Mexikói petúnia (Ruellia simplex) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmtuató

A sok kertész által hő- és árnyéktűrése miatt kedvelt, mások viszont gyűlölik, mert szívesen terjed, ez az R. simplex, Mexikói petúnia ami megosztó lehet.

Édes lila virágainak köszönhetően azonban mi határozottan a vita petúniabarát oldalán állunk.

A magas változat 45 cm átmérőjű csomókat, míg a rövid típus 30 cm csomókat képez.

Ez egy felálló, gyakran több szárú növény, sötétzöld, lógó, karcsú és hosszú levelekkel.

Különösen kedvelik papírszerű, trombita alakú virágaiért, amelyek a szivárvány minden lila, fehér és rózsaszín árnyalatát utánozzák.

Sajnos minden egyes szép virág csak egy napig tart. De nem kell aggódni – a növény tavasztól őszig naponta bőséges, két hüvelykes virágokat hoz.

Tudjunk meg többet erről a kedves, de megosztó növényről, és arról, hogy a egyes területeken miért nem szeretik! A következőkkel foglalkozunk ebben a cikkben:

 

Közönséges név

Mexikói petúnia, Mexikói kékcsengő, Britton petúnia

Botanikai név

Ruellia brittoniana  or Ruellia simplex

Család

Acanthaceae

Növény típusa

Évelő, rizómás

Érett méret

30-120 cm magas, 30-90 cm hosszú, 30-90 cm széles.

Napnak való kitettség

Teljes, részleges

Talajtípus

agyagos, homokos, nedves, de jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Savas, semleges

Virágzás ideje

Nyár, ősz

Virág színe

Lila

Őshazai terület

Észak-Amerika, Dél-Amerika, Karib-térség

 

Ruellia simplex

Mexikói petúnia Termesztése és történelme

Mint oly sok kedvenc növényünknek, ennek is számos álneve van.

Bár nem áll közeli rokonságban a petúniával, sokan Britton vad, texasi petúnia, vagy néha mexikói kékvirág néven ismerik a növényt.

Tudományosan R. brittoniana, R. coerulea, R. malacosperma, és R. tweediana emlegették, bár a mai taxonómusok egyetértenek abban, hogy az R. simplex a helyes elnevezés.

A növény Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos, de honosodott Hawaiin és Dél-Karolinától Texasig, ahol a kertészek nagyra értékelik.

A pillangók is kedvelik – vonzza a fecskefarkú, az ecsetlábú és a monarch pillangókat, amelyek szívesen élvezik a virágok nektárját.

Hajlamos kiszorítani az őshonos fajokat, ezért a néhány kertész határozottan óvhat a használatától.

A növény nevét Jean de la Ruelle-ről, a 15. század végi és a 16. század eleji francia gyógynövényszakértőről és Francois király orvosáról kapta.

Kapcsolódó: PETÚNIA GONDOZÁSA ÉS AMIT TUDNI KELL RÓLA

 

 

Mexikói petúnia szaporítása

A mexikói petúnia természetes módon magvakkal – az apró barna korongokat akár tíz lábnyira is el tudja szórni – és rizómákkal is terjed.

Ezt a növényt vásárolt magvakkal, dugványokkal vagy osztással is szaporíthatja.

 

Mexikói petúnia szaporítása magról

Az R. simplex magokat kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával kell elvetni. Minden várható növényre egy-két magot ültessünk, egymástól 12 hüvelyk távolságra.

 

A vágásokból

Ha még több növényt szeretnél – például az udvar egy másik részén -, akkor tavasszal dugványozással szaporíthatod.

  • Egy éles, tiszta pengével vágj le egy egészségesnek tűnő szárat közvetlenül az egyik csomópont alatt, négy-hat hüvelyknyire a végétől. Távolítsad el a szár alján lévő leveleket, és távolítsad el a virágot.
  • Készíts egy tiszta, négy hüvelykes edényt perlit és tőzegmoha keverékével, és nedvesítsed meg a keveréket. Egy ceruzával készíts egy két hüvelyk mély lyukat a cserépkeverékbe.
  • Mártsad a dugvány levágott végét por alakú gyökereztető hormonba, és helyezzed a dugványt a virágföldbe készített lyukba.
  • Helyezzed a cserepes dugványokat világos, közvetett fénybe, és tartsad őket nedvesen. A gyökerek kialakulása után kiültetheted őket a szabadba.

 

Osztás

A növény szétválasztásához lazítsad meg a talajt a terület körül, majd ássad fel a kivágni kívánt csomót.

Emeljed ki a csomót, és egy lapát segítségével vágd fel a növény koronáját több darabra.

Az átültetett növényeket a csomók gyökérlabdájával azonos mélységű és kétszer olyan széles lyukakba ültessed. Terítsed szét a gyökereket a lyukakban.

Fedjed be a gyökereket földdel, és alaposan öntözzed meg; öntözzed tovább néhány hétig, amíg jól be nem áll.

 

 

Termesztési tippek

  • Ne ültessed teljes napra, ha brutális a hőség van ott, ahol élsz.
  • Adj a növénynek extra vizet közvetlenül az ültetés után.
  • Napos vagy árnyékos helyre ültessük

 

 

Metszés és gondozás

Esztétikai okokból vágjad ki az elhalt leveleket és távolítsad el az elhalt virágokat. Vágjad le a maghüvelyeket, ha nem szeretné, hogy a növény szétterítse magjait.

Ha akarod, megszáríthatod és megőrizheted őket, hogy máshol ültessed el, vagy cseréld el a szomszédokkal.

Természetesen, ha az R. simplex túl messzire és széles körben terjed, akkor az áttétet képező növényeket ki lehet vágni.

Éerdekelhet: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

mexikói petúnia a réten

Mexikói petúnia teleltetése

Ha a mexikói petúniákat enyhe téllel rendelkező, meleg éghajlaton termesztik, nem igényelnek extra téli gondozást. Egyszerűen csak csökkentsük az öntözést, csak akkor, ha a talaj kiszáradt.

Ha hideg hőmérséklet fenyegeti a területét, a legjobb, ha a mexikói petúniákat a beltérbe költözteted, mert nem bírják a hideg hőmérsékletet.

 

 

Hogyan lehet a mexikói petúniákat virágzásra bírni?

A mexikói petúniák petúniaszerű, lila, trombita alakú virágaikról ismertek, amelyek körülbelül egy napig tartanak. Bár maguk a virágok gyorsan elhalnak, a mexikói petúnia még jó ideig, általában kora nyártól őszig, termékenyen termeli élénk virágait. Nincs erős illatuk.

A virágzás elősegítése érdekében a növényt virágzás után metsszed meg. Vágjad le a virágzó szárakat, hogy ösztönözzed az új növekedést. Az elhasznált virágokat fejezd le, hogy helyet csinálj a jövőbeli virágzásnak. A mexikói petúniát mindenképpen olyan helyre tedd, ahol sok napfény éri, mert ez bőséges virágzásra ösztönöz.

 

 

Gyakori problémák a mexikói petúniákkal

A mexikói petúniát nehéz elpusztítani, és ellenáll a szárazságnak, az árvíznek és a magas hőmérsékletnek. Bár szívósak, a kertészek találkoztak néhány problémával ezekkel a növényekkel. Az egyik leggyakoribb probléma a barna levelek.

 

Barna levelek

Ha a növénynek barna levelei vannak, akkor valószínűleg hideg időjárás érte, és ennek következtében károsodott. Vidd a növényt melegebb helyre, és távolítsd el a sérült leveleket. A növény dúsan fog újra nőni, ha megkapja a szükséges melegebb hőmérsékletet.