Amarillisz teleltetése cserépben: Így végezd el sikeresen

Az amarillisz (Hippeastrum) egy lenyűgöző növény, amely a hideg hónapokban pompás, nagy virágokat hoz. Ha szeretnéd, hogy amarilliszed a következő szezonban is virágozzon, fontos, hogy megfelelően teleltetd cserépben. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan végezheted el az amarillisz teleltetését cserépben lépésről lépésre.

 

 

Az amarillisz teleltetése cserépben: lépésről lépésre

  1. Vágd vissza az elszáradt virágzatokat: Amikor az amarillisz virágai elhervadnak, vágd vissza őket a száron levő levélrózsáig. Így megakadályozhatod, hogy a növény energiát fektessen a magtermésbe, és inkább a hagymára összpontosítson.
  2. Hagyd, hogy a levelek sárguljanak: Az amarillisz hagymájának energiát kell gyűjtenie a következő szezonra. Hagyd, hogy a levelek természetes úton sárguljanak és elszáradjanak, mielőtt levágnád őket a hagyma fölött 2-3 cm-re.
  3. Csökkentsd az öntözést: Az amarillisz teleltetése alatt csökkentsd az öntözést, hogy a hagyma száraz maradjon. Az öntözés csökkentése serkenti a növény pihenőperiódusát.
  4. Helyezd a növényt hűvös, sötét helyre: Az amarillisz teleltetéséhez szükséges hőmérséklet 10-15°C között van. Helyezd a növényt egy sötét, hűvös helyre, például egy pincébe vagy garázsba.
  5. Teleltetési időszak: Az amarillisznek legalább 8-10 hetes pihenőidőszakra van szüksége, amely során a hagyma energiát gyűjt a következő szezon virágzásához.
  6. Újratelepítés: Az amarillisz teleltetése után helyezd vissza a növényt világos, meleg helyre. Kezdj el rendszeresen öntözni, amikor a föld felső rétege kiszárad. Az új növekedés megjelenésével növeld az öntözést.

 

 

Gyakran ismételt kérdések az amarillisz cserépben való teleltetéséről

Kell tápoldatozni az amarilliszt a teleltetés alatt?

Nem, a teleltetés alatt az amarillisz pihenőidőszakban van, és nincs szüksége tápanyagokra. Tápoldatozás csak a növekedési és virágzási időszakban szükséges.

 

Mikor érdemes újratelepíteni az amarilliszt a teleltetés után?

A pihenőidőszak után (8-10 hét) helyezd vissza a növényt világos, meleg helyre, és kezdj el öntözni. Az amarillisz általában 6-8 hét alatt virágzik az újratelepítéstől számítva.

 

Milyen hőmérsékletre van szükség az amarillisz teleltetése során?

Az amarillisz teleltetéséhez szükséges hőmérséklet 10-15°C között van. Ez a hőmérséklet megfelelő a hagyma pihenőidőszakához és energiagyűjtéséhez.

 

Mit tegyek, ha az amarillisz levelei nem sárgulnak el a teleltetés előtt?

Ha az amarillisz levelei nem sárgulnak el a teleltetés előtt, még mindig energiát gyűjtenek a hagyma számára. Ne vágd le őket erőltetetten, hanem várd meg, amíg természetesen elsárgulnak és elszáradnak.

 

Mikor kezdjem el újra öntözni az amarilliszt a teleltetés után?

Az amarilliszt újratelepítés után kezdd el öntözni, amikor a föld felső rétege kiszárad. Az új növekedés megjelenésével növeld az öntözést, hogy támogasd a növény virágzását.

 

 

Összegzés

Az amarillisz cserépben való teleltetése nem bonyolult feladat, de az eredmény minden fáradozásért kárpótol: a növény évről évre gyönyörű virágokkal ajándékoz meg. Kövesd a fenti lépéseket és tippeket, hogy sikeresen teleltethesd amarilliszedet, és élvezd a következő szezon virágzását.