Tuskó korhasztás – Módszerek a gyors eltávolításhoz

Sok jó ok van arra, ha egy fa eltávolítása miért válik szükségessé. Az egyik ilyen példa, amikor a fát villámcsapás éri, mely következményeként instabillá válik. A fák ugyan úgy öregszenek, mint az ember és természetesen egy idő után el is pusztulnak. Továbbá fenyegetik őket betegségek és kártevők. Otthoni környezetben a fák öregedése, megbetegedése és elpusztulása sok veszélyt hordoz magában.

A viharban megsérült fák részeinek leválása vagy akár az egész fa kidőlése nagy kockázatokkal jár. Sokan vesztették már el az életüket ezen okokból kifolyólag. A fa kivágása elkerülhetetlen, de mit csináljunk a csonkkal? Ebben a cikkben minden a tuskó korhasztásához és eltávolításához szükséges információra kitérünk!

 

 

Hogyan szabaduljunk meg a tuskótól? – tuskó korhasztás

Amikor egy fa a természetes környezetében pusztul el, akkor a lebomlása általában 3-7 évig is eltarthat. Erre a folyamatra befolyást gyakorolhat a környezete, illetve, hogy kemény- vagy puhafáról van-e szó. A helyi klímának is fontos szerepe van a bomlás gyorsaságában.

Gyors tuskó rothasztás érdekében elengedhetetlen a magas páratartalom és a nedvesség. A fák kivágásakor a csonk általában derékig ér. Ez pedig valljuk be elég idétlen látványt nyújt. A tönk földfelszínig történő visszavágása valamilyen szinten orvosolni tudja ezt a problémát. De a maradványok továbbra is visszamaradnak.

További lehetséges megoldások a következők: egyszerűen figyelmen kívül hagyni, bérelni egy csonkdarálót, kiégetni vagy valamilyen speciális módszerrel minél hamarabb kirohasztani. Jóllehet a természetben ezek a famaradványok különösebb problémát nem fognak okozni és egyszerűen magára hagyhatjuk őket, hogy bevégezzék a sorsukat. A lakókörnyezetben ez azonban nem egy túl praktikus vagy biztonságos megoldás.

Meg van rá a lehetőség, hogy a fa növekedését sem sikerült teljesen megfékeznünk, melynek következménye, hogy invazívan szaporodni kezdhet a kertben. A fák és az elhullott gallyak kellemetlen akadályt képezhetnek.

Egy olyan kisebb területnek, mint egy kert vagy egy udvar, felhasználóbarátnak és kockázatmentesnek kell lennie. A gazdáknak a kerítés építésekor el kell távolítaniuk a fákat és a tuskókat, a helyi önkormányzatnak pedig a közterületekről kell gondoskodniuk.

Ha kreatív vagy, akkor talán át fogod tudni alakítani a csonkot egy kedves kis kerti székké vagy egy kültéri asztallá.

 

A tuskó kiégetése

A tuskó kiégetése magában hordoz jónéhány környezeti problémát. Az égést kísérő füst mindenkire hatással van és igen kellemetlen. Akár napokig is égnie kell. A tűz a gyökereken keresztül szétterjedhet, amit aztán nagyon nehéz lesz megfékezni. Az elszabadult tűz pedig átterjedhet a közeli fákra és épületekre. Mi tudunk a fatönk eltávolítására egy jobb módszert!

 

Tuskófúró / maró

tuskó marás géppel

Egy ilyen berendezés nagyon drága, a használata pedig igen bonyolult, maga a szerkezet tömegre sem könnyű. Fogadj fel egy hivatásos, fákhoz értő csapatot, akik jártasok a fák és csonkon eltávolításában.

Az ilyen csonkcsiszolók lényege, hogy a méregdrága gép, a benne található fogak és tárcsák segítségével lyukat üt a tuskó belsejébe és apróra örli a gyökereket. Ez a fa eltávolításának egy gyors módja, amellyel pénzt és időt takaríthatsz meg.

 

 

tuskó korhasztás módszerei

Hogyan távolítható el a tönk vegyszer segítségével

A piacon elérhető legtöbb termék vagy kálium-nitrátot vagy lúgot tartalmaz, amelyek közreműködésével bontja le a fában található lignitet, valamint a sejtfalakat alkotó enzimeket is elvékonyítja. A lignin a fa sejtjeinek azon tulajdonságáért felelős, amely megadja az anyag merevségét.

