Kertészkedés kezdőknek – Minden amit tudnod kell az induláshoz

A hobbiknak nem kell mindig bonyolultak, és drágának lenni. Manapság túl sokan gondolják úgy, hogy a szórakozáshoz minden pénzüket a legújabb kütyükre és játékokra kell költeniük. Elgondolkodtál már azon, hogy mi történne, ha megszabadulnál egy kicsit a technológiától?

A kertészkedés kiváló módja lehet ennek. Gyűjtsd össze szerszámaidat, vegyél magokat, és irány a kert! A kertészkedés egy olyan hobbi, amely órákra kiszakít a valóságból. Reggel 9 órakor kezded és 17 órakor fejezed be, de az az érzés olyan, mintha csak pár percig dolgoztál volna.

Rengeteg előnye van a kertészkedésnek, amelyet később megbeszélünk, és sokan terápiás eszközként használják őket, hogy megtisztítsák elméjüket, és a való világban felmerülő problémákon kívül másra is összpontosítsanak. A W. Atlee Burpee & Co. 2020-ban a vetőmagvásárlás növekedését látta, amely nagyobb volt, mint valaha a 144 éves története során, feltehetően a koronavírus kitörése miatt.

Mivel nem tudjuk, meddig ragadunk otthon, egyre többen kezdik értékelni a körülöttük lévő apróságokat, és felhasználják erőforrásaikat, például a kertjüket. Ha el akarod kezdeni a termelést te is, és szeretnél egy kis saját teret kialakítani magadnak, akkor megtaláltad a neked való cikket.

Megvizsgáljuk azokat az előnyöket, amelyekre számíthatsz a kertészkedés során, valamint kitekintünk az összes szükséges eszközre, a kertészkedés megkezdésének módjára, valamint néhány fontos szempontra. Kezdjünk is bele, igaz?

 

 

megéri a kertészkedés kezdőknek is
forrás: https://gabriellinda.com/

Kertészkedés kezdőknek – A kert előnyei

Rengeteg előnye van a kertészkedésnek, és egész biztos vagyok benne, hogy a cikk elolvasása után azon fogsz gondolkodni, hogy miért nem kezdted korábban. A kertészkedés nem csupán az ételek termesztésének módszere, hanem egy nagyon pihentető és élvezetes foglalkozás is. Vessünk egy pillantást a kertészkedés néhány előnyére.

 

Fokozza a magabiztosságot

Sokan bele sem kezdenek a kertészkedésbe, mert azt gondolják, hogy nem értenek hozzá. A kezdőknek való kertészkedés azonban meglehetősen egyszerű lehet. Valami egyszerű növénnyel kell kezdeni, például virágokkal, mert a virágok meglehetősen szívósak, és nem halnak bele azonnal az elhanygoltságba.

A kertészkedés megkezdése nagyon hasznos lehet. Miután elültetted a magjaidat, figyelted, ahogy nőnek, és folyamatosan ápoltad őket, olyan büszkeség érzésed lesz, amelyet sehol máshol nem kaphatsz meg. A terméshez való ragaszkodás normális, hiszen mégiscsak az egész életében gondoztad a növényt.

Miután láttad, hogy képes vagy virágokat és növényeket termeszteni, az nagy lendületet fog adni az önértékelésedben. Igen, hiszen megcsináltad! Mindenki szereti elsajátítani az új dolgokat, és amikor fizikailag is megtapasztaltad, hogy volt értelme, akkor érzed majd igazán hogy megérte.

A kertészeti képességeiddel pedig barátaidat és családodat is lenyűgözheted. A kertészeknek mindig marad terményfelesleg, legyen az gyümölcs, zöldség vagy gyógynövény. Tehát egy házi finomságokkal megrakott ajándékkosárnak mindig örülni fognak.

 

Élvezd a családdal töltött időt

jó móka is lehet a kertészkedés együtt

Soha nem vagy túl fiatal a kertészkedéshez! Élvezd a növények ültetését és gondozását gyermekeiddel, unokáiddal, szeretőddel vagy barátaiddal. Bár a kertben töltött idő pihentető és élvezetes lehet egyedül is, azért teljesen más közösen csinálni a szeretteiddel!

