Hogyan lehet véglegesen megszabadulni a gyomoktól a kertben? (27 módszer)

Gyönyörű udvarod van, de van valami, ami nem tűnik helyesnek. A gondosan kaszált és ápolt gyepen néhány szemet szúró növény.

Ezeknek a gyomoknak a folyamatos megjelenése olyan, mint egy nagy pattanás a hátunkon. Idegesítőek és nehéz megszabadulni tőlük. Számos cikket olvastál már el arról, hogy „hogyan lehet megszabadulni a gyomtól a gyepen”, de nem sok sikert arattál. Végül is csak a gyomokat akarod megölni, nem a füvet.

Ha úgy tűnik, hogy elveszíted a gyomokkal szembeni csatát, és úgy érzed, hogy feladod, akkor nem vagy egyedül. Több olyan kertész is van, mint te, hasonló helyzetben. Sokan szembesülnek azzal a kihívással is, hogy elpusztítsák ezeket a növényeket.

De ne veszítsd el a reményt. Vannak trükkök a gyomok elpusztítására.

 

 

végleges gyomirtás

Végleges gyomirtás: Hogyan lehet véglegesen megszabadulni a gyomoktól?

Háromféle módon lehet leküzdeni a gyomokat és megszabadulni tőlük.

  • Megelőző
  • Fizikai
  • Kémiai

 

 

A gyomok megelőzése

A megelőző módszer azon proaktív lépésekre támaszkodik, amelyek megakadályozzák, hogy a gyom gyökeret eresszen. Kezdetben némi munkát igényel, de később megkönnyíti a dolgunkat.

Íme néhány megelőző módszer a gyomirtásra

 

1. Stratégiai gyep elrendezés

A gyomok a számukra kedvező helyeken nőnek. Például a gyep alacsonyabban fekvő területein nagyobb az esély a víz összegyűjtésére, mint a magas földterületeken.

Valószínűleg találhatsz ezeken a helyeken olyan gyomokat, amelyek nedves körülményeket szeretnek. A gyep ezen részén a vízelvezetés javításán kell dolgoznod.

Azonban egyes gyomok az árnyékosabb területeken szeretnek növekedni. Távolítsd el az árnyékot adó ágakat, ezzel is visszaszorítva a gyomok növekedését.

A gyep elrendezésének és a stratégiai kialakításnak az ismerete segít a gyomok visszaszorításában, és megakadályozza azoknak a további növekedését.

 

2. Fojtsd meg a gyomokat

Mint minden más növény, a gyomok is teret igényelnek a növekedéshez. Ezek olyan opportunista növények, amelyek olyan területeken nőnek és gyarapodnak, ahol elég helyet találnak ahhoz, hogy gyökerük mélyen a földbe hatolhasson, és ahol elég napfényt is kapnak.

Megakadályozhatod ezt azáltal, hogy közel ülteted egymáshoz a növényeket. Ez megakadályozza a gyökerek elterjedését, és nem ad elég napfényt a gyomoknak.

Ez megállítja a gyepen meginduló minden gyom csírázását, és végleg megöli azt, még mielőtt elérné az érettségét és elszórná magvait.

 

3. Optimális trágyázás

A trágyázás szükséges ahhoz, hogy a növények megfelelően növekedjenek. A műtrágyázás túlzott, vagy épp túl kevés használata megzavarja a kívánt növények növekedéséhez szükséges tápanyagok stabil egyensúlyát, és ösztönzi a gyomok növekedését.

Ismerned kell kerted elrendezését és a növénytípusokat. Ez körülbelül meghatározza a szükséges trágya mennyiségét.

Figyelj fokozottan a komposzt csomagolására és mérd ki a mennyiségét használat előtt. Használhatsz bolti műtrágyákat is, például a kénnel bevont karbamidot.

A lassan felszabaduló műtrágya kontrolláltabban bocsátja ki a tápanyagokat. Ez lehetővé teszi a trágyázási ütemterv jobb kezelését.

 

4. Talajtakaró

Ez a gyomnövekedés megelőzésének természetes és hatékony módja. Sokféle anyag használható talajtakaróként. Leggyakrabban bomló levelek, komposzt kérgek és faforgács biztosítja a talajt védőbevonattal.

