5 Medence létra a biztonságos be és kiszálláshoz

Valószínűleg már belefáradtál abba, hogy mindig nehézkes átjutni a föld feletti medencéd falán. Lehet, még a mostani létrád is folyamatosan elúszik, vagy éppen csak annyira ingatag, hogy idegesít. Bármi legyen is a pontos oka, könnyen lehet szükséged változásra a medencébe való ki- és beszálláson.

Annak érdekében, hogy megtaláld a legjobb választást a rendelkezésre álló rengeteg föld feletti medence létra közül, gondold át először, hogy mi elégíti ki legjobban medencéd és a te igényeid. Ha tudod, mire kell figyelned, akkor nemcsak okosan vásárolsz, hanem családod és barátaid biztonságáról is gondoskodsz.

 

 

5 legjobb medence létra – a mi választásunk

A következők nem csak stabilak, de minőségi anyagból is készültek. LEgtöbbjük, más méretekben is elérhető.

Kép Termék Előnyök Ár
Arany középút

HECHT MEDENCE LÉPCSŐ

HECHT MEDENCE LÉPCSŐ
 • magasság: 115 cm
 • acél keret,
 • felületi kezeléssel,
 • műanyag fellépővel
Kattints ide az aktuális árért
Népszerű termék

vidaXL 3-fokos, biztonsági létra föld feletti medencékhez 107 cm

vidaXL 3-fokos, biztonsági létra föld feletti medencékhez 107 cm
 • Anyaga: acélváz és műanyag lépcsőfokok
 • Létra magassága: 159,5 cm
 • Maximális terhelhetőség: 150 kg
 • 3 csúszásmentes létrafokkal mindkét oldalon
Kattints ide az aktuális árért
Legjobb minőség

Bestway Flowclear 58331 4 fokos medencelétra 122 cm

Bestway Flowclear 58331 4 fokos medencelétra 122 cm
 • korrózióálló fémváz + robusztus műanyag létrafokok
 • Maximális megengedett medencemagasság: 122 cm
 • Maximális terhelhetőség: 150 kg
 • 2 db 4 csúszásgátlós létrafokkal
Kattints ide az aktuális árért
vidaXL 4-lépcsős alumínium dokk-/medencelétra 167 cm vidaXL 4-lépcsős alumínium dokk-/medencelétra 167 cm
 • alumínium anyagból
 • Teljes mérete: 57 x 50 x 167 cm (Szé x Mé x Ma)
 • Létra magassága: 120 cm
 • Lépcsőfokok közti távolság: 25 cm
 • Maximális teherbírás: 100 kg
 • 4 csúszásmentes lépcsőfok
Kattints ide az aktuális árért
WelliStep Medencebelépő WelliStep Medencebelépő
 • Anyaga: UV-álló műanyag
 • Könnyű összeszerelés
 • Csúszásgátló felülettel
 • Súlya: 7,6 kg
 • Mérete: 70,7 x 62,1 x 42,5 cm
 • Lépcsőfokai 90 cm szélesek
 • Teherbírása: 300 kg
Kattints ide az aktuális árért

 

 

Hogyan válasszunk föld feletti medencéhez létrát?

Milyen magas a kerti medence? Mi van körülötte? Fű? Deszka? Fizikailag korlátozott-e a medence valamely használója? Ezen általános tényezők segítenek meghatározni, hogy milyen föld feletti medencelétrára van szükséged.

Vagy esetleg létrákra? Többes számban? Többre lenne szükség? Talán. Attól függ, hogy mekkora a medencéd, hol van felállítva, és hogy több medencelétra megkönnyíti-e és biztonságosabbá teszi-e a ki- és a beszállást.

Ha még nem döntötted el, hogy milyen kerti medencét válassz, akkor olvasd el a részletes útmutatónkat.

 

 

Ha deszka van alatta

A medence alapzatának típusa meghatározhatja a szükséges létra típusát. Deszkaalapzattal csak a belső létra miatt kell aggódnod. Ha viszont nincs a medence alatt semmi, akkor mind a belső, mind a külső be- és kiszállást meg kell tervezned.

Például: inkább a lépcsőn mennél be, de kifelé már létrán szeretnél? Vagy a lépcsőt választanád a medence mindkét oldalára, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen?

 

 

Igenis számít a méret

A megfelelő működés és biztonság érdekében mindegyik föld feletti medence létrájának a medence tetejétől egészen a földig kell érnie. Azaz, ha a létra túl magas a medencédhez, akkor a használata se lesz olyan biztonságos.

