A legjobb Szolár medence takarók – használatuk és további tippek

Hacsak nem vagy egyike azoknak a kalandos jegesmedvéknek, akik szeretnek a jéghideg vízbe ugrani, valószínűleg szerenél te is egy kellemesen fűtött medencét. Mielőtt megállapodnál egy hagyományos elektromos vagy gázmelegítő mellett, fontolóra vetted-e már a szolár medence takarót?

A szolár takaró megemelheti vagy megtarthatja a hőfokot a földbe beépített, felszín feletti és az Intex medencéknek. Csökkenti az energiaköltségeket, minimalizálja a vízveszteséget, növeli a hővisszatartást és egyes esetekben még a vegyszerek igényét is csökkenti.

 

 

Melyik a legjobb szolár medence takaró?

Töb féle szolár medence takaró létezik: takarók, gyűrűk. Íme a top ajánlatok ezek közül.

 

Intex téglalap alakú szolártakaró medencére 488 x 244 cm

Mi választásunk
10/10 Értékelés

Ez az Intex 29029 szolártakaró közvetlenül a víz felszínére fekszik fel a medence peremén belül, így a közvetlen napsütés mértékétől függően alkalmas a medence vizének melegen tartására. (Elérhető több méretben és alakban.)

 

Intex kerek szolártakaró medencére 488 cm

Mi választásunk
10/10 Értékelés

A szolártakaró teljes felületén polietilén légkamrák vannak, így kiváló hőmegtartást biztosít. Egyúttal csökkenti a vegyszerek használatának szükségességét és a víz elpárolgását is.

Könnyen rögzíthető a medencére és éppolyan könnyen le is vehető róla. A szetthez egy hordtáska is tartozik. (Elérhető több méretben és alakban.)

 

 

Mi az a szolár medence takaró?

Nem használva egy eszközt sem, a medence vize jelentős mennyiségű napfényt nyel el. Az átlagos 135cm mélységű, fehér vakolatú medence elnyeli a nap energiájának körülbelul 60%- át. Ez az energia óránkénti kb 15 fokkal fogja megmelegíteni a medencét a déli napsütésben.

De ezt a hőnyereséget ellensúlyozza a víz párolgása, amely nemcsak a víz és a levegő hőmérsékletétől függ, hanem a széltől, a medence felszínétől és a páratartalomtól is.

A szoláris medence takarók begyűjtik a nap energiáját és közvetelenül a medence vizébe továbbítják, hogy melegen tartsák azt. Attól is függ, hogy hol laksz, megeshet, hogy a vizet nem fogja olyan melegen tartani, mint egy elektromos vagy gázmelegítő, de cserébe segíthet pénzt megtakarítani a víz párolgásának csökkentésével.

 

 

Valóban működnek?

Igen! Minden egyes vízveszteség alkalmával, ami fröccsenést vagy párolgást jelent, pótolnod kell azt. Az új víz pedig energiát igényel a felemelegítéshez. A szolár medence takarók segítenek megtartani a vízben lévő hőt, csökkentve a víz párolgását. Nagyítóként működnek, hogy felerősítsék a nap melegítő hatását.

 

 

Melyik színválasztás az ideálisabb?

A szolár medence takarók többféle vastagságban, méretben, színben és formában kaphatók.

Az átlátszó szolár medence takarók jobban melegítik a medencét, mint a kék színűek, mert ezek lehetővé teszik a nap hőjének hatékonyabb behatolását. A sötétkék borításuak kiválóan alkalmasak hőmegtartásra. Sőt, a vékonyabb takaró is használható lehet évekig, ha megfelelően vigyázol rá.

 

 

Mi az ideális vastagsága egy szolár medence takarónak?

Tesztelések után azt tapasztalták, hogy minél vastagabb, annál jobban teljesítettek a hővisszatartást illetően. A több mikront tartalmazó fedelek több hőt raktároztak el és tartósabbnak bizonyultak a napsugár, vegyszerállóság és a hasadás ellen.

 

 

Mennyibe kerülnek?

A szoláris takarók általában meglehetősen olcsók, de kicsivel kipótolva jobb minőségű darabot is vásárolhatsz. A legtöbb szolár takaró ára 10000 Ft és 50.000 Ft között ingadozik. Ne aggódj, esetleg ha egyedi a medencéd formája – a takarók méretre faragásával tökéletesen testreszabhatod a medence borítását.

 

 

Hogyan használjuk a szoláris medence takarót?