A talajtakaró hidegen és nedvesen tartja a talajt. Megfosztja a gyomokat a napfénytől és gátolja a gyomnövekedést. A szerves talajtakaró, például a házi komposzt, számos rovart tartalmaz, például tücsköket és bogarakat, amelyek felfalják a lágy gyomok gyökereit.

A kialakított kerthez vastag talajtakarót kell lerakni a már megtermett növények köré, így megakadályozza a növényeket körülvevő gyomok növekedését.

 

5. Öntözd a növényedet, a gyomot ne

A gyomirtás másik arzenálja a növekedéshez szükséges elsődleges összetevő, vagyis a víz megtagadása. A talajtakaró segíti a gyomot a napfény megfosztásától, illetve azt sem engedi, hogy vizet kapjon. Ezt a célt többféle módon érheti el.

Kezdheted mondjuk egy csepegtető öntözőrendszerrel, amely megkönnyíti a célzott öntözést. Ez a leghatékonyabb módja a növények öntözésének, és nem hagyja, hogy a gyom is vizet kapjon. Helyezz egy csepegtető- vagy áztatótömlőt a növényed köré vagy a talajtakaró alá a növények öntözéséhez.

A zárt öntözés megakadályozza a víz elmozdulását a környező területekre, és gátolja a gyomnövekedést. Amikor elhelyezed ezeket a csepegtető tömlőket, vedd figyelembe a növényeidet körülvevő gyomokat.

Mivel a gyomok mélyebb és hosszabb gyökerekkel rendelkeznek, még mindig képesek lesznek vizet szerezni a föld mélyebb rétegeiből.

 

6. Minél kevesebbet zavard meg a talajat

A legtöbb gyom több ezer magot hoz létre, amelyek könnyen elterjedhetnek az egész területen. De szerencsére nem mindegyik mag csírázik ki.

A gyomnövények magjainak, amelyek a talaj felső 5 centis rétegében vannak, van esélyük kifejlődni ha elég vizet és napfényt kapnak.

Az ásás vagy a talajművelés hatására a mélyen található gyommagok a legfelső rétegbe kerülnek, ahol sokkal nagyobb az esély arra, hogy teljesen kifejlett gyommá fejlődjenek.

A talajművelés tipikus udvari karbantartási rutin, és segíti a kívánatos növények növekedését, de ne áss ott, ahol nincs rá szükség. Csökkentheted a talaj megzavarását azáltal is, hogy éles szerszámokkal elvágod a gyökereket ahelyett, hogy a teljes növényt kiásnád.

 

7. Fű magasság

A kaszálás elengedhetetlen a rendezett udvar megőrzéséhez. A fűtől függően érdemes egyenletes magasságban levágni a füvet. Először meg kell határoznod a leggyakoribb gyomokat, amelyeket az udvaron látsz, és azok átlagos magasságát.

Kissé magasabbra kell nyírnod a füvet, mint amilyen magas a gyom. A fű elárnyékolja a gyomokat, amik a napfény hiánya miatt elpusztulnak.

Ha túl rövidre vágod a füvet, fennáll annak a veszélye, hogy a füvet teljesen eltávolítod. Így lehetséges, hogy a gyomnak elegendő helyet biztosítasz a gyökér elterítéséhez és a környező fű legyőzéséhez. Általában 5-10 cm magasságban ideális a fű hossza.

Ha odafigyelsz a növekvő fűre, és kissé magasabbra hagyod, akkor könnyebben ki tudod írtani a gyomokat. Nem szabad csak a fűnyírási ütemezésre vagy a naptárra támaszkodnod, hanem legyél rugalmas, aszerint vágd a füvet ahogy nő.

 

8. Megadott időközönként gyomlálj

A gyönyörű, buja, zöld udvarhoz ragaszkodni kell egy gyomlálási ütemtervhez. Ez sokkal könnyebbé teszi a gyomok visszatartását.

Ez a megoldás hosszútávon kedvező, hiszen így egyre ritkábban térnek majd vissza a nem kívánatos gyomok.

 

 

Gyomok kontrollálása kézzel

A gyomok kézi eltávolítása a leghatékonyabb, de egyben legmunkaigényesebb módszere a gyomok leküzdésének.