Szóval hívd meg barátaidat és családodat egy hosszú kertészkedésre és egy kis közös időtöltésre! Tanítsd a fiatalokat a fenntartható életmódról, és kérd meg a barátaidat, hogy jöjjenek át, és segítsenek a számtalan gyom kiírtásában!

 

Boldogság a léleknek

Lehet, hogy a kertészkedés nem olyan, mint egy aerob testmozgás, de biztosíthatunk benneteket, hogy másnap érezni fogjátok az izomlázat! Minden ásás, húzás és emelés biztosan kalóriát éget el, erősítve az izmokat. Megerősítették, hogy a kertészkedés a testmozgás egyik formája.

A kertészkedés a test minden izomcsoportját megmozgatja, és rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy csökkentheti az elhízást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Bizonyított az is, hogy a kertészkedés csökkentheti egyes rákos megbetegedések, például a mell-, hólyag- és prosztatarák kockázatát.

 

Javítja a hangulatot

Nemcsak az önértékelést növeli, és segíti az általános egészséget, a kertészkedés csökkentheti a stresszt, és általános boldogságot is hozhat magával. Az, hogy nem kell semmire koncentrálni, csak az előtted lévő talajra, elfeledtethet mindent, ami aggaszt az életedben.

Felbecsülhetetlen az a lehetőség, hogy egy pillanatra eltávolodj a gondjaidtól, és csak a virágokra és cserjékre gondolj. Bebizonyosodott, hogy a kertészkedés segíthet csökkenteni a depresszió és a szorongás jeleit, ami csökkenti a mentális egészségi problémák okozta stresszt.

Ha új számodra a kertészkedés, és okokat próbálsz találni amiért érdemes belekezdeni, akkor szerintünk a boldogság elég kell hogy legyen. A talajban egy egészséges baktérium él, az úgynevezett M.vaccae. Rengeteg egészségügyi előnye van a baktériumoknak és azok belélegzésének, miközben a kertészkedés csökkentheti a szorongást és azonnal növelheti a szerotonin szintjét.

 

Növeli a vitaminbevitelt

A D-vitamin elengedhetetlen a test számos funkciójához, például az egészséges immunrendszer fenntartásához és az erős csontok támogatásához. A D-vitamin fő forrása a napfényből származik, tehát az ember azt gondolná, hogy elég nehéz D-vitamin hiányban szenvedni.

Nos, sajnos sok embernek van D-vitamin hiánya anélkül, hogy azt észrevenné. A kertészkedés segíthet abban, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű D-vitamin legyen anélkül, hogy kiegészítőket kellene szednie.

Egy tanulmány megállapította, hogy a kertészkedés csökkentette az idősebb felnőttek D-vitamin-hiányának valószínűségét. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a hosszú napsugárzás növelheti a bőrrák kockázatát. Ügyelj arra, hogy mindig használj fényvédőt, hogy a bőröd egészséges és védett maradhasson.

 

Egészséges táplálkozás

A saját gyümölcs és zöldség termesztése segíthet az egészséges étrend betartásában. Mi értelme mindezen növények termesztésének otthon, ha nem esszük meg őket? Az ember pedig szívesebben eszi a saját terményét, mert tudja, hogy azt biztosan nem permetezték be semmilyen vegyszerrel.

Sok ember, aki kertészkedésbe kezd, párosítja az egészséges táplálkozást az elégetett kalóriákkal, és egyetért abban, hogy ez egy hatékony módszer a BMI csökkentésére. Összességében a kertészkedés kiváló módja a fogyásnak, anélkül, hogy észrevennénk, hogy fogyunk.

Sőt, ha saját ételt termesztesz, pénzt takaríthatsz meg. A magok nagyon olcsók, és a még több pénz megtakarítása érdekében tömegesen vásárolhatod őket. A talaj, a műtrágya és az eszközök egy nagyobb előzetes beruházást jelentenek, de hosszú távon biztosan pénzt takarítanak meg Neked. Tehát ahelyett, hogy minden héten megvásárolsz egy zacskónyi zöldséget, elég lesz csak kiugornod a kertbe.

 

 

Milyen felszerelésre van szükséged a kertészkedéshez?

A kertészkedés egy kemény hobbi, amelyet sokkal könnyebbé vagy nehezebbé tehet a megfelelő felszerelés használata vagy éppen hiánya. A kiváló minőségű felszerelés kellemesebbé, pihentetőbbé és könnyebbé teszi a kertészkedés élményét. Az alábbiakban összeállítottuk a tíz legfontosabb eszköz listáját, amelyekbe érdemes befektetni.

