Kasvirág fajták – 17 legnépszerűbb variácó

Ha a kasvirágra gondolunk, nagy eséllyel a tipikus lila tobozvirág jut eszünkbe, amely vonzó a beporzók és a gyógynövénykutatók számára, valamint a vadvirágok kedvelőinek mindenhol.

De várj. Mi az? Több változatosságot keresel? A szivárvány minden színében feltörő virágokat?

Nos, ha kasvirág-rajongó vagy, akkor jó helyen jársz.

Bár a rózsaszínes-lila lehet a szabvány, a kasvirág virágai valóban sokféle árnyalatban kaphatók, a fehér virágtól, sárgától és halvány őszibaracktól az élénk narancsig, rózsaszínig és pirosig. Akár zöld fajtát is találhatsz, ha az a kedvenced.

 

Akár szereted a merész és erősen telített színeket, akár a tompa pasztellszínek jobban megfelelnek az ízlésednek, itt megtalálod azt, amit keresel.

Annak érdekében, hogy egy kicsit könnyebben megtalálhasd a kertedben elültethető tökéletes fajtákat, összegyűjtöttünk 17 kedvenc Echinacea purpurea fajtát, szinte minden elérhető árnyalatban.

Ezek az érési magasság, a virágzás típusa (egy- és kétvirágú fajtákkal egyaránt), valamint a cserepes termesztésre és a talajba ültetésre alkalmas szelekciókra is kiterjednek.

Vessünk egy pillantást a kertben ültethető kasvirág legjobb fajtáira.

 

 

A legjobb 17 kertben termeszthető kasvirág fajta

1. Bravado

Bravado

A „Bravado” egyedi, 10-13 centiméteres, százszorszépekre emlékeztető virágokat tartalmaz, rózsaszín rózsás árnyalatában, narancssárga kúp alakú központokkal.

Vajon merészek és megfélemlítőek, ahogy a nevük is sugallja? Nem vagyok meggyőződve. Szerencsére a beporzók sem ijednek meg – a kertedet meglátogató hasznos rovarok imádni fogják ezeket!

A növények cserjeszerűek és bokrosak, érett magasságuk 90-122 cm, terjedése 45-60 cm.

 

2. Butterfly Kisses

Butterfly Kisses

Rajongó vagy a pillangócsókokért, a szerelmes szempilláinak lágy simogatásáért az arcodon?

Tudom – én is az vagyok.

Az ezek eléréséhez szükséges közelség teszi őket olyan meghitté – még a köztünk lévő hosszúszeműek is (köztük én is) megállhatnak egy pillanatra, hogy adjunk kedvesünknek egy ilyen különleges, finom virágot.

Ha a pillangócsók nem érhetők el, ezek a virágok lehetnek a következő legjobb dolgok. És biztos, hogy igazi lepkék seregét vonzzák a kertbe.

A CONE-FECTIONS™ sorozatból ez a fajta kompakt habitusú, érett magassága 40-45 cm, és szélessége 35-40 hüvelyk. Ha kiskertész vagy, ezek jól elférnek, és alkalmasak cserepes termesztésre.

Ezek az illatos virágok körülbelül 7 cm átmérőjűek, világos rózsaszínű, rövid szirmok középpontjával, melyeket világosabb rózsaszín sugarak vesznek körül.

Arie Blom, egy híres hollandiai hibridizáló tenyésztette. A virágzás nyáron és őszig várható.

 

3. Doubledecker

Doubledecker

Nincs semmi baj a pirossal, de szeretném, ha azok az emeletes buszok, amelyeken sokszor utaztam Londonban (majdnem mindig a csúcsra rohanva, hogy helyet foglaljak jó kilátással), olyan festést kapjanak, mint ezek a babák.

Ha a „Doubledecker” fajtát választod, rózsaszínű virágok töltik be a kertedet nyáron és kora őszig.

De ez még nem minden – a többi itt bemutatott virággal ellentétben ennek a típusnak kivételesen egyedi, kétszintű megjelenése van, minden egyes virág alján lefelé mutató, reflexes és mélyen ívelt szirmokkal, közepén sötétbarna kúpokkal és rövidebb szirmokkal.

60-90 cm érett magasságra számíthatsz, 60-76 cm terjedéssel.

Ne ijedj meg, ha a növényeid az első évben csak egyszer virágoznak – ez nem szokatlan. Egy kis türelemmel a második évben és azt követően emeletes virágokkal fognak jutalmazni.

 

4. Double Scoop

Double Scoop

Mi a kedvenc fagylalt ízed? Vagy talán inkább a szörbetet kedveled? Esetleg vízjeget?

Akár egy dupla gombóc málnára, narancsra vagy mandarinra vágysz, ez a fajta nem okoz csalódást.