Alkalmazd a tuskóölő vegyszert az ősz végén frissen levágott csonkon. Majd ismételd meg a kezelést minden 1-2 hétben vagy ahogyan a dobozon az ajánlás fel van tűntetve. Mint, ahogyan a vegyi anyagok használatakor általánosan elvárható, legyél tisztában a kockázatokkal, olvasd el a használati utasítást alaposan és tarts be minden szükséges biztonsági előírást.

Miután a faeltávolítást befejezted, szerezz be egy széles fejjel rendelkező fúrót és alakíts ki a tuskó felső, illetve oldalsó részén több lyukat, egészen a földig. Öntsd a vegyszert a lyukakba, amelyeknek olyan mélynek kell lenniük, amennyire csak lehetséges. Forró vízzel alaposan locsold be az egész tönköt, de igyekezz ne felhígítani a mérget. Végezetül alaposan takard le egy ponyvával, amit megfelelően rögzítesz is.

Ez a folyamat természetesen elég hosszadalmas. Kéthetente ellenőrizd a folyamatot és pótold a vizet, nehogy a tönk véletlenül kiszáradjon. Amikor a fa már puha és szivacsos, akkor a munka elérte a célját. A legtöbb vegyi tuskótalanító kálium-nitrátot tartalmaz, ami felgyorsítja a korhadási folyamatot. A nitrogén természetes forrásai közé a trágya, a vérliszt és a komposzt tartozik.

A kálium-nitrátra természetes alternatívájának az Epsom só és a kősó szolgál. A só kiszárítja a fatuskó körül a talajt, így akadályozva meg a táplálékhoz jutását. Ezenfelül magát a fát is szárítja, ezzel gyorsítva fel a bomlási folyamatot.

Élő fa esetében sokkal nehezebb dolgod lesz. Először „ártalmatlanítanod” kell. Meg kell akadályoznod, hogy napfényhez és nedvességhez tudjon jutni a fa. Fedd le néhány hétre a facsonkot trágyával és komposzttal, valamint egy nagy sötét ponyvával.

 

 

A tuskó rohadásának jelei

Van néhány jel, amely a tuskó rossz állapotáról árulkodik, ha figyelsz ezekre, akkor az eltávolításakor sokkal könnyebb dolgod lesz. Néhány ezek közül:

  • Gombaszerűségek nőnek a tuskón: Amennyiben a fatönk egy kicsit bolyhosnak tűnik vagy szürkés gombaszerűség jelentkezik a kérgén vagy a tetején, akkor ez egyértelmű jele a rohadásnak.
  • Tapintásra nedves és puha: Amennyiben a tuskó puhább a megszokottnál, egyes részein akár pépes is, esetleg szivacsszerű, akkor a rohadás már előrehaladott fázisban van.
  • Kártevők vagy kértevőkre utaló jelek: Amennyiben a tuskóban egy egész sereg élősködő él, akkor egészen bizonyos lehetsz abban, hogy az már korhad. Míg az egészséges fákon és famaradványokon is megtelepedhet néhány bogár, a korhadó fákon hemzsegni fognak.

Amikor már megbizonyosodtál arról, hogy a facsonk tönkre van menve, akkor nekikezdhetsz az eltávolítási procedúrának. Hiszen egy beteg fát sokkal egyszerűbb eltávolítani, mint egy egészséges és sarjadó növényt.

 

 

A korhadt tuskó eltávolítása

Amikor a fa szerkezete elpuhult és az enyészet jelet mutatja, sokkal egyszerűbb dolgod lesz az eltávolításával. Kell hozzá egy kis állóképesség, de mindenképpen ásással lehet a leghatékonyabban eltávolítani az objektumot. Távolítsd el az elpuhult részeket, amennyire csak lehetséges, majd ásd körül, hogy a gyökerek nagyrésze előtűnjön.

A gyökerektől egy balta segítségével szabadulj meg, ezt követően pedig kapával addig áss, míg a területet a lehető legjobban meg nem tisztítottad. Ha a gyökerek problémája megoldódott, talán elgondolkodhatnál azon, hogy a maradékot kiégeted.

Abban az esetben, ha a fa teljesen elhalt, nem hosszadalmas az eltávolítása. Miután végeztél az így keletkezett lyukat töltsd fel földdel, előkészítve ezzel a művelésre vagy a füvesítésre.

 

 

Záró gondolatok

Amikor egy tuskó eltávolításáról beszélünk, a legcélravezetőbb megoldás, ha megvárjuk, míg a fatönk teljesen elkorhad. Nem csak az eltávolítási folyamat fog lerövidülni, de drága, hatalmas kellékekre sem lesz szükséged a feladat elvégzéséhez.