 

Kesztyű

A kesztyű talán az egyik legfontosabb felszerelés, amelyre szükséged lesz. Nem kell sok védőfelszerelés a kertészkedéshez, de javasoljuk, hogy szerezz be egy pár vastag kesztyűt. A szilánkok, a tövisek és a hibajavítások csak néhány olyan veszélyforrás, amellyel szemben megvédhet egy megfelelő kesztyű viselése.

A kesztyűnek vastagnak kell lennie, hogy elkerüld a sérüléseket, de ne legyen olyan merev, hogy ne tudd mozgatni a kezedet. Érdemes vízálló kesztyűt keresned, amely kényelmes és szárazon tartja a kezeidet. Légáteresztőnek kell lenniük, és a csukló fölé kell érniük a további védelem érdekében.

 

Ásó

Az ásó igazából egy nyeles lapát. Hosszú vagy rövid fogantyúval kaphatók, és kiválóan alkalmasak a lyukak gyors és hatékony ásására. A négyzet alakú fej lehetővé teszi, hogy minimális erőfeszítéssel maximális mennyiségű földet szedj ki.

Szükséged lesz egy ásóra, ha nagyobb növények, például cserjék ültetését tervezed. Ellenkező esetben órákat fogsz eltölteni egy lyuk ásásával, és a folyamat sokkal lassabb lesz. A rozsdamentes acél jó anyag az ásóknak, mert nem fog rozsdásodni és viszonylag könnyű.

Az ásókat általában a lábunkkal még erősebben meg tudjuk tolni. Olyan ásót kell keresned, amelynek futófelülete a fej felső szélén található, és így megkönnyíti a csizma jó tapadását az ásón, megakadályozva a sérüléseket.

 

Kézi simító

A simító egy másik elengedhetetlen felszerelés. Hegyes fejük van, amely megkönnyíti a talajba ásást. A simítót a talajba csavarva tökéletes lyukat készíthetsz az egyes növények számára. Ennek a módszernek a segítségével a gyomok másodpercek alatt eltávolíthatók a növényágyakból, a gyökereikkel együtt.

A kézi simítók különböző szélességűek, a létrehozni kívánt lyuk méretétől függően. A szélesség általában 1,8 és 4,5 hüvelyk között mozog. A rozsdamentes acél simítók nagyszerűek a tartósság és a megbízhatóság érdekében, ezért erre az anyagra érdemes figyelni.

 

Kerti villa

A kerti villák megforgatják a talajt és szellőztetik azt, hogy a növények gyökerei kapjanak levegőt. A tömörített talaj megakadályozhatja, hogy a gyökerek megszerezzék az összes szükséges tápanyagot, ezáltal megölve a növényt. A sűrű talaj elősegíteti a gyökér rothadását és a víz visszatartását is, ami a gombás és bakteriális fertőzéseknek kedvez.

A kerti villák úgy néznek ki, mint a vasvillák, csak kisebbek. Használhatod őket ásásra, keverésre és vékony lyukak létrehozására az apró palánták számára. Ha kerti villát találsz négyzet alakú fogakkal, nem pedig lapos alternatívákkal, akkor az egy erősebb és tartósabb villa, ami jó arra az esetre, ha sziklákba ütköznél a földben.

 

Metszőollók

A metszőollókat olyan növények metszésére használják, amelyek szeretnek minden irányban növekedni. Éles pengékkel rendelkeznek, amelyek minden alkalommal tiszta vágást biztosítanak az ágaknak. Olyanok, mint egy nagy olló, csak papírvágás helyett vastag fa- és cserjeágakat vágnak velük.

Az ollókat annyiszor élezheted meg, ahányszor csak akarod. Minél élesebb az olló, annál kevesebb kárt okoznak a növényeken. Az ágvágó egy másik hasznos eszköz, amely hasonló a metszőollóhoz, csak hosszabb nyéllel. Az ágvágók a magasabb ágakhoz is eljuthatnak, és vastagabb faágak levágására is alkalmasak.

 

Gereblye

A gereblye nagyon hasznos, miután befejezted az összes növény metszését. A gereblyével könnyű összeszedni a törmelékeket a kertben, így könnyen zsákba pakolhatod a szemetet. A gereblyék fémből készülnek, és a kertet pillanatok alatt rendbeteszik.

