Hortenzia fajták – Ismerd meg a különböző fajta hortenziákat

Tudtad, hogy a hortenzia az egyik legtöbbet keresett nemzetség az interneten?

Annak ellenére, hogy a kerti terekben “klasszikusnak” számítanak, népszerűségük folyamatosan növekszik, mivel egyre ellenállóbb és lenyűgözőbb fajtákat termesztenek.

Sokoldalúságuk a naptól az árnyékig és drámai virágzásuk elismerést követel, mert minden kertben helyet kapnak.

A legutóbbi számítások szerint az USA-ban és Ázsiában 70-75 hortenziafaj honos.

Ezeket nagyrészt nagylevelű hortenziának (leggyakoribb), mászó hortenziának, hegyi hortenziának, tölgylevelű hortenziának, sima hortenziának és bugás hortenziának nevezik.

E fajok közül ötnek mindegyike 30-40 különböző fajtával rendelkezik, így rengeteg különböző és egyedi hortenzia közül választhatunk.

Hogy segítsünk megtalálni az ideális hortenziát a kertedbe, felvázoltuk a hat fő hortenziafajtát és azok megkülönböztető és egyedi jellemzőit, beleértve az ültetést, a termesztési körülményeket, a virágformákat és a változatos virágszíneket, valamint néhány fajtát, amelyek virága az egész vegetációs időszak alatt színt vált.

 

 

Különböző fajta hortenziák azonosító útmutatóval és képekkel

1: Nagylevelű hortenziák (Hydrangea Macrophylla)

Hydrangea Macrophylla
Hydrangea Macrophylla

A nagylevelű hortenzia a kertjeinkben leginkább ismert hortenziafajta. Ezt a csoportot több tucatnyi fajta alkotja, amelyek bőségesen virágoznak és hosszú életűek.

Könnyen gondozható, megbízható virágzók és szépségük segít abban, hogy tudjuk, miért olyan népszerűek. A nagylevelűnek két alkategóriája van, a kerti és a Lacecaps, amelyeket az alábbiakban mutatunk be.

 

 

Kerti hortenzia~ Hydrangea Macrophylla

A kerti hortenzia az egyik legnépszerűbb hortenzia a kertjeinkben. A kertészek látványos virágai miatt szeretik, megbízhatóan virágzik és rendkívül könnyen gondozható.

A különböző méretű, formájú és színárnyalatú változataikkal nagyszerű hátsó határokat és sövényeket alkotnak.

A kerti hortenzia első feltűnő jellemzője a virágzás. Nagyok, mutatósak és pompásak. A felfújt gömbvirágok a talaj PH-értékétől függően a kéktől a rózsaszínűn át a fehérig terjedhetnek.

A virágzás a szezon előrehaladtával az ősz felé haladva változik. A gazdag kék színűek borvörösre, a fehérek halványzöldre, a rózsaszínűek pedig vérvörösre változnak.

A kerti hortenzia a nagylevelűek családjába tartozik, így nem lesz nagy meglepetés, hogy király méretű leveleik egyes fajtáknál akár tányérnyi méretűek is lehetnek. A lombozat színe élénkzöld. A látványos virágzás és az élénkzöld kolosszális levelek között nem csoda, hogy annyira kívánatosak.

A kerti hortenzia gyors növekedésű, 180-300 cm magasra is megnőhet, és ugyanilyen széles lehet. A legjobban az USDA 5-től 9-ig terjedő zónáiban fejlődnek.

A többi fajtához hasonlóan a hűvösebb zónákban teljes napra ültessük, de a melegebb régiókban délutáni árnyékos helyre ültessük. Ha csak egy kis figyelmet fordítunk ezekre a növényekre, akkor kordában tarthatjuk őket és termékenyen fognak virágozni.

Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű és nedves talajba ültessük őket. Ültetéskor tartsuk szem előtt, hogy a növény terjedése elérheti a 300 cm-t is Ennek megfelelően tervezz.

Ahhoz, hogy a legjobb növekedési helyet alakítsuk ki számukra, győződjünk meg róla, hogy sok helyet hagyunk nekik. Ha már megtelepedtek, meglehetősen szárazságtűrőek, de a hosszabb, víz nélküli időszakok a levelek hervadását okozhatják.

A kerti hortenziának valóban nincsenek komoly rovar- vagy betegségproblémái. Mint a legtöbb hortenziatípus, bizonyos körülmények között hajlamos a rügyfoltosságra, a baktériumos hervadásra, a lisztharmatra és a rozsdagombára, amelyek mindegyike megfelelően kezelhető.