Ez viszont mellékhatások nélkül távolítja el a gyomokat. Íme néhány módszer, amellyel fizikailag szabályozhatod a gyomok növekedését.

 

9. Gyomok kihúzása

természetes gyomirtó szer

Ez a leggyakoribb és kezdetleges megközelítése a gyomok irtására. A fű típusától függően ez lehet, hogy nem túl praktikus, de hasznos egy kis és közepes méretű udvarban, ahol apró gyomnövények nőnek.

Ha a gyomokat kézzel húzod ki, győződj meg arról, hogy az egész növényt kiszeded, nehogy maradjon olyan rész a talajban, amely visszanőhet. A gyomot kihúzhatod puszta kézzel is, de használhatsz direkt erre kitalált eszközöket is. Akkor a leghatékonyabb az eltávolításuk, amikor a talaj nedves.

Mindig vegyél fel kesztyűt gyomlálás közben, mivel egyes gyomok erőteljesebb és mélyebb gyökerekkel rendelkeznek. Lehet, hogy nagyobb erőt kell alkalmaznod a mélyen gyökerező gyomok húzásakor, a kesztyű pedig védi a kezedet.

Ha olyan eszközöket használsz, mint a kis ásók, akkor győződj meg arról, hogy a gyom gyökereit is kiszeded. A magokat már tartalmazó növények esetében kerüld a kezeddel való munkát, mert így könnyen szétszórod a magokat. A földre hullott magok pedig ki fognak kelni. A növény kiásásához vagy levágásához használj eszközt.

A szennyeződés elkerülése érdekében az eltávolított gyomot is biztonságosan kell ártalmatlanítanod. Helyezd az eltávolított gyomnövényt műanyag zacskóba, és biztonságosan dobd el.

 

10. Gyomkorlátozó szövetek

A gyomkorlát megakadályozza a gyomok növekedését, azáltal, hogy fizikai akadályt teremt. Ugyanúgy működik, mint a talajtakaró, de hatékonyabb. A speciálisan tervezett szövetek polivinil anyagból készülnek, amelynek lebomlása a talajtakarónál hosszabb ideig tart.

Gyomkorlátozó vásárlásakor ügyelj arra, hogy a gát kicsi legyen. Ez megakadályozza a gyom átjutását a szövet kis lyukán. A jó minőségű gyomkorlátnak szilárdnak és merevnek kell lennie, és nem szakad vagy nyúlik könnyen.

 

11. Szerves talajtakaró

A szerves talajtakaró, például újságok, karton vagy szőnyegek a talajon megakadályozzák a napfény és a levegő lejutását a gyomokba. Mivel a gyomnövényeknek napfényre és levegőre van szükségük a csírázáshoz és a növekedéshez, a talajtakaró megfosztja a gyomot ezektől a nélkülözhetetlen dolgoktól.

Az újság és a karton is szerves anyagokból áll, például növényi rostanyagokból. Ezek egy idő után végül lebomlanak, ami javítja a talaj minőségét és ösztönzi más növények növekedését.

Néha használhatsz régi zuhanyfüggönyt is, de ezek műanyagból készülnek. A műanyag nem bomlik le, ezért idővel fel is kell majd szedned. Talajtakarót is tehetsz a függöny tetejére, hogy természetes megjelenést biztosíts az udvarnak.

 

12. Forró víz

A forró víz gyomra való öntése elpusztítja a növény finom szöveteit, így pár nap alatt megöli a gyomot. Ez praktikus és a legtöbb gyomtípusnál működik, de óvatosnak kell lenni vele.

Vigyázz, amikor forrásban lévő vizet öntesz, ügyelj arra, hogy ne öntsd a környező növényekre vagy fűre.

Kényelmes és gyors megoldás olyan helyeken, mint a járda vagy kocsibeállók, mivel ezeken a helyeken kisebb a kockázata a többi növény károsodásának.

 

13. Vágd le a gyom tetejét

Előfordulhat, hogy nem lehet sem kihúzni a gyomot, sem máshogy megszabadulni tőle. Például érdemes inkább hagyni a növényt ha tele van magokkal. Ha ilyenkor próbáljuk meg kihúzni, csak szétszórjuk a magokat a földben.