A talajon gereblyét is használhatsz. A gereblye ugyanúgy néz ki, mint egy kerti villa, csak szélességében és magasságában hosszabb, használhatod akár a talaj gyors átszellőztetésére is. Ha pedig talajtakarót használsz, akkor könnyen elegyenlegetheted a felszínen velük.

 

Kerti tömlő

A tömlő nagyon fontos nyáron, amikor nagy a szárazság. Ideális esetben egy állítható fúvókával ellátott tömlőt kell választanod, hogy a vízsugár típusát szükség szerint megváltoztathasd. A különböző növényeknek különböző víznyomásra van szükségük, így az állítható tömlő felbecsülhetetlen értékűvé válik minden kertész számára.

 

Öntözőkanna

Az öntözőkannák jobbak néhány finnyás növény öntözéséhez a kerti tömlők helyett. Könnyebben használhatók kisgyermekek és idősebb felnőttek számára is. Az öntözőkannák lehetnek fémből vagy műanyagból, így rajtad múlik, hogy melyik anyagot választod.

 

Kapa

A kapa jó eszköz a gyomok visszavágására és a kert előkészítésére az új növények számára. A veteményeskertekhez szélesebb kapára lesz szükség, amely stabil és tartós. Ha azonban évelő kertet termesztesz, érdemes egy vékonyabb kapát keresned a kíméletesebb alkalmazás érdekében.

Különböző típusú kapák vannak különböző felhasználási célokra. A gyomláló kapák a gyomok kihúzására szolgálnak a talajból, a lapos kapák pedig a talaj esztergálására és a növények levegőztetésére szolgálnak.

 

Talicska

Egy talicska jól jöhet, ha nehéz rakományokat kell szállítanod A-ból B-be. Ez lehet kerti hulladék, felhalmozandó friss talaj vagy néhány növény.

A talicskák igazából nagy konténerek kerekekkel. Nagyon előnyösek azok számára, akik nem akarnak nehéz terheket cipelni egész nap. Ne feledd azonban, hogy a talicska súlya nagy, és sok helyet foglal.

 

 

11 irányelv a kert felépítéséhez:

Tehát, mielőtt összeszeded felszerelésedet, és örömmel kezdesz neki a kertészkedésnek, vessünk át néhány hasznos tanácsot, amelyek segítséget nyújthatnak. 11 hasznos tippünk van, amelyeket követhetsz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ebből a hobbiból.

 

1.Válaszd ki, hogy mit ültetsz

Ne szaladjunk előre! Először is tudod kell, hogy mit is szeretnél ültetni. Sokan beleszeretnek a csinos kinézetű vetőmagcsomagokba, és megveszik őket egyből. Legjobb tippünk – ha nem fogsz mondjuk vöröskáposztát enni, ne termessz otthon. Tudjuk, hogy némi vibrálást kínálhat a színe a kertben, de nem éri meg, ha csak kidobod majd.

Figyelembe kell venni azt a területet is, ahol élsz, és mely növények tudnak ott megfelelően növekedni. Egyes növények nagyon válogatósak az éghajlatukkal szemben, és nem tolerálják a túl esős és vízzel borított területeket. Ne hidd azonban azt, hogy ha forró éghajlaton élsz, akkor biztonságban vagy, mivel egyes növények a túl forró viszonyoktól is elsorvadnak.

Végül ne termessz a kertedhez túl nagy növényeket. Ha van egy kis ágyásod, ahol minimális a rendelkezésedre álló hely, akkor ragaszkodj a kis növényekhez, amelyek inkább felfelé, mint kifelé növekednek. A sütőtök, a görögdinnye és a tök mind olyan növények, amelyek bő teret igényelnek a növekedéshez.

 

2. Dönts a helyszínről

Most, hogy tudod, milyen növényeket szeretnél ültetni, el kell dönteni, hogy megfelelően tudnak-e nőni a kertben. Sok gyümölcsnek és zöldségnek fényes, közvetlen napfényre van szüksége a nap sok órájában, így ha árnyékos kerted van, ez nem biztos, hogy megoldható. Ehelyett meg kell találnod azokat a növényeket, amelyek tolerálják az árnyékot, és amelyek a fénytől függetlenül növekedhetnek.

