Legjobb akkus sövényvágó: Teljes vásárlói útmutató

A sövények és a cserjék rengeteg korlátot jelentenek szinte minden otthon számára. Amikor azonban a sövények vadul benőnek, az biztosan nem marad észrevétlenül. Ezért fontos, hogy erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy a sövények mindig rendben legyenek.

Egy akkumulátoros sövényvágó lesz a legjobb barátod, amikor a sövények kialakításn dolgozol. Ezek általában akkumulátorosak, így nem kell attól tartanod, hogy a 100 méteres vezeték összekuszálódik. A legtöbb sövényvágó kettős hatású pengével rendelkezik, amely javítja hatékonyságukat, miközben képes ¾ ”vastag ágakat és botokat is átvágni.

Az akkus sövényvágók drágák lehetnek, ezért érdemes vásárlás előtt körülnézni. Most áttekintjük a mai piac legjobb termékeit, és hogy mire kell figyelnünk vásárláskor. Továbbá pedig a gyakran feltett kérdésekre is igyekszünk választ adni.

 

 

Legjobb akkus sövényvágó – kedvenceink

Ha nincs időd keresgélni a legjobb akkumulátoros sövénynyírók után, akkor itt vannak a különböző márkák kiváló gépei, különböző igényekhez.

 

Kép Termék Előnyök Ár
riwall akkus sövényvágó RIWALL PRO RAHT 5220 SET
 • 20 V-os akkumulátor
 • 3 fokozatban elforgatható markolat
 • Vágásszélesség  (cm): 1,5
Kattints ide az aktuális árért
Hecht 6020 akkumulátoros sövényvágó Hecht 6020 akkumulátoros sövényvágó
 • 61 cm-es pengék
 • 20 V teljesítmény
 • Vágási átmérő 1,5 cm
Kattints ide az aktuális árért
Riwall PRO RAHT 5640 - Akkus sövényvágó 40V Riwall PRO RAHT 5640 – Akkus sövényvágó 40V
 • 40 V nagy teljesítményű PowerBrush elektromotor
 •  ellentétesen mozgó kések
 • Vágásszélesség (cm): 2,2
Kattints ide az aktuális árért
Greenworks G60PHT Akkumulátoros magassági sövényvágó 60 V Greenworks G60PHT Akkumulátoros magassági sövényvágó 60 V
 • Akkumulátor feszültség: 60V
 • Vágáshossz: 510mm
 • 180°-ban forgatható markolat
 • állványzat nélkül vághatunk magas sövényt is akár 205cm-ig
Kattints ide az aktuális árért
Prémium

Metabo AHS 18-45 V Akkus Sövényvágó 1x2,0 Ah

Metabo AHS 18-45 V Akkus Sövényvágó 1×2,0 Ah
 • Li-Power akkuegység (18 V/2,0 Ah)
 • kétoldalon 30°-os szögben gyémántcsiszolt késfogakkal
 • Speciális geometriájú kés
Kattints ide az aktuális árért
Gardena ClassicCut Li akkumulátoros Fű- és bokornyíró olló készlet 3,6 V Gardena ClassicCut Li akkumulátoros Fű- és bokornyíró olló készlet 3,6 V
 • Akkumulátor feszültség: 3,6V
 • Vágáshossz: 80mm
 • különféle alkalmazásokhoz használható
 • Késvédővel és töltővel együtt
Kattints ide az aktuális árért
Einhell GE-CH 36/65 Li-Solo Sövényvágó Einhell GE-CH 36/65 Li-Solo Sövényvágó
 • 2 db 18 V akkumulátorral üzemeltethető
 • Vágáshosszúság: 65 cm
 • percenkénti akár 2700 vágással
Kattints ide az aktuális árért

 

 

 

 

Sövényvágó vásárlói útmutató

Mielőtt elindulnál a helyi kerti szerszám boltba, vagy megvásárolnád az ígéretesnek tűnő gépet az egyik webáruházban, győződj meg arról, hogy az udvarnak megfelelő sövénynyírót választod.

