Mályvacserje (Hibiscus syriacus) gondozása és ami tudnod kell róla – Teljes útmutató

Rose of Sharon egy csodálatos cserje, amely Ázsiából származik. Szívós hibiszkusz és mályvacserje néven is ismert. Annak ellenére, hogy Sharon rózsájának nevezik, ez a lenyűgöző virág egyáltalán nem rózsa. A hibiszkusz nemzetségébe tartozik, amely körülbelül 300 különböző fajt tartalmaz.

A lombhullató cserje nyáron és ősszel virágot termel, így tökéletes választás a külterekhez. A növényt városi területeken is látható, mivel meglehetősen erős és nem érinti a szennyezés.

Sajnos a mályvacserje mérgező a kutyákra és a macskákra. Ha a szőrös barátaid virágot esznek, megbetegszenek és hánynak. Ezért tartsd őket biztonságban és minél távolabb a növénytől.

 

Általános név : Sharon rózsa, althea cserje, rózsa mályva, szíriai mályva, szír hibiszkusz, mályvacserje
Botanikai név: Hibiscus syriacus
Család Malvaceae
Növénytípus cserje
Kifejlett méret 2-3 m magas, 1.80-3 m széles
Napfény teljes, részleges
Talajtípus Nedves, jól lecsapolt
Talaj ph Savas, semleges
Virágzási idő Nyár, ősz
Virág színe Rózsaszín, lila, piros, kék, fehér
őshonos területe Ázsia

 

 

Hibiscus syriacus
Hibiscus syriacus

A mályvacserje növényről:

 • A mályvacserje a közvetlen napfényt vagy a részleges árnyékot részesíti előnyben. Ezért ültesd olyan helyre, ahol minden nap legalább négy órát süt a nap. Ne feledd, hogy a gyönyörű virágok érdekében, nyáron meg kell védened a növényt a déli naptól.
 • Ez a cserje könnyen karbantartható, mert a növény ellenáll a szárazságnak és a sónak. A szennyezés nem károsítja a növényt, így ha városi területen élsz, biztonságos választás kerted számára. Míg a kártevők megtámadhatják, az egyetlen, amely károsíthatja ezt a cserjét, egy japán cserebogár.
 • Ügyelj arra, hogy a mályvacserjét sok nedvességgel lásd el ültetés után. Enyhén savas talajban érzi jól magát, amely jó vízelvezetésű kell legyen.
 • A tökéletes idő a mályvacserje ültetésére tavasszal vagy ősszel van. A leveleknek késő tavasszal kell megjelenniük, de ne feledd, hogy ez a növény lassan nő.
 • A mályvacserjét magokkal lehet termeszteni, de a leggyorsabb módja ennek a növénynek a szaporítása  dugványokkal történik. Ezeket akár az ültetési időszak előtt, vagy annak közepén is beszerezheted. A szár nem lehet hosszabb 25 cm-nél  (15 cm az ideális) és el kell távolítanod az összes levelet, kivéve a felsőket.
 • Ez a cserje színes kerti sövény lehet. Természetesen helyet kell teremteni a növények között. Minden cserje legfeljebb három hüvelyk távolságra kell legyen egymástól. Ültesd őket sorban, így egy lenyűgöző sövényt kapva, hogy még szebb legyen a kerted.

 

 

Hibiscus syriacus jellemzők: áttekintés

 • mályvacserjének trombita alakú virágai vannak, egy vagy két réteg szirommal. A szirmok hullámosak és egyediek, szinte papírszerűek.
 • A virágok fajtától függően lehetnek fehérek, lila, ibolyaszínűek, rózsaszínűek vagy pirosak. Mindegyikben van egy közös vonás – egy sötétebb folt a virág közepén. Virágozni kezdenek és nyár végén vagy ősszel nyílnak.
 • Ennek a növénynek minden fajtája eltérő magasságú, de nem haladja meg a 10 métert. Ez a cserje akkor érzi magát jól ha elhanyagolod. Időnként metszheted, hogy tisztán tartsd a lombozatot és több formát adj a növénynek.
 • Bár néhány kertész hagyja, hogy ez a cserje a lehető legmagasabbra nőjön, a mályvacserje rózsáját időnként meg kell metszeni. Ez az eljárás egyáltalán nem károsítja a növényt. Ehelyett nagyobb virágokat kaphatsz. A legjobb a tél végén vagy kora tavasszal metszeni.
 • Bár a mályvacserje Ázsiában őshonos, ez a rendkívül alkalmazkodó növény más kontinenseken és éghajlaton is nőhet. Szereti a meleget és a meleg időt, ezért népszerű az USA déli részein és Európában.
 • A pillangókat és a kolibriket is nagyon vonzza, ezek az aranyos állatok gyakran látogathatják kertedet az év melegebb hónapjaiban.

 

 

kerti hibiszkusz
mályvacserje

Mályvacserje termesztése

A mályvacserje elsősorban szabadtéri növény, ezért ki kell választanod a megfelelő helyet a kertedben. Ez a cserje fényt igényel, ezért keress egy sarkot, amely minden nap négy órás napfényt biztosít. A részleges árnyékolás is jól működik.

 

Hőmérséklet

A növény szereti a meleg hőmérsékletet, de alkalmazkodik a különböző időjárási körülményekhez. Tehát ne habozz kipróbálni, még akkor sem, ha olyan helyen élsz, ahol hideg a tél.

