Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

Az Angyaltrombita egy olyan nemzetség, amelyik pontosan hét, virágzó növényfajt foglal magába és amelyet a köznyelvben angyaltrombitának, sárga angyaltrombitának neveznek, régebben Datura néven emlegették.

Ezek a szépségek a Solanaceae (Burgonyafélék) családjába tartoznak. Amerika számos trópusi régiójában, Chile északi részétől Venezueláig, valamint Brazília délkeleti részén is megtalálhatóak.

A szakemberek a Brugmansia-fajokat két, genetikailag elkülönült csoportra osztották. A Brugmansia, amely a melegkedvelő csoport, olyan fajokat tartalmaz, mint az Aurea, Versicolor, Sauveolens és Insignis.

Míg a Sphaerocarpium csoportban olyan fajok találhatóak, amelyek hideg környezetben teremnek, ide tartoznak az Arborea, Vulcanicola és Sanguinea fajok.

Az angyaltrombita fajai jelenleg csak termesztett növények, vadonban élő példányok nincsenek. Bár meglehetősen népszerű dísznövények, és új fajként még mindig léteznek az őshonos élőhelyükön kívül, a botanikusok „a vadonban kihaltnak tekintik őket”.

Úgy vélik, hogy a vadonban való kihalásuk fő oka a magvaikat a múltban szétszóró állatok eltűnése.

Szerencsére az emberek igazán szépnek látták ezeket a virágokat és biztosították a nemzetség további fennmaradását. A legtöbb, angyaltrombitát termesztő kertész, ornamentális tulajdonságaik miatt értékeli ezt a növényt. Ezek a növények azonban világszerte más érdekes felhasználási módokkal is rendelkeznek.

Az angyaltrombita szerepet játszik a modern gyógyászatban, mivel alkaloid tartalma miatt görcsoldó, érzéstelenítő, asztma csillapító és kábító hatásai is vannak. Sőt, a tradicionális dél-amerikaiak a Brugmansia növényeket gyulladáscsökkentő tinktúrák készítésére használták.

Ezeket a tinktúrákat számos betegség, többek között ízületi gyulladás, bőrgyulladás, fertőzések,fejfájás kezelésére használták.

Olvass tovább, hogy még többet megtudj az angyaltrombita termesztéséről, öntözéséről és szaporításáról.

 

Közismert neve Angyaltrombita, Brugmansia
Tudományos elnevezés Brugmansia
Család Solanaceae (Burgonyafélék)
Növény típusa Évelő, cserje
Kifejlett növény méretei 1.8 m – 6 m magas, 90 cm – 5 m széles
Fényigény Teljes napfény
Talaj típusa Nedves, de jó vízelvezető talaj
Talaj pH értéke Savas
Virágzás időszaka Nyáron, ősszel
Virág színe Fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, barackszínű
Őshonosság Észak-Amerika, Közép-Amerika
Mérgező hatás Mérgező az emberekre és háziállatokra

 

 

sárga Brugmansia
angyaltrombita virág

Az angyaltrombita növényről

 • Az észak-perui Andokban a helyi sámánok az Angyaltrombita növényeket a fekete mágia, a beavatás és a jóslás rituáléiban használták.
 • Peruban és Kolumbiában a modern sámánok a Brugmansia nemzetség bizonyos fajtáit néhány ayahuasca főzetben használják. A hallucinogén hatásait általában úgy írják le, hogy „inkább félelmetesek, mint kellemesek”.
 • A Brugmansia szobanövények nagyszerű társai más dísznövényeknek, mint például a karibi réznövénynek, a borvörös hólyagvesszőnek vagy az áfonya hibiszkusznak.
 • A legtöbb angyaltrombita virág illatos, melyet esténként terjeszt, így vonzza a beporzókat, például a lepkéket. Érdekes módon az a faj, amelynek nincs illata (B. Sanguinea) rendkívül vonzó a kolibrik számára.
 • Ezek a növények elég gyakran kerülnek kapcsolatba különböző állatfajokkal. Az egyik érdekes példa erre a Placidula Euryanassa lepkékre vonatkozik, amelyek a B. Suaveolens-t használják egyik fő táplálékforrásként a lárváik számára.
 • A Brugmansia növények trópusiak ezért jól érzik magukat a nagy melegben és magas páratartalomban. Nem szárazságtűrők és a túlöntözés is negatív hatással lehet rájuk.
 • Bár a Brugmansia növények nem igényelnek metszést, a legjobb ha ősszel megmetszed őket, hogy folyamatos virágzásra késztesd a növényt. Az idősebb szárakat és ágakat is levághatod, hogy ösztönözd az új hajtások növekedését.
 • Az angyaltrombita az egyik legmérgezőbb szobai dísznövényfajok közé tartozik. Olyan típusú tropán alkaloidokat tartalmaz, amelyek a jól ismert nadragulyában is megtalálhatóak.