 

 

Kerti hortenzia fajták

Altona~Hydrangea Macrophylla

Altona~Hydrangea Macrophylla
Altona~Hydrangea Macrophylla

Nagy, kerekded virágfejeket hoz, amelyek átmérője akár 20 cm is lehet. A virág színe a talaj PH-értékétől függően kék vagy rózsaszínű lesz. Az Altona napfényben vagy árnyékban is jól érzi magát. Kiválóan alkalmas vágott virágdíszekhez. Award of Garden Merit

 

 

Cityline Mars ~ Hortenzia Macrophylla ‘Ramars’

Kicsi és tömör, határozott virágokkal rendelkező kerti hortenzia. A virágok színe a vörös vagy rózsaszíntől a lime-zöld szegéllyel a kék és lila színű, fehér szegéllyel. A virágok tarka megjelenésűek. Ez a cserje az öreg fán virágzik, így az őszi vagy téli metszés korlátozza a következő vegetációs időszakban történő virágzást.

 

 

Lets’ Dance Big Easy ~ Hydrangea Macrophylla

Ez a fajta kétszeresen virágzik. Tavasszal rügyeket hoz a régi fán és az új fán is. Nagyszerű kiegészítője bármely kertnek a nyár közepétől kora őszig tartó folyamatos színével.

 

 

Lacecap hortenzia (Hydrangea Macrophylla)

A lacecap hortenziák nagyon hasonlítanak a kerti hortenziához, de a nagyon mutatós virágú kerek fürtök helyett lapos sapkára emlékeztető, fodros szélű virágokat nevel.

Mivel termékeny virágaik vannak, és beporozzák őket, virágaik sokkal gyorsabban elhalványulnak, mint a kerti hortenziák, és körülbelül 1 hónapig tartanak. Virágaik a fehértől a világos rózsaszínűn át a sötétboros árnyalatig terjedhetnek.

A virágaik levágása a díszítéshez nagy előnye ennek a fajtának. Mivel érzékenyebbek a hidegre, egész évben élvezni fogják a jó réteg mulcsot.

Ez segít elnyomni a gyomokat, megtartani a nedvességet és csökkenteni a talaj hőmérsékletének ingadozását. 90-150 cm magasra nőnek.

A reggeli napsütéses és délutáni árnyékos hely tökéletes. Szeretik a gazdag, jó vízelvezetésű talajt és a megfelelő mennyiségű vizet.

Ezeknél jól működik sövénytelepítés is. Könnyen gondozhatók és évtizedekig szépek maradnak.

 

 

Lacecap fajták

Endless Summer, Twist And Shout ~ Hydrangea Macrophylla ‘PHIIM-I’ PP20176

 

Ez a hortenzia egy újravirágzó fajta. Kisebb cserje, amely inkább árnyékot, mint napot igényel. A virágok a periwinkle színtől a mély rózsaszínig terjednek. Mivel újravirágzik, késő tavasztól késő őszig virágzik. Tökéletes választás.

 

 

Let’s Dance, Diva ~ Hydrangea Macrophylla

Let's Dance, Diva ~ Hydrangea Macrophylla

Ez a törpe hortenzia rózsaszín és kék színben pompázik, és egész szezonban kiemelkedő virágokat hoz. Ez a növény szereti a reggeli napsütést, de a délutáni hőségtől némi védelmet igényel.

Ha teljes napsütésben tartod, akkor különösen a hosszú, forró nyári napokon gyakrabban öntözd. Egy nagyszerű kiegészítő, amely egész végig ad és ad!

 

Let’s Dance, Starlight ~ Hydrangea Macrophylla

Egy másik gyönyörű újravirágzó fajta. Egész nyáron gyönyörű rózsaszín és kék virágokat hoz. A virágok nagyszerűek elrendezéshez és csokrokhoz.

Tökéletes szegélyekbe és konténerekbe. Délelőtti napra, délutáni árnyékba ültessük. Egész nyáron át gyönyörködtető lesz.

 

 

2: Hegyi hortenziák (Hydrangea Serrata)

A hegyi hortenzia az egyik legkevésbé elterjedt kerti hortenzia. Japánban és Koreában őshonos. Általában 60-120 cm magasra és 60-120 cm szélesre nőnek.

