Hol és hogyan helyezzük el a madáretetőt?

A madarak bármilyen külső térnek gyönyörű és elbűvölő kiegészítői lehetnek. Ráaádsul a megfelelő eleség bevetésével könnyedén be is lehet őket vonzani. Egy madáretető kilógatása talán egyszerűnek tűnhet, ám van jónéhány dolog, amit számításba kell venned, mielőtt ezt megteszed, annak érdekében, hogy mindenki jól érezhesse magát.

Bár a madáretető felszerelése egy egyszerű feladat, végeredményben azonban rengeteg öröm forrása lehet. A madáretető felállításakor kövesd az alábbi tanácsokat és trükköket, valamint az elhelyezkedésére vonatkozóan mindenképpen gondolkodj el az alábbi felvetéseken.

 

 

Madáretető elhelyezése – Hogyan akasztható fel egy madáretető?

A madáretetőkhöz általában tartozik egy hurok vagy fogantyú, amely segítségével felakasztható a szerkezet, ám ez a gyakorlat sokkal többről kell, hogy szóljon. A biztonságos és megbízható rögzítés kulcsfontosságú, nem csak a madarak, de a tulajdonosok számára is.

 

Faágra hurkolva

madáretető elhelyezése a fán
Fán lógatva elhelyezett madáretető

A madáretetők a fák ágára történő fellógatásával nagyszerű módját jelentik az etetőhely kialakításának, gondoljunk csak bele: Fák! A legtöbb madáretető úgy kerül kialakításra, hogy felakasztható legyen és a fák ágai erre tökéletes alternatívát kínálnak, hiszen csak arra várnak, hogy közreműködhessenek egy etető megtartásában (természetesen, ha van fa a kertedben) és alapvetően is a madarak kedvenc helyének számítanak.

A szerkezet megfelelő módon és magasságban történő fellógatásához előfordulhat, hogy egy S-alakú kampóra is szükséged lehet. Erős hurokban végződő, stabilan meghajlított modellt keress, mert ez lesz képes ellenállni a nagy szélnek és a madarak landolása okozta megterhelésnek. Ezeket a stabilitást és a határozottságot adó kampókat általban készen a vaskereskedésekben vagy barkácsárúházakban beszerezheted.

 

Madáretető erkélyre, teraszon felakasztva

A teraszok nagyszerű helyszínt kínálnak a madarak bevonzására. A tollas kisbarátaink látogatásai idején, bámulatos élményben lesz részünk. A felakasztható etetőknek érthető módon kell egy hely, ahová felakaszthatjuk őket, erre szolgálnak tökéletes megoldásként ezek a terasz korlátjára szerelhető póznák, ha más kampó vagy oszlop nem állna rendelkezésre.

Szerelj fel egy madáretetőt tartó rugat vagy kampót a korlátra ezzel közeli rálátást biztosítva magadnak a madarakra. Ennek megvalósítására általában három megoldás kínálkozik (a korlátbilincs, a csavar vagy egy tartóoszlop) válaszd azt, amelyik a madáretető felhelyezéséhez a legkézenfekvőbb.

 

Udvari etetőoszlop

álló madáretető

Előfordulhat, hogy az etető számára legideálisabb helyen, semmilyen tartóalkalmatosság nem áll a rendelkezésünkre. Amikor a Anyatermészet nem segít ki minket egy fával és más szerkezet sem használható fel, akkor lehet a megoldás a kerti etetőoszlop.

A kérdésre, hogy hogyan akasztható fel egy madáretető, ha nincs a közelben fa, mindenképpen az a válasz, hogy egy pózna szükséges, legyen ez egy DIY projekt vagy egy kertészeti áruházban tett látogatás eredménye.

A különböző modellek eltérő funkciókkal bírnak, van amelyiken több kampó van, néhányan a kinézetükkel operálnak, például van rajtuk mókusterelő, ezek a kiegészítő lehetőségek pedig lehetővé teszik, hogy kialakításra kerülhessen a tökéletes madáretető-állomást.

