Kertkapu ötletek: 14 stílusos megoldás

A kertkapu megválasztása hatalmas benyomást kelt, és drámai módon megváltoztathatja külső tér megjelenését. A lenyűgöző és impozáns kapuktól kezdve, az utcai kapukon át a szuper biztonságos vagy elbűvölő oldalsó kerti kapukig, rengeteg testreszabott lehetőség áll rendelkezésedre, amiből választhatsz. Ebben a cikkben a legjobb stílusokat, formákat mutatjuk be neked a kertkapu ötletek terén.

Természetesen van lehetőséged rendelni valami egyedi és kézműves terméket, amely az otthonod részévé válik és az elkövetkező évek során díszíti azt. De itt nem csak arról van szó, hogy lenyűgöző dizájnt készítünk gyönyörű kivitelben, ezeknek a kerti szépségeknek praktikusaknak, tartósaknak és megbízhatóaknak is kell lenniük. Fedezd fel, hogyan lehet megtalálni a tökéletes egyensúlyt, nézd meh a legfrissebb termékek útmutatóit, majd tekintsd meg a galériánkat inspiráció gyűjtéséhez.

 

 

Kertkapu ötletek –  14 stílusos módja, hogy védetten tartsd a udvart

ERŐS ÉS SZILÁRD

alimínium kapu
forrás: https://stylesatlife.com/

A nagy kortárs stílusú kapuk gyakran sötétek, masszívak és impozánsak, de szerencsére nem kell mindig ilyeneknek lenniük. Egyre több alumínium opció van a piacon. Viszonylag könnyű működtetni őket, és kopásállóak, valamint sima porszórt bevonattal (általában matt fekete) lenyűgöző első benyomást keltenek.

Az igazi bónusz azonban az, hogy sokan lézervágással ellátott fretwork panelekkel érkeznek. Úgy tervezték őket, hogy a fény részben átszűrődjön, és dekoratív elemeket vetítsen a földre.

 

ALKOSS EGY EGYEDI MINTÁZATOT

kovácsoltvas kapu
forrás: pinterest.com

Engedd szabadjára a benned rejlő művészt, és kérd egy helyi kovács segítségét a kivitelezésben. Ok, lehet, hogy nem mindig ez a legtakarékosabb lehetőség, de sokkal személyesebb kaput kapsz cserébe, amelynek az eszmei értéke sokszorosa egy sima bolti változathoz képest.

Keress helyi szakembereket – a Kézművesek Céhe remek kiindulópont -, és nézd meg online az eddigi munkáikat. Kérj árajánlatokat és átfutási időket, mielőtt személyesen is elmennél hozzájuk. Itt megbeszélheted velük a tervezési és anyaglehetőségeket, felkérheted őket, hogy végezzenek egyedi méréseket, és megvitathatjátok a felhelyezéssel kapcsolatos kérdéseket is.

 

PRÓBÁLD KI A HAGYOMÁNYOS KAPUKAT

fa tradícionális kapu
forrás: https://www.halcon-gates.com/

A jelentős és tagadhatatlanul vidéki,fából készült kapuk sok vidéki birtokon általános látványnak bizonyosulnak. Robusztusak és borsos fából készülnek, gyakran dekoratív módon nyitottak, és sokszor külön színekre vannak festve.

Elsődlegesen azért tervezték őket, hogy az állatállomány ne vándoroljon el. Számos kapu még mindig viseli az elmúlt idők jellemzőit, mint például a görbe tetejű oszlopok – melyek ideálisak lóháton haladva.

A mai tervek továbbra is ugyanolyan frappánsak, de teljesen automatizálhatók, a tervezés pedig a kisebb kapuk és ajtók számára adaptálható és megismételhető az intelligens, összehangolt megjelenés érdekében.

 

VÁLASZD KI A MEGFELELŐ FÁT

kerítls kapu ötlet fából
forrás: http://www.suffolktimber.co.uk/

A legtöbb kapu sok pofozást igényel – természetesen nem szó szerint -, hanem inkább az elemekre értve, ezért érdemes pontosan tudni, mit vásárolsz. Számos kivágás nélküli anyagot tömegesen készítenek nyomással kezelt puha fákból, például fenyőből vagy vörösfából. Megfizethető, könnyen és gyorsan kidolgozható, tökéletesek mind a hagyományos, mind a kortárs stílusokhoz.