Hasonlóképpen, egyes növények sokkal jobban tolerálják az esőt, mint mások. Ha különösen esős éghajlaton élsz, akkor olyan növényt válassz, ami ezt szereti. A kertedbe gyakran érkeznek nemkívánatos látogatók? Ha igen, akkor szükséged lesz egy tervre, amely távol tartja őket a termésedtől. Ellenkező esetben könnyen tönkremehetnek a növények még azelőtt, hogy termést hoznának.

Kapcsolódó: Kevés gondolzást igénylő, igénytelen gyümölcsfák

 

3. Tervezd meg kerti ágyaidat

Növényeidet ágyásba kell ültetni, legyen az süllyesztett, vagy magasított. A süllyesztett ágyások közvetlenül a talajban helyezkednek el, és segíthetnek a különösen száraz éghajlatú növényeknél, hogy a talaj mélyéből több nedvességet gyűjtsenek össze. A magaságyások szebbek és könnyebben használhatók, de több öntözésre és műtrágyázásra van szükségük.

Egyre többen használják a kertjükben a magaságyásokat, hogy rendezettebbnek tűnjenek. Vannak, akik azonban inkább a süllyesztett fajtát kedvelik, mert az űrtartalom szempontjából hatékonyabb. Bármelyik ágyást is választod, ki kell számolnod a pontos méreteit.

A megemelt kerti ágyások gyakran négyzet alakúak, bár láttunk már hatszögletűket is, melyek körülbelül három-négy láb szélesek. A süllyesztett ágyás lehet ennél nagyobb is, de a túl nagy méretnek nincs értelme. Ha nem éred el az ágyás közepét a széléről, akkor rá kell állnod, ezzel veszélyeztetve a növényeket.

Ügyelj arra, hogy a növény elég teret kapjon a növekedéshez. A különböző növények eltérő igényekkel bírnak ilyen téren. Például a sárgarépának 3 hüvelyk körül kell lennie a növekedéshez, de a káposztához akár 18 hüvelyk is szükséges lehet az egyes növények között. Ne zsúfold túl a kerti ágyakat, mert ez megakadályozhatja a növények növekedését.

 

4. Fektess be az alapvető eszközökbe

Mint ahogy fent említettük, a kertészkedés megkezdése előtt meg kell vásárolnod néhány felszerelést. A szerszámaidnak jó minőségűnek kell lenniük, ideális esetben fémből, nem pedig műanyagból. A fém tartósabb és kevésbé valószínű, hogy eltörik, mint a műanyag, ezért sokkal tartósabb megoldást is jelent.

Az eszközeid azonban csak akkor maradnak jó minőségűek, ha vigyázol rájuk. Minden használat után tisztítsd meg és alaposan szárítsd meg őket, hogy elkerüld a rozsdásodást vagy a korróziót. Ha mégis műanyag szerszámokat választasz, akkor tartsd őket meleg és száraz helyen, mivel az alacsony hőmérséklettől a műanyag törékennyé és haszontalanná válhat.

 

5. Teszteld a talajat

forrás: https://frador.com/

A talaj lehet savas, lúgos vagy semleges. Mindannyian tanultunk a pH-ról, de mit jelent ez a talaj esetében? A legtöbb termék a pH 7-es vagy semleges talajt részesíti előnyben a megfelelő növekedés érdekében. A burgonya és néhány más növény azonban inkább a savas környezetet kedveli, míg mások a lúgos talajt élvezik. A növények ültetése előtt teszteld le milyen talajjal rendelkezel.

Rengeteg módszer van a talaj pH-értékének tesztelésére. Ezáltal megvizsgálhatod a talajodban a különböző részecskék egyensúlyát. A talaj gyakran tartalmaz sziklákat, agyagot, homokot és iszapot. A tökéletes világban a talajnak 20% agyagot, 40% iszapot és 40% homokot kell tartalmaznia. Egyes növények azonban ettől eltérő arányt preferálnak, ezért érdemes utánaolvasni a kiválasztott növényfajtának.

 

6. Készítsd elő megfelelően a talajat

A talaj előkészítése elengedhetetlen annak biztosításához, hogy növényeid minél gyorsabban növekedjenek. Ideális esetben már ősszel el kell kezdened a talaj előkészítését, ha tavaszi ültetést tervezel. Nem szükséges azonban két évszakot hagyni a talaj előkészítése és a magok ültetése között.