Néhány népszerű típus, ezeket könnyedén felállíthatod az udvar bármely pontján:

 

Ablakra szerelhető madáretető

Az énekes madarak lehető legközelebbi megszemlélésének érdekében a madáretetőt akár az ablakra is teheted. Ezek a modellek nem csak a meghitt nézelődés élményével kecsegtetnek, de az állatok számára is békés étkezési lehetőséget kínál.

Az ablak közelében lévő vagy egyenesen az ablakra rögzített etetők amellett, hogy nagyszerű rálátást engednek a madarakra, ablakba történő becsapódás kockázatát is csökkentik. Ezek az etetők biztonságosak, hiszen ilyenkor a madarak számára pontosan jelölik az amúgy nem mindig látható üveg helyzetét.

A lehető legjobb eredmény elérése érdekében, ezeket az adagolókat egy konzolra akasztva vagy tapadókoronggal közvetlenül az ablakra stabilan rögzítsd.

 

Fali konzol

A fali konzol lehetőséget teremt arra, hogy az etetőt bárhová biztonságosan fellógasd. Legyen szó a házról, bármilyen épületről, falról vagy bármi egyébről a kertedben, a madáretető e segédeszközzel bármilyen függőleges felületre feleszkábálható.

E típusú etetők különösen az olyan madarak számára kedveznek, mint a kolibrik és a sárgarigók. A nektárral töltött etetők rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a folyadék gyakori cseréjét, hiszen nagyon könnyen bevonzhatják a hangyákat, illetve más rovarokat.

A könnyen megközelíthető konzolok lehetnek a legszerencsésebbek a madáretető felakasztása szempontjából, hiszen gyakori karbantartást igényelnek. Nem egyszerűen dekoratív elemmel gazdagítják a kertedet, de madáretető elhelyezhetőségének lehetőségeit is szaporítják.

A képen szereplő madáretető itt érhető el >

 

 

Hová akasszuk a madáretetőt?

Két fontos szempontot kell figyelembe venni a madáretető kiválasztásakor, az egyik, hogy látható helyen legyen, a másik, hogy biztonságos legyen a lokáció. Az alábbi ötleteket érdemes figyelembe venni a madáretető felfüggesztésekor.

 

Szélcsendes zug

Válassz egy szélcsendes helyet a madáretető számára, ezzel nem csak a madarak nyugalmát garantálhatod, de a magok szétszóródását is megakadályozhatod. A különálló madáretetőket mindenképpen szélmentes helyre kell tenni, ám a kampón lógó vagy felakasztott fajtákat rossz idő esetén célszerű elmozdítani, ezzel akadályozva meg mindenféle balesetet.

Hiszen a szél nem csak a magokat hordhatja szét, de a masszívabb ágak az etetőben és az állatokban is kárt tehetnek. Amennyiben a Te lakóhelyeden is előfordul zordabb időjárás, úgy talán a legcélszerűbb az etetőt szélvédett helyen felállítani.

Ezzel nem csak a madarak dolgát könnyítheted meg, de saját magad számára is lehetővé teheted az egyszerű feltöltését és a rendben tartását.

 

Árnyékos rész

Nem megfelelő odafigyelés mellett a magok, a nektár, a faggyú és más egyéb táplálékok is képesek megromlani. Ennek megakadályozásának legjobb módja, ha az eleséget árnyékos helyre viszed.

Az élelem közvetlen napsugárzástól való távoltartása megakadályozhatja a magok és más élelmiszerek megromlását, így a madaraknak nagyobb esélyük van arra, hogy maximalizálják a táplálékbevitelüket, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Természetükből fakadóan az etetők általában rendetlenek, tehát a rendszeres tisztításuk elengedhetetlen, így elmondható, hogy az árnyékos területek jelentik a legnagyobb védelmet az elemekkel szemben.

Ezenkívül bár a rálátást segíti a fényképezés szempontjából a tűző nap nem túl előnyös. Az árnyékosabb terek kevésbé vakítanak, éppen ezért jobb fényképek születhetnek.

 

Fák vagy tető közelében

Egy madáretető folyamatos felkereséséhez olyan közeget kell kialakítanod a számukra, amelyben biztonságosan és komfortosan érzik majd magukat.

