Zergeboglár (Trollius) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha szeretnél idén menő kertész lenni, és kevésbé gyakori növényeket nevelni, akkor a Trollius növények, más néven zergeboglár lesz az ász! Ezekben a szépségekben minden megvan ahhoz, hogy egy csipetnyi személyes hangvételt vigyenek jelenlegi kollekciódba!

Nem számít, milyen magasak az elvárásaid, a földgömbvirágok biztosan meglepnek majd, ahogyan a vendégeidet is. Hagyd, hogy ezek a növények díszítsék a kerted, miközben te hátradőlve élvezed a virágzásukat!

A Trollius egy nemzetség, mely körülbelül 30 csodálatos virágzó növényfajt tartalmaz. Ennek a nemzetségnek a virágai az északi féltekén honosak, főleg a hűvös és mérsékelt éghajlatú területeken. Ázsiában azonban reprezentatívabbak, illetve itt található meg belőlük a legtöbbféle változatuk.

A termesztés során a kertészek ezeket a növényeket Földgömbvirágnak (vagy időnként Zergeboglárnak) hívják. Sok növényrajongó nagyra értékeli a földgömbvirágokat, de nem csak általános kecses megjelenésüket. Viszonylag könnyű termeszteni és gondozni őket, ha odafigyelünk az alapvető környezetvédelmi szabályokra, igényeikre.

Természeténél fogva minden Trollius faj szemet gyönyörködtető, különféle formában, méretben és színben kaphatóak. A legnépszerűbb dísznövények a T. Chinensis, a T. Europaeus, a T. Ledebourii, a T. Paluste és a T. Pmilus, valamint ezek különféle fajtái és hibridjei.

 

 

A Zergeboglár növényről

 • A lenyűgöző T. ‘Golden Queen’, T. × cultorum ‘Orange Princess’, és T. × cultorum ‘Superbus’ elnyerték a jól ismert Garden Merit Díjat.
 • A földgömbvirágok nagyon sokoldalú növények, amelek kiváló kiegészítői lápkertek, rétek, esőkertek, ágyások, határok és tavak vagy patakok közelében. Nedvesebb környezetben cserepes növényként is kivállóan helytállnak.
 • Gyönyörű vázákban vágott virágként beltérben is élvezheti ezeket a növényket. A szabadban azonban pompás virágaik vonzzák a beporzók egyes fajait, például a pillangókat vagy akár a kolibriket.
 • A Zergeboglár növények népszerű táplálékforrásai számos Lepidoptera faj lárváinak, például az ezüstös szőnyegmolynak.
 • Ezeknek a növényeknek a közönséges neve a földgömbre emlékeztető sok ívvel rendelkező szirmaira utal. Világszerte számos régióban a Földgömb virág a hála szimbóluma.
 • Ami egészségügyi előnyeit illeti, egyesek úgy vélik, hogy a Trollius növényeknek tisztító tulajdonságaik vannak, és használják őket bizonyos betegségek kezelésére is.
 • Ezek a növények azonban mérgező hatással vannak az emberekre, illetve az állatokra, amennyiben megérintik vagy lenyelik őket. Az általános biztonság érdekében a Trollius növényeket olyan helyen kell termeszteni, ahol gyermekeid vagy szőrös barátaid sem közelíthetik meg őket.

 

 

sárga zergeboglár

A Trollius Növény Jellemzői: Áttekintés

 • A földgömbvirágok a Ranunculus családjába tartoznak. Ebbe a családba más jól ismert nemzetségek is beletartoznak, mint például az a Aconitum, Clematis, Delphinium vagy
 • Évelő vadvirágok, melyek 30-91 cm magasak és 61 cm szélesek. Ezek a növények domborúra nőnek.
 • Lombozatuk nagyon vonzó. A földgömb virágai tenyér alakúak, fogazottak, mélyen tagoltak és sötétzöld levelei kirügyeznek, melek hosszú, felálló és függőleges száraikon nőnek.
 • A Trollius növények tavasz közepétől nyár elejéig virágoznak (májustól júliusig). Ebben az időszakban mutatós, gömb vagy tál alakú virágokat hoznak létre, melyek átmérője 5-7,6 cm.
 • Rügyeik dupla réti boglárkafélékre hasonlítanak. Rengeteg szirommal rendelkeznek, fehér, sárga, narancssárga, rózsaszínes vagy a lila különböző árnyalataiban kaphatóak.
 • Amikor a Trollius fajok megfelelő körülmények között növekednek, újra vetődhetnek. Ezen növényeknek magjainak kicsírázása általában akár két évig is eltarthat.
 • A földgömbvirágok fantasztikusan néznek ki más érdekes növényfajták mellett. Legjobb társuk köuzé tartozik az Arendsii Hybrid, a Bowles’ Golden Sedje, a Candelabra Primrose, a Kígyógyökerű keserűfű, a Óriás kankalin, a Nagy völgycsillag és a Lady’s Mantle.

 

 

A Zergeboglár gondozása

Habár a Zergeboglár kényes növényként ismert, sok kertész erre rácáfolna. Ezek a gyönyörű vadvirágok nagyon könnyen gondozhatóak, ha sikerül megtalálni a számukra megfelelő helyet a kertben vagy otthonában.

A kertészek leggyakoribb vétkei közé sorolható a megfelelő termesztési feltételek meg nem teremtése és a nem megfelelő gondolzás. De ne aggódj, meglesz ez!

 

Fényigény

Ami a világítást illeti, a Trollius növények rendkívül alkalmazkodóképesek és sokféle körülményt elviselnek. Ezek a virágok teljes napfényben nőnek a legjobban, de részben árnyékos helyen is megélnek.