 

Brugmansia: Áttekintés

 • A Brugmansia fajok kisebb fa vagy nagyon magas cserjék, melyek magassága a 3-11 métert, szélességük pedig a 3-5 métert is elérheti.
 • Ezen növények törzse valami módon félig fás és gyakran sok ágat növesztenek. A levelek váltakozó elrendezésben nőnek a zöld és fás ágakon.
 • A lombozata általában terjedelmes, a levelek hossza 10-30 centiméter, átmérőjük pedig 4-18 centiméter.
 • Levelei világos vagy sötétzöldek és durván fogazott vagy sima szélűek. Tapintásra elég puhák és gyakran finom szőrökkel borítottak.
 • Virágzási időszakuk alatt, tavasztól késő őszig, a Brugmansia növények szórványosan hoznak virágokat. A legintenzívebb virágzás ősszel következik be, de melegebb éghajlaton termesztve egész évben virágozhatnak.
 • A fő vonzereje ezeknek a növényeknek a csábító virágzásuk, ami miatt is kapták az angyaltrombita nevet. A legtöbb faj erős és kellemes illatot áraszt, amely az esti órákban jobban észlelhető.
 • A Brugmansia virágai meglehetősen nagy méretűek, lógóak és a trombitára emlékeztető alakot öltenek. Amikor kinyílnak általában 14-50 cm hosszúak és 10-35 cm átmérőjűek.
 • Fajtól függően virágaik vörös, narancssárga, sárga, zöld, rózsaszín sőt fehér árnyalatúak is lehetnek. A legtöbb példány színátmenetes hatású lehet, és egyszerre több mint két színt is ölthetnek.
 • Az angyaltrombita enyhén tüskés, ovális és zöld termést hoz. Sok magot tartalmaz, amelyek erősen mérgezőek, de könnyen felhasználhatóak a növény szaporításában.
brugmansia suaveolens

Az angyaltrombita gondozása

Tudjuk, hogy az angyaltrombita kissé kényes, főleg amikor hozzáérsz, de idővel barátságos társsá válhat. Bár ezeknek a növényeknek minden része mérgező, nem kell aggódnod egészen addig amíg óvatos vagy és védőkesztyűt viselsz.

Ha egyszer rájössz, milyen egyszerű ezeket a szépségeket termeszteni, nehezen tudsz majd ellenállni nekik!

 

Fényigény

Fényviszonyok tekintetében az angyaltrombita különböző preferenciákkal rendelkezik attól függően, hogy milyen térségben növeszted. Ha meleg éghajlatú régióban élsz, a növényed olyan helyen fog a legjobban fejlődni, ahol sok reggeli napfényt, délután pedig némi árnyékot kap.

Hűvösebb térségekben ez a növény az egész napos teljes napfényben is jól megél.

Ami a hőmérsékletet illeti, a Brugmansia fajok a mérsékelten meleg és a meleg körülményeket is elviselik. Ősszel, amikor a hőmérséklet kezd lehűlni, a legjobb, ha a szabadban termesztett növényedet sötét, fagymentes helyre viszed. Amint beköszönt a tavasz és a hőmérséklet meghaladja a 0 °C-ot a növényt kiviheted a szabadba és átültetheted.

 

 

Angyaltrombita ültetése

Az angyaltrombita akkor fog szépen fejlődni, ha savas talajba ülteted, de a lúgos talajt is jól tűri. Ha cserépben szeretnéd termeszteni a növényt, akkor a kaméliák és azáleák számára készített kereskedelmi virágkeveréket keress.

 

Tápigény

Mint a legtöbb, látványos virágokat mutató faj esetében, a Brugmansia növényeket is elég gyakran kell tápoldatozni. A fiatalabb növényeket, legalább hetente egyszer, különösen virágzási időszakban, vízben oldódó tápoldattal öntözd.

