Orchidea jelentése és szimbolikája

Világszerte több, mint 25 000 orchidea fajta létezik, amelyeket gyakran szobanövénynek vagy virágkompozíciók elemének tekintenek. Sajnálatos módon az orchideákhoz az a képzettársítás, hogy nehéz kielégíteni az igényeiket, ennek a hátterében a sok szűrtfény és magas páratartalomra való igény állhat.

Nem utolsó sorban az orchideák, illetve minden az Orchidaceae családba tartozó növény, gyönyörű kiegészítői mindenféle környezetnek. Mély jelentéstartalommal bírnak és szimbólumként is fontos szerepet töltenek be – szóval, ha üzenetet szeretnél közvetíteni, akkor talán megfontolhatnád egy orchidea átadását.

 

 

Mit jelent az orchidea?

Minden orchidea az Orchidaceae család tagja. A szó a görög orchis kifejezésből ered, amely azt jelenti “téves személyazonosság”. Az orchidea érdekes nómenklatúrája mögött meghúzódó történet kissé humoros!

Amikor az első orchidea felfedezésére sor került, akkor a görög botanikus Theophrastos úgy gondolta, hogy a virág föld alatt megbúvó részeti erősen emlékeztetnek egy pár herére! Azonban a virág a későbbiekben ismét felfedezésre került, Peter Osbeck, svéd botanikus által.

Amikor Osbeck Jáva szigetén először megpillantotta egy csokor orchideát, azt hitte rájuk, hogy egy csokor lepke. A tévedésének emléket állítandó, a virágoknak a lepkeorchideák elnevezést adta.

 

 

Mit szimbolizál az orchidea?

Elmerülve az ókor szimbolizmusának mélységeiben, megállapítható, hogy az orchideák nagyon sok mindent jelenthetnek. Képviselhetik a termékenységet, a szerelmet vagy a szépséget, komplexebb formában akár kifinomultságot, bájt és előzékenységet is.

 

Mit jelent a kék orchidea?

Mivel a kék nem természetes színe a virágok esetében, így a kék orchidea a legritkább mind közül. Ennek eredményeként, a kék orchidea a ritkaságot szimbolizálja.

 

phalaenopsis orchids

Mit jelképez a lila orchidea?

Másrészről a lila orchideák fenségességet jelentenek (ahogy azt a lila virágok körében már megszokhattuk), illetve tiszteletet, méltóságot és hódolatot is.

 

Mit szimbolizál a vörös orchidea?

A vörös orchidea a vágyat és a szenvedélyt szimbolizálja, ahogy sok más vörös virág is. Ugyanakkor a kihívásokkal szembeni kitartást és erőt is jelentheti, míg a rózsaszín orchidea a nőiességet, ártatlanságot, vidámságot, boldogságot és bájt sugározza.

 

Mit jelent a fehér orchidea?

Bár az orchideák leggyakrabban az ártatlanság, tisztaság és alázat jelképei. Mindazonáltal általánosságban a szépséget és az eleganciát képviselik.

Érdekelhet: 50 csodálatos fehér virág a kertbe

 

Mit jelent a zöld orchidea?

A zöld orchideák általában a jó egészséget, a jó szerencsét és a rengeteg áldást jelentik.

 

 

Laelia Orchidea

Mi az orchidea kulturális jelentősége?

A görögök igen nagyra becsülték az orchideákat, hittek abban, hogy ezek a növények a férfiasság szimbólumai. Annyira tisztelték, hogy meg voltak arról győződve, hogy a  vastag gyökerű orchideák a férfi utódot, míg a vékony gyökerűek a leány gyermeket szimbolizálják.

Ugyanakkor nem a görögök voltak az egyetlenek, akik fontos szerepet tulajdonítottak az orchideának. Az aztékok a vanília orchideát elegyítették a csokoládéval, így hozva létre egy ínycsiklandó elixírt, amellyel a személyes erőt szándékoztak elősegíteni.

Később a viktoriánusok csokorba gyűjtötték az orchideát és ezzel szimbolizálták a fényűzést. Más kultúrák is termesztettek orchideát. A kínaiak már több, mint 3000 éve nevelik őket, a 1800-as évekre azonban már világszerte elterjedtek.

Hagyományosan gyógynövényként tartották számon, tüdőproblémák, köhögés és gyomor, illetve vese bántalmak kezelésére használták.

 

 

Mit jelképez az orchidea tetoválás?

Miközben a nők körében az orchidea tetoválások igen nagy népszerűségnek örvendenek, a férfiak is választhatnak maguknak a növényt ábrázoló motívumot. A hölgyek esetében a virág szépséget és nőiességet szimbolizál. Másrészről a férfiak esetében a orchidea tetoválása vonzerőt és kitartást jelképezhet.

 

 

Mikor ajándékozunk orchideát?

Az orchideák amellett, hogy egzotikus hangulatot csempésznek a csokrokba, cserepes virágként vagy egy kompozíció központi elemeként is megállják a helyüket. Mindegy, hogy kinek szánod az orchideát, kétség sem férhet ahhoz, hogy szépséggel és eleganciával itatod át az eseményt.