A rózsaszín, a mélyrózsa és a narancssárga élénk árnyalataiban választhatsz, vagy a Double Scoop™ sorozat kasvirággal színrobbanásszerűen keverheted össze.

50-66 cm érett magasságra és 40-56 cm szélesre kell számítani, a kiválasztott színtől függően némi eltéréssel.

A virágok virágzási ideje késő tavasztól kora őszig meghosszabbodik.

És ellentétben a kedvenc fagyasztott csemegével, ezek a virágok hőtűrők.

A kettős virágú szépségek rövid szirmokból álló központi párnákat tartalmaznak, melyeket fellángolt sugarak vesznek körül.

A „Bubble Gum” mély rózsaszín a közepén, pasztell rózsaszín környező sugarakkal, a „Raspberry” intenzív rózsa árnyalattal, az „Orangeberry” élénk narancsvörös, a „Mandarin” pedig mély narancssárga virágokkal rendelkezik.

 

5. Green Jewel

Green Jewel

Ez nem jade vagy peridot, hanem egy másfajta ékszer, a virágos fajtából. Ennek a zöld szépségnek halvány, pasztell árnyalata van, ami szokatlan a virágok között.

Világoszöld szirmok veszik körül a sötétzöld központokat, és az illatos virágzás feltűnő kiegészítője a vágott virágkompozícióknak.

A „Green Jewel” nyáron, az első fagyokig virágzik, érett magassága 60-90 cm, terjedése 30-60 cm.

 

6. Hot Papaya

Hot Papaya

A papaya szerelmesei örülni fognak, amikor meglátják ezeknek a virágoknak az élénk színét. Az Arie Blom által kifejlesztett CONE-FECTIONS™ sorozatból ez a csípős narancssárga opció tökéletes a nyárra.

Valójában ez volt az első dupla narancssárga opció a piacon.

A növények érett magassága 75-90 cm, szélessége 60-75 cm.

 

7. Magnus

Magnus

Rózsaszín-lila hajlított szirmokkal és narancssárga középső részekkel ez a típus a klasszikus tollaslabda formájú – és jumbo méretei vannak. A „Magnus” egy díjnyertes fajta, rendkívül nagy, 15 cm virágzattal.

Eszembe jut egy természetdokumentumfilm, amit nemrég néztem meg, amelyben a legnagyobb és legagresszívebb grizzly medvét Magnusnak hívták – elképzelem, amint egy csokrot gyűjt belőlük a párjának, mielőtt megkérné őt, hogy étkezzen egy frissen fogott lazacot.

90 cm-es érett magasságával és 38-45 cm-es szélességével ez a típus lenyűgöző kiegészítője a szegélyek hátoldalának, vagy gyönyörű fókuszpont az elrendezésekben.

 

8. Marmalade

marmalade kasvirág

Hé, Joe – ki akarod próbálni?

Akár édes és csípős citruskonzervekkel megszórt pirítósra vágysz, szívesen emlékszel a kedvenc narancsszínű macskádra, akár Lady Marmalade-ról álmodozol egy lényegesen fajosabb fajta édes álmodozásodban, a „Marmalade” nem fog csalódást okozni, és kiváló méltó tisztelgés.

Minden kertész számára fontos lehet.

Félig dupla, nagy és élénk vörös-narancssárga virágokkal, alatta sárga-narancssárga szirmokkal és barna bojtos középponttal – ez a fajta biztosan kiemelkedik a kertedben.

60-76 cm magasságra számíts, egyenlő eloszlással.

 

9. Marry Me

Marry Me

Ha egy menyasszonyi ruha fehér virágokkal teli virágágyásról álmodsz, amely vonzó a beporzók számára, válaszd a „Marry Me” lehetőséget.

Kiválóan alkalmas a szabadban való szórakozáshoz, vágáshoz és elrendezéshez. Ez a típus érett magassága 45-60 cm, szélessége 30-45 hüvelyk.

A virágok körülbelül 9 cm átmérőjűek, sárga központi kúpokkal. El tudsz képzelni egy vidéki stílusú esküvői csokrot ezekkel megtöltve? Tökéletesség!

 

10. Pink Double Delight

Pink Double Delight

Szép rózsaszínben? Teljesen!

Az elágazási szokásokkal és erős szárral ez a kompakt fajta 60-71 cm magasságot ér el, 45-60 cm terjedéssel.

Ezek a csípős rózsaszín dupla virágok nagy pompon felsőket tartalmaznak halvány rózsaszín és narancssárga középponttal. Gyönyörű!

 

11. Pink Shimmer

Pink Shimmer

Egy másik rózsaszín fajta, és ez nem más, mint a ragyogó. Valójában gyakran így írják le a „Pink Shimmer”-t, és ő nem fél tőle.

