Mi a Szellőrózsa jelentése és mit szimbolizál?

A gyakran szellőrózsaként emlegetett anemone törékeny szépségű, finom virág. Gyakran használják virágkompozíciókban, visszafogott, mégis erőteljes szépségével.

Ez a virág, finom megjelenése ellenére, igen szimbolikus. Valójában, attól függően, hogy melyik kultúra írja le, az anemone virágnak több lehetséges jelentése is van – sokan közülük vegyes szándékkal.

 

 

Mi a szellőrózsa jelentése?

Több mint 120 különböző faj létezik az „anemone” névvel, amely egy egész nemzetségre utal. Az „anemone” szó közvetlenül az ugyanilyen írásmódú és kiejtésű görög szóra fordítható, ami azt jelenti, hogy „a szél lánya”. Ennek akkor van értelme, ha rájövünk, hogy az anemonokat gyakran szellőrózsaként is emlegetik.

A szó az „anemos” (szél) szót ötvözi a „-one” utótaggal, amely a lányra utal.

 

Mit szimbolizál a szellőrózsa virág?

A szellőrózsa virág bonyolult, több száz lehetséges jelentéssel. Leggyakrabban a rosszindulat és a gonosz ellen való védelmet szimbolizálja, de jelképezheti az elfelejtett szerelmet is. Szimbolizálhatja a várakozást, vagy használhatjuk egy elhunyt szerettünkre való emlékezéshez.

Ennek a virágnak több vitatható jelentése is van. Például, amikor ennek a virágnak a szirmai összecsukódnak, azt jelzi, hogy esőzés közeleg. Szimbolizálhatja a tavaszi első szelek érkezését is.

Ezért míg egyesek a betegség vagy más szerencsétlen események elleni védelmet látnak az anemónában, mások a végítélet előjeleként tekintenek rá.

Az anemone virág jelentése a színétől függően is változhat.

 

Mi a vörös szellőrózsa jelentése?

A vörös szellőrózsák általában az elhagyott szerelem vagy a halál miatt elvesztett szerelem témájához kapcsolódnak. Ugyanez igaz a rózsaszín anemónákra is, amelyek viszonylag gyakoriak.
Mi a fehér anemone jelentése?

A legtöbb keleti kultúrában elterjedt fehér anemónákat a halálhoz és a balszerencséhez kötik. Ott a temetéseken leggyakrabban ezt a színt használják.

 

Mita kék szellőrózsa jelentése?

szellőrózsa

A kék anemónák általában a gonosztól való védelmet szimbolizálják – vagy a közelgő gonosztól való várakozást, attól függően, hogy hol élsz.

 

 

Mi a kulturális jelentősége az anemonnának?

Az anemóna gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és szorosan kapcsolódik Aphrodité és Adonisz történetéhez is. A legenda szerint Aphrodité túl sokáig tartotta Adoniszt társának – emiatt az istenek megölték.

Amikor Aphrodité sírt Adonis sírja felett, könnyei anemone virágokat hoztak létre.

A görögök ma az anemone virágot az elveszett szerelem jelképének tekintik, a friss tavaszi szellő érkezése mellett.

A viktoriánus kultúra azonban egy kicsit másként tekint az anemone virágra. Ők úgy tekintenek rá, mint az elhagyott szerelem minden fajtájára. Az egyiptomi és a kínai színek egyaránt a rossz szerencse és a betegség szimbólumának tekintik az anemónát (nagyrészt a színe miatt), míg a másik oldalon az európaiak a betegségek megelőzése érdekében hordták maguknál az anemónát.

 

Mi a szimbolikája az Anemone tetoválásnak?

Az anemone tetoválásokhoz általában erőteljes szimbolikát társítanak – például védelmet a betegség, a rossz kívánságok és még a gonosz ellen is. Érdekes módon sok keleti kultúrában a balszerencsét jelképezi, ezért ott nem fogod gyakori tetoválásként látni az embereken.
Nyugatra azonban, ahol az elesett katonák, különösen a két világháborúban elesett katonák emlékművével együtt „szerencsét hozó” tetoválásként viselik.

 

Mikor adjunk valakinek anemónát?

Az anemónákat általában temetésen vagy megemlékezésen adják elhunyt szeretteiknek. Mivel a változást is szimbolizálhatják, jól illenek egy csokorba, ha valaki nagy eseményt vár, például egy baba születését vagy házasságkötést. A nyugati kultúrkörben élők gyógyulást kívánó csokrokhoz is használhatják őket.