Cigarettavirág (Cuphea Ignea) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutaó

Ha a te kertedben vagy beltéri környezetéből hiányzik egy csipetnyi vörös a színpalettáról, a Cuphea ignea, más néven cigarettavirág növény itt van, hogy segítsen!

Finom, fényes és tűzre emlékeztető virágai minden termesztő gyűjteményében kötelező darabok, különösen, ha szinte egész évben képes társaságot nyújtani. De ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a lenyűgöző barátunkkal!

A Cuphea ignea, más néven szivargyár, mexikói szivargyár, tűzijátéknövény vagy szivarvirág, a Lythraceae családba tartozó törpe virágos cserjefaj. Mexikó és Nyugat-India számos régiójában őshonos, és főként szárazföldi, nedves élőhelyeken nő.

A szivaros növények bájos és igénytelen természetüknek köszönhetően népszerű dísznövényekké váltak. Bár ezek a szép megjelenésű cserjék közvetlenül az ültetés után jobban igénylik majd a figyelmét, amint meghonosodnak, sokkal könnyebb lesz velük foglalkozni.

Általános szabály, hogy kényeztesd őket sok napfénnyel, meleggel és nedvességgel, és a jutalom máris megérkezik!

 

Botanikai név

Cuphea ignea

Közönséges név

Mexikói Szivar Növény, Tűzijáték Növény, Cigarettavirág

Növény típusa

Évelő, Egynyári

Érett méret

Legfeljebb 25 hüvelyk magas

Napnak való kitettség

Teljes napfény, részleges árnyék

Talajtípus

Nedves, jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Savas, semleges, lúgos

Virágzás ideje

Tavasz, nyár, ősz

Virág színe

Red

Őshazai terület

Mexikó, Jamaica

 

Cuphea ignea

A Cigarettavirág növényről

 • A világszerte jelentős és sok szépséget mutató példányok, a mexikói szivargyümölcsök elnyerték a jól ismert Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit díjat.
 • Botanikai nevük, az „ignea” névszó latinul „lángoló” vagy „izzó vöröset” jelent. Kétségtelen, hogy ez a névszó e növények piros, tüzes virágaira utal, amelyek nagyon hasonlítanak a petárdákra vagy az égő szivarokra.
 • Virágaik nagyon gazdagok nektárban, és rendkívül vonzóak az olyan beporzók számára, mint a kolibrik, méhek, pillangók és hangyák. Csodálatos kiegészítői a pillangókerteknek, konténereknek vagy napos kerti ágyásoknak.
 • A szivaros növények ragadós lombozatúak, ami a kártevő lárvák és a kifejlett egyedek számára egyaránt barátságtalan gazdatestekké teszi őket. A mezőgazdaságban is nagy szerepet játszanak, mivel elriasztják a különböző betolakodó fajokat, például a kukorica gyökérgilisztákat és másokat.
 • Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a növények sem az emberekre, sem az állatokra nem hatnak mérgezően, ha megérintik vagy lenyelik őket. Biztonságosan termesztheted őket kíváncsi gyermekei vagy szőrös barátai körül.
 • A mexikói szivargyümölcsök kiváló dísznövényei más érdekes fajoknak, például a Calibrachoa, Canna Lily, Castor Oil Plant, Dahlia ‘Moonfire’, Floss Flower, Bársonyvirág , Mexican Heather, golgotavirág és Spanish Needles.

 

 

