Torénia (torenia) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Torénia egy kis nemzetség, amely pontosan 3 finom megjelenésű virágos növényfajt tartalmaz: T. asiatica, T. crustacea és T. fournieri. A nemzetség virágai különböző közismert neveket viselnek, mint például Wishbone virág, Bluewings, Ola’a beauty, vagy Nanioola’a. A nemzetség képviselő faja azonban nem más, mint a Torenia fournieri.

Az ember azt gondolhatja, hogy a Torénia virágok törékenyek. De ez nem is állhatna távolabb az igazságtól! Ezek az egynyári növények az egész évszakukban szívósak. Hasonlóképpen, mérsékelt vízigényük mellett nem igényelnek állandó figyelmet a tulajdonosuktól. Csak szeretetet!

Olvasd tovább útmutatónkat, hogy további érdekes tényt tudj meg a könnyen kezelhető Torénia növényekről, más néven Wishbone virágokról!

 

Botanikai név Torenia fournieri
Közönséges név Torénia
Növény típusa Éves
Felnőtt méret 15-30 cm magas, 15-20 cm széles
Napkitettség Részleges, árnyékos
Talajtípus Vályogos, nedves, jó vízelvezetésű
Talaj pH Savanyú, semleges
Virágzás időszaka Júniustól fagyig
Virág színe Kékes-lila, levendula, rózsaszín, rózsa, fehér
Őshonos terület Ázsia

 

torénia szirmai

A Toréniáról

 • A Torénia növények Ázsia számos régiójában őshonosak, a legszélesebb körben a trópusi monszun és a szubtrópusi éghajlati övezetekben. Leginkább dombvidéki területeken nőnek nedves, szerves anyagokban gazdag és jó vízelvezetésű talajokon.
 • A Wishbone virág számos fajtája és hibridje létezik, így nagyon sok nagyszerű lehetőség közül választhatsz. Néhány a legszebb fajták közül: ‘Catalina White Linen’, ‘Clown Mix’, ‘Golden Moon’, ‘Kauai Rose’, ‘Moon Purple’ és ‘SUNrenilabu’.
 • A Torénia növényeket hosszantartó virágzási idejük miatt értékeljük. És az a nagyszerű ebben, hogy egy kis trükkel akár több hónapig is virágzásra bíztathatjuk őket. Rendszeresen fejezzünk le minden elhasznált virágot, hogy helyet csináljunk az új, egészséges virágok virágzásának.
 • Virágaik nem csak minket, szenvedélyes kertészeket varázsolnak el. Bő színpalettájukkal olyan varázslatos látogatókat is vonzanak, mint a méhek és a kolibrik.
 • Ezek a növények szuper sokoldalúak, szép színfoltot adnak a különböző tájdíszítéseknek. Teljesen lenyűgözően fognak mutatni ágyásokban, szegélyekben, erdőkertekben, ablakládákban, cserepekben vagy függőkosarakban.
 • A Wishbone virágok kiváló társnövényei lehetnek más szemet gyönyörködtető fajoknak. A legmegfelelőbb társaik közé tartozik az Acorus gramienus ‘Ogon’, az Euphorbia hypericifolia ‘Diamond Frost’, a Helichrysum petiolare ‘Limelight’ és a Petunia ‘Wave Rose’.
 • A Torénia növények nem mérgezőek sem az emberekre, sem az állatokra. Biztonságosan termesztheted őket gyermekeid vagy háziállataid közelében, függetlenül attól, hogy mennyire kíváncsiak.