Az első alkalommal, amikor kicsomagolod a szoláris medence takarót kicsit nehezen kezelhetőnek tűnhet, de könnyen rögzíthető. Először is, terítsd ki a medence mellett. Hajtsd ki a buborékos odallal lefelé a medence víz tetején. A buborékok a takarót a felszínen tartják, miközben a borítás színétől és típusától függően, kicsi nagyítóként fog viselkedni s ennek köszönhetően fogja felmelegíteni a medencét.

Mikor kiveszed a dobozból a szoláris takaró valószínűleg nem fog passzolni, a medence szélein ki fog kandikálni, különösen akkor, ha egyedi formájú a medencéd. Egy univerzális ollóval vágd le a felesleget, hogy a takaró beleférjen a medence belsejébe.

Tipp: Hagyj meg kürülbelül 2-3 hüvelyk hoszzú fedelet, ahol a hálód is van, így betűrheted az úszadékfogó pereme alá. Ez lehetővé teszi, hogy a törmelékeket az úszadékfogóba begyűjtsd mielőtt a takarót levennéd.

Ideális esetben, akkor fogod a szoláris takaróval lefedni a medencédet, amikor épp nem használjátok azt. Természetesen a nappali időszak a legalkalmasabb a víz felmelegítésére, mivel a nap erejére alapszik. Viszont, az északai órákban használata, azonban megakadályozza a víz és a hőveszteséget párolgás folyamata miatt.

 

Tipp: Teljesen biztonságos a szivattyú működtetése, miközben a medence le van takarva a szoláris takaróval.

Ha nappal -be a medencébe, ki a medencéből- aktivitást folytatod, bizonyosodj meg arról, hogy amint befejezted a medence használatát tedd vissza a takarót. Nyilvánvaló, hogy nem fogsz úszni szoláris takaróval a medencéden, ezért mielőtt bemennél, el kell távolítanod azt.

 

 

Hogyan távolítsuk el a szolár takarót a beépített vagy a föld feletti medencéről

Ha egy nagy medencével rendelkezel, vagy ha gyakran úszol, akkor a szoláris takaró eltávolítása minden alkalommal, amikor a medencét használni szeretnéd, meglehetősen nehéz feladatnak bizonyulhat.

Az egyik megoldás az, hogy a szolár takarót kisebb panelekre vághatod, így egyesével eltávolíthatod a darabokat. Ha nem szeretnéd mégsem feldarabolni a takarót, akkor a kényelmes alternatíva a hengerdobok használata lesz számodra.

Bármilyen típusú medencére alkalmas, legyen az beépített, föld feletti vagy Intex medence, a hengerdobok a medence egyik végén fognak elhelyezkedni. A szoláris takaró egyik végét a hengerdobokra rögzíted, majd elfordítod a fogantyút vagy a kormánykereket. A takarót a tekercsre tekerjük, ezzel sok kemény munkát megtakarítva.

Néhány szoláris takaró kormánykerékkel kapható, így feltekerheted a fedelet, majd félretolhatod a hengerdobokat. Mások felszerelési hardverrel érkeznek, hogy egy állandó helyen legyenek felszerelve. Az, hogy melyik verzió működik számodra a legjobban, leginkább attól függ, mennyi hely van a medencéd körül.

Ha nem rendelkezik hengerdobokkal, akkor összehajthatod a takarót ,,harmónika” szerűre. Húzd ki körübelül négy lábnyira, majd hajtsd félbe azt a részt. Folytasd a két lábnyi részek kihúzogatását, mindegyik részt előre- hátra hajtásával pont, mint egy harmónikát. Ez a módszer lehetővé teszi az egyes kis részek öblítését a hajtogatás előtt, ha szükséges.

Fontos: Nagyon fontos a szolár medence takaró eltávolítása minden egyes medence használat előtt, főleg kisgyermekek és háziállatok esetén. Részben eltávolítani vagy visszahajtani nem elég. Fenn áll a beszorulás lehetősége. A kockázat elkerülése érdekében teljesen el kell távolítani.

Tipp: Ha ideiglenesen eltávolítod a szoláris takarót, feltétlenül takard le vagy helyezd árnyékba, funkcionalítása és élettartalma meghosszabítása érdekében.

 

Medence takarófólia feltekerő rozsdamentes acél tartóbakkal

Medence takarófólia tekercselő rozsdamentes acél tartóbakkal
10/10 Értékelés

Ez a medence takarófólia tekercselő tökéletesen alkalmas rá, hogy rendben tartsa vele a takarófóliáját, ezáltal pedig az úszó-, vagy fürdőmedencéje is rendezett marad.

