Krókusz (kerti sáfrány) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A krókusz egy olyan nemzetség, amely az Iridaceae családban körülbelül 90 kiváló virágzó növényfajt tartalmaz. Az ebbe a nemzetségbe tartozó virágok Közép-Dél-Európa, Közép-Ázsia, Észak-Afrika és a Közel-Kelet több régiójában honosak. Leginkább olyan élőhelyeken nőnek, mint az erdők, az alpesi tundra, a cserjések és a rétek.

Örök szépségük miatt a legnépszerűbb krókusz fajok a C. chrysanthus, a C. sativus, a C. sieberi, a C. tommasinianus és a C. vernus. A kertészek szeretik a krókuszokat, mert rengeteg gyönyörű fajtát és hibridet kínálnak, amelyek sok más választási lehetőséget kínálnak.

Ezek közé tartozik az „Ard Schenk”, „Blue Pearl”, „Conqueror”, „Gipsy Girl”, „Jeanne d’Arc”, „Pickwick”, „Roseus”, „Snow Bunting”, „Spring Beauty”, „Violet Queen” , „Whitewell Purple” vagy „Jalta”.

 

Botanikai név Crocus spp.
Gyakori név Krókusz
Növény típusa Évelő hagyma
Érett méret 15 cm magas, 2-8 cm széles
Napnak való kitettség Teljes nap, részig nap
Talajtípus Bármilyen jól vízelvezető talaj
A talaj pH-ja Semleges (6,0-7,0)
Virágzás ideje Tavaszi
Virág színe Lila, kék, sárga, narancs, rózsaszín, fehér
Őshonos terület Európa, Észak-Afrika, Ázsia
Toxicitás Háziállatokra mérgező

 

kerti sáfrány

A krókuszról

 • Számos krókusz fajta, mint például a „Blue Pearl”, „Cream Beauty”, „Golden Yellow”, „Goldilocks”, „Jeanne d’Arc”, „Snow Bunting”, „Zwanenburg” és C. sieberi subsp. sublimis, elnyerték az RHS rangos Garden Merit díját.
 • A crocus sativus az a faj, amelynek meg kell köszönnünk, hogy megadta nekünk a népszerű sáfrányfűszert. Ez a krókusz finoman édes, földes virágízű, és a világ legdrágább fűszere.
 • Az emberek a crocus sativus-ból származó sáfrányt kiváló illatos összetevőként használják parfümökben, fürdőolajokban, légfrissítő szappanokban, illóolajokban, füstölőkben és egyebekben. A sáfrány a szövőiparban is jó ételfesték és színezék.
 • Egyes krókusz fajok hagymái, levelei, virágai és magjai nagy szerepet játszanak az orvostudományban. Kiváló kezelés a rheumatoid arthritis, az öröklött lázbetegség, a köszvény, a gyulladás, a depresszió és az emésztési problémák ellen.
 • Ezek a növények sokoldalúak, és egy csipetnyi színt adnak a különböző tájdíszekhez. Csodálatos kiegészítői a sziklakerteknek, az ágyásoknak, a seprő sodrásoknak és a pázsitoknak. Hasonlóképpen nagyszerűek a fák alatt, cserjék előtt vagy cserépben.
 • A krókuszok hagymái és virágai vonzóak a szarvasok, nyulak, mókusok, bűzös borzok és mókusok számára. A támadások megelőzésének legjobb módja, ha leveleiket folyékony elriasztóval permetezzük, vagy szemcsés riasztószert szórunk a gyökereik köré. Hasonlóképpen ültethetsz krókuszt a nárciszok közelébe, amelyeket az állatok általában utálnak.
 • Bár a krókuszok önmagukban teljesen mesésen néznek ki, más növényfajták társai is lehetnek. Ezek közül néhány a „Dwarf Iris”, „Glory of the Snow”, „Hyacinth”, „Hellebore”, tulipánok, „Lamb’s Ears”,  „Daffodils”, „Pasqueflower”, „Scilla”, „Snowdrop”, és a „Winter Aconite”.
 • Ezeknek a növényeknek minden része mérgező a macskákra és a kutyákra. Nagy mennyiségben lenyelve enyhe emésztési problémákat okozhatnak. Biztonsági okokból olyan helyre ültesd a krókuszt, ahol a kíváncsi szőrös barátaid nem ehetik meg őket.