Míg a mályvacserjék többsége mag nélküli, nem fog véletlenszerűen kihajtani az udvaron, de előfordulhat, hogy a fő bokor közelében néhány váratlan növényt megjelenik. Eltávolíthatod őket, ha úgy érzed, hogy nem illeszkednek a kertedhez. De mindig van egy másik lehetőség – óvatosan távolítsd el a fiatal növényeket, és oszd meg barátaiddal.

 

Talaj

Amint korábban említettük, a mályvacserje sokféle talajban nőhet. De van esély arra, hogy nem boldogul homokban vagy agyagos talajban. Ezért keress szerves anyagokban gazdag talajt.

Tartsd a talajt mérsékelten nedvesen, de ne öntözd túl a növényt. A mályvacserje képes túlélni a rövid aszályokat, ezért ha észreveszed, hogy a levelek sárgulnak, csökkentsd a vizet.

 

Tápanyag

Műtrágya használata ajánlott, ha lenyűgöző növényt szeretnél. Tehát miután kiválasztottad a  növény helyét és kiástad a lyukat, győződj meg róla, hogy egy részét tedd a talajba. Jól öntözd, hogy a talaj letelepedjen  és elkerüld a légbuborékokat. Ne felejtsd el tápozni minden növekedési időszak előtt.

A mérsékeltség kulcsfontosságú a trágyázás szempontjából. Ha túlzásba viszed, buja lombozatot kaphatsz virágok nélkül. Ezenkívül a levelek barnák vagy sárgák lehetnek. Hajlotnak és életteleneknek is tűnhetnek. Ezért ügyelj arra, hogy ne tápozd  túl.

Sokan a mályvacserjét választják a kerítés mellé vagy sövények kialakításához, mivel ez a növény magas és színes virágokkal rendelkezik. Több életet adhatsz kertednek, ami mindig előny.

A sövény létrehozása ezzel a növényel egyszerű és mindössze annyit kell tenned, hogy elegendő helyet biztosíts a növények között. A mályvacserje  rövid időn belül megnő.

Említettük, hogy a kertészkedők többsége kint ülteti a mályvacserjét, de cserépben is virágzik. Nem lesz túl magas és időnként metszeni kell, de beltéri környezetben még mindig csinos lesz. Csak tedd a cserepet napos helyre és vidd ki a  napra ha szép idő van.

 

 

mályvacserje sövény
forrás: https://www.fast-growing-trees.com/

A mályvacserje  öntözése

A mályvacserje a nedves talajt kedveli, különösen tavasszal és nyáron. Gyakran öntözd, hogy növeld a virágok számát, másrészt a túl sok víz károsíthatja a növényt. Ha észreveszed, hogy a levelek sárgulnak, az nem jelenti azt, hogy a növénynek több vízre van szüksége, a sárga levelek a túlöntözés jele,

Ez a cserje szárazságtűrő és rövid ideig túlélheti víz nélkül is, a növény semmilyen módon nem sérül. Térj vissza az öntözési ütemtervhez és mályvacserjéd tovább fog növekedni és a szokásos módon nagy és színes virágokat termel.

 

 

A mályvacserje szaporítása

A mályvacserjét dugványokkal szaporítják. Ezt az év bármely szakában megteheted. De van néhány dolog, amire emlékezned kell, ha egy új bokrot szeretnél termeszteni az udvarodon.

Például nyáron zöld, ősszel vagy télen pedig fás dugványokkal kell szaporítani. A fa dugványoknak legalább egy évesnek kell lenniük és legalább 10-15 cm kell legyen. A leveleket, kivéve a tetejét, el kell távolítani.

Ha nyáron szaporítod a növényt akkor vágj le egy friss hajtást és tedd közvetlenül a földbe. A talajnak nedvesnek és trágyázottnak kell lennie. Folyamatosan öntözd az új növényt és pillanatok alatt ki kell fejlesztenie az új gyökérzetet.

Általában a mályvacserje szaporításának legbiztonságosabb módja, ha egy friss vágást teszünk egy cserépbe. Használj gyökereztető hormont a szár alsó részén és helyezd az alsó felét egy cserépbe. Öntözd meg a dugányt és fedd le tiszta műanyaggal.

A cserepet árnyékban vagy közvetett napfényben kell tartani. Egy hét múlva távolítsd el a műanyagot. Tartsd nedvesen a talajt, de ne túl vizesen. A gyökérzet egy vagy két hónap múlva fejlődik ki. A növény felhúzásával ellenőrizheted. Továbbá, ha új leveleket látsz, a dugvány  alkalmazkodik és növekszik.

 

 

Végső gondolatok

A gyakran kinti területeken  használt mályacserje lélegzetelállító növény, amely színes virágaival feldobja kertedet. Alacsony karbantartási igényű és tökéletes kezdőknek. Végül is kissé szárazságálló és nem kártevőmágnes. Csak egy japán poloskafertőzéssel lehet problémád. Könnyű kezelni, mert nagyok és észre lehet venni őket.

A mályvacserje nem igényel különösebb gondozást az öntözésen és a metszésen kívül. Szinte bármilyen talajban nőhet és a légszennyezés nem jelent problémát. Nyár végén és ősszel lélegzetelállító virágokkal jutalmazznak meg. Az egyetlen negatív oldala az, hogy a mályvacserje mérgező a háziállatokra.