Ez a lenyűgöző fajta rózsaszínű, a rózsa szélén, nagy, 7-13 cm-es, telt, lekerekített formájú, sárgás-narancssárga középponttal rendelkező virágokkal.

A magas növények 90 cm magasságot érnek el, 40 cm szélességben, így kiválóan alkalmasak a szegélyek hátuljára.

 

12. Playful Meadow Mama

Playful Meadow Mama
forrás: mandycanudigit.com

Készen állsz a réti hancúrozásra? Nem, nem a meztelen kertészkedés világnapjáról beszélek (egyszer). Nézze meg ezt a szépséget:

Valószínűleg az egyik legegyedibb fajta, amelyet valaha láttam, a „Playful Meadow Mama” rózsaszín szirmokkal büszkélkedhet, amelyek a végén egy pontig elkeskenyednek, és fehér színűek. A többrétegű szirmok vöröses központokat vesznek körül.

50-60 cm érett magassággal és 45-60 cm terjedéssel. A virágzás egész nyáron várható.

 

13. Primadonna Deep Rose

Primadonna Deep Rose

Ennek a szép fajtának nagy, telt, duplaszirmú virágai és egy csipetnyi arany hegyű középső kúpjai vannak.

A csomósodó, 75-90 cm magasságú és 45-60 cm kiterjedésű „Primadonna Deep Rose” erős szárral rendelkezik, amely nem igényel karózást.

Egy klasszikus primadonna legjobb tulajdonságaival biztosan szép lesz a kerti ágyásokban.

 

14. Solar Flare

Solar Flare
forrás: https://gardengoodsdirect.com/

Egy másik egyedülálló a kertben – ez a „Solar Flare” nem fogja megmozgatni az elektronikádat (nem kell alaphelyzetbe állítani a GPS-műholdakat), de biztosan felkelti a figyelmet.

Nagy, illatos, bíborvörös virágok sötét középső kúpokkal csaknem fekete száron nőnek, csodálatos kontrasztot biztosítva a kertben lévő zöld levelű növényekkel szemben.

Ennek a típusnak az érett magassága 60-90 cm, szélessége pedig 45-60 cm.

 

15. Sombrero

Sombrero

Képzelj el egy nyári fiesztát, ahol finom ételeket terítenek a terasz asztalra, és a vendégek élénk színekbe öltöznek, tánccipőjüket szilárdan befűzik és készen az ünneplésre.

Mi is lehetne jobb háttere ennek a bulinak, mint a szélben táncoló, élénk árnyalatú kúpvirágokkal teli földterület?

A Sombrero® sorozat csak a jegy. A bordó, piros, narancsvörös, sütőtök-narancs, korallrózsaszín és sárga merész árnyalataiban kapható kúpvirágok nagy, egyszeri virágzatúak, és barna, réz- vagy bronz középső kúpokkal rendelkeznek.

Ezek a hosszú szárú virágok elágazási szokásukkal és erős szárával elrendezésben is szépek.

45-66 cm érett magasságra és 45-60 cm terjedésre számíthatsz.

 

16. Warm Summer

Warm Summer
forrás: https://www.brecks.com/product/Hot-Summer-Coneflower

Nem lehet csak egyet választani? Élvezd a gyönyörű kúpvirágokat egész nyáron és őszig ezzel a „Warm Summer” keverékkel.

A krémszínű, sárga, narancssárga, skarlátvörös, rózsa és lila virágok az öröm kaleidoszkópjával töltik meg kertedet – és a beporzók nem fognak tudnak ellenállni.

A növények 66-75 cm magasságot érnek el, 40-45 cm terjedéssel.

 

17. White Swan

White Swan

Ki ne szeretné, ha egy pár elegáns, hosszú nyakú hattyú pár miatt megállna, hogy ne riassza el őket, miközben balettszerű mozdulataikat nézi, amint átsuhannak egy tavon?

Mi az? Nincs saját hattyúval teli vízpartod? Sajnos nekem sem.

Egyelőre azt hiszem, meg kell elégednünk ezzel a gyönyörű E. purpurea alba fajtával.

 

Nagy fehér virágokkal, amelyek átmérője akár 10 cm is lehet, maximális magassága pedig 75 cm.

Egy egész napos rétet akarsz tölteni ezekkel? Az Eden Brothers Nursery még 1 kilós zsákokat is kínál – ez körülbelül 362 874 kúpvirágmagot jelent, ha kíváncsi vagy.

 

 

Töltsd meg a kertedet színes kúpvirágokkal

Most, hogy tudod, mennyi fantasztikus kúpvirág fajta létezik (és még több is van ott, ahonnan ezek származnak!), képes leszel választani egyet?

Akár kis helyen, cserépben nő a teraszon, akár napsütéssel teli hektárokat ültetsz be virágzó évelőkkel, a kúpvirág egy megbízható virág, amelyet a jótékony rovarok imádni fognak.