A sövényvágók teljesítményük, a penge hosszuk, az akkumulátor-élettartamuk és felhasználásuk tekintetében eltérnek. Vessünk egy pillantást mindarra, amit figyelembe kell venni a vásárlás előtt.

 

Benzines

Az összes vezeték nélküli sövénynyíró, amelyet felülvizsgáltunk a fenti listánkban, elektromos meghajtású, de vannak benzines sövénynyírók is. Ezek sokkal jobbak a nagy udvarokban. Ezekkel nem kell attól tartanod, hogy az akkumulátor hirtelen lemerül a munka közepén.

A benzines sövénynyírók használatának vannak hátrányai, beleértve a jóval magasabb árat és a nagyobb súlyt. Az átlagemberek felhasználására viszont simán elég az akkumulátoros változat.

 

Elem élettartam

Ha nincs vezeték a sövényvágón, akkor az energiaforrás az akkumulátor lesz. Az akkumulátor tényleges feszültsége és teljesítménye határozza meg, hogy a sövényvágó mennyi ideig fog tudni dolgozni.

A sövénynyírókban az akkumulátor feszültsége többnyire 20 és 60 volt között mozog, a nagyobb feszültség nyilvánvalóan egy nagyobb teljesítményt jelent. Habár hatékonyabb és erősebb, a nagyobb feszültség általában nehezebb akkumulátort jelent. Nagyfeszültségű sövénynyíróval a hosszabb munkáknál könnyen elfáradhat a kezed.

Az akkumulátor élettartama szempontjából minden a gyártótól és a sövényvágótól függ. A nagyobb energiát igénylő munkák sokkal gyorsabban lemerítik az akkumulátort. Összességében arra kell számítani, hogy az akkumulátor töltésenként több órán át tart.

Egy másik dolog, amelyet figyelembe kell venni, az akkumulátor jelzője. Mindannyiunknak volt tapasztalata valamilyen elektronikus eszközzel már, amely hirtelen csak lemerült használat közben. Az akkumulátor jelzővel látható, hogy mennyi a töltöttségi szint. Ez a funkció nem szükséges, de kétség kívül hasznos.

Az utolsó dolog, amin el kell gondolkodnod, az a sövényvágó akkumulátorának feltöltése. A sövényvágók többségének gyorstöltő akkumulátora van, így előfordulhat, hogy egy órán belül teljesen feltöltődnek.

Megjegyzés: Nem minden sövényvágóhoz tartozik az akkumulátor vagy töltő a vásárláskor. Ha önállóan vásárolod meg az eszközt, külön kell majd megvásárolnod az akkumulátort és a töltőt, ami nyilvánvalóan többletköltségekkel jár.

 

 

Riwall PRO RAHT 5640 – Akkus sövényvágó 40V

Súly

Az akkus sövényvágók általában meglehetősen könnyűek, de a súly nagyon fontos tud lenni, főleg ha hosszabb távon dolgozol vele egyhuzamban. Minél tovább dolgozol vele, annál fáradtabb lesz a kezed és a karod, és hidd el, idővel nagyon nehéz lesz majd tartani. A sövénynyírók többsége 2 és 5 kg között van.

Bármennyire is könnyű sövényvágót szeretnél a nagyobb munkákhoz, a túl könnyű sövényvágó tulajdonképpen hátrány is lehet. A könnyű súly annak a jele lehet, hogy a sövényvágó valóban gyenge, rosszul gyártott vagy gagyi. Másrészt a túl nehéz sövénynyírót nehéz lesz irányítani. Találd meg a neked ideális aranyközéputat.

Ne feledd, hogy az akkumulátor jelentős súlyt ad a sövényvágóhoz.

 

Löket percenként (SPM)

A sövényvágó percenkénti löketei megmondják, hogy a trimmer pengéi milyen gyorsan mozognak oda-vissza. Minél magasabb a sövénynyíró SPM-je, annál hatékonyabb és erősebb az eszköz. A magas SPM-mel gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel végezheted el a munkákat.