Amennyiben a madáretetőt fák vagy bokrok közelébe, esetleg fedett kuckóba alakítod ki, úgy nagy eséllyel olyan menedéket tudsz létrehozni a tollasok számára ahová visszahúzódhatnak olyan elemek elől, mint a ragadozók, az időjárás, illetve a madáretetőnél keletkezett tumultus esetén is megpihenhetnek itt.

Ráadásul igazolt tény, hogy a madarak sokkal szívesebben étkeznek a természetes környezetükhöz közel, tehát a madáretetők sikerének titka egyértelműen az elhelyezkedésükben rejlik. Akaszd az etetőt egy fára, egy cserjére vagy egy bokorra a lényeg, hogy a lombok között legyen, ezzel nyújtva menedéket és helyet kínálva a fészekrakásra is.

Ez a két szempont nagy ösztönzőként hathat minden madárra, hogy ne csak az etetés idejére maradjanak a kertedben.

 

Az 5-7-9 szabály

A mókusok a földterületek alaptartozékai és ez nyilvánvalóvá válik a madáretetésnél is. És bár általában lenyűgöző nézni ezeket a kíváncsi, kis rágcsálókat, a madáretetők közelében ők akkor is csak kártevők maradnak.

Éppen ezért néhány intézkedést foganatosítani kell annak érdekében, hogy a mókusok át ne vehessék a hatalmat. A népi vélekedés szerint a mókusok nem tudnak (illetve nem fognak) magasabbra ugrani, mint másfél méter és a fa – épület között áthidalt távolság sem lesz több 2 méternél.

A következtetésképpen tehát, hogy tedd olyan helyre az etetőt, amely ezen mókus-zónán kívül esik, ezek után pedig már nem kell, hogy többet a mókusok miatt fájjon a fejed.

 

Távolodjunk el az ablaktól

Az ablaknak csapódás hatalmas veszélyt jelent, amely évente rengeteg madarat öl meg vagy sebesít meg. A madászeretők úgy védhetik meg a madarakat ezektől a balesetektől, hogy biztonságosabb távolságra helyezik el az etetőt az ablaktól.

Minimum egy méter legyen a távolság az etető és az üveg között, de a legjobb, ha megtartjuk a 3 méteres távolságot. Ahogy már a korábbiakban említettük az ablakra szerelt etetők is képesek minimalizálni az ütközés veszélyt azáltal, hogy felhívják a figyelmet az ablakra. Az ablakhoz rögzített etetők ugyanis lelassítják a tollasokat, így lesz idejük a manőverezés és az ütközés elkerülésére.

 

 

Tippek a madáretetők felakasztására, amelyeket jó észben tartani

Zavartalan kilátás

Annak érdekében, hogy a madármegfigyelésedet semmi ne zavarhassa meg, tedd jól látható helyre az etetőt. A jó cél érdekében tett erőfeszítéseid úgy térülhetnek meg, ha a madarak látványában mindig gyönyörködhetsz.

Amennyiben egy napsütötte részre esne a választásod, akkor biztos lehetsz benne, hogy számos, arra elhaladó madár tart majd egy kis pihenőt. A jól belátható lokáció abban is segíti majd a tollasokat, hogy jó rálátásuk nyíljon az esetleges ragadozók érkezésére és természetesen az embereket is gyönyörködtetni fogja a látvány.

Sőt mi több a ragyogó napfényben könnyebbé válik a vibráló színű madarak megkülönböztetése és beazonosítása.

 

Gyakori újratöltés

Bár technikailag megadtuk a legoptimálisabbnak vélt magasságot a madáretetők számára, a gyakorlat természetesen ezt felülírhatja, ugyanis olyan helyre kell tenni a tárolót, ahonnan könnyen hozzáférhetővé válik az újratöltések és takarítások alkalmával.

Amennyiben nehézkes az etető elérése, például létra vagy fellépő szükségeltetik hozzá, hamarosan azon fogod magad kapni, hogy elhanyagolod a feladatot. A minél több madár bevonzása érdekében legyen az etető mindig tele, töltsd újra rendszeresen.

