Philodendron gloriosum gonzosási útmutatója

A Philodendron gloriosum az egyik legnépszerűbb szobanövény, amely lenyűgöző megjelenésével és könnyű gondozásával hódítja meg a növényrajongók szívét. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan gondozd, szaporítsd és metszd ezt a gyönyörű növényt, valamint megismerheted a virágzását, méretét, illatát és toxicitását.

Olvass tovább, és válaszd a Philodendron gloriosumot otthonod díszítésére!

 

Tudományos név Philodendron gloriosum
Közismert nevek Anthurium Gloriosum, Bársony Philodendron, Kúszónövény
Fényigény Fényes közvetett napfény
Öntözés Hetente, ha a föld felső fele kiszárad
Hőmérséklet 18–29°C
Páratartalom 60-80%
Talajtípus Gazdag, jól vízáteresztő, magas szervesanyag-tartalmú
Talaj pH 5–8 (savas és lúgos között)
Trágyázás Növekedési időszakban kiegyensúlyozott műtrágya
Átültetés Amikor a növény gyökérszárazzá válik
Metszés Néhány évente
Szaporítás Szár- és rizómavágások
Toxicitás Mérgező embereknek és állatoknak
Érett méret Akár 0,9 m magasra is megnőhet
Virágzási idő Májustól júliusig lehet virágzás

 

 

Mi a különleges a Philodendron gloriosumban?

A Philodendron gloriosum növény egy trópusi szépség, amely vonzó lombkészletével, kúszó habitusával – amely tökéletes talajtakaróvá teszi – és ritkaságával, mivel nem képes sok magot termelni, könnyen kedevelté vált. A növényt ezért sok házikertész és növénykedvelő keresi.

A Philodendron gloriosum növény Kolumbiában őshonos, de más trópusi régiókban is széles körben termesztik. A növény Mexikóban, Peruban, Ecuadorban, Brazíliában és Közép-Amerika más részein is széles körben elterjedt. A növényre jellemző a kúszó rizóma, az anthurium gloriosum vízszintesen kúszik a talajon.

 

 

Philodendron gloriosum Gondozása

A Philodendron gloriosum gondozása nem igényel különösebb szakértelmet. Fontos, hogy világos, közvetett fényben tartsd a növényt, mivel közvetlen napsütés levélsérüléseket okozhat. Hetente öntözd, amikor a talaj felső része már kiszáradt. A növény jól érzi magát 18-29°C közötti hőmérsékleten és 60-80% közötti páratartalom mellett.

 

Szaporítása

A Philodendron gloriosum szaporítása egyszerűen elvégezhető szár- és rizómavágásokkal. Vágd le a szárat vagy a rizómát, és helyezd nedves, jól vízáteresztő talajba. Tartsd melegen és párásan, amíg gyökerek nem fejlődnek, majd ültesd át a növényt a végleges helyére.

 

Metszése

A Philodendron gloriosum metszése nem igényel rendszeres metszést. Azonban, ha úgy érzed, hogy a növény túl nagyra nőtt, vagy túl sok sérült vagy elszáradt levele van, akkor érdemes lehet egy kisebb metszést végezni. Ekkor távolítsd el a sérült, elszáradt vagy beteg leveleket, hogy a növény energiája az egészséges részekre összpontosuljon.

 

Kinézet, virágzás és méret

A Philodendron gloriosum egyedi kinézetű növény, amelynek sötétzöld, bársonyos levelei és fehér erek jellemzik. A növény virágai ritkán jelennek meg, de ha igen, májustól júliusig láthatók. A növény akár 0,9 m magasra is megnőhet, így előfordulhat, hogy idővel nagyobb helyre lesz szüksége.

 

Illat, toxicitás, kártevők és betegségek

A Philodendron gloriosum illata nem jelentős, de fontos megjegyezni, hogy a növény toxicitása miatt nem ajánlott gyerekek és háziállatok számára. A növényt érinthetik különféle kártevők és betegségek, mint például a levéltetvek, pókatkák és gombás betegségek.

A legjobb védekezés a megelőzés: tartsd tisztán a növényt, és ellenőrizd rendszeresen kártevők jelenlétére.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet növelni a Philodendron gloriosum páratartalmát?

Használj párásítót, vagy helyezd a növényt egy vízzel teli tálcára, amelyre kavicsokat helyeztél. Így a víz elpárolog, és növeli a környezet páratartalmát.

 

Mikor kell trágyázni a Philodendron gloriosumot?

A növekedési időszakban hetente trágyázd kiegyensúlyozott, folyékony műtrágyával.

 

Hogyan lehet elkerülni a levélszél barnulását?

A levélszél barnulását általában a túl alacsony páratartalom vagy a túlzott öntözés okozza. Növeld a páratartalmat, és csak akkor öntözd a növényt, ha a talaj felső rétege már kiszáradt.

 

Milyen gyakran kell átültetni a Philodendron gloriosumot?

Átültetni akkor érdemes, ha a növény gyökérszárazzá válik, és már nem fér el a jelenlegi cserépben. A legjobb időpont az átültetésre a tavasz.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a Philodendron gloriosumot?

Levéltetvek, pókatkák és gombás betegségek jelenthetnek veszélyt a növényre. A megelőzés és a rendszeres ellenőrzés a legjobb védekezési módszer.

 

 

Tippek az olvasóknak

  1. Helyezd a növényt világos, közvetett fénybe, de kerüld a közvetlen napsütést.
  2. Hetente öntözd, de csak akkor, ha a talaj felső rétege már kiszáradt.
  3. Gondoskodj a megfelelő páratartalomról és hőmérsékletről.
  4. Trágyázd hetente a növekedési időszakban.
  5. Ne feledd, hogy a Philodendron gloriosum toxicitása miatt nem ajánlott gyerekek és háziállatok számára.

 

 

További cikkek olvasásra

Ha érdekelnek a philodendronok, ne hagyd ki ezeket a cikkeket:

  1. Philodendron Florida Ghost
  2. Philodendron Silver Sword
  3. Filodendronok általában

Reméljük, hogy ez a cikk segített megismerni a Philodendron gloriosumot, és sikerült hasznos tippeket adnunk a gondozásához, szaporításához és metszéséhez. Sok sikert a növény neveléséhez, és élvezd annak gyönyörű látványát otthonodban!

 

Forrás:

  1. Dieffenbachia and Philodendronhttps://www.poison.org/articles/dieffenbachia-and-philodendron-202
  2. ‘Heartleaf Philodendron’. ASPCAhttps://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/heartleaf-philodendron.