A gyomnövény levágása lehetővé teszi a magtasak biztonságos eltávolítását, és csökkenti a gyom újbóli kihajtásának lehetőségét. A megmaradt gyom pedig idővel elszárad.

 

14. Komposzt elővigyázatosság

Ha komposztot használsz, akkor néha előfordulhat, hogy van benne olyan gyommag, amely nem pusztult el, és tovább nőhet. Amikor komposztot terítesz a gyepre, és vizet öntesz rá, a gyommagvak csírázni kezdenek.

A komposztálás után kerülni kell az egybőli ültetést. Várj egy-két hetet, mielőtt elkezdenél ültetni. Ez elegendő időt biztosít a gyommagvak növekedésének megkezdéséhez, amelyet aztán fizikailag eltávolíthatsz.

 

15. Égesd le a gyomot

gyomirtás hővel
forrás: https://www.bernzomatic.com/

Az égés egy másik egyszerű és hatékony módszer a gyomok elpusztítására. Lehet ugyan, hogy korlátozott helyek vannak, ahol le tudod égetni a gyomokat a környező növények károsítása nélkül.

A leggyakoribb példák erre az utak vagy a járdák, ahol nincs más növény, amelyet érdemes megtartani.

Ha a beton repedéseiből látsz előbújó gyomot, és nem tudod teljesen kihúzni, akkor muszáj leégetni a növényt. Az égetés segít minimalizálni a gyommagvak terjedését.

Ahhoz, hogy hatékony legyen, nem kell teljesen leégetni a növényt. A forró lángokat átfuttathatod a gyomnövényen, így az elveszíti az összes belső nedvességét. A gyomok ezután néhány nap alatt elpusztulnak.

 

Népszerű
Hammersmith Bionic Burner elektromos gyomírtó

A Hammersmith Bionic Burner hőlégfúvó környezetbarát, gyors és tartós megoldást kínál a gyomproblémára! 650 fokos, forró légsugarával elpusztítja a gyomok gyökerének sejtszerkezetét!

Minden gyomot hatékonyan és örökre elpusztít

16. Az állatok kiengedése

A magokon és a füvön legeltetett állattartók szövetségesei a gyomirtási törekvéseknek. Ez viszont attól függően, hogy hol élsz, nem mindig praktikus. A legtöbb városi alapszabály megakadályozza a lakosokat a haszonállatok tartzásában.

De ha valamilyen vidéki közösségben élsz, akkor elengedheted az állatokat a gyomnövényekre. Az olyan állatállomány, mint a kecske vagy a tehén, legelészik a füvön és a gyomnövényen. Viszont meg kell védeni azokat a növényeket, amelyeket távol akarsz tartani az állatoktól.

Megteheted ezt kerítéssel vagy bizonyos akadályok felállításával. A gyomok elpusztításának megelőző és fizikai módszere átmeneti megkönnyebbülést nyújt a növények számára, de ez a megoldás nem mindig praktikus. Ilyenkor gyomírtókhoz kell fordulnod.

 

 

Gyomirtók és szerves módszerek a gyomirtásra

A vegyi anyagok, például a gyomirtók használata nagyon hatékony módszer a nagy területek gyomirtására. De számos káros hatásuk miatt utolsó lehetőségként kell használni őket.

A vegyszerek válogatás nélkül mindent elpusztítanak.

Sőt, ezek a vegyi anyagok az emberre, különösen a gyermekekre is károsak. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a közönséges gyomirtó glifozát 41 százalékkal növeli a rák kockázatát.

 

17. Gyommegelőző

A gyomirtó granulátumok több hónapos növekedést állítanak meg. Ezek a kémiai alapú granulátumok a gyom elpusztításával vagy növekedésének gátlásával működnek. A gyomirtóknak többféle típusa áll rendelkezésre a piacon. Az egyik lehet hatékonyabb, mint a másik.

Ne feledd, hogy nem minden gyommegelőző egyforma. Először meg kell határoznod az eltávolítani kívánt gyomtípust. Ezután keresd meg azt a helyet, ahol ezek a gyomok agresszíven nőnek, például a kertekben, az úttesteken vagy a teraszokon.