Amikor a növény már nagyobb lesz, ritkábban, két vagy három hetente igényel majd tápoldatozást. A Brugmansia növények számára ideális tápoldat a virágzást elősegítő, lassan oldódó formulák nélküli műtrágya, mint például a 15-30-15 vagy 10-50-10 műtrágya.

Az angyaltrombita elég gyors ütemben növekszik és az egészséges növekedés fenntartása érdekében rendszeresen át kell ültetni. Ha azt veszed észre, hogy a növényed kezdi kinőni a cserepet ültesd át egy mérettel nagyobb, friss virágkeverékkel töltött edénybe. A végleges cserépnek körülbelül 40 cm magasnak és 46 cm átmérőjűnek kell lennie.

 

Kártevők / betegségek

A leggyakoribb kártevők, amelyek megfertőzhetik az angyaltrombitát a levéltetű, a káposztalepke, takácsatka és levélpoloska. A fertőzött részeket denaturált etilalkoholba mártott vattakoronggal kezelheted. Ha ez a módszer nem lenne elegendő, kezeld a növényt neem olajjal, rovarölő szerekkel vagy megfelelő növényvédő szerekkel.

 

 

Az angyaltrombita öntözése

Mint minden trópusi faj, az angyaltrombita is vízigényes növény, amely gyakran igényel öntözést. Ez a növény nem szárazságtűrő, ezért minden alkalommal amikor igényli, bőséges vízmennyiséggel kell ellátnod.

Hajlamos a gyökérrothadásra is, a túlöntözést az úgynevezett „áztató-szárító” technikával kerülheted el (áztasd be teljesen a földjét, majd mielőtt újra öntöznéd hagyd teljesen kiszáradni).

Ügyelj arra, hogy öntözések között mindig ellenőrizd a talajt és csak akkor öntözd meg az angyaltrombita virágodat, amikor tapintásra száraz a talaj. Amíg nem kezd el hervadni és a talaja nedvesnek tűnik, addig a növényed jól van és nincs szüksége további nedvességre.

Ha a növényt cserépben termeszted, gondoskodj a kiváló vízelvezetéséről mivel nem kedveli a pangó vizet vagy a vizenyős talajt.

 

 

brugmansia
forrás: logees.com

Az angyaltrombita szaporítása

Csábító megjelenésük és pompás, illatos virágaik miatt kár lenne nem szaporítani az angyaltrombitát. Igen, jelentős méreteket ölthetnek és a hely gondot jelenthet, de bármikor elajándékozhatsz egy csemetét a családodnak vagy barátaidnak.

Az angyaltrombita gyorsan és egyszerűen szaporítható magokkal vagy dugványozással. Csak arra ügyelj, hogy ne feledkezz meg a védőkesztyűről, amiről fentebb tettünk említést!

A magokat a növény terméseiből gyűjtheted össze és friss talajba vetheted. Tölts meg egy ágyást vagy cserepet megfelelő virágföld keverékkel és a magokat közvetlenül a táptalajra helyezd. Helyezd a cserepet meleg, árnyékos helyre és gondoskodj a magok rendszeres öntözéséről, hogy a talaj nedves maradjon.

Általában a magok egy hónapon belül kicsíráznak. Ha a palánták elérik a 5-8 cm, átültetheted őket az egyedi cserépbe.

Ha dugványokkal szeretnéd szaporítani az Angyaltrombitát, akkor egy egészséges szárat kell használnod. Vágj le körülbelül 5 cm-t a szárból egy éles és tiszta késsel, és távolítsd el a felesleges leveleket az alsó feléről.

A dugványok gyorsabban gyökereznek, ha megfelelő virágföldbe ültetik, és folyamatosan nedvesen tartják. Ha árnyékos helyre helyezed őket, a dugványok néhány hét múlva erős gyökérrendszert fejlesztenek ki.

 

 

Következtetésképpen

Kétségtelenül az Angyaltrombita növények a kertészeti kirakós játék hiányzó darabjai! Elbűvölő megjelenésükkel ezek a növények minden kertben, helyiségben, vagy akár az ajtóbejáratok közelében is a vonzerő központjává válhatnak.

Ha olyan környezeti feltételeket biztosít számukra, amelyek ízlésüknek megfelelnek, ezek a szépségek sokáig elegáns társak lesznek!