Ha egy kicsit jobban belenézel a dolgokba, észreveszed, hogy a sövénynyírók SPM-je vadul változik. Többnyire az 1000-3000 közötti SPM-es sövényvágókat fogod megtalálni a piacon. Döntsd el, hogy neked melyik éri meg. A nagyobb munkákhoz a magasabb SPM-et ajánljuk.

 

Fogrés

A sövényvágó fogrése leírja a pengék közötti távolságot. Ha egy rudat vagy egy ágat helyezünk a pengék közé, akkor a sövényvágó átlagosan az ág legfeljebb ¾ ”-ét vágja át. Néhány nagyobb teljesítményű sövénynyíró azonban akár 2.5 cm-nyi vastagságot is át tud vágni.

Bár értékelheted a foghézagot, valamint az ágak és botok átvágásának képességét, nem ez a sövényvágó fő célja. Ha azt veszed észre, hogy sokkal többet vágsz botokat és ágakat, mint sövényt, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy láncfűrész beszerzésén. Ezek sokkal hatékonyabbak, és valóban az ágak átvágására valók.

 

Penge opciók és hossz

A penge hossza talán a legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell venni a sövényvágók vásárlásakor. Ez leírja, hogy milyen hosszú a penge, a hosszabb pengék pedig hatékonyabbak a szélesebb sövényeknél. A megfelelő pengehossz csökkentheti annak szükségességét, hogy folyamatosan át kelljen menni a sövények ugyanazon területén.

A sövénynyírók számára a pengehosszak széles skálája elérhető. Vannak kisebb opciók, amelyek általában 45 cm vagy annál kisebbek, míg az átlagos opció általában 50 és 60 cm között van. Ha a sövényeidnek egy kisebb részét akarod levágni, vagy ha van egy adott alak kialakítása a célod, akkor válaszd a kisebb, olykor 15 cm-es pengéjű trimmereket.

Amit észreveszel a sövénynyírókkal kapcsolatos kutatások során, az az, hogy szinte minden terméknél megtalálható az úgynevezett „kettős hatású penge”. Ez lényegében azt jelenti, hogy a trimmer mindkét oldalán pengével rendelkezik. Íme a kettős hatású penge előnyei.

 • A sövénynyírót bármelyik irányban használhatod
 • Kétszer gyorsabb és hatékonyabb
 • Jobb a nagyobb munkákhoz és feladatokhoz
 • Jelentősen kevesebb rezgés és kevesebb fáradtság
 • Csökken a botokkal és levelekkel való elakadás veszélye

Őszintén szólva valószínűleg nehezebb olyan sövénynyírót találni, amelynek nincs kettős működésű pengéje. A legtöbben azonban a kettős működésű pengéket részesítik előnyben hatékonyságuk és nagy teljesítményű kialakításuk miatt.

 

Ár

A vezeték nélküli sövénynyíróra költött tényleges ár a márkanévtől és a trimmer képességeitől függ. Többnyire egy jó akkus sövényvágó legalább 20.000 Ft-ba kerül. A nagyobb nevű márkák és nagyobb teljesítményű akkumulátorok esetén akár 100.000 Ft feletti árakra is lehet számítani.

Ne feledd, hogy a magasabb ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy a termék jobb, ezért érdemes a terméknek utánanézni vásárlás előtt.

 

Ergonomikus markolat

Amikor a sövénynyírókat nagyobb munkákhoz használod, akkor biztosan érezni fogsz némi fájdalmat a csuklódban, a kezedben és az egész karodban. Ez könnyen elkerülhető, ha ergonómikusabb sövénynyírót választasz.

Például egyes sövénynyíróknak forgó markolata van, amelyek lehetővé teszik, hogy kényelmesebb módon tartsuk az eszközt mindenféle szögben. Vannak olyan sövényvágók is, melyek puha párzázott fogantyúkkal rendelkeznek, így nem fogja nyomni a tenyeredet munka közben.

Feltétlenül vedd figyelembe az ergonómiai kialakítást, ha krónikus fájdalmaid vannak, vagy ha azt tervezed, hogy órákig használod majd a trimmert.