A 6-9-es termesztési zónában tűrik a termesztést. Ezek nagyon érzékenyek a hidegre, de a késő tavaszi fagyokra nem annyira. A félárnyékot kedvelik, de a teljes napot is elviselik, ha a talaj állandóan nedves.

Ők is szeretik a gazdag és jó vízelvezetésű talajokat. Ennek a fajtának a virágai a talaj PH-értékétől függően változtatják a színüket. Az erősen savas talajok kék virágokat hoznak, míg az enyhén savas talajok rózsaszínű virágokat. Nincsenek komoly kártevőkkel vagy betegségekkel kapcsolatos problémáik.

Figyelj azonban a rügyfoltosságra, a baktériumos hervadásra, a levélfoltosságra és a lisztharmatra. Tökéletesen alkalmasak arra, hogy az otthonunk alapzata köré ültessük őket. Miután elvirágoztak, jó, ha visszavágjuk őket egy pár egészséges rügyre. Kora tavasszal távolítsd el a gyenge vagy télen sérült vesszőket.

 

 

Hegyi hortenzia fajták

Tuff Stuff ~ Hydrangea Serrata

Tuff Stuff ~ Hydrangea Serrata

Gyönyörű és édes, és a legmegbízhatóbb a virágzás szempontjából. Kompakt, dupla virágú, kék vagy rózsaszínű virágok. Nagyszerű választás az északi zónákban élő kertészek számára.

 

Let’s Dance, Cancan ~ Hydrangea Serrata

Ez egy nagyon szívós növény, és könnyen gondozható. A virágok az eperrózsaszíntől a levendulán át a babakékig a legkülönbözőbb színekben nyílnak. Ezek újra fognak virágozni, így az egész szezonban színt visznek a kertbe.

 

Tuff Stuff ~ Red ~ Hydrangea Serrata

Ez a hegyvidéki fajta megbízhatóan termékeny virágzó. Gyönyörű piros-rózsaszín virágai vannak, és minden évben garantáltan virágzik. Hidegebb éghajlaton jobban fejlődik, mint a legtöbb kerti hortenzia.

 

 

3: Bugás hortenziák (Hydrangea Paniculate)

bugás hortenzia virág

A bugások valószínűleg a legkövetkezetesebben virágzó, alacsony fenntartási költségű, ellenálló hortenziák, amelyeket termeszteni lehet. Ez a fajta minden nyáron az új hajtáson virágzik (a rügyek tavasszal képződnek), ellentétben más fajtákkal, amelyek a régi fán vagy az előző kertészeti szezonban képeznek rügyeket.

Nincs esély arra, hogy a téli hideg károsítsa a virágbimbókat. Az eredmény az, hogy a virágcsomó minden évszakban, a nyár közepétől késő nyárig és őszig, feltűnő virágokat mutat.

A bugás hortenzia a legjobban télálló növények közé tartozik. Egyes fajták egészen ellenállnak az 5 fokos hőmérsékletnek is.

Gondozásuk és metszésük nem jelent stresszt, ellentétben a nagylevelű hortenziákkal, amelyeket bizonyos időközönként meg kell metszeni. A bugás hortenziák rendkívül rugalmasak, ha metszésről van szó, és nem is igazán van rá szükségük. Bőségesen virágoznak metszéssel vagy anélkül.

A virágzás mindenütt látványos. A virágok jelentősek, hosszúkás, kúp alakúak, amelyek nyár közepén kezdenek megjelenni. A virágok kivételesen hosszú ideig megmaradnak, és a nyár előrehaladtával a virágokon látható színváltozás lenyűgöző.

A bugás hortenzia alkalmazkodik a különböző termesztési körülményekhez. Nincs szükségük a talaj meghatározott PH-értékére ahhoz, hogy jól fejlődjenek, és nincs szükségük árnyékra vagy napfényre sem a virágzáshoz. Ha olyan helyre ültetik, ahol naponta több órányi napfény éri, színt, életet és szépséget visznek bármely kertbe.

 

 

Tippek a sikeres ültetéshez:

  • Ha északon élsz, teljes napfényre, ha délen, akkor délutáni árnyékra ültesd. Sok napsütésre van szükségük a rügyek kialakulásához.
  • Ne feledd, hogy a bugás hortenziát nem kell metszeni, de ha mégis szeretnéd elősegíteni a több elágazást és a vastagabb bokrot, akkor kora tavasszal metszeni kell, amikor az új növekedés elkezdődik. Elfogadható, ha az ágakat évente akár 1/3-ával is visszavágjuk. Használd ki ezt az időt arra is, hogy eltávolítsd az ágakról az elszáradt virágokat, amelyek még mindig ott telelnek.
  • A bugás hortenziát a többi fajtával együtt rendszeresen öntözni kell, hogy megőrizze növekedési integritását. Ha rendszeresen öntözzük a bugás hortenziákat, akkor erősen nőnek, és ősszel jelentős színváltozást érhetünk el a fehérről rózsaszínre vagy pirosra.