 

 

A Torénia Jellemzői: Áttekintés

 • A Wishbone virágok a Linderniaceae virágos növények családjába tartoznak. Ebben a családban más érdekes nemzetségekkel osztoznak, mint például az Ameroglossum, Artanema, Craterostigma, Isabelcristinia, Lindernia, Picria és Schizotorenia.
 • A Torénia növények bokros egynyári növények, amelyek magassága 15-30 cm, szélessége pedig 15-22 cm lehet. Természetes élőhelyükön akár 3,6 méter magasra is megnőhetnek.
 • A Wishbone virágok hajlamosak elég gyors ütemben fejlődni és terjedni. Ezek a növények összességében kompakt növekedési hajlamúak. Mivel egynyári növények, ezek elpusztulnak, amint a fagy jelen kezd lenni, általában ősszel.
 • Lombozatuk számos nagy, fényes, ovális és fogazott levélből áll, amelyek hosszú, függőleges, kissé vastag szárakon jelennek meg. A fajtától függően mind a levelek, mind a szárak a világoszöldtől ezüstös-rózsaszínes árnyalatig pompázhatnak.
 • A Torénia növények általános virágzási időszaka kora nyártól a fagy első jeleinek megjelenéséig tarthat. Sok finom, két ajkú, trombita alakú virágot hoznak ugyanazon a száron, amelyen a levelek is nőnek.
 • E növények hipnotikus, kétszínű virágai a fehér, sárga, lila, levendula, kék, rózsaszín, rózsa, vagy fekete különböző árnyalatait mutatják. Minden egyes virágban egy pár porzó található, amelyek egy villáscsontra nagyon hasonlító alakot hoznak létre.

 

 

torenia virág

A Torénia gondozása

Mint a legtöbb egynyári faj esetében, a Torénia növények életben tartása is gyerekjáték lesz. De! Bár ezeket a virágokat nagyon könnyű termeszteni és ápolni, néhány különleges igényre mégis oda kell figyelned. Most pedig próbáljunk meg mélyebben elmerülni ezeknek a lenyűgöző növényeknek a szívében és álmaiban!

 

Fényigény

Ami a fényt illeti, a Wishbone virágok a legkülönbözőbb körülményekhez alkalmazkodnak. Általánosságban ezek a növények a sok reggeli napfényt kedvelik, némi délutáni teljes árnyékkal.

Ha olyan régióban élsz, ahol forró nyári hónapok vannak, melegen ajánljuk, hogy olyan helyen neveld virágaidat, ahol csak részleges vagy teljes árnyékot kapnak naponta.

A Torénia növények egynyári növényként hazánkban ellenállóak. A hideg hőmérsékletet jól tűrik, de a fagy a legnagyobb ellenségük, mivel pillanatok alatt elpusztíthatja őket.

Másrészt a túlzott hőség is károsíthatja szeretett növényeid általános egészségét. Míg a számukra ideális nappali hőmérséklet jellemzően 21-24 °C között mozog, addig az éjszakai hőmérsékletnek 18-21 °C  körül kell lennie.

 

Kártevők / betegségei

Ha a Wishbone virágaid optimális körülmények között nőnek, nem ütköznek nagyobb problémákba, mint a kártevők vagy a betegségek. A nem megfelelő termesztési körülmények és a rossz légkeringés azonban fogékonnyá teheti ezeket a növényeket az olyan gombabetegségekre, mint a lisztharmat.

Ha elszíneződést vagy károsodást észlelsz a lombozaton, a terjedés megakadályozása érdekében el kell távolítanod az egészségtelen részeket.

Hasonlóképpen, néhány betolakodó, például a levéltetvek és a fehér legyek is megzavarhatják időnként a Wishbone virágaidat. Ezektől a kártevőktől úgy szabadulhatsz meg, ha rendszeresen rovarölő szappannal kezeled a lombozatot, amíg a fertőzés utolsó jelei is el nem tűnnek.

 

 

A Torénia Ültetése

A Torénia növényeket általában kifejlett példányokként találod meg a piacokon vagy a faiskolákban. Ha mégsem, akkor azonban magról is indíthatsz saját növényeket.

A Torénia magok szabadföldi elvetésének legjobb ideje a saját régiódban az utolsó fagy után körülbelül egy héttel lenne. Az optimális eredmény érdekében a magokat csak egy kicsit fedd be földdel, és biztosíts számukra sok fényt és rendszeres nedvességet.

Ha boldog Torénia növények szerencsés tulajdonosa szeretnél lenni, a magokat egy bizonyos típusú talajba kell ültetned. Általában nedves, agyagos, savanyú vagy semleges, szerves anyagokban gazdag talajban érzik jól magukat.

