Hogyan égessünk ki egy fa tuskót?

A fa kivágása után hátramaradó tuskó eltávolítása igen nehézkes feladat. Amennyiben nem szeretnél a csonkdarálással bajlódni, léteznek egyéb megoldások is a problémára. Az egyik legnépszerűbb ilyen technika a tuskó kiégetése. Noha a fatönk előkészítése némi időt vesz igénybe, maga az eltávolítás nem igényel túl sok fizikai erőfeszítést és mindenképpen jó alternatívát jelent a professzionális kártalanító szolgáltatásokra.

 

 

tuskó kiégetése

Tuskó kiégetése – Biztonsági tanácsok

Egy öreg tuskó esetében a tűz bevetése nem egy veszélytelen feladat. Mielőtt nekikezdenél, mindenképpen informálódj a helyi tűzoltóságnál az aktuális helyzetről, például a szárazságra való tekintettel bevezetett korlátozásokra.

Tartsd a kálium-nitrátot biztos távolságban, hiszen ez köztudottan gyúlékony. Biztonság érdekében legyen nálad kéznél egy vizes slag. Alternatív megoldásként esetleg 3 nagy vödör víz bekészítve.

Mindig ellenőrizd az időjárás-előrejelzést és a naptárat. Még abban az esetben is, ha a tűzgyújtás megengedett a környékeden, előfordulhat, hogy az időjárási körülmények nem megfelelőek. A szeles, viharos napok túl sok kockázatot hordoznak magukban.

 

Segédlet a tuskó kiégetéséhez

  • Fúrj 2,5 centiméter átmérőjű lyukakat valamilyen fúróval a csonkba.
  • Mélyítsd legalább 20-25 centiméteresre ezeket a járatokat. Majd töltsd fel ezeket egy műanyagkanál vagy kerti lapát segítségével kálium-nitráttal.
  • Legyen bekészítve egy vödör forró víz.
  • Gyújtsd be egy öngyújtó segítségével
  • Lapát

 

Előkészületek az égetés előtt

A legjobb végeredmény elérése érdekében, fontos, hogy a fa száraz és élettelen legyen. Hagyjunk neki minimum 12-18 hónapot a kiszáradásra, mielőtt rászánnánk magunkat az égetésre. Használj láncfűrészt a csonk megkurtítására.

Jó szolgálatot tehet, ha a tuskó közvetlen környezetét megtisztítod mindenféle gyúlékony anyagtól, mint például az elszáradt levelek vagy a szemétdarabok. Győződj meg róla, hogy legalább 3 méter sugarú körben alaposan rendet tettél. Barikádnak tegyél körbe téglákat és köveket.

 

Tedd éghetővé a tuskót

Egy ásó segítségével ásd körbe a fatönköt, a lehető legnagyobb részt felfedve belőle. Egy 2,5 centiméter átmérőjű fúróval vájj 20-25 cm mélyen lyukakat a csonk tetejébe és oldalába. Minden lyukat tölts meg a vegyszerrel.

Amikor már minden lyuk telítve van a kálium-nitrát oldatával, öntsd le forrásban lévő vizet a sóoldat oldásához. Ez lágyítani fogja a fa szerkezetét és a forró víz segítségével könnyedén szét is fog terjedni a növény egészében. Ilyenkor lehetővé kell tenned, hogy a vegyszer kellően behatolhasson a rostok legmélyére is, ezért néhány hétre hagyd magára.

Amikor a salétrom már felszívódott, akkor öntheted rá a fára a kerozint, amit szintén néhány hétig állni kell hagyni. Miután ez is felszívódott, minden készen áll arra, hogy meggyújtsd a farönköt.

 

A tuskó begyújtása és a tűz őrzése

Helyezz a tuskó tetejére faforgácsot vagy gyújtóst, igazítsd őket kúp alakba. Győződj meg róla, hogy a tűz begyulladásához elég szellősen pakoltad fel a gyújtóst és lesz helye belobbanni. Majd gyújtsd be a hulladékot a tetején és engedd, hogy a tűz szétterjedhessen, a biztonság kedvéért állj hátrább és onnan szemléld.