 

 

A kerti sáfrány tulajdonságai: Áttekintés

 • A krókuszok kis méretű virágos évelő növények. A fajtától függően elérheti a 15 cm magasságot és az 2-8 cm szélességet.
 • Ezek a növények hagymás gyökerekből nőnek ki, amelyek hosszú ideig képesek vizet és energiát tárolni. Kissé gyors ütemben fejlődnek, gyorsan megtelepednek, és általános csomósodó növekedésűek.
 • Lombozatuk hosszú, keskeny, fűszerű, lándzsa alakú, világoszöldtől sötétzöldig terjedő levelekből áll. A legtöbb krókusz példányon minden levélen fehér vagy krémfehér középső csík található.
 • A krókuszok virágzási ideje fajonként változhat. Kora ősztől kora tavaszig bármikor virágozhatnak. Ezekben az időszakokban keskeny csövekből magányos, csésze alakú virágokat hoznak létre.
 • Virágaik a fehér, sárga, narancs, rózsaszín, levendula vagy lila különböző árnyalatait mutathatják. Egyes fajtáknál a virágzások különböző aranyos ombre színkeverékekkel vagy hipnotikus tarka szirmokkal jöhetnek létre.
 • Virágzásuk után a krókuszok ott hoznak gyümölcsöt, ahol korábban virágoztak. A gyümölcsök apró, lilás-barna kapszulák, amelyek számos magot tartalmaznak.

 

 

crocus

A crocus gondozása

Még ha sok tapasztalattal is rendelkezel a kertészkedésben, vagy sem, a krókuszokat nem nehéz termeszteni és gondozni. Ezek a szép virágok általában nagyon alacsony igényűek, így tökéletes kezdő növények a kezdő termelők számára. De! Sok más növényfajhoz hasonlóan meg kell felelni sajátos, de alapvető követelményeinek.

 

Fényigény

Ami a fényt illeti, a krókuszok teljes napfény hatására fejlődnek a legjobban. Emiatt olyan helyen kell termeszteni őket, ahol naponta legalább 4 óra erős, közvetlen fényt kapnak. Beltérben helyezd őket a ház legvilágosabb helyére, például egy déli vagy északi fekvésű ablak elé.

A tavasszal virágzó krókuszok akkor hoznak virágot, ha nagyon kevés levél van a fákon, hogy meg ne védjék a virágzásukat. Mivel ilyen korán virágoznak, gondoskodj arról, hogy árnyékot adj nekik, hogy megvédd a finom virágait, különösen a forró nyári napokon.

A krókuszok szívóssága általában fajtánként változik. A megfelelő virágzáshoz hagymáiknak körülbelül 12-15 hétig tartó hidegre van szükségük, amely 2-7 °C. Ennek köszönhetően a krókuszok ott fejlődnek, ahol a tél általában hideg időjárással érkezik.

 

Vízigény

A krókuszok nem igényelnek magas páratartalmat, de a túl sok nedvesség idővel gyökérrothadást okozhat.

 

Betegségek

Ezek a növények meglehetősen érzékenyek a különféle vírusokra, amelyek megakadályozhatják, hogy megfelelően növekedjenek és virágzanak.

Ha bármilyen gyanús változást észlelsz a növényeid szokásaiban, bölcs dolog megsemmisíteni azokat, hogy megakadályozd a vírus későbbi terjedését.

 

 

A krókusz ültetése

Ahogy fentebb említettük, a krókuszgymáknak 3-4 hónapig hideg hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy a legjobb eredményeket mutassák.

Ha olyan régióban élsz, ahol a téli hőmérséklet nem olyan alacsony, mint amennyire ezeknek a növényeknek szüksége van, könnyen termesztheted őket egynyári növényként. Általában beszerezhet cserepes krókusz példányokat néhány olyan termesztőtől, amely már elvégezte az „előhűtési” folyamatot.

