Záporvirág (Gazania) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha a virágok szenvedélyes rajongója vagy, a növénycsaládod mindig készen áll egy újabb ellenállhatatlan tag befogadására. Az igazság az, hogy a Gazania (záporvirág) minden gyűjtő kertjében kötelező darab. Sokan nemcsak elbűvölő megjelenése, hanem könnyed stílusa miatt is nagyra értékelik.

Még nem győztelek meg? Olvass tovább, hogy többet megtudj erről a virágról, és a cikk végére biztosan beleszeretsz!

A Gazania egy nemzetség, amely mintegy 18 fajnyi színes és hipnotikus virágú növényt tartalmaz. A Gazania nemzetség virágai a déli és trópusi Afrikában őshonosak, főként nyílt füves pusztákon, sziklás sziklákon és tengerparti területeken nőnek. Világszerte számos régióban honosodtak meg és széles körben termesztik őket dísznövényként.

Ennek az érdekes nemzetségnek a legreprezentatívabb tagjai a G. rigens (syn. G. splendens), a G. linearis és a G. krebsiana. A termesztésben sok kertész ezeket a növényeket általában Kincsvirág vagy afrikai százszorszép néven ismeri.

Nagyon könnyen termeszthetők és gondozhatók, a legkülönbözőbb körülményekhez alkalmazkodnak, beleértve a felhős időjárást vagy a hosszan tartó szárazságot is.

 

Botanikai név

Gazania rigens

Közönséges név

Kincses virág, afrikai százszorszép, Záporvirág

Növény típusa

Évelő

Érett méret

6-10 hüvelyk magas, 10 hüvelyk széles.

Napnak való kitettség

Teljes

Talajtípus

Homokos, száraz, jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Semleges (közel 7,0 pH), de elviseli a savas és lúgos talajt is.

Virágzás ideje

Késő tavasz, kora nyár

Virág színe

Piros, narancssárga, sárga, fehér, rózsaszín, tarka

Őshazai terület

Dél-Afrika

 

 

záporvirág a kertben
záporvirág

Záporvirág növényről

 • A Gazania növényeknek számos fajtája létezik, mint például az ‘Aztec’, ‘Big Kiss White Flame’, ‘Sunburst’, ‘Burgundy’, ‘Fiesta Red’, ‘Sunglow’, ‘Moonglow’, ‘Copper King’, ‘Goldrush’ vagy ‘Sunrise Yellow’.
 • Látványos virágaiknak köszönhetően az olyan fajták, mint a G. ‘Aztec’, G. ‘Cookei’, G. rigens ‘Variegata’ és G. ‘Talent Series’ elnyerték a Royal Horticultural Society rangos Award of Garden Merit díját.
 • Az emberek ezeket a növényeket egy 15. századi görög-olasz tudósról, Gázai Theodoroszról nevezték el.
 • Az afrikai százszorszépek sokoldalú tájképi növények, nagyon szépek sziklakertekben, xeriszkópikus kertekben, mediterrán kertekben vagy napos utak szegélyeként. Néhány kertész fiatalabb cserjék töltelékekként használja őket.
 • Ezek a növények szép színfoltot jelentenek a lejtőkön és a partokon, ahol a talajerózió megfékezésében is segíthetnek. Cserepekben szép kiegészítői a beltereknek.
 • A Gazania egyes lágyszárú fajai nagy szerepet játszottak a hagyományos gyógyászatban. Sokan használták ezeket a növényeket a vetélés megelőzésére, valamint fogfájás, szemfájás, fejfájás, fülfájás vagy tüdőgyulladás kezelésére.
 • A Gazania növényeknek számos, az egészségre előnyös gyógyászati tulajdonsága van, többek között antioxidáns, antimikrobiális, májvédő és tisztító hatású.
  Kedvelik a világos és közvetlen fényt, a meleg vagy meleg hőmérsékletet és a jó vízelvezetésű talajt. Ezek a növények kevesebb vizet igényelnek, mint más virágzó növényfajok.
 • Az afrikai százszorszépnek nincs ismert mérgező hatása. Biztonságosan termesztheted őket kíváncsi gyermekei és háziállatai körül.

