelelően csíráznak, ha részleges napfényben tartjuk őket és öntözzük, amikor a talaj felső rétege tapintásra száraznak tűnik. Miután a palánták kifejlesztették a gyökérzetet, általában néhány hónap elteltével, bárhol átültetheted őket.

 

 

Összefoglaló

Elég nehéz találni egy másik fűfajt, amely felülmúlná a japán sás varázslatos jellegét! Akár a veleszületett szépségük, akár a vonzó, kevés karbantartást igénylő tulajdonságuk miatt, ezek a növények megérdemlik a helyüket a kertben. Ezenkívűl az egyik legjobb dolog velük kapcsolatban, hogy nagyon könnyen szaporíthatók, így ezentúl nagyon sokáig melletted fognak maradni.