Amennyiben szükséges adagolj hozzá további fadarabokat. Hagyd, hogy jónéhány órán keresztül éghessen a facsonk, ezzel garantálhatjuk, hogy valóban csak hamu maradjon utána. Készülj fel rá, hogy a műveletet sok füst és izzó parázs fogja követni.

 

 

Hagyj neki időt

A fa törzsének szerkezete általában sokkalta tömörebb, mint az ágaké. A tönk korától és méretétől, a kálium-nitrát töménységétől és a tűz erejétől függően a teljes kiégetése akár egy napot is igénybe vehet.

 

Miután a parázs kialudt, gondoskodj róla megfelelően

Amikorra a tönkből, már csak izzó parázs maradt, a munka még nem ért véget. A parázs talán még több napig akár egy hétig is izzásban lehet. Ügyelj arra, hogy folyamatosan az ellenőrzésed alatt tartsd az állapotát, minden alkalommal forgasd át a parazsat.

Amikor már elégedett vagy a végeredménnyel és a parázs kialudt, akkor töltsd fel a lyukat a kiválasztott földdel. Ha a tuskó füves területen volt, itt az ideje a fűmagok elhintésének.

 

 

Tűzifa és faszénégetés

A tuskó kiégetésének nem csak egyetlen módja lehetséges. Adott esetben tűzifa és faszén égetésével is begyújtható a csonk. Ebben az esetben elengedhetetlen a fa vagdosása, hiszen a tönk nem magasodhat a föld felé túlzottan. Amennyire csak lehet vágd vissza! Halmozz rá faszenet és tűzifát, majd gyújtsd be, hogy a tönk is tüzet foghasson.

Egy másik változathoz acél hordóra és faszénre lesz szükséged. Itt is elengedhetetlen a tuskó megcsonkítása, hogy az acél keret felhelyezhető legyen. A hordó fokozza a hőt és segít elégetni a szenet.

További segítségként keresztmetszéseket ejthetsz a tönk felszínén és kerozinnal locsolhatod be. Egy faszenes kémény is jó szolgálatot tehet. Helyezd az újságpapírt a kémény kimenetéhez, a faszenet pedig a tetejére. Tedd a kéményt a csonkra, majd gyújtsd be az újságot.

A szén mozgatása esetén, mindenképpen viselj kesztyűt és használj egy hosszú nyelű fogót. Amikor a tűz már begyulladt, ráteheted a kéményt, hogy segítsen megtartani a hőt.

 

 

A fatönk égetésének hátulütői

Eltávolítás

Amennyiben a csonk kapcsolódik a nedves földhöz vagy csak nagyon minimális a földből kint lévő felülete, akkor ezek a tényezők kevéssé teszik alkalmassá arra, hogy megfelelően eléghessen. Ha mindenképpen egy gyors megoldást választanál, akkor vedd fontolóra a hozzáértő szakemberek megbízását, akik professzionális gépek segítségével vagy kézi erővel, de problémamentesen el tudják távolítani a csonkot.

 

 

Egy kis figyelmeztetés

Bár a tuskók meglehetősen csúnyák lehetnek, egy dologra nagyon oda kell figyelned: távolítsd el biztonságosan és megfelelően. Amennyiben inkább egyénileg orvosolnád a problémát ahelyett, hogy egy hivatásos csapatot bérelnél fel, bizonyosodj meg afelől, hogy minden részletet alaposan kidolgoztál, tisztában vagy a korlátaiddal és a biztonsági intézkedésekkel.

Készülj fel arra, hogy végig kell asszisztálnod, amíg a tuskó teljesen el nem hamvad, legyen kéznél állandóan egy slag, ha valami probléma adódna. Egy kicsit lassabb módzser a tuskó korhasztás.