 

 

Gazania Jellemzői: Áttekintés

 • A Gazania növények a nagy és jól ismert Asteraceae családba tartoznak. Ebben a családban a százszorszépekkel, napraforgókkal és a csillagvirágokkal osztoznak.
 • Ezek zsenge, meleg időjárású évelők, amelyek magassága 15-25 cm, szélessége pedig 25 cm lehet. A hűvösebb területeken a kertészek általában egynyári növényként termesztik ezeket a növényeket.
 • A Gazania virágainak két fő típusa van: a kocsányos és a csomós. Bár mindkét típus egyforma méretűre nő, a csüngő Gazaniák karcsú és csüngő szárakkal gyorsabban terjednek.
 • A gazániumok hosszú, bőrszerűtől a szőrösig terjedő, keskeny vagy osztott, zöldtől az ezüstszürkéig terjedő leveleket hoznak. Összességében ezek a növények csomós, fűszerű lombozatot mutatnak.
 • Meleg körülmények között a Gazania növények késő tavasztól kora nyárig szórványosan virágoznak. Az enyhe telű régiókban az évszakok hátralévő részében időszakosan virágoznak.
 • Százszorszép virágaik átmérője akár 10 cm is lehet, és különböző vidám színkeverékekben, fehér, élénksárga, vöröses, narancssárga vagy rózsaszínben pompáznak.
 • Az afrikai százszorszép szirmai extra mintázatot mutathatnak, például fekete pöttyökből álló gyűrűt vagy az aranyszínű virág közepét körülvevő sötét csillagcsíkot. Virágaik általában felhős időben vagy éjszaka záródnak össze.
 • A Gazania növények nagyszerű társai más különös növényfajoknak, például a Kék krétapálcikának, a Közönséges agávé, a Korall Aloénak, a Kozmosznak, a Gömb Amarantnak, a Madagaszkári Körömvirágnak, a Mexikói Százszorszépnek és a Verbenának.

 

 

gaznia rigens
gaznia

Záporvirág gondozása

Ha egy nagy hatású virágzó növényt keresel, amely ugyanakkor kevés karbantartást igényel, akkor a Gazania növény pontosan az, amit keresel!

Ezek a lenyűgöző és problémamentes növények egyedülállóak, szinte bármilyen környezeti körülmények között, minimális gondozás mellett is jól fejlődnek. Ennek köszönhetően tökéletesek minden kertész számára, különösen a kezdők számára.

 

Fényigény

Ami a megvilágítást illeti, a Gazania növények olyan helyen érzik jól magukat, ahol naponta sok teljes napfényt kapnak. Bár a részleges vagy teljes árnyékot is elviselik, nem bölcs dolog túl sokáig ilyen körülmények között tartani a növényeket.

A reggeli vagy délutáni árnyék miatt virágaid a nap nagy részében zárva maradnak. Ráadásul a növények elnyúlhatnak, és meghaladhatják a szokásos magasságukat.

 

Hőmérséklet

A kincses virágok általában évelő növényként fejlődnek a legjobban a meleg és száraz éghajlaton. Ezek a növények egész évben a közepesen meleg vagy melegebb hőmérsékletű területeket kedvelik. A hűvösebb hőmérsékletű régiókban akkor mutatnak szép eredményeket, ha egynyári növényként termesztjük őket.

 

Kártevői

A kártevők és betegségek szempontjából a Gazania növények megfelelő körülmények között általában problémamentesek. Ha azonban ezeket a virágokat beltérben telelteted, rendszeresen ellenőrizned kell őket az olyan betolakodók, mint a levéltetvek és a lisztbogarakkal szemben.

A lisztharmatbogarak a Gazania növények levelein táplálkoznak, és általában könnyen észrevehetőek. Ha gyanús jelenlétet észlelsz a növényeken, azonnal szedd ki kézzel a betolakodókat, hogy megakadályozd a későbbi terjedést. Kedvelt virágaid fertőzött részeit is eltávolíthatod, a lombozatra pedig neemolajat kenhetsz.

A nedvszívó levéltetvek kolóniákban jelennek meg, és sárgás vagy narancssárgás színükről nagyon könnyen megkülönböztethetők. Fertőzés esetén permetezd be vagy töröld le növényeid leveleit víz és mosogatószer keverékével. Súlyos esetekben mindenképpen alkalmazz megfelelő környezetbarát rovarölő vagy rovarirtó szereket.