Bár átitatottak és faanyagvédő szerekkel injektálták, ezek a fafajták élettartama rövidebb, mint a keményfáé. Emellett természetes foltjaik és csomóik is vannak, amelyeket egyes vásárlók kevésbé találnak vonzónak, mint a sűrű, olajban gazdag keményfákat például a tölgyet vagy az iroko sima, sűrű szemcséit.

 

VÁLASSZ TÖKÉLETES FESTÉKET

forrás: http://www.bgwoodengates.co.uk/

Szeretnél fényesebb vagy világosabb hatást? Akkor miért ne kezelnéd le a fa kapudat? Végtelen festékszín közül választhatsz – beleértve a gazdag, hagyományos árnyalatokat, a földi semlegeseket és a kortárs, fényes színeket – ezekkel igazán kifejezheted az otthonodban a saját stílusodat és személyiségedet.

Azonban nem mindegy milyen festéket választasz, a legjobb külső fa festéknek gyantában gazdagnak, rugalmasnak és légáteresztőek, ezáltal megakadályozva, hogy a természet elemei kárt tegyenek a faanyagban. Valamint az UV szűrő funkció is fontos, hogy megakadályozzák a fa színének kifakulását. Választhatsz a fényes, magas fényű, szatén vagy alacsony fényű külső fedőrétegek közül.

 

VÁLASSZ MINŐSÉGI ÉPÍTÉST

forrás: http://www.crowesawmills.ie/

Jelentős, évekig tartó fakaput keresel? Vess egy pillantást a kapu összeállításának módjára és az asztalos technikákra, valamint az általános kialakításra is. A fa természeténél fogva megduzzad és zsugorodik a páratartalom és a külső hőmérséklet függvényében, ezért egy jó termékhez olyan kötésekre lesz szükség, amelyek képesek megbirkózni ezzel, valamint olyan részletekre, amelyek megakadályozzák az erős eső miatti beázást.

Fontosak a csapos elemek, mivel ezek képesek kezelni a mozgást. A nyelv- és horonylemezeknek milliméteres tágulási hézaggal kell rendelkezniük, és egy belső visszahúzott keretben kell elhelyezkedniük.

 

MEGBÍZHATÓ ÉS BIZTONSÁGOS

forrás: jacksons-fencing.co.uk

Ha a kert biztonsága fontos, akkor érdemes egy erős, és jól megtervezett kapuba befektetni. A tömörfa kialakítás, amely nem átlátható, nagy visszatartó erőt jelent a behatolók számára, különösen, ha hasonló stílusú kerítésbe vagy falba van helyezve.

Ha faanyagot szeretnél, keress egy robusztus kialakítást, ahol a deszkákat egy kereten belül helyezik el, mivel ez további erőt és merevséget jelent. Próbáld meg elkerülni a keresztmerevítőkkel ellátott mintákat, mivel ezek lépcsőként segítik a behatolók dolgát.

 

OLVADJON EGYBE A KERÍTÉSSEL A KAPU

forrás: http://www.elyriafence.com/

Akár az állatokat és a gyerekeket szeretnéd biztonságban tudni, akár csak a zökkenőmentes megjelenést kedveled, nagyszerű ötlet egy olyan kapu kiválasztása, amely jól illeszkedik a kerítés többi eleméhez. Összehangoltan segít a határ vizuális elsimításában, és azt a benyomást kelti, hogy a tér sokkal kiterjedtebb.

 

TITKOS KERT STÍLUS

forrás: https://5thandstate.blogspot.com/

Van valami meglehetősen romantikus dolog a magas téglafalba helyezett viharvert kapukban. A gyermekkori kedvencemet, a ,,Titkos kert”-et juttatják eszembe. Nos, ha nincs szerencséd örökölni egy ilyen szépséget, akkor miért ne hozhatnád létre a sajátodat?

