Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) gondozása és amit tudni kell róla – Telejs útmutató

Ha érdekes növényt keresel a beltéri kertedbe, akkor a szarvasagancs páfrány a megfelelő választás. Ez a kreatív megjelenésű növény epikus méreteket ölt, ha kifejlett, nagyon hasonlít a szarvasagancsra. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy behozz egy kis Ausztráliát az otthonodba anélkül, hogy valaha elő kellene vedd az útleveled.

Kicsit nagyobb figyelmet igényelnek, mint a legtöbb szobanövény, hogy fejlődjenek, de még mindig nagyon népszerűek a lakástulajdonosok körében szerte a világon. Ennek az epifititon növénynek két levélformája van és jól növekszik az aljzatokon is.

A lapos levelek meglehetősen kicsik és lefedik a növény gyökérzetét. Feladatuk, hogy mind a tápanyagokat, mind a nedvességet felszívják a talajból.

 

 

Főbb tudnivalók a szarvasagancs páfrány növényről:

 • A szarvasagancs páfrány a Platycerium család része.
 • 17 Platycerium faj található.
 • A szarvasagancs páfrányok nagyon hasonlítanak a szarvasagancsra.
 • A szarvasagancs páfrány növény túltelítettsége káros lehet az egészségre.
 • Ezek a páfrányok szeretik az erős fényt és a páratartalmat.
 • A Staghorn páfránynövényeknek nagyon hatékony vízelvezető rendszerrel kell rendelkezniük.
 • Minél melegebb van kint, annál több vízre van szüksége a szarvasagancs páfránynak.
 • A Platycerium növények szaporítása időt és türelmet igényel.
 • Az érett Platycerium epifiták kéregre (bark) vagy plakkokra (plaques) szerelve virágoznak.
 • Ezek a páfrányok függő kosarakba ültethetők.
 • A szarvasagancs páfránynak hetente egyszer hígított tápot kell adni.
 • Az érett szarvasagancs páfránynövények jól érzik magukat, ha cserép  helyett felfüggeszted őket.
 • Ez a páfrány osztódással vagy spórával szaporítható.

 

 

Platycerium bifurcatum növény
Platycerium bifurcatum, más néven szarvasagany páfrány

A Platycerium bifurcatum jellemzői: áttekintés

 • Az összes Platycerium faj közül csak a P. bifurcatum gyakori.
 • A szarvasagancs páfrányokat nehezen lehet növeszteni.
 • A szarvasagancs páfrányok epifitikusak.
 • A szarvasagancs páfrányon  két specifikus levélforma található.
 • Az alap sötétzöld színű és  hegyes.
 • Ügyelj arra, hogy a fiatal szarvasagancs páfrányt gazdag komposzttalajjal tápláld.
 • A szarvasagancs páfrányon sok levél akár három méter hosszúra is megnőhet.
 • A szarvasagancs páfrány őshonos ausztrál növény.
 • Fontos, hogy ne telítsük túl az epifita növényeket, hogy  ne veszélyeztessük a gyökereket.
 • Ez a páfrány nem tolerálja a közvetlen napfényt.
 • A szarvasagancs páfrány jól növekszik, ha felfüggesztjük.

 

 

A szarvasagancs páfrány gondozása

A szarvasagancs páfrányok termesztése egy kis erőfeszítést igényel. Ez a vonzó növény két levélszerkezettel és egy nagyon egyedi gyökérzettel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy akár 90 cm  hosszú leveleket is növesszen. A Platyceriumnak néhány fajtája létezik, némelyik valójában ritka és nagyon keresett gyűjtői darab.

Mivel a szarvasagancs páfrányok epifiton (fán lakó), növekedési szokásaik sokban eltérnek a legtöbb szobanövénytől. Még a növény öntözésének módja is más és némi időbe telik megszokni. Mindezek ellenére, megfelelő gondossággal és kis türelemmel a szarvasagancs páfrány a beltéri kerted részeként pompázik és növekszik majd.

 

Ültetés

A szarvas páfrány ültetésekor ügyelj  arra, hogy ne tedd ki közvetlen napfénynek. Nagyon szereti a közvetett, erős fényt, ha elegendő páratartalmat és meleget biztosítasz számára. A közönséges szarvasagancs páfrány jól nő ha felfüggesztjük, de más cserepekben is jól érzi magát.

Függetlenül attól, hogy hol ültetik el őket, szükségük lesz egy nagyon hatékony vízelvezető rendszerre a túlélés érdekében. A növény nagyon hideg és akár fagyos hőmérsékleten is képes rövid ideig élni, de inkább a párás, meleg körülményeket részesítik előnyben.

A jól lecsapolt és tápanyagokban gazdag komposzt ideális a fiatalabb növények számára, míg az érett szarvasagancs páfrányt mindig fel kell függeszteni.

 

agancs páfrány
szarvasagancs páfrány

Tápanyag igény

A fő tenyészidőszakban hetente egyszer tápozd  a szarvasagancs páfrányt hígított műtrágyával. A folyékony tápot lassú felszívódású pelletekkel is helyettesítheted. A pellet műtrágyát a főnövény közepére kell helyezni, hogy megfelelően el tudjon oszlani a gyökereken.

Ha egy szarvasagancs páfrányt felfüggesztenek, azt nem szabad leszedni vagy mozgatni, kivéve ha  dugványokat szeretnénk leválasztani  a szaporításhoz.

