Rózsaszín rózsa: története, fajtái és jelentése

A rózsaszín rózsákat a legnőiesebbnek és a leggyengédebbnek tekintik az összes rózsa típus közül. Ebben mindig is volt némi igazság, hiszen ezt a színt leginkább a fiatal lányok és nők kedvelik, a virág kipirult szirmai pedig mindig azt az érzést keltik, hogy gyengéden kell bánni ezzel a virággal.

Ezen mellékértelem miatt az emberek nehezen gondolnak úgy a rózsaszín rózsára, mint egy szívós, ellenálló virágra, mint amilyen valójában.

A rózsaszín rózsa évmilliók óta létezik, ami elég ahhoz, hogy minden rózsa ősének tekintsék. A legzordabb éghajlatokat is túlvészelték és a legújabb keresztezési eljárásokkal termesztve, egészen máig fennmaradtak.

A növénynemesítők és a növény rajongói annyira szeretik a rózsaszínt a rózsában, hogy bár már több száz, ha nem ezer színárnyalat létezik, mégis arra törekszenek, hogy újabb és újabb rózsa fajtákat hozzanak létre ebben a színben. A rózsát szeretjük a kertben termeszteni és még jobban szeretjük csokorba szedni.

Valóban, a rózsaszín rózsa számos megnyerő tulajdonsággal rendelkezik, amelyek az egyik legnépszerűbb virággá teszik és ez a minden részletre kiterjedő útmutató feltárja a növény bájos természetét, amellyel lenyűgöz minket.

 

 

A rózsaszín rózsa története

A fajrózsákat, a rózsák osztályozásának egyikét, vadrózsának is nevezik, mivel a természetben is léteznek és a rózsák legalapvetőbb formájának tekintik. Virágaik, a rózsákról alkotott ikonikus képpel ellentétben általában öt szirmúak, és a legtöbbjük, ha nem is mindegyik, természetes módon rózsaszínű (1).

A régészek még egy megkövesedett rózsát is találtak, amely körülbelül 40 millió évvel ezelőttről származik és a szirmok színe rózsaszínű! A rózsaszín rózsák az ókori világ korai rajzain is ábrázolásra kerültek.

Ilyen például egy minószi freskó, amelyen apró, öt szirmú rózsaszín rózsák szerepelnek (2). Az 1800-as években ismert gyűjtők kertjei is tele vannak különböző rózsaszínű rózsafajtákkal.

Mivel a természetben a rózsaszínű rózsák dominálnak, ezek voltak az első, termesztett díszrózsák. A rózsahibridek egyik úttörője a gallica rózsa, az ’Officinalis’ (patika rózsa) volt. Ez a rózsaszínű, félig dupla virágú rózsa az 1300-as években, a Közel-Keletről Franciaországba történő behozatalakor vált népszerűvé.

A rózsatermesztés csak a 18. században, a kínai rózsák megjelenésével lendült be és ebben az időszakban jelentek meg a rózsaszín új árnyalatai, mint a halvány rózsaszín, a lazacszín, és az élénk fukszia.

A kifejlesztett keresztezési eljárások révén a rózsaszínű rózsákat úgy módosították, hogy ismétlődő virágzású növényekké váljanak, így a kertészek és a rózsák szerelmesei tovább élvezhették a pompás virágzásukat.

 

 

Rózsaszín rózsa fajták

‘Zephirine Drouhin’

Rosa ‘Zephirine Drouhin’

Ezt a rózsát a sima szára miatt ’Charles Bonnet’ vagy Tüskétlen rózsának is nevezik. Mutatós, nagy, mély rózsaszínű, láthatóan bordázott virágokat hoz, melyeket a kertben járókelők és a méhek is egyaránt imádnak.

Magasra nő, általában az 5 métert is eléri és cserepes ültetésre nem ajánlott. Bizot 1886-ban nemesítette ezt az egyedülálló rózsaszínű rózsát.

 

‘Bella’

Rosa ‘Bella’

Ezt a rózsafajtát Rosa ’Bella’ néven ismerik, néha összetéveszthető a ’Bella Rosa’-val, amely egy sokvirágú rózsa.

A Rosa ’Bella’ egy rózsafaj és a neve szó szerint azt jelenti, hogy „gyönyörű”, mivel a virága feltűnő, közepes rózsaszínű, legfeljebb 7 sziromlevéllel. A növény szinte tövis nélküli, élénkzöld lombozatú.

 

‘Eden’

Rosa ‘Eden’

Ez a „Pierre de Ronsard” néven is ismert rózsa évelő cserje, amely akár négy méter magasra is megnőhet. Ez egy fehér és világos rózsaszínű futórózsa.

Az illatos, mutatós virágai többnyire krémszínűek, világos rózsaszín árnyalatokkal, melyek gömb alakúak. Ezt a rózsa fajtát Marie-Louise Meilland nemesítette az 1980-as években.

 

‘Open Arms’

Rosa ‘Open Arms’

A közismertebb ’Coral Seas’ egy miniatűr bokorrózsa, amely egész nyáron virágzik, mivel a teljes napfényt kedveli.

