Meddig tart a gyomirtás sóval?

Tudtad, hogy a só felhasználható (óvatosan) a gyomok elpusztítására? Néha szükség van a kémiai permetek alternatívájára és arra, hogy valami viszonylag olcsó terméket használjunk. A legnépszerűbb házi gyomirtó receptek közé tartozik az ecet, a mosogatószeres szappan, a só és az Epsom-só.

 

 

gyomirtás sóval

Gyomirtás sóval – használatának előnyei

A só kiváló gyomirtó kis mennyiségben. A só elérhetősége és könnyű kezelhetősége nyilvánvaló előny. Ezenkívül a só használata rendkívül olcsó és könnyű. Az egyéb gyomirtók helyett alkalmazott sóoldat pedig emellett környezetbarát is.

 

 

Hogyan használd a sót

A víz használata sóval együtt növelheti annak hatékonyságát. Bizonyos gyomok reagálnak a sóra, míg másoknak úgy tűnik, hogy vízre van szükségük a kívánt eredmények elérése előtt. Ne feledd, hogy akár 10 napig is eltarthat, mire a só hatékonysága a gyomnövényeken megjelenik.

Az időjárási viszonyok és a nem kívánt növény mérete befolyásolja a só működését. A folyamat magában foglalja a növekedési ciklus megzavarását. A gyomra juttatva gyorsan felszívódik. Ezáltal a növény több vizet tart vissza, amitől elhervad és elpusztul.

 

 

Só receptek

A sós gyomirtó keverék készítése nem nehéz. Tegyél forró vízbe kősót vagy étkezési sót, amíg fel nem oldódik. Először készíts egy meglehetősen gyenge keveréket. Növelheted a só mennyiségét naponta, amíg a só el nem kezdi pusztítani a gyomokat.

Lehetőség van ecet és só kombinációjának alkalmazására is a bosszantó gyomok elpusztítására. Keverj össze 1 csésze konyhasót 4 csésze ecettel és ½ teáskanál mosogatószappannal (a legjobb a fehérítő, illatanyag vagy zsírtalanító nélküli).

A mosogatószappan használata segít a folyadéknak a növényhez tapadásában, ahelyett, hogy egyszerűen lefolyna róla. Ezáltal a növény gyorsabban és hatékonyabban veszi fel a sót. A legjobb, ha a folyadékot egy tiszta permetező palackba töltjük, és rápermetezzük a növényre.

Ez nagyobb kontrollt biztosít neked a házi gyomirtó irányítása felett. Várj, amíg perzselő napsütés nem lesz, és vond be a gyomot a keverékkel. Ismételd meg a folyamatot naponta egyszer a nap legforróbb részében, amíg a gyom meg nem barnul, el nem hervad vagy el nem pusztul.

 

Sós gyomirtó használatának mellékhatásai

Ha úgy döntesz, hogy sót vagy a só és ecet kombinációját használod a gyomok elpusztítására, akkor tisztában kell lenned a következményekkel. Míg a só és az ecet kombinációja kívánatos a kavicsos területek és az utak megtisztítására, ennek a kombinációnak a talajra való alkalmazása biztosítja, hogy a környéken minden növény kipusztuljon.

 

További hátrányok

Sajnos a só, mint gyomirtó, általában csak a gyomok felső rétegét pusztítja el. Az eredmények általában 3-4 hétig tartanak. Szerencsére a növények egyre ritkábban nőnek majd vissza. A legjobb az lenne, ha különösen óvatosan járnál el amikor ezt a módszert használod, mivel nem túl kíméletes és könnyen elpusztít mindent.

Túlzott mennyiségű sóra lenne szükség a nagy kiterjedésű gyomok elpusztításához, így nem igazán alkalmazható nagy területeken. Sóoldatot gyomirtóként nem ajánlott a gyepeken használni.

A só hosszabb ideig használva károsíthatja a betont és más burkolóanyagokat is, bár ez valószínűleg akkor fordul elő, ha a sót tisztán használják a gyomok elpusztításánál. Fennáll annak a veszélye is, hogy egy kis sóoldat elfolyik a beültetett területekre, ha esik az eső. Talán a leginkább alkalmas a járda blokkok között, szegélyeknél, kavicsos kocsibeállüknál és hasonló területeken.