Golgotavirág (Passiflora) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a golgotavirág szőlőként létezik.

Ezek a virágok remekül kiegészíthetik bármely hátsó udvart, és új magasságokba bővíthetik kerted zöldjét. A virágok lélegzetelállítóan gyönyörűek, hihetetlenül illatosak, és ehető gyümölcsöket termelnek, amelyeket gyorsan letéphetsz és elfogyaszthatsz.

A golgotavirág magból való termesztése nehéz lehet, ezért érdemes lehet néhány vágást beszerezni egy már meglévő virágból. Egy dolgot meg kell jegyezni a golgotavirággal kapcsolatban, hogy nagyra képes nőni. Ha golgotavirágot akarsz ültetni, mindenképpen tartsd szemmel; ellenkező esetben 6 vagy 10 méteres szőlőtőke jelenhet meg a kertedben.

 

Általános nevek Passionflower, passion vine, maypop, granadilla
Botanikai név Passiflora spp.
Család Passifloraceae
Növény típusa Évelő szőlő
Érett méret 2-10 m magas, 1-2 m széles
Napnak való kitettség Teljes nap, részleges árnyék
Talaj típusa Nedves, de jól elvezetett
Talaj pH Semleges-savas
Virágzási idő Nyár
Virág színe Lila, kék, rózsaszín, piros, fehér
Őshonos terület Észak-Amerika, Dél-Amerika

 

 

pasiflora a kertben
Golgotavirág

A golgotavirág gondozása

Ha golgotavirágot szeretnél termeszteni, amint azt a fentiekben említettük, a legjobb módja egy vágást szerezni egy meglévő virágból. A kora tavasz a legjobb alkalom ezeknek a dugványoknak a beszerzésére és az új dugvány eltávolítására a meglévő golgotavirágról.

A golgotavirágok Közép- és Dél-Amerika trópusi régióiban őshonosok, ezért nehéz lehet termeszteni a virágot, ha egy hidegebb éghajlatú helyen élsz. A golgotavirág elvesztésének elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy védett helyen, nyugati vagy déli fekvésű falon termeszted őket, hogy megkapják a szükséges hőt és napfényt.

Ezenkívül nyáron vedd be a dugványokat, hogy ne károsodjanak a hidegebb hőmérséklet elérésekor.

A golgotavirágok a nap nagy részében szeretik a teljes napsütést, a nap többi részében pedig árnyékban szeretnek lenni.

 

 

A virágciklus

Sok különböző típusú golgotavirágot kell figyelembe venni, amelyek mindegyike különböző időben nő és virágzik.

 • A Passiflora Caerulea fehér, kék és zöld virág, amely július és október között virágzik. Ezek a virágok tojás alakú narancssárga gyümölcsöt teremnek, amely követi a virágokat egy jó, párás nyáron.
 • Passiflora Caerulea „Constance Elliot”; ezek fehér virágok, fantasztikus illattal. 10 m magasságot érhetnek el, és a virágok július és október között jelentkeznek. Védelemre lesz szükségük a tél ellen.
 • A Passiflora Edulis kék és fehér virágok, amelyek júliusban és augusztusban virágoznak, és csak hűvös üvegházba vagy menedékbe (amely megakadályozza a fagyot) alkalmasak. Ezek a virágok elérhetik az 5 m magasságot, és kisebb, fekete ehető gyümölcseik vannak.
 • Passiflora Antioquiensis, ez egy virág, amely csak a forró és párás időben marad fenn, és lágyabb vörös virágai vannak, amelyek ibolya koronával rendelkeznek. Ez a virág sárga gyümölcsöt termel, és elérheti az 5 m magasságot.
 • A Passiflora Mollissima faj nagyon más. A virágzásuk halvány rózsaszín, hosszú és cső alakú. Júliusban és augusztusban virágoznak, és gyengédek, ami azt jelenti, hogy téli védelmet igényelnek, és elérhetik a 4 m magasságot.

 

 

Hogyan kell ápolni a golgotavirágot

Amint fentebb említettük, a napfény rendkívül fontos lesz. Jó ötlet, ha a nyár végén abbahagyod a talaj trágyázását, és ha a talaj hőmérséklete csökken, talajtakarót tehesz a gyökerek köré; ez megakadályozza a fagyást és a kiolvadást a téli hónapokban.

 

Napfény követelmények

A golgotavirágnak szükséges napfény attól függ, hogy hol élsz, és cserépben tartod-e a virágot, vagy hagyod, hogy a talajban nőjön. Ha cserépben tartod, a beltéri hőmérsékletet 50 fok körül tartsd. Ne feledd, hogy ezeket a növényeket általában trópusi területeken termesztik, így a páratartalom és a meleg a legjobb barátjuk.

Ha beviszed a golgotavirágot, télen félig alvó állapotba kerül, és kissé durván néz ki, de tavasszal visszaáll. Amint elérkezik a tavasz, és ismét meleg lesz, sok napfényt kell biztosítanod a növény számára.

Ha trópusi területen tartózkodsz, és közvetlenül a talajba ülteted a golgotavirágot, általában napi négy óra teljes napfényre van szüksége, és a délutáni árnyékot nagyra értékeli.