 

 

Záporvirág ültetése

A Gazania növények kültéri és beltéri környezetben egyaránt jól megélnek a talajok és a termesztési feltételek széles skáláján. Általában mégis a kiváló vízelvezetéssel rendelkező homokos talajon teljesítenek a legjobban.

Ha beltérben szeretnéd termeszteni a virágokat, ültesd őket olyan edénybe, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak.

Természetes élőhelyén az afrikai százszorszép alacsony termékenységű talajon nő. Ezek a növények természetüknél fogva rendkívül függetlenek. Nem igényelnek sem komposztálást, sem kiegészítő trágyázást a virágzásukhoz, így a műtrágyákat végleg elfelejtheted.

 

Záporvirág teletetése

A Gazania növények nagyon jól alkalmazkodnak a beltéri teleltetéshez. Ha hűvösebb éghajlatú régióban élsz, akkor átültetheted őket cserépbe, és a következő tavaszig behozhatod őket.

Késő ősszel ásd ki a virágzó növényeket, és ültesd őket friss virágfölddel töltött edényekbe. Virágaik azonban nem maradnak meg túl sokáig a beltérben. A növényeket vissza kell vágnod, napos és hűvös ablakban kell tartanod, és öntöznöd is kell, amikor a talaj felső rétege kiszáradni látszik.

 

 

gaznia

Gazánia öntözése

Bőrös és félig zamatos lombozatuknak köszönhetően a Gazania növények hosszú ideig meglehetősen jól tűrik a szárazságot. Ezek a növények bármilyen típusú növénybarát számára nagyszerűek, különösen a kezdők vagy a feledékenyek számára.

Ne feledd, hogy mindig jobb, ha alul öntöződ ezeket a szépségeket, mintha a szükségesnél több vizet adnál nekik. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, és növeli a gombabetegségek megjelenésének esélyét is.

Ennek elkerülése érdekében mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között. Ha a termesztőközegük teljesen kiszáradt, ez a tökéletes alkalom arra, hogy a Gazania növényeket mélyen átitasd.

 

 

Gazania szaporítása

Ezüstös lombozatuk és csábító virágaik keveréke az, ami miatt a Gazania növényeket érdemes a közelünkben tartani. És ha egyszer elkezded ezt az utat e virágok mellett, nagyon nehéz lesz megválni tőlük!

De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ezeket a társakat a lehető leghosszabb ideig megtarthatod a növénycsaládodban? Nos, a szaporításuk a kulcs ehhez!

Ezeket a virágokat könnyen szaporíthatod dugványozással, függetlenül attól, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel a kertészkedés világában. Ősszel győződj meg róla, hogy néhány bazális szárdugványt veszel arról a területről, ahol az új növekedés megjelenik.

Minden egyes bazális dugványnak három-öt hajtást kell tartalmaznia ahhoz, hogy megfelelően növekedjen.

Ha megvan a dugvány, ültesd el a megfelelő virágfölddel töltött edényekbe. Tartsd a Gazania dugványokat beltérben, világos fényű helyen. Ezenkívül öntözd meg őket, amikor a talaj száraz tapintásúnak tűnik.

Megfelelő gondozás mellett a dugványok viszonylag rövid idő alatt egészséges gyökérzetet fognak kifejleszteni. Amikor az utolsó fagyveszély is elmúlt, az apró Gazaniákat átültetheted a kertbe vagy saját cserepükbe.

 

 

Összefoglalva

A többi virágos növényfajjal ellentétben a gazániaiak nem támasztanak magas követelményeket a gazdájukkal szemben. Amíg kielégítjük alapvető szükségleteiket, ezek a virágok sokáig mellettünk maradnak, különösen meleg éghajlaton.

A sok szeretet mellett a Gazania növények sok teljes napfényben, meleg hőmérsékleten, jó vízelvezetésű talajban és ritkán öntözve érzik jól magukat. És ha hűvösebb éghajlatú régióban élsz, ne aggódj!

Egynyári növényként is termesztheted, vagy könnyen szaporíthasd őket, hogy a következő évben is élvezhesd egyedi virágaikat.