 

 

Hortenzia fajták

Zinfin Doll ~ Hydrangea Paniculate

A Zinfin Doll az első virágzók egyike. A virágok fehéren bújnak elő, majd az öregedés során a tövétől felfelé élénk rózsaszínűre változnak. Nagyszerű kiegészítője a vágott virágdíszeknek és csokroknak. Minimum napi 6 óra napfényt és nagyon hőtűrő.

 

BOBO ~ Hydrangea Paniculata

BOBO ~ Hydrangea Paniculata

Ez a törpe hortenzia szemet gyönyörködtető látvány. Nagy fehér virágai egész nyáron át kiemelik. Ahogy a virágok öregednek, lágy rózsaszínűvé válnak. Kompakt és törpe szárával a virágok minden centimétert beborítanak a földig. Részleges napsütéstől a teljes napsütésig igényli a fényt.

 

Little Lime ~ Hydrangea Paniculata

A Limelight fajta rokona, ez egy szívós hortenzia. 90-150 cm magasra nő, és ugyanolyan széles lesz, mint a gyönyörű lime zöld virágokat hordozó fajta. Ahogy a virágai öregednek, gazdag rózsaszínűvé kezdenek válni. A szezon előrehaladtával a rózsaszínből bordó színűvé válnak, hogy az őszi szezont lezárják.

 

 

4: Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea Quercifolia)

A tölgylevelű hortenziát lombja alapján könnyű megkülönböztetni. A levelek tagoltak, úgynevezett lebenyek, és a tölgyfa leveléhez hasonlóan néznek ki. A tölgyfalevél az Egyesült Államokban őshonos, ellentétben híres rokonaival. A hideggel szemben ellenállóak plusz szárazságtűrőek, ami sokoldalú választássá teszi őket.

A tölgylevelű hortenzia mind a négy évszakban kínál valamit. A vegetációs időszakot a sötétzöld levelek megjelenésével kezdik. A tölgyfa-szerű levelek fajtától függően akár 30 centiméteresre is megnőhetnek.

A virágbimbók hosszú, kúp alakú fürtöket alkotnak, amelyek a kerti táj fénypontjai lesznek. Virágzásukban a nagy, mutatós virágokat a kis bimbószerű virágokkal kombinálják. A talaj PH-értéke nem befolyásolja a tölgyfalevél virágainak színét, mint a kerti hortenziák esetében.

Ahogy a szezon előrehaladtával az őszi lombozat a sötétzöldből a gazdag, meleg, bíborvörös, lila, narancssárga, arany és bronzszínű őszi lombszínbe változik. Egyes területeken a látványos őszi megjelenés egészen télig tart. Ahogy az ősz a télbe fordul, és a levelek lehullanak, a hámló kéreg gazdag muskátli színével gyönyörűen kiemelkedik a hó alól.

A tölgyfalevél igényel némi napfényt, de árnyékos helyen is megterem. De ne feledd, hogy minél több napot kapnak, annál szebbek lesznek az őszi virágok! A legjobb szabály, hogy olyan helyre ültessük őket, ahol délelőtti napfényt és délutáni árnyékot kapnak.

Ezek a cserjék jól érzik magukat a hűvösebb régiókban A tölgylevelűek a télálló csoportba tartoznak Egyes fajták egészen ellenállnak a -28 fokos hőmérsékletnek. Az északi területeken teljes napsütésben vagy részleges árnyékban, a déli övezetekben pedig délelőtti napsütésben és délutáni árnyékban ültessük.

A tölgyfalevél hortenzia gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas talajban érzi jól magát. Ha a talaj túl agyagos, valamilyen adalékanyag hozzáadásával javíthatunk a víz behatolásán és elvezetésén is. A többi fajtához hasonlóan az tölgyfalevelű hortenzia is szereti a nedves, de nem tocsogó talajt.

