Mivel etessük a madarakat télen?

A túlélés a madarak számára az év minden napján nagy kihívás, ez az állítás hatványozottan igaz a téli időszakra. A kistestű madarak kifejezetten nehéz helyzetben vannak, hiszen viszonylag kicsi térfogatukhoz, nagy felület párosul.

Ez lefordítva annyit jelent, hogy a testük gyorsan adja le a hőt, az így elvesztett energiát pedig rengeteg evéssel tudják pótolni. Nagyon sokunk szeretne nekik segíteni, ám nem biztos benne, hogyan is tehetné ezt meg megfelelően.

Télen a föld túlságosan kemény ahhoz, hogy a madarak kiáshassák a különböző gilisztákat, hernyókat, levéltetveket, borgarakat és lárvákat, akik ebben az időszakban hibernálódnak a természetben.

Ezen tényezők, illetve a tény, hogy a megrövidült nappalok is korlátozzák az aktív táplálékszerzéssel tölthető órák számát, végeredményben nagyon kiszolgáltatottá teszik a szárnyasokat. Egy kevés segítséggel azonban, amit mi tudunk megadni számukra, sokkal több egyed is sikeresen átvészelheti a hideg hónapokat.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyeket a madáretetőbe kihelyezve jelentős segítséget jelenthetnek a tollas kis barátaink számára. Olvass tovább és ismerkedj meg a különféle táplálékforrásokkal, amelyek télen adhatóak a madaraknak.

 

 

Madáretetés télen

Napraforgómag

A napraforgómagok szükséges fehérjékben és telítetlen zsírsavakban gazdagok. A csíkos napraforgómagnál szerencsésebb a fekete fajtát választani, annak magasabb olajtartalma miatt. A napraforgószíve és annak zúzott változatának használata azért kedvezőbb, mert így a madraknak nem kerül plusz energiabefektetésbe a meghámozásuk, ráadásul kisebb rendetlenséggel is járnak.

A cinegék és a zöldikék köztudottan nagy kedvelői ennek a csemegének. További nagy előnye, hogy otthon is könnyen megtermelhetőek és viszonylag bőségesen rendelkezésre állhatnak.

 

Nyjer mag

Nyjer mag

Ezek a nagyon apró fekete magok olajban és zsírban bővelkednek. Méretük miatt a legtöbb madáretetőből kipotyognak, éppen ezért elegyítsd más magokkal és lehetőleg tedd műanyag etetőbe.

Alternatív megoldásképpen speciális nyjer etető is megvásárolható vagy teheted egy, a földtől elemelt tálcás etetőre is. Ezeket a magokat az aranypintyek és a csízek részesítik előnyben.

 

Földimogyoró

Sózott és előzőleg száraz pörkölt földimogyorót tilos a madaraknak adni, mert azok használata könnyen károsíthatja az állatokat. Csak megbízható forrásból származó, friss és emberi fogyasztásra is alkalmas földimogyorót válassz. Különösen az esetlegesen benne megtalálható természetes toxinok okozhatnak mérgezést a tollasok számára.

A földimogyoró zsírokban, fehérjében gazdag, olyan madarak fogyasztják előszeretettel, mint a cinege, a zöldpinty, a házi veréb, a harkály és a csíz. Összezúzva vagy reszelve pedig akár a vörösbegyek, a havasi szürkebegyek, illetve esetenként az ökörszemek is el tudják fogyasztani.

A földimogyoró házilag való termesztésére is van mód, ehhez mindössze a nyári hónapokban kell a meleg környezetről gondoskodnod.

 

Gyümölcs

Olyan gyümölcsök, mint az alma, a körte vagy a szilva is remek madárcsemegék lehetnek, ennek hátterében a magas víz és energiatartalmuk áll. Egyszerűen csak felezd meg a gyümölcsöket, majd helyezd a földre vagy a tálcás etetőjükre. A vörösbegyek, feketerigók, rigók és cuppánkák nagyon hálásak lesznek érte.

 

Faggyú labda

faggyú labda madaraknak

A zsírban gazdag ételek tökéletesek a madarak szervezetének fehérjével és szénhidrátokkal való feltöltésére, legyen a formájuk labda, szelet vagy tortácska. Amennyiben bolti verzióval kínálnád meg az állatkákat, előtte mindig alaposan távolítsd el a nylon csomagolást, mert ez könnyedén sérüléseket okozhat.

