Gerbera jelentése és szimbolikája – ismerd meg a történetét és a típusait

A gerbera százszorszépek rendkívül népszerű ajándékozási virág, és egész évben könnyen elérhető számos virágküldő szolgálatnál. Legyen szó asztaldíszről, virágkompozícióról, csokorról vagy otthoni dekorációról, a gerbera virág mindig a legjobb dísznövények között van. De mi a gerbera jelentése?

A csábító és színes, százszorszépszerű virágaikról ismert gerbera, vagy más néven gerbera százszorszép, már régóta sok virágrajongó kedvence világszerte, nemcsak vonzerejük, hanem hosszú váza élettartamuk és illatuk miatt is.

Ami még különlegesebbé teszi ezeket a vidám virágokat, az az, hogy számos alkalomra – születésnapokra, köszönetnyilvánításokra, ünnepségekre és még sok másra – alkalmasak.

Itt végigveszünk mindent, amit a gerbera jelentéséről, szimbolikájáról, történetéről, eredetéről, színeiről és a gerbera százszorszépek otthoni ápolásáról tudni kell!

 

 

A gerbera története és eredete

A gerbera Dél-Afrikában, Amerikában és Ázsiában őshonos évelő virágos növény.

Ezeket a növényeket az Asteraceae botanikai családba sorolják – ugyanabba a családba, amelybe a napraforgók, az évelő őszirózsák és a százszorszépek is tartoznak. A gerbera név a Gerbera nemzetség egészére utal.

Jan Frederik Gronovius nevezte el a neves német botanikusról, Traugott Gerberről. Gronovius holland botanikus 1737-ben Dél-Afrikában fedezte fel a virágot. A mai napig nem tisztázott, hogy miért Gerberről nevezte el a virágot.

Az egyik legkorábbi és legelterjedtebb gerberafaj a Gerbera jamesonii. Ezt 1889-ben fedezte fel a skót Robert Jameson a dél-afrikai Transvaalban.

A világszerte az ötödik legnépszerűbb virágként emlegetett gerbera kiemelkedő, korongoknak nevezett virágfejei a napraforgóéhoz hasonlóak. Ezeket a korongokat szaténszerű szirmok veszik körül, amelyek élénk és bájos színekben, például rózsaszínben, fehérben, sárgában, narancssárgában és pirosban pompáznak.

Bár vannak miniatűr fajták, a legtöbb gerbera százszorszép virágai nagyok, és akár 20 cm átmérőjűre is megnőnek.

Bár a gerbera eredetileg Dél-Afrikából származik, ezek a közönségkedvenc dísznövények ma már az egész világon elterjedtek. Gyakran termesztik őket otthoni kertekben, és vágott virágként használják gerbera virágdíszekhez vagy csokrokhoz.

A legtöbb ültetési körülmények között könnyen termeszthetőek, de nem fejlődnek jól olyan területeken, ahol rendkívül alacsony a hőmérséklet, vagy ahol gyakoriak a heves esőzések.

 

A gerbera kulturális jelentősége

A gerberák a virágaik színétől függően különböző jelentéseket hordoznak. De ez a virágárusok által kedvelt vágott virág a világ különböző részein a különböző kultúrákban is fontos szerepet játszik.

  • Egyiptomban a gerbera a Nap iránti tiszteletet jelenti. Ami a keltákat illeti, a gerberáról úgy tartják, hogy segít csökkenteni a stresszt és a bánatot.
  • A Gerbera jamesonii a kelet-afrikai Eritrea nemzeti virága.
  • A gerbera a hivatalos áprilisi születési hónap virága.
  • A százszorszépek a modern tetoválási dizájnban is az egyik legnépszerűbb virágszimbólum, amelyek a választott színnel, a dizájnnal és a testen való elhelyezéssel kapcsolatos szimbolizmus egész sorát képviselik.

 

 

Gerbera típusok

A gerberát a virág formái alapján lehet osztályozni. Elsősorban négy különböző típus létezik: szimpla gerbera, dupla gerbera, címeres dupla gerbera és teljes címeres dupla gerbera.

 

Szimpla gerbera

A szimpla gerbera talán a legelterjedtebb gerbera virágtípus. Egyszerű kinézetük zöld középső korongvirágokkal büszkélkedik, amelyeket egy sor nem fedő sugárvirág vesz körül. A szimpla gerbera virágküldés szempontjából is sok helyen elérhető.