A tekercselő elcsúsztatható teleszkóppal lett ellátva, így a megfelelő fóliaméret beállításához könnyedén bővíthető oldalra (maximum 5 m széles takaró fóliákhoz alkalmas).

 

 

Hogyan tárold megfelelően a szolár takaródat

A medence szezon végén, ideje leszedni a biztonsági fedelet és tárolni azt. De mielőtt ezt megtennéd, meg kell győzödj arról, hogy a takaró tiszta és teljesen száraz, hogy ne érjen gusztustalan, penészes meglepetés a következő évben.

A szoláris takaró tisztításához, távolítsd el a medencéből és tedd egy puha felületre, mint például a fű. A cement felület károsíthatja a légbuborékokat, megakadályozva a takaró lebegését a víz felületén.

Miután egyenletes laposan szétterítetted, használj puha sőrtéjű seprűt vagy súrolókefét és tiszta vizet a szennyeződések eltávolításához, algák vagy lerakódások ellen, majd öblítsd le. Szárítsd meg jól a takarót manuálisan levélfújóval vagy akaszd fel száradni.

 

Tipp: Soha ne hagyd a szoláris medence takarót a füvön száradni, mert kiégetheti azt.

 

Miután alaposan megmostad és megszárítottad, tekerd fel. Néhány szoláris takaró időjárás- és UV-álló védőhuzattal érkezik, így a szabadban is tárolhatod, abban az esetben ha nincs beltérben hely számára. Ha a terméked nem tartalmaz ilyet, de bármikor vásárolhatsz hozzá egyet.

Ha összehajtod a takaródat, helyezd el egy erős fedővel ellátott tároló egységbe, kártevők elől jól elzárva. Ezután tárold egy száraz helyen, közvetlen napfénytől távol, a takaró összezsugorodása és a műanyag tároló eszköz károsodás megakadályozása érdekében.

 

 

A szoláris medence takarók használatának 5 előnye

A medence vizének felmelegítése mellett, a szoláris takarók pénzt is megtakaríthatnak.

 

1. Képesek a hőátadásra

Ha a medence vize tetejére egy egyszerű sima buborékfóliát fektetnél, akkor az összes kis buborék nagyítóként funkcionálna és némi (nem sok) hőt továbbítana a vízbe. De a rendszeres buborékfóliázás túl gyenge ahhoz, hogy erre a célra felhasználható legyen. Itt száll be a képbe a szoláris medence takaró.

A használt szolár takaró színétől, átlátszatlanságától és típusától függően előnyöket kovácsolhatsz magadnak. A világos színű, átlátszó burkolat lehetővé teszi a nap UV sugarainak átjutását a vízbe, ezáltal felmelegítve azt. A sötét, áttetsző takaró átengedhet egy keveset, abban az esetben ha az anyag vékony, de nem annyit, mint a világos, átlátszó borítás.

ezüst polietilén medencetakaró 450 x 200 cm

ezüst polietilén medencetakaró 450 x 200 cm
10/10 Értékelés

Ez a napelemes medencetakaró közvetlenül a vízfelszínen lebeg a medence sarkain belül, így a közvetlen napfény mértékétől függően képes akár 1°C-kal is megnövelni a medence vizének hőmérsékletét.

Mivel a felszíne tele van polietilén buborékokkal, sokkal hosszabb időn át tárolja a hőt. Ennél olcsóbban nem lehet melegíteni az úszómedence vizét, ugyanakkor segít csökkenteni a vegyszerek használatát és a vízpárolgást is.

Annak érdekében, hogy a szoláris takaró által a lehető legtöbb hőátadást érje el, válassz egy fehéret vagy átlátszó tetejűt, sötét vagy fekete buborékokkal. A sötét szín elnyeli a nap melegét és átadja ezt a hőt az érintett víz felületnek.

 

Ha a hőátadás az amit főképp keresel egy szoláris takaró megvásárlásakor, tartsd észbe ezeket a jellemzőket és előnyöket, hogy kiválaszthasd a medence számára a megfelelőt:

  1. Átlátszó, buborékos takaró: lehetővé teszi a legtöbb napfény és UV sugár áthaladását az anyagon és nagyon jól megtartja a hőt.
  2. Átlátszó a tetején/ Alul sötét buborékos takaró: a sötét színű alsó rész elnyeli a hőt és átadja azt a víznek és nagyon jól megtartja a hőt.
  3. Sötét, áttetsző, vékony, szoláris fedél (buborék nélküli): a sötét borítás elnyeli a hőt és átadja a víz felületének, de nem tart sok hőt magában.
  4. Fehér vagy fényvisszaverő buborékos takaró: nem szív magába sok hőt, de jól megtartja azt.
  5. Fehér vagy fényvisszeverős, vékony szoláris fedél (buborék nélküli): nem szív magába sok hőt, de nem is tartja meg a hőt.