A lehető legkiválóbb talajt kell használnod, amit csak tusz szerezni. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten jók az ágyásokhoz. Győződj meg arról, hogy a talaj alkalmas-e a termesztésre, legyen szó gyümölcsről, zöldségről, virágról vagy cserjéről.

 

7. Válaszd ki a klímádnak megfelelő magokat vagy palántákat

Az éghajlat hihetetlenül fontos abból a szempontból, hogy mely növényeket termesztheted. Ha az éghajlat túl erős egy növény számára, akkor esélye sincs a túlélésre, így az egész csak idő és pénzpazarlás lesz. Egyes növények szívósabbak ha palántaként ülteted el őket, nem magként.

Az éghajlat ugyanis nem elég jó ahhoz, hogy a vetőmag gyökérzetet teremtsen és a semmiből növekedjen. Ha azonban a már fejlett gyökerekkel rendelkező palánta mellett döntesz, akkor egy kis odafigyeléssel garantált lehet a siker. Győződj meg arról, hogy a palánták egészségesek mielőtt átülteted őket.

 

8. Megfelelő trágyázás

Trágyázni is kell a talajt komposzttal vagy talajtakaróval. Keverd bele ezeket az ágyás földjébe, és hagyd ülepedni. A komposzt táplálja a talajt, és tápanyagokkal gazdagítja, hogy a növény gyökerei könnyen hozzájuthassanak ezekhez az értékes anyagokhoz. Ez jelentősen megkönnyíti a növények alkalmazkodási időszakát, és nagyobb sikerességet biztosít a növénytermesztésben.

Ha egy bolti műtrágya használatát tervezed, győződj meg arról, hogy az biztonságos a számodra. Ha fogyasztásra szánt gyümölcsöt és zöldséget termesztesz, akkor fogyasztásra alkalmas műtrágyára van szükséged. A szerves trágyát javasoljuk, mivel ez sokkal előnyösebb a növényeknek.

 

9. Ültess gondosan

forrás: Flickr, Nenad Stojkovic

Sok maghoz nagyon alapvető utasítások tartoznak, amelyek elegek az önálló növénygondozáshoz. Van azonban néhány tipp, amelyet érdemes megfogadnod a siker érdekében.

Először is ültesd a magokat a mag átmérőjének háromszorosával a talajba. Ez a magnak elegendő helyet biztosít a csírázáshoz, mielőtt felnőne és a talajból kibújna. A palántákat ugyanabba az átmérőbe kell ültetni, mint amekkora a cserepük volt. Ne ültesd őket eltérő nagyságú lyukba, mert az megterhelheti a növényt, és nem fog tudni megfelelően fejlődni.

Nézz utána mit szeret a növényed, mielőtt belevágsz. Ha növény nem tudja elviselni a hideg időt, várj legalább egy hetet az utolsó fagy elérkezése után. Figyelembe kell venned a növény korát is, ha palántát ültetsz. A fiatalabb növényeket sokkal könnyebb ápolni, mint az idősebbeket.

 

10. Ápold, öntözd és gondozd kertedet

Apropó, gondozás. Gondoznod kell a növényeidet. A magvak vagy palánták ültetése csak a kezdet, elkötelezettnek kell lenned, ha sikeres kertet szeretnél látni.

Szánjon rá időt a kert ápolására. Állíts be egy öntözési ütemtervet, hogy ne öntözd túl, vagy éppen alul a növényeket. A vegetációs időszakban a növényeknek hetente körülbelül egy hüvelyk vízre lesz szükségük. Ha ezt nem a természettől kapják meg, akkor neked kell majd pótolnod.

Vigyázz a bogarakkal. Ha kártevőid vannak, az annak a jele is lehet, hogy növényeid stresszesek, és nem gondozod őket jól. Vigyázz rájuk, hogy boldogok és egészségesek legyenek. Amint jobban figyelsz rájuk, a kártevők szépen lassan eltűnnek.

 

11. Takarítsd be a kemény munkádat

Pár hét múlva pedig jön a munka gyümölcse. Egyes növények betakaríthatók az anyanövényből, amely néhány héten belül mégtöbb terményt terem majd. Mások pedig a betakarítással kénytelenek az anyanövényt elpusztítani, például a gyökerei kivágásával. Ilyenkor újabb magokat kell ültetni.