A megbízható táplálékforrás megtalálása ugyanis az egyik legfontosabb szempont a madarak számára, amennyiben ezt garantálni tudod a számukra, úgy folyamatosan vissza-vissza fognak térni. A rendszeres időközönként megejtett újratöltés arra is lehetőséget biztosít, hogy szemmel tartsd a madáretető épségét és állapotát.

Hiszen a penészes magvaktól vagy ürüléktől a madarak könnyedén megbetegedhetnek, éppen ezért a rendszeres ellenőrzés segíthet ezen problémák kiküszöbölésében. A legjobb eredmény elérésének érdekében pótold az élelmet rendszeresen és az etető takarításáról se felejtkezz el.

 

Menedék

Az éghajlattól függően a madáretetőd különféle elemeknek lehet kitéve. Bizonyosodj meg mind az etető, mind pedig az idelátogató madarak biztonságáról. A szeszélyes időjárás, különösen az erős szél, a heves esőzés vagy a havazás miatt fontos, hogy viszonylagosan védett “otthona” legyen a madáretetőnek.

Emiatt a madarak is nagyon hálásak lesznek, hiszen nem kell az időjárással folyamatosan dacolniuk és amikor a legnagyobb szükségük van rá, nálad menedékre lelhetnek.

Sőt mi több számodra is sokkal kényelmesebb lesz egy olyan etetőről gondoskodnod, ami rosszabb időjárási körülmények között is megközelíthető és elérhető, ezzel pedig tovább tudod növelni a madaraknak nyújtott biztonságot.

 

Rendetlen lesz

Az elhullott magok és héjak, a levedlett tollak és az ürülék természetes módon rendetlenné fogják tenni a madáretető környékét. A rendszeres takarítás nélkülözhetetlen, de további erőfeszítésekre is szükséged lesz ahhoz, hogy felkészülten állj az extra munka elé, amit az etetőállomás takarítására és rendben tartására kell fordítanod.

Létezik jó néhány olyan dolog, amelyet megtehetsz a takarítás mellett, a káosz minimalizálásának érdekében. Tedd olyan helyre a madáretetőt, ahol a rendetlenség kevésbé látható, például egy alapvetően is lombos vagy füves környékre, esetleg magtálcát is bevehetsz a kupi lecsökkentésének érdekében, így a látvány élvezeti értéke sem csökken.

Amennyiben a terület túl szennyezetté válna, úgy mindig változtathatsz az elhelyezkedésén, ezzel elejét véve a kizsákmányolásnak is.

 

 

Mit lehet tenni, ha a madarak nem látogatják az etetőt?

Az első dolog, amire gondolnod kell, ha a frissen felállított madáretetődben még nem láttál tollas vendéget, az a türelem. A madarak számára ugyanis időbe telhet mire felfigyelnek az új ‘szolgáltatásra’ és még ennél is több időnek kell eltelnie ahhoz, hogy elegendő bátorságot gyűjtsenek ahhoz, hogy megközelítsék és felderítsék azt.

Amennyiben a helyzet 2-3 hét elteltével sem változna és a szerencse továbbra is elkerül, akkor állítsd a madáretetőt egy új helyre. Majd ismét kezdetét veheti a várakozás. A madáretető számára megfelelő lokáció megtalálása igen személyre szabott dolog.

Számtalan dolog befolyásolhatja, hogy egy bizonyos helyen a madarak miért nem látogatják az adott etetőt. Próbáld meg kideríteni, hogy mi állhat a távolmaradásuknak a hátterében, lehet ez olyan nyilvánvaló indok, mint egy közelben leselkedő ragadozó, de egy olyan kevésbé látványos dolog is, mint például a romlott magok.

Járj mindennek utána!

Ha semmivel nem járnál sikerrel, akkor az alábbiakban összeszedtünk néhány további ötletet, amivel még vonzobbá teheted a kertedet a szárnyasok számára.

 

Madárfürdető beüzemelése

madárfürdető

A víz minden madár számára elengedhetetlen, a megbízható vízlelőhely üzemeltetése pedig egy jó módja annak, hogy madarakat csábíts a kertbe. A madaraknak is, mint a legtöbb élőlénynek a túléléshez vízre van szükségük, így egy itató fenntartása kulcsfontosságú lehet az élőhelyük és az egészségük szempontjából.

