A problémáktól mentes intex medence összeszerelése

Biztosan te is emlékszel azokra a pici műanyag medencékre, amikkel gyerekkorunkban játszottunk. Összesen egy darabból álltak. Minden, mit tenni kellett, hogy kerestél egy vízszintes felületet, odahelyezted és megtöltötted vízzel és minden adva volt az órákon át tartó mókához. Ezzel természetesen együtt jártak az összeaszalódott pici ujjak, amire az édesanyáink mindig jó előre felhívta a figyelmünket.

Így amikor kinyitod az új Intex medencéd dobozát, rá fogsz csodálkozni, hogy manapság mennyi darabból is tevődnek ezek össze, csábítani fog a gondolat, hogy lecseréld ezt arra a régitípusú pancsolóra.

Azok a rengeteg ici-pici darabkák! Szerszámokra is szükséged lesz! Végig kell olvasnod a használati utasítást! Pedig Te csak egyszerűen szórakozni szeretnél! Mi megértünk Téged! Vegyél egy mély levegőt és nyugodj meg! Talán elsőre az Intex medence összeszerelése félelmetesnek tűnik, azonban nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolod.

 

 

Intex medence összeszerelése és amire szükséged van

​Töltsd fel a készleteidet

Az Intex medencékhez sokszor ugyanazok a karbantartási eszközök szükségesek. Mielőtt kitör a nyár, érdemes beszerezni néhány alapvető medenceápolási kelléket.

​Amire szükséged lesz:

 • teleszkópos rúd
 • medence tisztító háló
 • medencébe való porszívó
 • nylon sörtés medencekefe
 • extra medence slagok
 • tesztcsíkok vagy víztesztelő készlet
 • klór
 • klórsokk
 • egyéb medencetisztító szer, amivel fenn tudod tartani a víz frissességét

Fontos: Bizonyosodj arról, hogy vegyszerek használata közben megfelelő védőfelszerelést viselsz, gondolunk itt a védőszemüvegre, kesztyűre, hosszú ujjú ingre és a zárt cipőre. Fő a biztonság!

Leltárazd le a medencének az alkatrészeit

Mielőtt elkezded összeállítani a medencét bizonyosodj meg arról, hogy az Intex medence minden tartozéka jó állapotban és a dobozban van. Ez különösen a fémvázas Intex medencék felállításánál fontos.

Amikor megtöltöd vízzel egyetlen hiányzó rúdtól vagy stratégiai helyen lévő csavar hiányától az egész összeomolhat. Fektess minden alkatrészt a gyepre vagy a teraszra. Hasonlítsd össze a medence felhasználói kézikönyvében szereplő listával, így bizonyosodva meg arról, hogy semmi nem maradt ki.

Ha valami mégis hiányzik, akkor kapcsolatba léphetsz a gyártóval és ők meg fogják küldeni a hiánypótlást, estleg online is beszerezheted a hiányzó elemeket. Akárhogy is legyen, addig ne kezd el összerakni a medencét, amíg az összes hiányzó alkatrész meg nem érkezett.

 

 

medence alapjának egyenletessé tétele

​Keress egy teljesen vízszintes területet

Semmi sincs rosszabb annál, mintha egy ferde/egyenetlen területre állítanád fel a medencét. Az Intex – illetve minden – medencédet egy sima, szilárd, vízszintes és stabil felületre kell állítanod.

Ha a terület egyenetlen, az egyik oldalon több víz lesz, ami túl nagy nyomást okozhat a medence falának, ami akár a medence összecsuklását is eredményezheti. Abban az esetben, ha a medencét a gyepen szeretnéd felállítani, akkor először alaposan nyírd le a füvet egészen a föld felszínéig, majd távolítsd el a szennyeződéseket.

Győződj meg róla, hogy minden kavicstól és egyéb élesebb tárgytól, például a gallyaktól megszabadultál. Vess be egy szintezőt a terület kiegyenlítéséhez. Aztán egy vízmértékkel ellenőrizd, hogy jól dolgoztál-e. Az eltérés nem lehet nagyobb 2,5 – 5 cm-nél.

Majd helyezz le valamilyen ponyvát vagy takarófóliát, hogy a medence közvetlenül ne érintkezhessen a földdel. Ez meg fogja gátolni a gyomoknak és a fűnek a növekedését, ezáltal megvégi a borítást a károsodástól.

Hogy a dolgok még egyszerűbbek legyenek, a betonteraszra is felállíthatod a medencét. Ám még ebben az esetben is jó ötlet lehet a ponyva vagy a takarófólia felhasználása. Bármit is teszel, semmilyen körülmények között ne állítsd a medencét homokra. A homok ugyanis elmozdulhat, ami megboríthatja a medencét, ezzel túl nagy terhelést adva a medence egyik falának. Továbbá a medence lábai is elsüllyedhetnek.

 

 

​Hogyan állítsd fel egy Intex medencét

Most, hogy már gyönyörűen elő van készítve a terep, ténylegesen rátérhetsz a medence összeszerelésére.

 

​Kérj segítséget a medence borításának a mozgatásához

A legutolsó dolog, amit az ember akar, hogy a medence kilukadjon, mielőtt az egyáltalán felállításra került volna. Ahelyett, hogy rögtön mehetnél egy új medencét rendelni, inkább emeld az egészet a levegőbe, kérd meg az egyik barátodat, hogy segítsen mozgatni és kicsomagolni. Győződj meg arról, hogy a medence két kivezetőnyílása abba az irányba néz, ahová a szivattyút és a szűrőt szeretnéd felállítani.