 

Fontos: Bár jó lehet, ha a szoláris takaró segítségével hőátadást kapunk, ne feledkezz meg arról sem, hogy a nap UV sugarai kiégetik a klórt, megsemmisítve hatását, tehát kérdéses. Ha még nem használsz stabilizált- klórt, érdemes lehet cianursavat adagolnod a vízhez a klór védelme érdekében.

 

2. Megtartja a hőt

Amikor lenyugszik a nap és lehűl az éjszakai levegő, akkor a medence napközben összegyűjtött hőmérséklete elvész. A szolár medence takarónak köszönhetően megóvja a hő egy részét. Ha egy gáz- vagy elektromos medencefűtőt szoláris takaróval párosítasz, akkor a fűtőberendezésnek nem kell annyi ideig működnie, hogy a medence hőmérséklete állando legyen.

 

3. Csökkenti a párolgást

A szoláris takaró körülbelül 95 százalékkal csökkentheti a párolgást.

 

4. Távoltartja a bogarakat és a törmelékeket

Bár, ez nem az elsődleges felhasználási céljuk, de a szoláris takarók valóban megvédik a medencédet olyan törmelékektől, mint a levelek és gallyak. Mielőtt eltávolítanád a takarót, háló segítségével kanalazd ki a szennyeződést.

Minel több törmeléket sikerül medencén kívül tartani, annál kevesebbet kell üzemeltetned a szivattyút és annál többet tudsz megspórolni ami az energiaköltségeket illeti.

 

5. Csökkenti a vegyszerek költségét

Amikor a víz elpárolog a medencédből, nem csak vizet veszítesz, hanem a vízben kezeléséhez használt vegyi anyagok egy részét is. A szoláris medence takaró használatával megakadáyozhatod, hogy a medencevizének 35-60 százaléka felszívódjon a semmiben.

Képzeld csak el, hogy évente fele annyi pénzt költenél vegyszerekre. Ez a megtakarítás önmagában fedezné az árát egy szolár medence takarónak.

 

 

Hogyan lehet pénzt megtakarítani medence fűtés használatával egyidejűleg

Most, hogy már tudod hogyan működnek a különböző szolár takarók és tisztában vagy használatainak előnyeivel, a legjobb választás, ha használod is ezeket. De várj! Van még! Van néhány extra tippünk, amelyek segítségével még több pénzt takaríthatsz meg.

 • Működtesd a szűrőt a nap legforróbb időszakában. Ez segíthet mérsékelni a hőveszteségből eredő párolgást. Ezt a tevékenységet azonban mérlegelni kell a csúcsidőben történő energiafelhasználással.
 • Távolítsd el a szolár takarót vagy gyűrűket, klórozás előtt. A magas klórkoncentráció károsítja őket.
 • A medence körül szélvédő kialakításával akadáyozd meg a szél okozta további vízpárolgást. Minél nagyobb a szél sebessége a víz felett, annál több víz párolog el. Állítsd meg a szelet fedett terasz, növények, teraszbútorok, térelválasztó elemek segítségével.
 • Csak akkor működtesd a vízfunkciókat, ha használod a kínált szolgáltatásokat. Az eltűnő peremű medencék és a vízesések megduplázhatják a víz párolgási sebességét, mert a víz állandó mozgásával nagy felületet alakítanak ki.

 

 

Fektesse be pénzét egy szolár medence takaróba

Bár nem melegíti fel annyira beépített vagy föld feletti medencét, mint egy hagyományos elektromos vagy gázmelegítő, de bármilyen típusú szolár medence takaró képes lesz több hőt- és több vizet- a medencéjében tartani.

De ennek nem kell egyik vagy másik választásnak lennie. Bármilyik típusú medence borítást használhatod párhuzamosan elektromos vagy gázmelegítővel, amely pénzt fog megspórolni felszereléseken, a vízcserén és a medence vegyszeres ellátásán. Ilyen szerény befektetés esetén, nem engedheti meg magának, hogy ne szerezzen be egyet.