Beszélj egy helyi kerttervezővel, kovácssal vagy ácssal tervezési és szerelési ötletekért, és alaposan zárd le a fát, hogy ne kezdje ki az eső a későbbiekben.

 

BEMUTATÓ HAGYOMÁNYOS KÉSZSÉGEK

forrás: https://morzsafarm.hu/

Egy gyönyörű vad- vagy házikert megérdemli a vidéki stílus varázslatos kapuját. Nehéz jobb választást találni, mint egy ügyesen elkészített kézműves kapu. A ropogós édes gesztenyéből készült, a Green Man Woodcrafts mesés minorca dizájnja a legtöbbet hozza ki a hámozott fa íveiből. Természetesen tartós fa is megöregszik az idő múlásával ha nincs megfelelően kezelve. A faragott fa retesz is egy elegáns tulajdonság.

 

VÁLASSZ EGY SZIMPATIKUS DESIGN-T

forrás: https://janeybutler.co.uk/

Vegyél ötletet a közvetlen környezetedből. A városi, modern kertek gyakran megfelelnek az éles, modern formáknak, és vastag, grafikus tónusúak – gondoljunk a fekete porszórt acélból vagy a rozsdaszínű Corten acélból készült lapos panelekre.

A vidéki ingatlanok esetében próbáld meg visszatükrözni a táj hullámzó alakját, helyben kivágott fát használva. Ez a Janey Butler Interiors és a Llama Architects fa designja tökéletesen visszhangozza a távoli dombokat és a száraz kőfalak árnyalatait.

 

LEHETŐSÉG A MŰVÉSZETRE

forrás: https://www.padilladesigns.com/

Inkább szobor, mint egy egyértelmű kapu, ez a dupla panelű kialakítás lézervágott acélból készült, és a kertre nézve bonyolult és drámai sziluettet hoz létre. A természetes ihletésű formák, mint például a fák, virágok, levelek és magfejek, szépen mutatnak a buja, kerti környezetben, de a házszámokat és neveket is tartalmazó tervek rendkívül praktikusak lehetnek a főkapu és az előkert számára.

 

BIZTONSÁGI KÉRDÉSEK

biztonságos kerítés kapu
forrás: https://simplyslatfencing.com.au/

A magánélet és a nyugalom mindkettő kulcsfontosságú kérdés a főkapu kiválasztásakor. Sokak számára a szilárd, robusztus és meglehetősen félelmetes kinézetű kapuk hatalmas előrelépést jelenthetnek ingatlanuk biztonságossá tétele és a lelki nyugalmuk érdekében.

Válassz a lengő- vagy csúszónyílás-kialakítások közül – ez részben a rendelkezésre álló helytől függ -, valamint az automatizált vagy manuális operációs rendszerek közül. A kapu súlya és szükséges műveletei meghatározzák a szükséges motor méretét.

A fém kapuk általában könnyebbek és 24 V-os motort igényelnek, míg a nehezebb fa panelek akár 230 V-ot is igényelhetnek. Az egyik legjobb, ha kültéri biztonsági kamera hozzáadásával is tovább javítod a telked biztonságát.

 

Kovácsoltvas kertkapu

forrás: blacksmithdesigner.com

A ragyogó szín és a szégyentelen csillogás remek módja a külső tér feltöltésének, miért ne használhatná az ember az új kapu kiválasztását tökéletes ürügyként egy új kerti berendezési terv megkezdéséhez. A kovácsolt kapuk remekül vezetik be a mozgásérzetet, és a színükkel lehetsz olyan merész, amilyen merész csak szeretnél lenni, mivel áttetsző jellegének köszönhetően gyakran keveredik a kerttel, a növényekkel és a kerti ösvényekkel.

Ahelyett, hogy csak egy vagy két kaput szereltetsz fel, maximalizálhatod a hatást azáltal, hogy az oldalsó paneleket is összhangba hozod. Tökéletes drámai hatást fogsz így a kertednek kölcsönözni, és igen ízléses lesz az összkép.