 

medence lefektetése

A keret összeszerelése

Az Intex medencék felállítása nagyon hasonlít az IKEA bútorok összeszereléséhez: Egyedül is megcsinálhatod, de sokkal egyszerűbb, ha van segítséged. Ráadásul az esélyét is lecsökkenthatjük annak, hogy a villáskulcsot mérgedben áthajítod az udvaron.

Tehát reménykedjünk abban, hogy a valamelyik haverunk pont a közelben lézeng, hogy segíteni tudjon a keret összeállításában. Legvégül a függőleges támasztólábakat adjuk hozzá. Bizonyosodj meg róla, hogy minden lábat a sarkoknál megfelelően rögzítettél a kötélhez vagy a béléshez.

Ezek után kezd el belecsúsztatni a vízszintes merevítéseket vagy rudakat, úgy, hogy T csatlakozóval kapcsolod össze őket. Ezt folytasd végig a medence minden oldalánál, mindezt úgy, hogy a T kötések ne érintkezzenek a medence anyagával. Általában a legutolsó T kötést a legnehezebb csatlakoztatni. Éppen ezért kélhet el néhány segítő kéz.

 

​A szivattyú-szűrő összeszerelése

Az Intex medencékben a medence szivattyúja egyben a szűrőberendezés is, ami megkönnyíti a karbantartást. Összeszerelni is rendkívül egyszerű.

 1. Helyezd a szivattyút egy vízszintes felületre, ami legalább 60 cm távolságra van a medence tömlőcsatlakozójától.
 2. Helyezd a szivattyú csatlakozóját a felső tömlőcsatlakozóba. Ez a csatlakozó a szűrőszivattyú szűrős részén található.
 3. Helyezd a szűrő csatlakozóját az alsó tömlőcsatlakozóba. Ez a csatlakozó a szőrűszivattyú bal oldalán található.
 4. Először csatlakoztasd a tömlő egyik végét az alsó nyílásba, majd tedd a másik végét a felsőbe.
 5. Használd a két tömlőbilincset a tömlő medencéhez, valamint a szűrőszivattyúhoz való biztonságos rögzítéséhez, csavarhúzóval erősítsd meg (általában laposfejű szükséges).

Most biztosan Te is ennek a letesztelésén gondolkodsz, először azonban meg kell tölteni a medencét vízzel.

 

​Állítsd be a medencefedelet és a keretet

Amikor a medencéd megtelt vízzel, már nem leszel képes mozgatni vagy igazítani rajta. Így mielőtt megnyitnád a csapokat szánj arra időt, hogy eligazgatod a bélését, különösen az alján, ahová az úszók a lábaikat fogják tenni. A bélés ráncai kifejezetten kényelmetlenek, sőt mi több kicsit fájdalmasak is lehetnek.

A következő, hogy meg feszíted a tartógerendákat. Távolítsd el az oldaltámaszok alját a béléstől és ellenőrizd, hogy a felső gerendák vízszintesek-e.

Megjegyzés: Nem probléma, ha a falak és a keretszerkezet ilyenkor még befelé hajlik. Ahogy a medence megtelik vízzel, az oldala majd lassan elemelkedik és megtámasztódik.

A medence megtöltése

A medence méretétől, a slag vastagságától és a víznyomástól függően a medence feltöltése akár egy egésznapos elfoglaltságot is jelenthet. Soha ne hagyd teljesen őrizetlenül, amíg töltöd.

Az egyik szemedet tartsd mindig rajta, különösen az elején, ellenőrizd, hogy a víz szintje egyenletes és nincs sehol szivárgás. Amikor a víz eléri a felső vonalat, zárd el a csapot. A medence túltöltése túlnyomást eredményezhet, amitől akár össze is omolhat.

A szűrőszivattyú tesztelése és működtetése

Akkor van a kerti medence megfelelően feltöltve, ha a vízfelszíne kb. 5 cm-rel a felső tömlőcsatlakoztató felett van, ami ezáltal biztosítja a víz bejutását a szűrőrendszerbe. Csatlakoztasd a szivattyút a konnektorhoz és indítsd el a berendezést.

Ellenőrizd, hogy a víz megfelelően kering a rendszerben, bejut a tömlőbe, átfolyik a szűrőszivattyún és visszatér a medencébe. Ha így történik, akkor az Intex medencédet sikeresen felállítottad! Add hozzá a vegyszereket, hogy a vizet stabilizálni tudd és készülj fel a kerti mulatságra.

 

 

​Úgy érzed az Intex medencék szakértője vagy?

Nos, tényleg az vagy! Hiszen aljzatot szinteztél, medencét építettél, beüzemeltél egy szűrőrendszert és mindezt csupán néhány óra leforgása alatt. A gyerekeid és az unokáid úgy fognak visszaemlékezni erre a pillanatra és rád, mint aki megmentette őket a tikkasztó nyári forróság karmaiból és egy új, hűsítő, felfrissítő életérzés rejtelmeibe vezette be őket.

Rendben, ez talán egy kicsit túlzás volt, de tudva, hogy mekkora feladat egy Intex medence felállítása, egy kis pihenés a minimum, amit megérdemelsz. Ennyi munka után biztosan jól fog esni egy kis délutáni szieszta. Ám, ha felébredtél, biztosan megkívánod az úszást, az új Intex medencédben.