Válaszd ki a legmegfelelőbb madáritatót, hogy egészségesek és boldogok legyenek, ebbe beletartozik az is, hogy a modell könnyen tisztítható legyen. A kínálat pedig hatalmas. A saját itató kiválasztásakor vedd figyelembe a típusát, a méretét, az elhelyezhetőségét, a takarításra való alkalmasságát és természetesen az árát is.

 

Élénk színek bevetése

Mint ahogyan az ember, úgy a madarak is a fajok azon szűk csoportjához tartoznak, akik képesek érzékelni a színeket és különféle szituációkban hagyatkoznak is rájuk. A madarak szintjén a színek számos jelentést hordozhatnak, a párkereséstől kezdve, egészen a ragadozóktól való bujkálásig.

Éppen ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy színeiben a kerted hívogató legyen, az etető pedig kifejezetten figyelemfelkeltő. A vörösről közismert, hogy kolibrik nagy kedvence, illetve sok etető is ebben a hívogató színben pompázik.

A narancssárga és a sárga ellenben a sárgarigókat és a tengeliceket vonzza magához, így ezekben az árnyalatokban is sok madáretetőt gyártanak. Általánosságban elmondható, hogy a madarak a saját árnyalatukhoz vonzódnak, a kerted kék elemekkel való felékesítése nagy valószínűség szerint oda fogja csábítani a kék szajkókat és más kék madarakat.

Az élénk színeket sokféleképpen lehet becsempészni a kertbe, lehet ez maga az etető vagy házikó, de körbe is ültethetjük élénk virágokkal és bokrokkal.

A madarakat mindig azok a színek fogják leginkább vonzani, amelyeket az általuk fogyasztott élelmiszerekhez társítanak, így az őshonos fák és növényfajok ültetése nemcsak arra csábítja a madarakat, hogy körbenézzenek mit tartogat számukra az udvarod, de sokkal kellemesebben is fogják magukat érezni nálad.

 

Biztosíts a közelben ülőhelyet

Minden madárnak szüksége van egy helyre, ahol megpihenhet, tisztálkodhat vagy egyszerűen egy pillantást vethet a környezetére. Gondoskodj a közelben található természetközeli ülőhelyről, legyen az egy fán, egy bokron, ha pedig ezek nem állnak rendelkezésedre, akkor Te magad is kialakíthatsz egy ülőrudat, ezzel adva meg a lehetőséget a kényelmes üldögélésre.

Mindegy, hogy az állatok a vándorlásukat megszakítva, csak egy rövid pihenőre veszik igénybe az általad felkínált lehetőséget, vagy gyakran visszajárva itt végzik el a tollászkodásukat, esetleg ezt a helyet választják, ha egy biztonságos kuckóra vágynának.egy szusszanás erejéig.

A madarak gyakran arra használják fel ezeket a pihenőhelyeket, hogy feltérképezzék a környezetüket és beazonosítsák a rájuk leselkedő veszélyeket és kiértékeljék az etető biztonságosságát.

Általánosságban elmondható, hogy az őshonos fák és tereprendezés mindig a legszerencsésebb, de egy ülőrúd is képes jó szolgálatot tenni, amennyiben más nem áll a rendelkezésedre. Ne helyezd túl közel a madáretetőhöz, mert ezzel esetenként felesleges előnyhöz juttathatod a ragadozókat.

Ezeket az ülőrudakat többféle anyagból is elkészítheted, az autentikusabb végeredmény érdekében régi fadarabokat is felhasználhatsz.

 

Ellenőrizd a magok szintjét rendszeresen

 

A madarak azért fognak leszállni a kertedben, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék, éppen ezért fontos, hogy az etetőbe be legyenek készítve a számukra elengedhetetlen tápanyagokat magukba foglaló magvak.