A tölgyfalevél hortenzia helyes ültetésével nem lesz nehéz gondozni. Alapvetően betegség- és kártevőmentes, és ha egyszer már megtelepedett, nagyon szárazságtűrő. Ezek a növények akár 300 cm magasra is megnőhetnek, és 240 cm terjedelműek lehetnek. A metszés elkerülése érdekében a bokrok között hagyjunk megfelelő helyet.

A tölgylevelű hortenzia metszése is segíthet egy teljes bokor kialakításában. Csípd vissza az új növekedést, vagy ha ez a szándékod, vágd vissza az idősebb rügyeket.

Mivel ezek a bokrok az előző évi növekedésen virágoznak, ne metszünk addig, amíg a virágzás után, a következő évi rügyek megjelenése előtt meg nem nyílnak. Ez időt ad nekik, hogy új rügyeket növesszenek, amelyek a következő nyáron ismét virágozni fognak. Ha túl sokáig vársz, akkor a következő évi virágokat is visszavághatod.

 

 

Tülgylevelű hortenzia fajták

Gatsby Gal ~ Hydrangea Quercifolia

Gatsby Gal ~ Hydrangea Quercifolia

Ez egy szépség. Fehér virágok borítják a növényt kora nyártól őszig. Kisebb, mint a legtöbb tipikus tölgyfalevél hortenzia, de még így is 150-180 cm magasra nő. A virágai kezdetben fehérek, de a szezon előrehaladtával rózsaszínűvé, majd őszre borvörössé válnak.

A tölgy alakú levelek ősszel is úgy változnak, mint a vörös juhar. A kéreg is extra érdekességet nyújt. Úgy hámlik, mint a hólyagvessző esetében.

 

Snowflake ~ Hydrangea Quercifolia

A snowflake virágai fantasztikusak. A virágok nagyok, kúp alakúak és duplán, egymásra rétegezve akár 30 cm hosszúak is lehetnek. A virágok érésük során lassan rózsaszínűvé válnak. Ősszel a lombozat bronzos, bíborvörös vagy bordó színű lesz. A hámló kéreg téli látványossággá válik. Ez a növény valóban egész évben díjnyertes.

 

Snow Queen ~ Hydrangea Quercifolia

Snow Queen ~ Hydrangea Quercifolia
Snow Queen ~ Hydrangea Quercifolia

Ez a növény mélyen karéjos leveleiről és mutatós virágairól ismert. Sűrű kúpos virágai akár 20 cm hosszúak is lehetnek, tele nagy fehér sugárvirágokkal. A virágszirmok a szezon előrehaladtával az ősz felé haladva rózsaszínes árnyalatot vesznek fel.

A lombozat az évszakváltáskor a levegő lehűlésével a bronzlilától a vörösig terjedő színűvé kezd változni. A Snow Queen erőteljes növekedésű, nem tart sokáig, hogy bármelyik kert középpontjába kerüljön.

 

 

5: Sima hortenziák (Hydrangea Arborescens)

A sima hortenziákat néha vadhortenziának is nevezik. Vonzó megjelenésű cserje, hatalmas fehér virágokkal. Ők is az Egyesült Államok délkeleti részén őshonosak. 90-180 cm magasra és 90-180 cm szélesre nő, így gyönyörű sövényt vagy hátsó szegélyt alkot, hogy kiemelje a többi kerti szépséget.

A sima hortenziák nagy virágai először világos mészzöld színűek lesznek. Ahogy kezdenek érni, élénk fehér színűvé válnak, majd az ősz közeledtével világosbarnává.

Vannak olyan újabb fajták, amelyek rózsaszín virágzással rendelkeznek. Felhívjuk figyelmed, hogy a kerti hortenziákkal ellentétben a sima hortenzia virágszínét nem lehet megváltoztatni a talaj PH-értékének megváltoztatásával.

A nyár végével a virágok száradni kezdenek, és lágyan barnulnak. A levelek szív alakúak, sötétzöldek, ősszel sárgulnak. A virágzás ideje általában június és késő ősz között van.

A hidegebb téli hőmérsékletet is elviselik. A fajtától függően teljes napfényt is elviselnek. A többi fajtához hasonlóan itt is a legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol élvezik a reggeli napsütést és a délutáni árnyékot.

A sima hortenzia legjobb sikere érdekében a fenntartás és a gondozás a kertben a megfelelő hely kiválasztásával kezdődik.