Mindkét fajta baleset elkerülhető, ha alaposan leméred a medence mélységét, mivel ez határozza majd meg főleg az új lépcsőd vagy létrád magasságát.

 

 

Tudd, hogy milyen erős vagy

A föld feletti medence téliesítése során erősen javasoljuk a víz alatti lépcsők eltávolítását. Sőt, a legtöbb gyártó is ezt javasolja. Lehet, hogy a lépcsőt könnyen be tudtad rakni a medencében, de a vízből kivenni már sokkal nehezebb.

A medencelétra kiválasztásakor győződj meg arról, hogy elég nehéz-e ahhoz, hogy stabil legyen, de elég könnyű-e ahhoz, hogy ki tudd venni a vízből anélkül, hogy megsérülne.

 

szürke medence létra használat közben

Ki és be

Belemenni a medencébe általában könnyebb, mint kijönni. Pár órányi úszás , lubickolás után meglehetősen el lehet fáradni, ami nem segít a vízből való kijutáson. Tehát a medencéből való kiszállás (és igen, bemenetel is) megkönnyítése különösen fontos, ha nincs alapzat a medence körül.

Ha vannak gyerekeid, akik még éppen a kutyaúszást tanulják, a medence mindkét oldalán lévő lépcsők több lehetőséget kínálnak számukra a be- és kijutáshoz, valamint biztonságos pihenőhelyet is biztosítanak. Ugyanez vonatkozik a nagyszülőkre is.

Fontold meg azt is, hogy kell-e a medencelétrára kiskapu. Egy ilyen korlát megakadályozhatja, hogy a kisgyermekek felügyelet nélkül véletlen beleessenek a medencébe.

Ez lehet egy kapu, amely elzárja az alsó lépcsőt, vagy egy eltávolítható és elzárható létra, ha a medence éppen nincs használatban.

 

 

Tartós, de tisztítható is?

Láthatod, hogy a legtöbb medencelétra acélból, műanyagból, alumíniumból vagy két vagy több ilyen anyag kombinációjából készül. Mindegyiknek van előnye és hátránya is.

 

Acél

Ha erős szerkezetet keresel, akkor az acél a legjobb választás. De nehéz, drágább és nehezebben karbantartható, ha nem rozsdamentes vagy horganyzott acélt veszel.

A horganyzott azt jelenti, hogy az acélt a rozsdásodás megelőzésére előkezelték. A rajta lévő cinkbevonat akár 50 évig is megakadályozhatja a rozsdásodást, attól függően, hogy mennyi eső vagy mekkora páratartalom éri.

Ügyelj arra, hogy a horganyzott acélt ne túl erős tisztítószerrel tisztíts, ami nem károsítja a bevonatot. De mielőtt bármit rákennél, olvasd el acél medencelétrád gyártói utasításait az ápolására és karbantartására.

 

Műanyag

Egy tartós és időjárásálló műanyag medencelétra kevés karbantartást igényel. Ha a használati útmutató nem tartalmaz tisztítási utasításokat, akkor általában egy nem túl súrolós, műanyag tisztító szer elég, ami után alapos öblíts le.

 

Alumínium

Nem olyan erős, mint az acél, de stabilabb, mint a műanyag, így az alumíniumot gyakran használják lépcsőkeretként vagy korlátként. Az alumínium ellenáll a rozsdának, de ugyanúgy enyhe tisztítószerrel kell ápolnod a levegőnek kitett részeket. A mosogatószer és a víz keveréke erre tökéletes. Kerüld a lúgos tisztítószereket, mivel azok oxidációt, közismertebb nevén rozsdát okozhatnak.

A medence rendszeres karbantartása mellett néhány havonta vékony réteg hétköznapi autóviasszal a vázat is ápolhatod. Ez segít tisztán tartani a keretet és megakadályozza a kilyukadást.

 

Az igényeidnek megfelelő létra kiválasztása

Mielőtt eldöntenéd, melyik medencelétrát választod, nézd meg a legfontosabb jellemzőket, például a maximum terhelést, a lépcső szélességét vagy a létra magasságát!

 

 

Könnyen ki, könnyen be

Csábító az egészet egy egyszerű, olcsó létrával elintézni, de a biztonság és az esztétika érdekében a jobb egy föld feletti medencéhez valót vagy egy erős létrát választani.

Találd meg azt, amely nem csak a medencédhez illik, hanem az életstílusodhoz is, amitől örömmel nézed majd, hogy a barátaid és családod csobbannak a medencébe. Ez egy kis befektetés, ami nagy különbséget jelenthet mindenkinek.