Rendszeresen ellenőrizd az etető feltöltöttségét. Azzal is tisztában kell lenned, hogy mely típusú élelem jelenti a biztonságos táplálékforrást a szárnyasok számára. A különböző madárfajok, különböző dolgokkal táplálkoznak, a madáretetődben elhelyezett színes ‘étlap’ pedig azt jelenti, hogy több madár fogja meglelni a számára legmegfelelőbb élelmet.

Ellenőrizd rendszeresen a madáreleség mennyiségét, így egyúttal a madáretető aktuálisa állapotáról is képet fogsz kapni, nem ütötte-e fel a fejét fertőzés, tiszta-e az etető. Rögtön észlelni fogod a problémát. A madarak értékelni fogják, ha megbízható élelemforrásra lelnek a kerteben, ha ráadásul még tiszta is, akkor még inkább szeretni fognak érte.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Hogyan erősítsük fel kívülről az ablakra az etetőt?

A madáretető az ablakhoz egy speciális konzol vagy tapadókorongok segítségével szerelhető fel. Ezek a szerkezetek többségében átlátszóak. Minél súlyosabb az etető, annál több tapadókorongra lesz szükséged a rögzítéséhez.

Hogyan erősítsük fel a terasz korlátjára a madáretetőt?

A teraszra szerelhető madáretetőket általánosságban három csoportba sorolhatjuk. Bevethetsz korlátbilincset, csavaros rögzítőt, illetve egy különálló oszlopot is felállíthatsz a madáretető megtartására. Az etetőrúdra további kampókat felszerelésével újabb madáretetőknek tudsz helyet biztosítani.

Hogyan tegyünk madáretetőt az erkélyre?

Minden amire ehhez szükséged lesz, az egy jó korlátbilincs és egy, a madáretetőt tartó kampó. A madáretető erkélyen való felakasztásához a lehetőségeidhez mérten korlátbilincset vagy rögzítőkonzolt tudsz használni.

Lehetnek a madáretetők túl közel egymáshoz?

Ami a madáretetőket illeti, egyes madarak nagyon védelmezővé tudnak válni. Ennek a viselkedésnek a megelőzésére helyezd el úgy az etetőket, hogy legalább 1- 1,2 méter legyen közöttük, ezzel biztosítva számukra a kellő teret.

Hova akasztod a madáretetőt?

Azt, hogy hová kerüljön a madáretető nagyban befolyásolják a rendelkezésedre álló hely specifikációi. A legjobb eredmény elérése érdekében fáktól, bokroktól és forgalmas részekről távol állítsd fel a szerkezetet.

Milyen magasra akasszuk a madáretetőt?

A madáretetőt legalább 1,8 méter magasra kell felállítani, így tudod ugyanis távoltartani a ragadozókat és a kártevőket a békésen eszegető madaraktól.

Milyen sokáig tart a madaraknak, mire odaszoknak egy etetőhöz?

A madarak számára akár hetekbe is telhet, mire felfedezik az etetőt. Tegyél az etetőbe egy csillogó tálcát és arra szórd a magokat, esetleg figyelemfelkeltés gyanánt használj élénk színeket.

Hogyan akasztható fel egy madáretető két fa közé?

A két fa közé belógatott etető felszereléséhez szükséged lesz egy kötél vagy drót kifeszítésére vagy egy olyan speciálisan kialakított madáretetőre, ami alkalmas erre (tarozik hozzá kampó, amivel közvetlenül a fára erősíthető).

Mi a legjobb módja a faggyús etető kiakasztásának?

A faggyús etető kilógatásának legjobb módja, ha más etetőktől elszeparálva, külön állítod ki. Hiszen a faggyút szerető madarak többsége nagyon félénk, így értékelni fogják a diszkréciódat.

Hogyan lógatható le egy madáretető egy magas ágról?

Ehhez használhatsz létrát, illetve egy emelő csigát. Ez a módszer lehetővé fogja tenni ugyanis, hogy olyan magasságokba érj el, amire alap esetben nem lennél képes.

Hogyan találják meg a madarak a madáretetőket?

A madarak elsősorban a látásukra támaszkodnak a madáretetők felfedezésekor. Amennyiben a faj egy példánya meglelte az eleséget, a társai követni fogják.