9 természetes gyomirtó

Számos gyerek-, háziállat- és földbarát módszerrel szabadíthatod meg kertedet a bosszantó gyomoktól. Itt van kilenc természetes gyomirtó módszer, amelyeket érdemes kipróbálnod.

 

 

9 természetes gyomirtó

Kézzel

természetes gyomirtó szer

Régies módon megszabadulhatsz te magad is a gyomoktól – kézzel húzva -, ha van hozzá elég energiád. Viselj egy erre a célra szánt kerti kesztyűt, hogy elkerüld a magok véletlen elszórását. A jó kerti eszközök, mint például a kapa vagy a kis ásók segíthetnek a gyökerek meglazításában.

A gyom gyökérrel együttes, teljes kihúzása az egyetlen módja annak biztosítására, hogy ne térjen vissza.

 

Kukoricadara

Tudtad, hogy a kukorica gluténliszt a magvak fogamzásgátlója? Szórd el a kertedben, és ez megakadályozza, hogy a gyommagvak kicsírázzanak és növényekké váljanak. Természetesen mivel a kukoricaglutén-liszt megakadályozza a magok csírázását, ezt ne próbáld ki a veteményes kertedben addig, amíg a saját növényeid nem keltek ki.

 

Talajtakaró

talajtakarás a gyomirtáshoz

Fedd be az ültetési területeket talajtakaróval, ez meg fogja akadályozni, hogy a gyommagvak a talajjal érintkezzenek. A talajtakaró azt is megakadályozza, hogy a napfény elérje a már föld alatt lévő magokat, így esélyük sincs kihajtani. A talajtakaró a nedvesség megtartása és a lebontás további előnyeit kínálja a talaj gazdagításához. És emellett nagyon szép is.

 

Ecet

Tegyél ecetet egy spray-palackba, pumpás permetezőbe vagy ecsetre. Mint más természetes gyomirtó szerekkel, az ecettel sem lehet különbséget tenni a gyomok és más növények között. Használd kora reggel, amikor kevés a szél, hogy elkerüld a közeli növények beszennyezését. Az ecet pusztító tulajdonságait a nap aktiválja, ezért próbáld ki egy felhőtlen napon, ami azt is biztosítja, hogy az eső ne mossa le, mielőtt beváltaná varázsát.

 

Újság

Elfojtja a gyomokat, és megakadályozza az újak növekedését. A vastag újságréteg megakadályozza, hogy a napfény elérje a gyommagokat, ezért nem tudnak kihajtani. Először nedvesítsd meg a talajat, majd fektesd le az újságpapírt rá. Alaposan vizezd be a papírt is. Ez nagyszerű módja az újrahasznosításnak, és bónuszként ösztönzi a földigilisztákat, hogy jöjjenek ide és maradjanak.

 

Forrásban lévő víz

Forrald le azokat a bosszantó gyomokat vízzel. Csak fogd meg a vízforralót, és vidd a kertbe. Óvatosan önts vizet az összes nem kívánatos növényre. A magas, hosszú gyökérű, évelő gyomok két vagy három alkalmat is igényelhetnek, de végül nem fognak visszatérni. Természetesen vigyázz nagyon, nehogy megégesd a kezed, vagy a lábaidra öntsd a forró vizet.

 

Gyomirtás Sóval

gyomirtás sóval

A konyhasó nagyon hatékony a gyomok elpusztításában. Tegyél egy csipetnyit egyes gyomnövények tövéhez. Ez megöli a gyomokat miután az eső felhígította. A só több hónapig lakhatatlanná teszi a talajat, ezért győződj meg róla, hogy csak kis mennyiséget és csak ott alkalmazod, ahol szükséges. Kerüld, hogy a fűre vagy más növényekre kerüljön.

 

Gyomirtó szappan

Készíts saját gyomirtó szappant egyenlő mennyiségű ecet, só és mosogatószer összekeverésével. Tedd a keveréket egy palackba, és vidd fel a gyomokra. De légy megfontolt. Ez a keverék minden növényt elpusztít amihez hozzáér!

 

Gyomlámpa

gyomirtás hővel
forrás: https://www.bernzomatic.com/

A gyomlámpa a növények sejtjeiben lévő víz felmelegítésével működik. Amikor a víz gőzzé válik, a sejtek felrobbannak, és a növény meghal. Nem égeti el a gyomokat, egyszerűen csak elhervadnak. Ehhez némi gyakorlat szükséges, de nagyon hatékony.

Soha ne használd méreg borostyánon vagy más mérgező növényeken, mert méregolajokat szabadíthat fel a levegőbe, és végül a szemedbe vagy a tüdődbe juthatnak.

 

Ne hagyd ki!

Kevés dolog olyan feltűnő, mint egy buja zöld gyep, de a virágzó táj fenntartása kihívást jelent. A gyep és a kert problémáinak megoldása viszont nagyon egyszerű.