Cuphea Ignea áttekintése

 • A szivargyümölcsök a Cuphea nemzetségbe tartoznak, amely az évelő és egynyári virágos növények mintegy 260 faját foglalja magában. Ezt a nemzetséget olyan látványos fajokkal osztják meg, mint a C. hyssopifolia, a C. lanceolata, a C. oreophila vagy a C. viscosissima.
 • Évelő, örökzöld törpecserjék vagy alcserjék, amelyek magasságuk és szélességük egyaránt elérheti a 31-64 cm. Általában sűrűn elágazó és kompakt, kerekded alakjuk van.
 • A mexikói szivaros növények apró, elliptikus, világos- és sötétzöld leveleket hoznak, amelyek vékony, kissé törékeny szárakon, pálcikákban vagy egymással szemben elhelyezkedve nőnek.
 • Fiatalabb korukban az ágaik kellemes világospiros színűek.
 • Általában a szivaros növények természetes élőhelyükön az év bármely szakában virágozhatnak. Virágzási időszakuk azonban cserépben vagy kertben többnyire tavasztól őszig tart.
 • Virágaik általában legfeljebb 2,5 cm hosszúak, és nincsenek szirmaik. A színes csöves részek valójában összeolvadt kelyhek. Ezek narancssárgától a vörösig terjedő árnyalatúak, és a csúcsukon fehér vagy liláskék különböző árnyalatúak.
 • A virágzási időszak végeztével a mexikói szivargyümölcsök rengeteg gyümölcsöt teremnek. Ezek a termések papírszerű, robbanó kapszulák, amelyek számos apró, sötétbarna magot tartalmaznak.

 

 

dohány virág

Cigarettavirág gondozása

Tudjuk, hogy a szivaros növények elsőre kissé kényesnek tűnhetnek, de valójában nagyon barátságosak! Idővel meglátod, hogy egészen könnyen termeszthetővé és gondozhatóvá válnak, függetlenül attól, hogy mennyi tapasztalatod van már a kertészkedés világában.

Az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy odafigyelsz az alapvető termesztési igényeikre, amelyek egyébként nagyon kevesek!

 

Fényigény

Először is beszélnünk kell arról, hogy hol érdemes mexikói szivaros növényeket termeszteni. Ezek a pajtások olyan helyeket kedvelnek, ahol naponta teljes napfényt vagy részleges árnyékot kapnak.

A mérsékelt égövi régiókban azonban sok világos és közvetlen fényben érzik magukat a legjobban. Ha ezek a növények nem kapnak elegendő napfényt, lassabban nőnek és tömörebbek maradnak. Hasonlóképpen, lombozatukon barna foltok alakulhatnak ki.

 

Hőmérséklet

Ami a hőmérsékletet illeti, a szivargyümölcsöknek szükségük van némi védelemre az erős széltől és a fagyos időjárástól. Fagyérzékeny növények, csak a melegebb éghajlatokon fejlődnek jól a szabadban.

Ha olyan területen élsz, ahol kemény tél van, akkor ezeket a növényeket vagy cserépben nevelheti, és ősszel behozhatja őket, vagy egyszerűen egynyári növényként kezelheted őket.

 

Betegségei

A mexikói szivargyümölcsök általában mentesülnek a gombabetegségekkel vagy kártevőkkel kapcsolatos gondozástól. Még ha néhány betolakodó időnként meg is látogathatja őket, nem jelentenek veszélyt szeretett növényeire.

Abban az esetben azonban, ha meg akarsz szabadulni az aggodalmaktól, kézzel lecsipkedheted a kártevőket, és neem olajat kenhetsz a lombozatra, hogy megelőzzed a jövőbeni fertőzést.

 

 

Szivar növények ültetése

Talajigény

A legtöbb trópusi fajhoz hasonlóan a mexikói szivargyümölcsök is bármilyen típusú talajban jól fejlődnek, amennyiben az termékeny.

Mivel nedvességkedvelő növények, de meglehetősen érzékenyek a gyökérrothadásra, ügyelj arra, hogy olyan talajba ültesd őket, amely kiváló vízelvezetéssel rendelkezik. Ha ezeket a növényeket beltérben szeretnéd termeszteni, keress olyan edényeket, amelyek alján vízelvezető lyukak vannak.

 

Tápozás

Bár a szivar növények megfelelő környezeti feltételek mellett már szépen virágoznak, a vegetációs időszak alatt kiegészítő trágyázásra van szükségük. Mégis, ha termékeny talajban termeszted őket, nem kell túl gyakran műtrágyáznod.

Tavasztól nyárig két-három hetente egyszer tápoldatozd növényeit gyenge, kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával. Télen végleg hagyd ki ezeknek a növényeknek a trágyázását.