 

Biztonsági jellemzők

Még a legkönnyebb és alacsony teljesítményű sövénynyíró is súlyos sérülést okozhat. A biztonság garantálásának egyik legjobb módja a sövénynyíró fogazata. Nagyobb fogak esetén nagyobb távolság van közted és a trimmer tényleges pengéje között. Még jobb, hogy egyes sövénynyírók automatikusan kikapcsolnak, ha leveszed az ujjadat a ravaszról.

A fokozott biztonság szempontjából arról is meg kell győződnöd, hogy kertészeti vagy védőkesztyűt és védőszemüveget viselsz-e. Ezek együttesen segíthetnek abban, hogy a levelek és a botok ne kerüljenek a szemedbe, illetve a kezed is biztonságban lesz ha esetleg véletlen érintkezne a pengével.

Mivel a sövénynyíró pengéje meglehetősen éles, fontos, hogy a sövényvágó használatakor csak arra figyelj (nincs multitasking).

 

Tárolás

Noha nagyobb pengét szeretnél, annak érdekében, hogy csökkentsde a sövények levágásának időtartamát, a nagyobb termékek tárolása nehezebb. A legjobb a 50cm-es penge, ami hatékony, de a tárolása sem okoz problémát. Ha gyakorlatilag nincs semennyi tárhelyed, válassz egy mini sövénynyírót, amely ideális a nehezebben elérhető területek alakításához és formázásához.

Ha vannak kisállataid, vagy gyermekeid, akik néha bejutnak a garázsba, akkor jó ötlet egy pengevédő beszerzése a biztonságuk érdekében. Ez nagyszerű módja a balesetek és az ügyeletre történő utak megelőzésének. Ami pedig a legjobb, hogy ezek egyáltalán nem drágák.

 

 

Tippek az akkus sövénynyíró karbantartásához:

Ahhoz, hogy az akkumultoros sövényvágógéped tökéletes formában és jó állapotban maradjon, megfelelő gondozásra és rendszeres karbantartásra van szüksége. Íme néhány tipp, amelyek segítenek a jó állapot megőrzésében.

 • A pengék rendszeres kenése, -például minden egyes használat után- megakadályozza a rozsdásodást és megőrzi azok élességét.
 • A trimmer tisztítása használat után (minden alkalommal). Javasoljuk, hogy kövesd a gyártó által ajánlott tisztítási szokásokat.
 • Soha ne használj erős mosószert vagy oldószert a trimmer tisztítása közben, mert ezek befolyásolhatják a trimmer működési mechanikáját.
 • A penge védelme minden kemény tárgy ellen elengedhetetlen.
 • A trimmereket megfelelően hűvös, száraz helyen kell tárolni, távol gyermekektől és háziállatoktól.

 

 

Sövényvágó GYIK

Melyik a jobb: Vezetékes vagy az akkus sövényvágó?

Az akkus és zsinóros sövénynyírók lényegében ugyanazt a munkát látják el, a két eszköz közötti egyetlen különbség az áramforrás. Az akkus trimmerek valamivel népszerűbbek, mert nem kell attól tartanod, hogy a 100 méteres zsinór fákba vagy cserjébe akad, és ez tökéletes választás a nagyobb ingatlanokhoz is.

A vezetékes trimmerek legfőbb előnye, hogy állandó akkumulátorforrással rendelkezik, és nem kell aggódnod azon, hogy munka közben lemerül a gép.

 

Mi a különbség a sövénynyíró és a sövényvágó között?

A sövényvágók és a sövénynyírók általában ugyanazok, de észrevehető, hogy a „sövényvágóként” hirdetett termékek jobb képességekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy alkalmasabbak lehetnek vastag ágak vágására, míg a sövénynyírók jobbak a vékony ágak és a levelek esetén.

 

Az eredeti akkumulátortól eltérő akksikat is használhatunk?

Igen, bizonyos esetekben lehet. De a tartalék akkumulátornak ugyanolyan méretűnek, típusúnak és feszültségűnek kell lennie, mint az eredetinek. Bizonyos modellekben a gyártó meghatároz néhány elemet, amelyet a felhasználói útmutatóban megemlítenek, és ezekkel pótolható az eredeti akksi.