A paradicsomot és a paprikát szüretelni kell, amíg zöldek. Pár napon belül beérnek majd és készen lesznek a fogyasztásra. Szedhetsz babot és borsót is, ha azok már elég nagyok. Minden növény különbözik egymástól, ezért a termés betakarításának idejéről és módjáról is utána kell olvasnod majd.

 

 

Szakértői tanácsok – megfontolandó dolgok:

A fenti csak egy útmutató volt a kezdők számára. Miután elvégeztél néhány tesztet, előfordulhat, hogy vannak olyan dolgok, amiket te inkább csak kihagynál. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, amelyekkel a kertészi készségeket a következő szintre emelheted.

 

Ismerd meg a keménységi zónádat

Rengeteg keménységi zónatérkép van, attól függően, hol laksz, ez főként a nagyobb kiterjedésű országokban érvényes. Ezek megmutatják, hogy növényeid mennyire képesek megbirkózni a téli hőmérsékletekkel. Egyes növények képesek ellenállni a hideg hőmérsékletnek, mások pedig nem.

 

 

Szerezzen be egy kertészeti naplót

A kertészeti naplók nagyszerűek a kezdők számára, mert lehetővé teszik, hogy feljegyezzék a kert minden egyes dolgát. Gyakran érkeznek grafikonokkal, amelyekkel megtervezheted a kerti ágyásokat, költségvetési íveket és magok beszerzését.

Feljegyezhetsz minden kártevőproblémát, hogy a jövőben bármilyen probléma esetén visszautalhass rájuk, megtervezheted továbbá havi és heti feladataidat, valamint elkészítheted az öntözési és betakarítási ütemtervedet.

 

Használj fotóalbumot a vetőmagcsomagok tárolására

A vetőmagcsomagolások furcsa apróságok, amelyek mindig eltűnnek, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. Ezek elmagyarázzák az egyes magok gondozási és betakarítási utasításait, ezért meg kell őriznöd őket arra az esetre, ha valamikor szükséged lenne az információkra róluk.

Ennek egyik módja az, hogy az összes információt beírod a kertészeti naplóba; ez azonban nagyon hosszú lehet ha sok csomagod van. Egy másik módszer az, hogy fotóalbumokban tartod őket.

Így csak annyi dolgod lesz, hogy átlapozod az albumot, és megkeresed benne a csomagot amire szükséged van. Ez akkor is nagyon hasznos lehet, ha olyan vetőmagcsomagokat szeretnél tárolni, amelyekben még vannak magok. Saját személyes alapkönyvtárat is létrehozhatsz.

 

Fontold meg a társültetést

A társtelepítés a növények kártevők elleni védelme és a növények minőségének javítása érdekében hasznos. Sok kertész sikert aratott a társtelepítéssel, amely lényegében két különböző növény együttes elültetését jelenti, hogy segítsék egymás növekedését és fejlődését.

Korlátozott kutatások történtek a társültetés hatékonyságának alátámasztására, de sok kertész esküszik rá. Példaként említhetjük egy magas termés, például a csemegekukorica és a saláta együttes ültetését, amely az árnyékos körülményeket kedveli.

Számos gyógynövény ültethető más növények mellé a kártevők megelőzése érdekében. Például a menta elriasztja a hangyákat, a káposzta pedig a pillangókat és a legyeket. Olvass el egy részletes kísérőültetési útmutatót, hogy megnézd, mely növények társak és melyek nem.

 

Keverjük össze az egynyári és az évelő virágokat

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a virágjaidból, évelő virágokat kell ültetned az egynyári virágokkal. Előbbi évente négy-nyolc hétig virágzik, majd csak a következő évben virágzik ismét. Az egynyári növények csak egy évig virágoznak, de egy éven belül tovább tartanak, mint az évelők.

Tehát, ha színes megjelenítést szeretnél egész nyáron, akkor keverd az egynyári növényeket az évelőkkel. Mindketten együtt fognak virágozni a nyár elején, de ha az évelők már nem virágzanak, akkor is élvezheted az egynyári virágok színét és illatát.