Az gyommegelőző erőssége és összetétele a gyomtípusokon, a perzisztencián és a terjedési képességen alapul.

 

18. Ecet

gyomirtás ecettel

Az ecet egy házi megoldás a gyomirtásra. Az ecetet otthon mindannyian különféle célokra használjuk. Természetes belegondolni, hogy az ecet elpusztítja-e a gyomokat?

Meglepő módon az ecet olcsó és hatékony megoldás a gyomirtásban. Permetezheted a gyomnövényekre, amelyek természetes módon elpusztulnak tőle. Az almaecetet is használhatod a szokásos ecet helyett. Mindkettő hatékonyan szabályozza a gyomnövekedést.

Egyetlen fújásnyi ecet kell a gyom közepére vagy virágára, amely megakadályozza a magtermelést.

A gyökerek közelében történő permetezéssel gyorsan felszívódhat a gyökéren. Ez megakadályozza a gyom újbóli növekedését és természetes elpusztítását.

 

19. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy másik háztartási cikk, amely felhasználható a gyomok leküzdésére. Ha a gyomnövény az úttesten, vagy a járda repedésein nő, akkor ezt is használhatod a leküzdésükre.

A szódabikarbóna elpusztítja a gyomot és megakadályozza az újranövekedést. Olyan területeken használhatod, ahol nincs más, olyan növény, amelyet nem szeretnél kiírtani.

 

20. Gyomirtó szer

Akkor kell gyomirtót használni, ha a gyomokat más módon nem lehet leküzdeni. Kétféle gyomirtó szer létezik a piacon. Az eltávolítani kívánt növénytől függően kell választanod.

Ezek a megelőző, és a gyomokat elpusztító szerek. A megjelenés előtti gyomirtó szer megakadályozza a gyommagok csírázását. Ezek a megelőző típusú gyomirtó, és több évszakon át kell használniuk, hogy tartós hatást érjünk el.

Például a rákfű egy gyakori gyom, amelyet nehéz kezelni, miután gyökeret ereszt. A megelőző gyomírtók alkalmazása nagyon hasznos a rákfű elleni védekezésben.

Ezeknek a gyomirtó szereknek a használatakor azonban kissé körültekintően kell eljárni, mivel megöli a csírázó gyepmagokat is.

A pusztító gyomirtó szereket a már csírázó és növő gyomoknál alkalmazzák. Ezeknek két típusa létezik: kontakt és szisztémás.

A kontakt gyomirtó csak a növény azon részén hat, amihez hozzáért. Ezek hasznosak az éves gyomtípusok elleni védekezésben. A szisztémás herbicid pedig a növény belsejében keringve, belülről támad. Az évelő gyomnövények esetén ez a leghatékonyabb.

Ne permetezd a pusztító gyomirtót az egész gyepre, szelektíven csak arra a gyomnövényre szabad permetezni, amit el szeretnél pusztítani.

 

21. Borax

Ha gyomok nőnek a ház alapja körül vagy a járda mentén, akkor fontolóra veheted a borax alkalmazását is.

A Borax rovarok ellen is jó, ezért ha gondjaid vannak a hangyák vagy más apró rovarok távol tartásával, akkor a Borax szuper megoldásnak bizonyulhat.

 

22. Végleges gyomirtás alkohollal

Az alkohol, például a vodka, nagyon hasznos a gyomok ellen. Használatához keverj össze egy kis vodkát néhány csepp folyékony mosogatószerrel és vízzel, majd tedd egy spray palackba. Ez egy házi gyomirtó szer, de legalább olyan hatékony mint a bolti társai.

A keveréket meleg napsütéses napon kell a gyomra permetezni. Az alkohol gyorsan párolog, és a gyomnövény viaszos rétegének megtörésével eltávolítja a gyom nedvességét.

Ez a gyom finom leveleit közvetlen napfényhőnek teszi ki. Ennek eredményeként a növény kiszárad és lassan elpusztul.