Egy egyszerű házi verzió elkészítéséhez olvaszd meg a szalonnát vagy a sertészsírt, keverj bele magokat, dióféléket, szárított gyümölcsöket, zabot esetleg sajtot. A keverék két rész alkotóelemekből és egy rész zsírból álljon. Keverd össze a masszát alaposan, majd tedd egy edénybe, hogy meg tudjon szilárdulni.

Akár a tárolóval együtt is kiteheted az eleséget a madaraknak, de át is helyezheted a tálcás etetőre. A faggyús csemege nagyszerű kalóriaforrás, amely széles körben örvend népszerűségnek.

 

Kenyérmorzsa, sajt, rizs és gabonafélék

A madarak a télvíz idején bármilyen, megmaradt konyhai alapanyagot szívesen fognak venni, legyen szó néhány kenyérmorzsáról vagy egy kevés, fehérjében gazdag reszelt sajtról. Zord időjárási körülmények között nagyon sok madár egy kis fehér vagy barna rizst is kész elfogadni, ami valójában nagyon előnyös lehet a számukra.

A galambok és fácánok akár a nyers rizst is megeszik. A zabkásákhoz alapanyagául szolgáló őrlemény is felhasználható, viszont főzött állapotában tilos a madraknak adni, mert a keverék megszilárdulhat a madarak csőrében ezzel okozva súlyos egészségügyi problémákat.

Kis mennyiségben bármilyen gabonaféle jó célt szolgálhat, azonban arra ügyelj, hogy mindig tegyél mellé vizet is.

 

Víz

A madarak számára elengedhetetlen, hogy legyen tiszta, friss vízforrások iváshoz és mosdáshoz. Lehet egy ez madárfürdető vagy egy sekély edény vízzel megtölve és a földtől némiképpen elemelve. A víz befagyását elkerülendő, helyett a tálba egy pici műanyag labdát, ennek a mozgása meg fogja gátolni a folyadék megszilárdulását.

 

 

Higiénia

Minden évben számtalan madár pusztul el valamilyen betegség következtében. A fertőzések megakadályozása érdekében tisztítsd az etetőt hetente, az itatót naponta. Majd hagyd, hogy ezután alaposan kiszáradjanak.

Tovább csökkenthető a probléma felmerülésének kockázata, ha időnként a madáretető helyét is megvariálod. Ügyelj arra mindig, hogy a madarak számára kiválasztott termékek biztonságosak legyen és semmiképpen se érintkezzen háztartási tisztítószerrel.

Rengeteg módszer létezik arra, hogy a madarak életét telente, megkönnyítsük, még ha ez csak annyit is jelent, hogy leveleket hagyunk az udvarunkon. Még ha ez egy kicsit rendetlennek is fog tűnni elsőre, valójában ezzel életmentő táplálékhoz juttatunk egy csomó madarat.

 

 

Etetési tippek

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki télen a madarak etetéséből:

  • Minden vihar után tisztítsuk meg az etetőket, a platformokat és a süllőket, hogy a mag könnyen hozzáférhető legyen.
  • Hagyjunk gyümölcsöt és bogyót a fákon, sövényeken és bokrokon, hogy természetes táplálékforrást biztosítsunk egész télen.
  • Adjunk hozzá fűtött madárfürdőt a hátsó udvarhoz, vagy helyezzünk biztonságos fűtőelemet a szokásos madárfürdőbe, hogy folyékony vizet biztosítsunk a madaraknak.
  • Tapossuk le vagy lapátoljuk el a havat az etetők körül, hogy könnyebben hozzáférhessen a kiömlött vetőmaghoz a földön táplálkozó madaraknak.
  • Hagyd a fészkelő dobozokat és madárházakat egész évben fenn, hogy téli pihenőhelyeket biztosítsanak.

Óvatosan és megfontoltan a háztáji madárászás izgalmas hobbi lehet egész télen, a madárdal és a ház körüli látogatások pedig a szezon leghidegebb, legsötétebb napjait ragyogják majd be.