Ezenkívül az olyan problémák elkerülése érdekében, mint a gyökérrothadás, bölcs dolog olyan aljzatot keresni, amely kiváló vízelvezetéssel rendelkezik. A talaj minőségét és vízelvezetését javíthatod, ha a virágok ültetése előtt némi komposztot keversz bele.

A Wishbone virágok számára előnyös a rendszeres trágyázás, mert ez a folyamat segíti őket abban, hogy a lehető legjobban nőjenek és virágozzanak. A tökéletes termék ezeknek a növényeknek a folyékony vagy lassan oldódó szemcsés, általános célú műtrágya.

Győződj meg arról, hogy a Torénia virágaidat néhány hetente egyszer ezzel tápláld az aktív növekedési időszakuk alatt, ami általában tavasztól őszig tart.

 

 

A Torénia Öntözése

Sok más egynyári növényhez hasonlóan a Torénia növények vízigénye is mérsékelt. Ezek a virágok egészségesen és boldogan fejlődnek, ha minden alkalommal megöntözöd őket, amikor a talaj száraznak tűnik.

Mégis vigyázz, hogy ne öntözd túl a növényeket, és ne hagyd, hogy hosszú időn keresztül nedvesek legyenek. A túl sok nedvesség könnyen gyökérrothadáshoz vezethet, ami végül a Torénia növények elhalását eredményezheti.

Ami a páratartalmat illeti, a Wishbone virágaidat alacsony vagy közepes szinten kell tartanod. A túlzott páratartalom miatt a növényeid hajlamosabbak lesznek a gombabetegségekre, és ezt biztosan nem szeretnéd!

 

 

Wishbone_virág

A Torénia Szaporítása

Mivel a Torénia növények rendkívül látványosak és tömegesen nőnek, nem szabad kihagyni a lehetőséget, hogy a legjobbat hozd ki a virágokból. Tudjuk azonban, hogy nem szeretnél túl sokat költeni egyetlen növénytípusra. És a jó hír az, hogy nem is kell! Szerencsére a Torénia növényeket otthon is szaporíthatod kis erőfeszítéssel.

A Wishbone virágaid szaporításának leghatékonyabb módja a szárdugványozás. Tartsd szem előtt, hogy szeretett növényeidnek érettnek kell lenniük, amikor ezt a folyamatot elkezded. Keress egészséges szárakat, és egy tiszta, éles késsel vágj le belőlük legalább 15 cm-t.

A dugványok levétele előtt győződj meg arról, hogy mindegyiknek van egy-egy növekedési csomópontja az alján. A csomópont (kiemelkedő dudor) segít növelni a siker esélyét.

Ha már megvan a Torénia dugvány, távolíts el minden egyes dugvány alsó felén található levelet. Ezt követően helyezd a dugványokat közvetlenül a vízbe, amíg a gyökerek elkezdenek fejlődni.

Ha szép gyökérnövekedést észlelsz, akkor a dugványokat jó minőségű virágkeverékkel töltött cserépbe ültetheted. Az apró növényeket öntözd meg, amikor a földet száraznak érzed, hogy nedvesen tartsd.

Melegen ajánljuk, hogy a Torénia bébipalántákat fokozatosan, körülbelül egy hétig vidd ki a szabadba, hogy hozzászokjanak a szabadban való tartózkodáshoz.

Ha ez a beszoktatási időszak letelt, kiültetheted őket a kertedbe. Vagy természetesen tarts meg belőlük néhányat, hogy meglepd barátaidat vagy családtagjaidat egy szép ajándékkal!

 

 

Következtetésképpen

A torenia növények, más néven a Wishbone virágok valóban imádnivalóak, színesek és összességében rendkívül alacsony igényűek. Röviden: bármi, amiről egy kertész álmodhat!

Még ha ezek a kedves virágok egynyáriak és nem is maradnak velünk annyit, amennyit szeretnénk, a velük töltött idő csak örömet tud okozni. Tehát, ha egyedi megjelenésű és vonzó virágokat keresel a kertedbe vagy erkélyeden, adj esélyt a Torenia növényeknek!