 

 

A szarvasagancs páfrány öntözése

A szarvasagancs páfrány öntözése gyakorlatot  igényel. Tavasszal és nyáron sok vízre van szüksége. Ezek a fő növekedési hónapok és ebben az időszakban fogyasztják a legtöbb vizet. Nedvesség és öntözési szükségleteik közvetlenül kapcsolódnak a kinti hőmérséklethez.

A hőmérséklet emelkedésével több vizet kell adni a növénynek, ha a hőmérséklet csökken, ritkábban kell öntözni. Bár ez egyszerűnek tűnhet, ha a hőmérséklet gyakran ingadozik, meg kell változtatnod az öntözési szokásokat.

A platycerium bifurcatum is szereti a meleget és a páratartalmat, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl nagy a páratartalom.

A szarvasagancs páfránynak  számos fajtája létezik, de a leggyakoribb a Platycerium bifurcatum. Az öntözést nagy odafigyeléssel kell végezni minden fajtánál, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvességszintet, amire szükségük van, hogy jól érezzék magukat anélkül, hogy túlságosan telítettek lennének.

A páfrány egyes fajai ritkábbak, mint mások, a legritkábbak túl nagyok ahhoz, hogy könnyen beltéren tartózkodhassanak.

Ezt a növényt a legtöbb kertészeti központban megvásárolhatod, ahol segíthetnek kiigazodni a helyi éghajlatnak megfelelő öntözési módszerekkel. A legfontosabb dolog, amire emlékezni kell, hogy rendszeresen párásítani kell őket és a növekedési időszakban is szükségük van a környezeti páratartalomra.

Télen a páfrány kevesebb vizet igényel, de rendszeresen párásítani kell.

 

 

platycerium bifurcatum | forrás: https://www.cowellsgc.co.uk/

A szarvasagancs páfrány szaporítása

A szarvasagancs páfrány szaporítása spórával vagy osztással történhet. Vehetsz egy érett Platyceriumot és kisebb, független növényekre oszthatod. Egyszerűen vedd ki a Platycerium növény kis fiókáit, amelyek a gyökérgolyó egy részét és egy levelet tartalmaznak.

Ezt vitaminokban gazdag talajban kell elültetni, amely szintén jó vízelvezetésű tulajdonsággal rendelkezik.

Bár ezek a növénykék kis méretűek, nedvesen és melegen kell tartani őket mindaddig, amíg a gyökerek megfelelően ki nem fejlődnek. Általában egy kis időbe telik, amíg az új növények kigyökereznek és bizonyos esetekben az új növények elpusztulhatnak.

Gyakorlat és türelem kell egy új szarvasagancs páfrány szaporításához. Még a veterán kertészek számára is nehéz lehet a Platycerium szaporítása.

A fejletlen Platycerium növények jól nőnek laza, de tápanyagban gazdag virágföldben is. Ahogy érnek, át kell őket helyezni egy másik közegbe. Mivel ezek természetes epifiták, át kell helyezni őket egy felfüggesztett tálcára (plaque) vagy akár egy egészséges fakéreg darabhoz is hozzá lehet erősíteni a növényt.

Rögzítheted őket ragasztóval vagy akár egy kicsit laza lélegző harisnyanadrággal. Csak győződj meg arról, hogy a gyökerek jól be vannak csomagolva a  mohába, hogy nedvesek maradjanak és életben tartják a növényt.

A páfrányt függesztett kosárba is felakaszthatod. Ez kevésbé ideális, mivel a gyökerek és a páfrány végül kinövik a kosarat. Amikor ez megtörténik, labdát képeznek a kosár alatt, ami vizuálisan nem a legszebb.

 

 

Összefoglaló

Azok számára, akik művészi kiegészítést keresnek beltéri kertjükben, a Staghorn páfrány egy szokatlan növény, amelyet érdemes kipróbálni. Élvezheted a fára függesztett növényt, míg a kis növényeket cserépben lehet termeszteni.

A szarvasagancs páfrány nem a legegyszerűbben termeszthető szobanövény, ezért ha csak most kezded, ezt tartsd szem előtt. Hasonlóak a broméliákhoz és az orchideákhoz, mivel természetes epifiták. Helyezheted őket más növényekre, vagy felfüggesztett tálcákra (plaques) vagy fakéreg  dugványokra.

Ezek az egyedülálló növények a trópusi esőerdőkből származnak és gyönyörű megjelenéssel rendelkeznek. Két különböző típusú levéllel rendelkezik; a zöldek a növény tetején és a barna lapos levelei az alján. Mindkettő elengedhetetlen a növény egészségéhez és nagyon különleges célokat szolgál.

A szabadban termesztve érzik magukat a legjobban, de beltérben is élhetnek megfelelő légkörrel és megfelelő gondozással. A legjobb módja annak, hogy a növény megkapja a szükséges fényt, ha egy világos helységbe helyezed, ahol sok a közvetett napfény.

A vadonban enyhén árnyékos fa lombkoronák alatt nőnek, bár a túl sok árnyék káros is lehet számukra.

Kerüld a magas hőfokokat és győződj meg arról, hogy gyökereik mindig megfelelő mennyiségű légkeringéssel rendelkeznek, hogy lélegezni tudjanak. A nedves környezet mellett sok vízre és sok párára van szükségük.

Hetente egyszer öntöznöd kell a növényt, viszont naponta párásíts. Felszívják a vizet levélszárukból és gyökereikből is.

Általában a szarvasagancs páfrány nagyon hosszú életű és vonzó kiegészítője lesz minden otthonnak.