 

A megfelelő talaj kiválasztása

 • A talaj létfontosságú, ha azt akarod, hogy a növényed erős és egészséges legyen.
 • A jól leeresztő és termékeny talaj megtalálása kritikus fontosságú.
 • A golgotavirágoknak talaj pH-egyensúlyra van szükségük, amely a semleges tartományban van, és 6,1 és 7,5 között lehet.
 • Érdemes komposztot is használni, mivel az segít megőrizni a nedvesség egy részét.
 • A szőlőnek szüksége lesz rácsra vagy valami másra, amin nőni fog, mivel ahogy nőnek, felfelé haladnak.

 

 

fehér golgotavirág
Passiflora

Öntözési útmutató

 • A golgotavirágok szeretik a vizet, és sokat kell öntözni.
 • A tenyészidőszak során legalább két mély öntözés után boldogulnak.
 • Ez azt jelenti, hogy hetente körülbelül 2-3 cm víz kell, ha nincs eső.
 • Ki is kell próbálnod a talajt, hogy nedves legyen.
 • A golgotavirág egy olyan növény, amely sem szereti, ha levelei nedvesek, ezért érdemes gondoskodni arról, hogy a golgotavirág közvetlenül a gyökerén van öntözve.

 

Milyen műtrágyát kell használni

A golgotavirág termesztésekor emlékeznie kell arra, hogy nehéz evők.

Akkor boldogulnak, ha általános célú műtrágyát használsz, amely tele van foszforral, nitrogénnel és káliummal, hogy a virágok jól erősödjenek.

A növényt meg kell trágyázni kora tavasszal, majd újra, 4-6 hetente, amíg meg nem érkezik az ősz.

 

 

A passiflora metszése

A golgotavirágok tenyészidője az, amikor a legalacsonyabb karbantartást igénylik. Nem kell metszeni – ehelyett a metszés célja a növény méretének megtartása.

A metszés a teljes növekedési ciklus során biztosítja, hogy teljes és egészséges növényed legyen. Minden a golgotavirág fajtától függ. A mély metszést tél végén vagy kora tavasszal lehet elvégezni, és ne feledd, hogy a szőlő télen elpusztulhat, ha hidegebb éghajlatban tartózkodsz.

Amikor a növények kora tavasszal visszatérnek, mielőtt az új növekedés bekövetkezik, meg kell metszeni a növényeket, hogy megőrizd a szezon-virágzást, és egészséges legyen a virág az új szezonban. Az új növekedéskor ezek a szőlők virágozni kezdenek, ezért helyet kell adni nekik, hogy ezt megtehessék, és ki kell vágnod az elhalt szőlőt.

 

 

Kártevők és betegségek

Ami a kártevőket és a betegségeket illeti, ezek a szőlők nagyon érzékenyek a rágcsáló rovarok vírusfertőzéseire. A legrosszabb közülük a levéltetvek.

A vírusos betegségek a metszőollóval, ollóval vagy akár késsel is elkaphatók, ha a golgotavirágra használod őket. Létfontosságú a problémák gyors felismerése, így gyorsan kezelheted őket.

Ha a növényed beteg, észreveszed, hogy rosszul virágzik. A gyümölcs ekkor kicsi és gyakran rossz alakú. A fiatal vagy még gyengébb növényeket a vírusfertőzések azonnal elpusztíthatják, ezért biztosítani kell, hogy vigyázz a növényedre, ha betegségből szenved.

A gomba egy másik dolog, amit a golgotavirág szőlő elkaphat. Ezek nem ölik meg a növényedet, de spórázhatnak és többszörözhetnek a leveleken. Ez sok csúnya foltot okoz. Egy gombaölő szer kora tavaszi gyors és egyszerű permetezése megakadályozhatja ezt a problémát.

A gombás megbetegedések korán kezdődhetnek, például amikor a növény fiatal, és akár a kezelésig folytatódhatnak, amikor a növény már érett korú lehet.

 

 

passiflora virág

A golgotavirág beporzása

Íme az egyszerű válasz a „Hogyan porzom be a golgotavirágot?” kérdésre – méhek. A golgotavirágok a méhekre támaszkodnak a beporozáshoz. A méhek továbbá elősegítik az általunk ismert és szeretett gyümölcs termesztését.

 

 

Mikor kell szüretelni

Amikor szőlőről van szó, mindig nehéz megmondani, hogy mikor kell szüretelni a finom gyümölcsöt. A golgotavirággal könnyű; megvárod, amíg a gyümölcs le nem hullik. Miután ez megtörtént, a gyümölcs készen áll a fogyasztásra.

Most, hogy pontosan tudod, hogyan kell termeszteni a golgota virágot, meg kell fontolni, hogy invazív növényt szeretne -e, vagy időt és energiát szánsz rá.

Ez a növény a világ legfinomabb és legegyedibb gyümölcseit fogja teremni, és csak idő és türelem kell ahhoz, hogy növekedni tudjon. Ennek a növénynek a virágzása is gyönyörű, a pirostól a lila és a fehér és kék között; minden attól függ, milyen fajtát választasz.