Az ajánlott elemekről a kézikönyvben tájékozódhatsz. A trimmer megfelelő működéséhez cseréld ki őket az eredeti elemre.

 

Mennyi egy vezeték nélküli sövénynyíró üzemideje teljes feltöltéssel?

A működési idő modellenként változik, ami 20 perc és 120 perc közötti lehet. A vágási munka is nagyban meghatározza ezt az időt. Például, ha sokat kell egyszerre dolgoznod, akkor elengedhetetlen egy nagyobb üzemidejű modell választása. A könnyű vágási munkákhoz viszont egy rövid (kb. 20 – 30 perces) futási idővel rendelkező trimmer szolgál jobban.

 

Nem baj, ha biztonsági védő nélkül használjuk a sövénynyírót?

Nem baj, de legyél különösen óvatos, mivel ez növeli a sérülések kockázatát. A védőruházat megvéd téged az esetleges sérülésektől, így mindig jobb választás védőfelszerelést is beszerezni és viselni a sövénynyírók használata közben.

 

Használható-e egy akkumulátoros sövénynyíró a száraz gallyak vágására?

Igen. Ez az akkumulátoros trimmer levágja a száraz gallyakat is, a legfontosabb dolog itt is a méret. A kisebb száraz gallyakat gond nélkül elvágják, de a nagyobb ágakkal nem boldogulnak. Erre csak néhány modell képes. Tehát ellenőrizd az adott modell felhasználói kézikönyvében, hogy mit tud a modelled.

 

Átvághat egy sövénynyíró az ágakon?

A sövénynyírók többségének kb. 2 cm-es foghézagai vannak, vagyis könnyen átvághatja 2 cm-es vagy kisebb ágakat és botokat. Minél több erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a sövénynyíró átvágjon egy ágat, annál nagyobb mértékben merül a trimmer akkumulátora.

Ha rengeteg ágat kell átvágnod, érdemesebb vagy egy láncfűrész, vagy pedig egy olyan sövénynyírót szerezni, amelynek motoros fűrész funkciója van a szerszám végén.

 

Használhatok láncfűrészt sövénynyíróként?

Bár egy láncfűrész használható sövénynyíróként is, ez nem a leghatékonyabb alternatíva. A láncfűrészek általában kevésbé precízek a sövények metszésében vagy formálásában, sőt előfordulhat, hogy a kisebb ágakat nem is vágják át. Ez azt jelenti, hogy a munka sokkal tovább fog tartani, és mindenképpen sokkal frusztrálóbb lesz.

 

Be kell olajozni a sövényvágó pengéket?

Ideális esetben a sövényvágó pengéit minden használat előtt és után be kell kenni. A kenés nemcsak a sövénynyíró tisztán tartását segíti elő, hanem meghosszabbítja a pengék és trimmerek élettartamát és a zavartalan működését. A kenés megakadályozza, hogy a nedv a vágás közben a sövényvágó pengéihez tapadjon, ami azt jelenti, hogy kevesebb tisztítást fog igényelni.

 

Milyen gyakran kell a sövénynyírókat élezni?

A sövényvágókat általában kb. 50 órányi használat után kell élesíteni, bár érdemes lehet hamarabb megtenni, ha nyilvánvalóak a kopás jelei vagy csökkent a teljesítmény. Megteheted ezt önállóan egy megvásárolt élezőkészlettel, de érdemesebb a helyi barkácsboltba bevinni a gépet, és szakember segítségét kérni.

 

 

Összefoglalás

Nem minden sövénynyíró egyforma, de mindenképpen sokkal könnyebbé tehetik az udvari munkákat. Ahelyett, hogy a kis ágakon motorfűrészt és a sövényen kézi nyírót kellene használnod, használhatsz egy akkus sövényvágót is, így mindent egyszerre végezhetsz el. Az akkus sövényvágók pedig hihetetlenül hatékonyak és megérik a pénzt, ha a megfelelőt választod.