Egy sima növény nem teljesít optimálisan teljes napsütésben és forró helyen. Válassz olyan helyet, ahol a reggeli napsüté mellett a nap melegében árnyékban van. Ha sima hortenziát ültetsz, keress olyan helyet, amelynek a talaja jó vízelvezetésű, nedves, savas. Miután el lett ültetve és meghonosodott, időnként öntözni kell.

Kicsit szárazságtűrőek lehetnek, de nem bírják jól a hosszan tartó szárazságot anélkül, hogy az ne okozna gondot. Ha azt veszed észre, hogy a levelek hervadnak, az általában annak a jele, hogy öntözésre van szükségük.

A sima hortenzia új fára (tavaszi növekedés) rakja rügyeit, ezért jó gyakorlat, ha a tél végén 15-20 cm-rel a föld felett visszavágjuk. Ha úgy döntesz, hogy nem végzel kemény metszést, akkor az ág 1/3-át visszavághatod, hogy késő télen vagy nagyon kora tavasszal ez serkentse az új növekedést.

Az egyik titok azonban az, hogy minél keményebben metszünk tél végén, annál nagyobbak lesznek a virágok nyáron! Ilyenkor mindig távolítsd el a tél által károsított beteg és elhalt ágakat.

A sima horteziának valóban nincsenek komoly rovar- vagy betegségproblémái. Mint a legtöbb hortenziatípus, bizonyos körülmények között hajlamos a rügyfoltosságra, a baktériumos hervadásra, a lisztharmatra és a rozsdára, amelyek mindegyike megfelelően kezelhető.

 

 

Annabelle~ Hydrangea arborescens

Annabelle~ Hydrangea arborescens

Ez egy régebbi klasszikus. Mindenki felismeri a “hógolyós” virágokat, amelyek nagyok és gyönyörűek. Az olyan hideg régiókban, ahol más hortenziák nem virágoznak, mindig számíthatsz arra, hogy a szívós sima hortenzia, mint pl. az Annabelle, minden évben virágzik.

 

InvincibleSpirit~ Hydrangea Quercifolia

Ez egy megbízható, sima hortenzia, amely minden évben virágzik, még a hideg régiókban is. Az Annabelle-től eltérően ennek a sima hortenziának lágy rózsaszínű virágai vannak, erős a szára (ami azt jelenti, hogy nem lóg le), és újra virágzik, és egészen az első fagyokig virágot hoz.

 

Incrediball Blush~ Hydrangea Quercifolia

Incrediball Blush~ Hydrangea Quercifolia

Óriási virágokkal, erős szárakkal ez a növény minden tekintetben győztes. A leghidegebb téli időjárás után is megbízhatóan virágzik. Teljes szemet gyönyörködtető sövénynek vagy kerti fókusznövénynek kiváló. Észak-Amerikában őshonos.

 

 

6: Kúszó hortenzia (Hydrangeaanomala Ssp. Petiolaris)

Csak egy fajta mászó hortenzia létezik. Ezek virágzó lombhullató szőlőfajták. Tényleg másznak, és az ágaikon lévő léggyökerek segítségével falhoz, rácshoz vagy bármihez tudnak kapaszkodni, ami alkalmas erre! Éréskor elérhetik az 15 m magasságot is.

A nyár elején nagyon illatos, csipkeszerű virágzásba kezdenek. Ezek a virágzatok akár 12 cm vagy annál is szélesebbek lehetnek. A lombozat tavasszal és nyáron középzöld, ősszel sárgára színeződik.

Nem igazán az őszi lombozatukról ismertek, de hámló kérgük téli tájképi érdekességet nyújt.

A léggyökereik segítségével képesek falakat, fákat, pergolákat és kerítéseket megmászni. Ahogy a növény érik, az indák nehézzé válhatnak, ezért győződj meg róla, hogy a szerkezet idővel elbírja a súlyt. A szőlő metszhető és bokor formában tartható.

A virágzás csak a növény 3-5. évszakában következik be.

A kúszónövény talajtakaróként is használható. Ott gyökerezik, ahol a léggyökere a talajjal érintkezik. Ez segít a növénynek elterjedni és kitölteni a területeket, hogy csökkentse a gyomnövényzetet.

 

A hortenzia mindig is a kertek klasszikusa volt és marad is. Szépségük, megbízhatóságuk és könnyű gondozhatóságuk miatt a kert- és kertépítő iparban makulátlan hírnévre tettek szert.

A kertbe a tökéletes példány kiválasztása a folyamat legnehezebb része! De kiemelten ajánlott a hosszú évekig tartó öröm és szépség érdekében!