Ha a Cuphea ignea növények sok napfényben nőnek, hajlamosak kissé hosszúkássá válni. De ne aggódj! Rendszeres metszéssel megőrizheted növényeidnek azt a félelmetes, bokros összképet, amelyet a növények nyújtanak.

Javasoljuk, hogy kora tavasszal először csípd vissza őket, hogy szép, tömör formát kapjanak. Amikor a szivaros növények aktívan növekednek, az egészségtelen szárakat, leveleket és elhasznált virágokat is el kell távolítanod, hogy helyet csináljon a többieknek a fejlődéshez.

 

 

Szivar növények öntözése

Általánosságban elmondható, hogy a mexikói szivar növények élete legjobb időszakát élik, ha megfelelő mennyiségű öntözést biztosít számukra.

Nagyon szeretik a nedvességet, különösen a telepítési időszakuk vagy az aktív növekedési időszakuk alatt. De amint a tél elkezdi megmutatni hűvös jelenlétét, jelentősen csökkentheted az öntözés gyakoriságát. Elég egyszerű, nem igaz?

A cigarettavirág nagyszerű kezdők számára. Ezek a cserjék meglehetősen szárazságtűrőek, és kevés erőfeszítéssel elviselik a forró nyári hónapokat.

Ha azonban túl sokáig hagyod őket szárazságban, nem fognak a megszokott módon virágozni. A tökéletes időzítés a szivaros növények öntözésére az, amikor a talaj felső 5 cm-es vastagsága száraznak érződik.

Szobanövényként ezeknek a társaknak előnyös a rendszeres párásítás, hogy fenntartsák az általuk kedvelt páratartalmat. A szivar növények közepes vagy magas páratartalmat kedvelnek, és a forró, száraz nyarak alatt egy kis segítségre van szükségük.

Ezenfelül télen is értékelni fogják a gyakori párásítást, különösen akkor, ha fűtőforrással ellátott helyiségben tartjuk őket.

 

 

cigaretta virág a kertben

Cigaretta virág szaporítása

Csak nézd meg imádnivaló megjelenésüket, és mondd, hogy nem érzi a kísértést, hogy több ilyen bokorral rendelkezzen. Látja? Nem lehet!

A szivar növények aurája abszolút mágneses, így a vágyad több mint természetes. Szerencsére könnyen szaporíthatod őket szárdugványozással vagy magvetéssel, anélkül, hogy túl sokáig kellene várnod, hogy eredményeket láss.

Ősszel vagy télen keress meg egészséges szárakat, és vágj le mindegyikből körülbelül 7,5-10 cm. Ha megvan a dugvány, távolíts el minden levelet, amit az alsó felén találsz, anélkül, hogy a felső réteg leveleit érintenéd. Ezt követően a dugványok levágott végeit gyökereztető hormonba márthatod, de ez nem kötelező.

Ültesd a dugványokat friss virágfölddel töltött edénybe, és rendszeresen öntözd meg őket, hogy az aljzat folyamatosan nedves maradjon. A cigarettavirág dugványainak körülbelül néhány hét alatt egészséges gyökérzetet kell kifejleszteniük. Amikor a gyökereik megerősödnek, a dugványokat átültetheted a saját cserepükbe vagy közvetlenül a kertbe.

Ha magról szeretnél több Szivar növényt indítani, a legjobb, ha késő tavasszal, a szabadban, a földbe veted őket.

Ha azonban ebben az időszakban túl alacsony a hőmérséklet, akkor a magokat kora télen, beltérben is elvetheted. Bár a Szivar növény magjai kemény héjúak, sok melegben és fényben általában néhány héten belül kicsíráznak.

 

 

Összefoglalva

Szerezz magadnak egy mexikói szivarbokrot (vagy többet), és nem fogod megbánni! Most, hogy már ismered az összes titkát, esélyed van arra, hogy te legyél az egyik legmenőbb mexikói szivaros növénytulajdonos. Ráadásul a barátságos természetük feltétel nélkül segít neked eljutni oda, így az utad könnyebb és izgalmasabb lesz, mint azt el tudnád képzelni!