Ha azonban hosszabb ideig szeretnéd élvezni őket, a következő tavaszra te is előhűtheted a gumókat. Győződj meg arról, hogy körülbelül 15 héttel az ültetés előtt kezded el hűteni a hagymákat a hűtőszekrényben. Ha ez az időszak letelt, elültetheted a krókusz gumókat anélkül, hogy aggódnod kellene a jövőbeni eredmények miatt.

 

Talajigény

Bár a krókuszok nem különösebben válogatósak a termesztőközeg tekintetében, előnyben részesítik a 6,0 és 7,0 közötti semleges talaj pH-jú aljzatokat. Mivel a gyökérrothadás gyakori probléma ezeknél a virágoknál, javasoljuk, hogy nagyon jó vízelvezető képességű talajba ültesd őket.

A legtöbb hagymás gyökerű fajhoz hasonlóan a krókuszok is a gyökereikben tárolják saját energiájukat. Ezért nem kell túl gyakran megtermékenyíteni a szeretett növényeidet ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen.

Valójában az egyetlen eset, amikor meg kell trágyázni, az az, ha rossz talajban termeszted. Az optimális növekedés érdekében ősszel vigyél fel egy könnyű felső réteget vagy hagymás táplálékot a talajra.

Ha úgy tűnik, hogy a krókuszok veszítenek erejükből, időnként megmetszheted őket, hogy visszanyerjék a formájukat. Ne feledd, hogy a hagymákban energiát tárolnak, és ehhez némi lombozatra van szükség. Emiatt tartózkodj a levelek levágásától, amíg teljesen meg nem sárgulnak.

 

 

A krókusz öntözése

Az egyetlen évszak, amikor rendszeresen kell vízzel ellátnod a krókuszokat, általában a tavasz és az ősz. Ezek a növények nem értékelik, ha állandóan vizesek. Ezenkívül a túl sok nedvesség könnyen okozhat rothadását.

Ügyelj arra, hogy az öntözések között ellenőrizd a táptalajt, hogy elkerüld a nedves körülményeket. Általában csak akkor kényeztesd őket egy finom itallal, ha a talaj teljesen kiszáradt.

Télen a krókuszoknak időnként szükségük lesz egy kis vízre, de csak akkor, ha a hó nem takarja el a talajt. Nyáron ezek a növények nyugalmi állapotban vannak, és általában nem igényelnek nedvességet. Ebben a szezonban jobb, ha a talajukat a szárazabb oldalon tartod.

 

 

krókusz virág

A krókusz szaporítása

A kerti sáfrány felosztással történő szaporítása a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy a növényeidet egészségesen tartsd, és minél több legyen belőlük.

Bár ezek a haverok nem igényelnek gyakori osztódást, elkezdenek szaporodni, és sűrű csomókat alkotnak. Emiatt végül a szokásosnál kevesebb virágot teremnek. És ezt nem akarjuk!

Ha azt látod, hogy a krókuszok sűrű lombozatúak, és csak itt-ott virágzik, akkor ez a tökéletes alkalom a kettéosztásukra. A növények szaporítása előtt azonban győződj meg arról, hogy megvárod, amíg a lombjuk el nem pusztul.

Első lépésben ki kell ásni a növényeket a termesztőközegből. Ezután osszuk két vagy három részre a hagymákat úgy, hogy mindegyikhez legyen legalább egy szár.

A folyamat után ültesd át a szétválasztott részeket bárhová, ahová csak szeretnéd. Ha azt szeretnéd, hogy a virágaid ugyanazon a helyen legyenek, ültesd el mindegyik hagymát legalább 7,5 cm távolságra a többitől.

 

 

Következtetésképpen

Minden idő és erőfeszítés után, amit növénycsaládod jólétébe fektettél, megérdemled, hogy egy vagy több látványos krókusszal kényeztesd magadat. Látni fogod, hogy még ha időnként meg is feledkezel róluk, nem haboznak megbocsátani neked, ha majd visszatérsz.

Könnyed természetüknek köszönhetően ezek a virágok minden bizonnyal a kollekciód egyik legbarátságosabb kísérői lesznek!