 

Dupla gerbera

fotó: Joey Van Amerongen

A dupla gerberáknak, amelyeket duplex gerberának is neveznek, két sorban vannak az egymást fedő kis és nagy szirmai. A középső korongvirágok általában zöld, fekete vagy sötétvörös színűek.

A ‘Terracotta’ fajta a dupla típusú gerbera százszorszép virágainak egyik híres példája. Ennek dupla sárga szirmai egy leheletnyi barackszínnel veszik körül a sötétvörös szemet.

 

Címeres dupla gerbera

Ez a fajta gerbera virág a dupla kategóriába tartozik. Egy dupla sor egymást fedő szirommal büszkélkedhet, de van benne egy vagy két extra belső sor kisebb szirommal, amelyek színe lehet hasonló vagy eltérő a külső szirmokéhoz. A közepe jellemzően zöld, piros vagy fekete színű.

A címeres dupla gerbera százszorszép egyik példája a ‘Winter Queen’ fajta. Ennek fehér szirmai vannak, fekete szemmel.

 

Teljes címeres dupla gerbera

A dupla gerbera százszorszép virágai két sor külső és két sor belső sziromlevelet tartalmaznak. A belső szirmok első sora kisebb sugárvirágokból áll, amelyek körülveszik és gyakran beborítják a középen lévő korongot. Emiatt a korong, amely lehet piros, zöld vagy fekete, vagy el van rejtve, vagy részben el van takarva.

Az ‘Giant Spinner’ egyike a sok lenyűgöző, teljes címeres, dupla gerbera virágnak.

 

 

Útmutató a tökéletes gerbera kiválasztásához

A gerbera virágok számtalan színe és formája áll rendelkezésre, a tökéletes virág kiválasztása valóban ijesztő feladat lehet. Virágot, például gerberát ajándékozni valóban figyelmes és kedves gesztus. De ugyanakkor nem is olyan egyszerű.

Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani. Az alkalom, az ajándékozó és a címzett kapcsolata, illetve a gyönyörű virágok mögött rejlő szimbólumok és jelentések csak néhány dolog, amit figyelembe kell venni.

 

 

A “gerbera jelentése”

E vágott virág népszerűsége miatt a gerbera különböző jelentései vannak. Általában, mint a margarétafélék családjába tartozó többi dísznövény esetében, a gerbera a szépség, az ártatlanság és a tisztaság szimbóluma.

A gerbera százszorszépet továbbá a vidámsággal társítják, elsősorban a számtalan színe miatt. Mindazonáltal a különböző gerbera virágszínek különböző jelentéstartalmakat és szimbolikát hordoznak magukkal.

Olvasson tovább az alábbiakban, hogy többet megtudjon a gerbera virág színeiről és szimbolikájukról.

 

Rózsaszín gerbera jelentése

A rózsaszín virágok általában a kegyelmet, a csodálatot és a szimpátiát szimbolizálják – és ugyanez igaz a rózsaszín gerbera virágokra is. Különösen a világos rózsaszín gerbera jelképezi a tiszteletet, a csodálatot és az együttérzést. A rózsaszín gerbera sötétebb árnyalatai viszont gyakran a hála szimbólumai.

E jelentések miatt a rózsaszín gerbera százszorszép virágcsokor ideális ajándék a “jobbulást” üzenet küldéséhez. Ezek a kedves virágok akkor is a legjobb választásnak minősülnek, ha egy különleges valakivel való kellemes randi után szeretnél köszönetet mondani.

Akkor is ezekhez a virágokhoz fordulhatsz, ha a csodálatodat vagy a szerelmedet szeretnéd kifejezni játékosabb módon.

 

Piros gerbera jelentése

Talán nincs még egy olyan virágszín, amely jobban kifejezné a romantikát és a szenvedélyt, mint a piros virágok. Erre példa a piros gerbera virág – a romantikus szerelem és szenvedély ismert szimbóluma, és tökéletes romantikus ajándék, hogy kifejezd ezeket az érzéseket a másik felének.

Nem kell megvárni a Valentin-napot vagy más különleges alkalmat ahhoz, hogy piros gerbera virágot adj kedvesednek. A romantikát és a szerelmet lenyűgöző piros gerbera virágokkal bármikor bemutathatod.