 

Kezdd kicsiben a „természetes” edényekkel

A természetes edényekkel könnyebb a kertészkedés, mint a kerti ágyásokkal. A természetes edények kisebbek és kevésbé állandóak, így könnyen eltávolíthatod őket, ha mégsem szeretnéd folytatni a kertészkedést. A terrakotta edények különböző méretben kaphatók, és egész évben kint tarthatók.

Kis növényeket ültethetsz beléjük, és ízelítőt kaphatsz arról, milyen a kertészkedés valójában, mielőtt befektetnél állandó ágyásokba.

 

Ne húzgáld ki a leveleket

A levelek nagyszerű komposztot eredményezhetnek, ezért ne szedd le azokat a leveleket, amelyek lógnak a termésen. Inkább hagyd őket magukra. A levelek olyan férgeket is odavonzhatnak, amelyek elfogyasztják őket, és a talajban maradő ürülékük jót tesz a növényeknek. A férgek kiválóan szellőztetik a talajt, így minden kertben hasznosak.

 

Óvatosan a metszéssel

A metszés elengedhetetlen minden kertész számára. Tudnod kell azonban, hogy mikor és hogyan kell megfelelően metszeni, hogy ösztönözd a növekedést, és hogy a kertj szép és jól összeállított legyen. A nyáron virágos növényeket tavasszal meg kell metszeni, hogy a növény szépen virágozzon.

A téli növényeket a virágzás befejezése után azonnal meg kell metszeni, hogy a levelek táplálékot juttassanak a gyökerekhez. Az örökzöld fák és cserjék nem veszítik el leveleiket, ezért ezeket tavasszal és nyáron időszakosan meg kell metszeni. A hidegebb hónapokban történő metszés károsíthatja a növényt, és akadályozhatja a növekedésben.

 

Kerüld az idegen és invazív fajokat

Akár hiszed, akár nem, vannak invazív növényfajok. Ezek veszélyt jelentenek az USA természetes ökoszisztémáira, és különböző területekre terjedhetnek. Kerülni kell az idegeneket és az invazív fajokat, mert azok gyorsan átvehetik a kert uralmát, és hatással lehetnek más növényekre vagy esetleg állatokra.

 

Ne ültessünk túl közel egymáshoz

Túl közel ültetve a növények megküzdhetnek a talajban lévő tápanyagokért. Ha a gyökerek más növények közelében nőnek, összekuszálódhatnak és károsíthatják a növény egész rendszerét. Amint a növény kibújik a földből, fent is zsúfoltság lesz. Ez megakasztja növekedésüket, és kevésbé lenyűgöző növényeket eredményez.

Sőt, az, hogy a növényeket túl közel ülteted egymáshoz, nagyon megnehezíti a megkülönböztetést és a megkerülést. A rossz palánták kihúzásának elkerülése érdekében hagyj elegendő helyet körülöttük a teljes fejlődéshez.

 

 

Következtetés: Milyen kertészkedni?

Reméljük, hogy megtanultál néhány értékes információt a kertészeti kaland megkezdéséről. Szórakoztató, izgalmas és nagyszerű tanulási élmény lehet ez számodra, és a családod számára is. Mielőtt nekiugranátok, itt van néhány kulcsfontosságú dolog.

 

Ne rohanj.

A lehető legtöbbet hozhatod ki a kertedből, ha hátralépsz egyet, és tervezel ültetés előtt. Fogj egy kertészeti naplót, és kezdd el megtervezni az ágyásokat, és információkat gyűjteni a növényekről. Ügyelj arra, hogy világos ütemterved legyen arról, mikor mit kell csinálni. A tervezés minden bizonnyal nem szórakoztató rész, de tapasztalataid sokat fognak számítani.

 

Kérj tanácsot és vondd be a barátaidat illetve családodat a kertészkedésbe.

Van olyan barátod, aki szereti a kertészkedést, vagy esetleg egy olyan családtagod, akivel szeretnél több időt tölteni? A kertészkedős nap nagyszerű módja lehet a szerettekkel való kapcsolatfelvételnek. Ha jártasabbak a kertészkedés területén, akkor még segíthetnek is neked!

 

Dokumentáld, készíts emlékeket!

Végül győződj meg arról, hogy sok képet készítettél, és jegyzeteltél a kertben töltött időről. Nincs annál jobb, mint egy olyan képsorozat átnézése, amelyben a növények életciklusuk minden szakaszában láthatók. A növények jönnek és mennek, de az emlékek örökre veled maradnak!