Beltéri és kültéri környezetben egyaránt olyan helyen nevelje növényeit, ahol naponta legalább hat órányi erős és közvetlen fényt kapnak. Ha olyan régióban él, ahol nagyon forró a nyár, növényei értékelni fognak némi védelmet az erős délutáni napsütéssel szemben.

 

Hőmérsékletigény

Ezek a növények a kissé melegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, de a fagyos téli hónapokat is gond nélkül elviselik. Ügyeljen arra, hogy tartsa távol a virágokat a rendkívül meleg hőmérséklettől, mert nem kezelik jól a forróságot.

 

Kártevők

A földgömbvirágok általában gondtalan növények, melyek nem találkoznak sok kártevővel, vagy gombás betegségekkel. Ennek ellenére, ha száraz éghajlaton vagy magas páratartalom mellett termeszti növényeit, a lisztharmat időnként zavarhatja őket. A rossz légkeringés vagy a kevés napfény szintén hozzájárulhat a gomba megjelenéséhez.

A lisztharmat általában a leveleken, a száron vagy a virágokon lévő fehér vagy szürke porszerű foltokon keresztül jelentkezik. Ha ezt a jelet észleli a növényén, távolítsa el az egészségtelen részeit, hogy megakadályozza annak tovább terjedését.

Ezenkívül hetente egyszer alkalmazhat imafüzérfa olajat vagy vagy lisztharmat gombaölő szert, amíg sikerül megszabadulnia a gombától.

 

 

Trollius

A Trollius Ültetése

A Trollius növények öntermékenyek, problémamantesen nőnek agyagos terepeken é bármilyen pH-szinten. A legjobban azonban ezek a barátok a termékeny, nedves agyagos, humuszban gazdag termesztőközekben teljesítenek. Mocsaras és gyengén vízelvezető aljzatokat is jól viselik, ezért minden áron kerülni kell a száraz talajt.

Virágzási időszakuk alatt javasoljuk, hogy a Trollius növények magtokját távolítsd el. Ez a folyamat abból áll, hogy eltávolítjuk az összes elhasznált virágot, hogy helyet adjunk az újak megjelenésének. Ha így teszel, több virág lesz körülötte, élvezheted azok jelenlétét.

Miután a virágzási időszak véget ért, a Földgömb virágai számára kedvező a kiegyensúlyozott folyékony műtrágya. Először is le kell vágnod a növények lombozatát, mielőtt etetnéd őket.

Utána egyszer-kétszer megtermékenyítheted a virágokat, majd hagyd őket békén. Ez a két lépés biztosítja az erőteljes növekedést, és több virágot hoz a következő évben.

 

 

A Zergeboglár Öntözése

Ezeknek a nagyszerűen virágzó évelőknek az öntözése egyszerű, különösen a kezdő kertészek számára! A Trollius növények nagy nedvességkedvelők, ezért nem tudod őket túlöntözni. A legrosszabb amit tehetsz velük, ha megvonod tőlük a vizet.

Az egyetlen évszak, amikor végleg kihagyhatod az öntözést a tél és a hűvösebb ősz. Ebben az időszakban általában nyugalmi állapotba kerülnek és nem igényelnek kiegészítő öntözést.

A megfelelő öntözése rutin kialakításához rendszeresen ellenőrizd Földgömbvirágaid talaját. Amikor a talaj felső hüvely (2,5cm) részét tapintásra száraznak érzed, gondoskodjodj szépségeid kellemes vízellátásáról. A gyakori esős régiókban azonban ezek a növények nem igényelnek részedről semmiféle extra erőfeszítést.

 

 

sárga Trollius

A Trollius Szaporítása

Korlátlan szépégükkel és könnyed stílusukkal a Trollius növények könnyen helyet kapnak szívünkben. Ennek tudatában teljesen normális, ha több ilyen ellenállhatatlan növényt szeretnél társadnak.

Természetesen ezekkel a hála szimbólumokkal szeretett családtagjaid vagy barátaid is megajándékozhatod. Mert minden jobb, ha megosztjuk másokkal!

A földgömbvirágokat szár dugványozással vagy osztással is gond nélkül szaporíthatjuk. Mindkét módszer esetében a kertészeti világban szerzett tapasztalat nem releváns. Nincs más dolgod, mint megtalálni a belső bátorságod, és követni egyszerű lépéseinket!

Ha dugványokkal szeretnéd szaporítani a Trollius növényeket, akkor minél több egészséges szárra lesz szükséged. Keress egészséges szárakat és éles, sterilizált késsel vágj le belőlük 10-15 cm-t. Alsó felükről távolítsd el a leveleket, felső felüket pedig hagyd érintetlenül.

Az optimális növekedés érdekében ültetés előtt mártsd be a levágott végeket gyökerező hormonokba. Sok napfénynek és nedvességnek köszönhetően a dugványai néhány héten belül egészséges gyökérrendszert fejlesztenek ki.

A szaporítási célokon kívül a gömbvirágoknak egyébként is jót tesz a rendszeres osztódás, tavasszal. Amikor az aktív tenyészidőszak kezdetét veszi, ki kell ásni a növényeket és gyökereiket minél több részre kell osztani.

Ne feledd azonban, hogy minden gyökérszakaszhoz legalább egy szárnak kell csatlakoznia. Ha megvannak a kettéosztott gyökerek, ültesd át az apró növényeket állandó helyükre és gondozd őket úgy, mint korábban.

 

 

Következtetésképpen

Ha a sok napfényt és nedvességet sugárzó kertekről van szó, a zergeboglár virágok a legtöbb növénykedvelő kedvencei közé tartoznak. És miért ne lennének?

Mindaddig, amíg kielégítjük az alapvető szükségleteiket, ezek a növények nagyon sokáig aranyos virágokkal vesznek körül. Nos, az igazi kérdés: melyik fajta lesz a következő társad?