Krókusz jelentése és szimbolikája

Minthogy a krókusz egyik első virág, amely kora tavasszal kidugja a fejét a föld alól, gyakran tekintik az új kezdet előhírnökének.

Sokszor hasonlítják az alakja miatt villanykörtéhez, hiszen a krókusz a bimbója kinyílását megelőzően valóban megszólalásig emlékeztet az nevezett tárgyra, majd a szirmai feltárulnak és láthatóvá válik a lenyűgöző csésze alakú virág.

Talán már te is felfigyeltél és kellően értékeled a krókusz végtelen szépségére. Ám azt vajon tudtad, hogy a virág több jelentésrétege van és számos szimbolikus jelentőséget hordoz, amelyeken nem árt elgondolkodnod?

Itt van minden, amit tudnod kell.

 

krókusz

Mit jelent a krókusz?

Más néven kerti sáfrány A krókusz egy virág, amely a latin “crocatus” kifejezés miatt kapta a nevét. Ami azt jelenti világos, sáfránysárga.

A sáfrány fűszert, mint ahogy azt biztosan tudod, egy különleges krókusz fajtából nyerik – ez pedig a valódi sáfrány. Nem minden krókusz fajta képes sáfrány előállítására, ám megjelenésükben, jellemvonásaikban és elnevezésükben azonosak.

Mások azt állítják a virágnak görög eredete van. A nevét a görög szál szóból eredeztetik, miután az aranyszálat széles körben kezdték el használni a sáfrány előállításához.

 

Mit szimbolizál a krókusz?

A krókusz virágára gyakran tekintenek úgy, mint a jókedv és a boldogság szimbólumára. Hiszen ez hoz végre egy kis színt a tájba a hosszú és zord tél után.

Ugyanakkor, jelképezheti a derűt, a fiatalságot és az általános pozitív szellemet is.

 

Mit jelent a fehér krókusz?

A fehér árnyalatú krókuszt általában az igazsággal, ártatlansággal és erkölcsösséggel azonosítják.

 

Mit szimbolizál a lila krókusz?

Általában, mint oly sok más lila virág, úgy a lila krókusz is büszkeséget, sikert és méltóságot jelent.

Kapcolódó: 20 gyönyörű lila évelő virág

 

Mit jelképez a sárga krókusz?

A sárga krókusz általánosságban az öröm és a vidámság.

 

Havas krókusz

Mi a krókusz kulturális jelentősége?

A görög legenda úgy tartja, hogy a fiatal, görög nemesember Crocus szerelembe esett egy Smilax nevű pásztorlánnyal. Az istenek megtiltották a szerelmüket, azért Crocus öngyilkosságot követett el. Amikor Smilax értesült a halálhírről, a szíve összetört.

Flóra istennőnek megesett a szíve rajtuk, így mindkettőjüket virággá változtatta. Az ókortól kezdve a görögök a zöldjéből füzéreket fonnak, amelyeket esküvői dekorációként használtak.

Régóta a fiatalság szimbóluma, a virágát a szeszes italok gőzének elűzésére használták. Ugyanezen célból az egyiptomiak is hasznosították. Másrészről, az ókori rómaiak, a virág illatából kivonatot készítettek, hogy ezzel permetezzék be a bankettekre érkező vendégeket.

 

 

Mit jelképez a krókuszos tetoválás?

Tetoválásként a krókusz virágának számtalan jelentése lehet. Többek között a fiatalság, a vidámság vagy a jókedv. Ezek a derűs képek gyakran használatosak a test ékesítésére, esetleg motivációs célzattal.

 

 

Milyen akalomra adjunk krókuszt?

A krókusz bármilyen eseményre bátran adható. Tehető tavaszi bokrétába vagy lehet belőle ajándék barát születésnapjára, vagy bármilyen más különleges eseményre. Általában fiatalak hölgyeknek vagy lányoknak szokás adni.