A piros gerbera virág ideális születésnapi ajándék virág is. Gyakran előfordul, hogy ezeket a gyönyörű, mélyvörös vagy élénkvörös gerberákat a férj adja feleségének a különleges napon.

 

Fehér gerbera jelentése

A fehér gerbera virág a tisztaságot és az ártatlanságot jelképezi, mint a legtöbb fehér virág. Az eleganciát sugárzó ellenállhatatlan bája miatt ezeket a gerberákat gyakran használják esküvőkön és keresztelőkön. Ajándékvirágként is használják az ifjú házasok számára, és ők a hivatalos 5. házassági évforduló virágai.

Emellett a fehér gerbera nagyszerű ajándék arra is, hogy tudassa valakivel, hogy hűségesnek, figyelmesnek és tiszta szeretetnek tartja. Mivel a fehér gerbera a gyermeki ártatlanság és a tiszta szeretet szimbóluma is, ideális ajándék virág a szerető szülőktől gyermekeiknek.

A fehér gerbera ideális virág arra is, hogy jó egészséget kívánjunk valakinek. Egyetlen hosszú szárú fehér gerbera vagy egy csokor csupa fehér gerberából kiváló a jobbulást kívánó ajándék lehet.

 

Narancssárga gerbera jelentése

A narancssárga gerbera a boldogságot, az örömöt, a barátságot és a melegséget jelképezi, ami miatt ezek a csábító virágok tökéletes ajándék virágot jelentenek barátaidnak és kollégáidnak. Küldj egy csokor narancssárga gerbera virágot, hogy valakinek feldobd a napját, vagy hogy felvidíts valakit.

 

Sárga gerbera jelentése

A gerbera számos színe közül az egyik a sárga. A narancssárga gerberékhez hasonlóan a sárga színűek a barátságot és a boldogságot szimbolizálják.

Azon gondolkozol, hogy tudasd egy barátoddal, hogy értékeled a barátságodat? Akkor ezek az élénk és vidám virágok az egyik módja ennek. Továbbá egy csokor sárga gerbera biztos módja annak, hogy egy borús napot felvidíts. Egy betegségből lábadozónak is küldhetsz belőlük, hogy felvidítsd.

 

Lila gerbera jelentése

A lila gerbera virágai eleganciát és királyi rangot sugároznak. Büszkeséget, kecsességet és bájt jelképeznek. Egyesek számára a lila vagy levendula gerbera a romantikát is képviseli, mint a rózsaszín és a piros.

Egy csokor lila gerbera egyedi ajándék választás annak a különleges valakinek, akár születésnapra vagy évfordulóra – vagy csak úgy! Ezek a virágok kiváló megbecsülés jeléül is szolgálnak valakinek, akire felnézel.

 

Sokszínű gerbera jelentése

Bár a különböző gerberaszínek különböző jelentést hordoznak, két vagy több ilyen szín kombinációja általában a vidámságot és a boldogságot szimbolizálja. Legyen szó születésnapról, évfordulóról, diplomaosztóról, eljegyzésről vagy munkahelyi előléptetésről, egy szép csokor gerbera virág mindig biztos nyeremény.

 

 

Milyen más virágok illenek még a gerberához?

A gerbera százszorszép évek óta a piacon a rózsa, a krizantém, a tulipán és a szegfű mellett az öt legnépszerűbb vágott virág egyike. A virágkötők kedvencei a virágdíszekben és csokrokban. De milyen virágok egészítik ki ezeket a vidám, százszorszépszerű virágokat?

A gerbera jól mutat, ha a liliomfélék családjába tartozó virágos növénnyel, a mocsári kockásliliommal, vagy más néven Fritillaria meleagris-szel kombináljuk. A gerberával kombinált egyéb népszerű virágok a krizantémok és a japánbirs.

Mivel a gerbera százszorszépek nagy és élénk virágfejeikről ismertek, a kisebb virágok kiváló kiegészítői lehetnek az összeállítások készítésekor. A nagy gerbera százszorszépek további hangsúlyozásához tölteléknövények, zöldek és lombok is hozzáadhatók.

Esküvői csokrok esetében a rózsa nagyon népszerű szár, amely kiegészíti a gerbera százszorszép színét és szerkezetét. A gerbera százszorszéphez jól illő egyéb kiváló virágok közé tartoznak a tulipánok, szegfűk, hortenziák, kálák és árvácskák.