 

23. Fehérítő

Ha arra vagy kíváncsi, hogy a fehérítő megöli-e a gyomot, akkor a válasz igen. Használhatsz fehérítőt a gyomra permetezve, hogy elpusztítsa azt. A közönséges gyomok esetében a fehérítőt vízzel hígítsd, de a szívós növények esetében, amelyek nem hajlandók meghalni, hígítatlan fehérítőt is használhatsz.

Készíthetsz házi gyomirtót úgy, hogy a fehérítőt egy üvegbe töltöd, és közvetlenül a gyomra permetezed. Nem látod majd a gyom pusztulásának azonnali jeleit, mivel egy-két napba telik a növény elszáradása.

Legyél óvatos a fehérítő alkalmazása során, mivel ez a csempe vagy a padló elszíneződését eredményezheti. Ügyelj arra is, hogy ne kerüljön a megtartani kívánt növényre.

 

24. Kukoricaglutén

Ha organikus gyomirtási módszert keresel, akkor fontold meg a kukoricaglutén használatát. A kukoricaőrlő folyamatok mellékterméke, és akár 10% nitrogént is tartalmaz. Ahhoz viszont, hogy gyomnövények ellen hasznos legyen, helyesen kell használni.

Használj kukoricaglutént, mielőtt a gyom kicsírázna, mivel megakadályozza, hogy a növény gyökeret tudjon ereszteni. A kukoricagluténban lévő nitrogén pedig segít trágyázni a gyepet, miközben elpusztítja a gyomot.

Ne felejtsd el megduplázni az adagot, ha rákfűvel van dolgod, mivel ezek nagyon szívósak. Akkor alkalmazd, ha nincs eső. A kukoricaglutén felvitele után ne öntözd meg a gyepet legalább 5 napig.

 

25. Illóolajok

Az illóolajok, például a szegfűszeg, a fahéj és a narancs természetes gyomirtó tulajdonságokkal rendelkeznek. Az illóolajok a gyomlevelek kutikuláinak és a növények belső részeinek elpusztításával működnek.

Illóolajok használatával te is készíthetsz természetes gyomirtót. Itt van a házi gyilkos recept hozzá. Fogj egy 500ml-es palackot, és önts bele 400 ml ecetet, 40 ml szappant és 3 csepp illóolajat.

A szegfűszeg, a fahéj, a narancs és az őszi zöld a leghatékonyabb illóolaj a gyomirtásban. Ha készen vagy, alaposan permetezd rá a gyomnövényre. Előfordulhat, hogy többször kell használnod a kívánt eredmény elérése érdekében.

 

26. Só

gyomirtás sóval

A só a gyomirtás másik hatásos és természetes módja. A só egy természetes gyomirtó, és valószínűleg neked is van otthon.

A só egyik összetevője a nátrium, amely megváltoztatja a növény kémiai egyensúlyát. Adj 1 csésze sót 2 csésze vízhez. Keverd össze alaposan, majd forrald fel az oldatot. Ezután tölts fel vele egy spray palackot, és permetezd közvetlenül a gyomra.

Ismételd meg a folyamatot, amíg a növény el nem pusztul. Ne permetezd a megtartani kívánt fűre, mert megöli.

 

27. Használj organikus komposztot

A szerves komposzt ajánlott módszer a gyomtól való természetes megszabadulásra. Ez talán a jelenlegi legkedveltebb módszer a gyomoktól való megszabadulásra.

A szerves komposzt használatának számos előnye van, mivel elpusztítja a gyomot, de ugyanakkor táplálja a kerti növényeket. Természetes módszer az udvar rendben tartására.

Más vegyi műtrágyákkal ellentétben a szerves komposzt használata biztonságos. A szerves komposzt használatának szokatlan mellékhatásai vannak.

 

 

Következtetés

Szóval, megvan minden. 27 innovatív módszer, amellyel megszabadulhatsz a gyomoktól. Ha hasznosnak találtad a listát, oszd meg barátaiddal és más kertész társaiddal, hogy nekik is segíthessünk. Kellems gyomlálást!

 

 

Felhasznált források:

  1. Herbicide Options for Managing Common Lawn Weeds in Maryland | University of Maryland Extension.
  2. Basics of Salinity and Sodicity Effects on Soil Physical PropertiesMontana State University.
  3. Introduction to Weeds and Herbicides. PennState Extension.