A pézsmaillatú virágok lágy rózsaszínben nyílnak, amely halvány árnyalatba vált és a porzók pedig határozott arany színfokozatot öltenek. A növényt Cristopher Warner mutatta be 1995-ben.

 

‘Mary Rose’

Rosa ‘Mary Rose’

Ennek a rózsának nagy, telt virágai vannak és közepesen rózsaszínűek. Fejenként akár 40 sziromból álló fürtökben is nőhetnek. A cserje árnyéktűrő, vastag zöld levelekkel. David Austin keresztezte 1938-ban.

 

‘Kazanlik’

Rosa ‘Kazanlik’

A ’Trigintipetala’, bolgár vagy damaszkuszi rózsa néven is ismert rózsa az egyik első damaszkuszi rózsa volt, amelyet 1612-ben mutattak be.

Ahogyan a neve is utal rá, a virág harminc szirmú, dupla alakot ölt és enyhe rózsaszínű. Ezt a virágot a klasszikus régi rózsaillat miatt a parfümkészítésben is használják.

 

‘Orchid Romance’

Rosa ‘Orchid Romance’

Ezt a meglehetősen új rózsát William Radler keresztezte 2011-ben. Ez egy betegségeknek ellenálló rózsa, amely ismétlődően virágzik és látványos virágai gyakran feltűnő rózsaszínben pompáznak, amelyek halványabb árnyalatúvá lágyulnak. A virágok citrusos illatúak, levelei pedig fényesek és sötétzöldek.

 

‘Royal Jubilee’

Rosa ‘Royal Jubilee’

A gömbölyded virágai mintha titkot őriznének, a porzószálak csak kis mértékben láthatóak. Gyönyörű, elegáns, mély rózsaszínű virágai a szirmok alsó részén világosabb árnyalatúak.

A gyümölcsillatú virágok drótos hajtásokon nőnek, melyek sötét zöld levelei a széleken vöröses árnyalatokkal tarkítottak. David Austin 2012-ben fejlesztette ki ezt a káprázatos rózsát.

 

‘Queen of Sweden’

Rosa ‘Queen of Sweden’

A ‘Queen of Sweden’ egy másik, 2004-ben David Austin által készített alkotás, amely a csésze alakú virágairól ismert, kezdetben halvány barack árnyalatban majd fokozatosan halvány rózsaszínben pompáznak.

A ‘Queen of Sweden’ a Svédország és Nagy-Britannia közötti Barátsági és Kereskedelmi Egyezmény szimbóluma.

Érdekelhet: 2 npszerű Kerti rózsalugas paddal

 

Rosa ‘Madame Isaac Pereire’

Rosa ‘Madame Isaac Pereire’

Ez a rózsafajta az igazi rózsa Pazar illatáról ismert. Bár meglehetősen érzékeny a feketefoltosságra vagy rozsdásodásra, ez a növény nagy, mély fukszia színű, csészés virágokat hoz, amelyek csokrokban és vázákban használt vágott virágként is igen keresettek. Ez volt az egyik első bourbon hibrid, amelyet Garcon 1881-ben keresztezett.

 

Rosa ‘Emily Bronte’

Rosa ‘Emily Bronte’
forrás: https://www.davidaustinroses.co.uk/

Az ’Emily Bronte’ lapos virágai rózsaszínűek a külső szirmokon és a közepe felé haladva élénk sárgabarackszínűvé válnak. Erős tea és gyümölcsös illatot áraszt.

A növény felfelé növekvő, de bokros jelleggel. Ezt a rózsaszín rózsát a nevezetes írónőről nevezték el, és legutóbb David Austin mutatta be, 2018-ban.

 

Rosa ‘New Dawn’

Rosa ‘New Dawn’

Az ’Everblooming’ (örökké virágzó) néven is ismert rózsatőnek finom, fehérre halványuló rózsaszín virágai késő tavasszal láthatóak. A finom megjelenése ellenére ez a növény szívós és gyorsan növő, de a félárnyékot kedveli. A magas cserjét 1930-ban a Somerset Rose Nursery keresztezte.

Rosa ‘Rural England’

Rosa ‘Rural England’
forrás: countrygardenroses.co.uk

A ‘Rural England’ egy futórózsa, melyet Amanda Beales nemesített a 2000-es évek elején. A növény szinte egész évben nagy, közepes rózsaszínű virágfürtöket hoz, kivéve a hideg téli időszakot. Ezek a virágok édes és fűszeres illatúak, határozottan figyelemfelkeltőek a kertben (3).

 

 

A rózsaszín rózsa jelentése és szimbolikája

A különböző virágfajtáknak meg van a maguk jelentése. Mivel a rózsaszín rózsák bőséggel teremnek a természetben ezért az első rózsák között vannak, amelyeket az emberek megszerettek.

Az ókori görögök és rómaiak, a Közel-Kelet, a viktoriánus korszak és még napjaink kultúrájában is közös a rózsaszín rózsa nagyrabecsülése. A rózsaszín rózsa által megtestesített finomság és függetlenség az, amit szeretünk benne.

A görögök és rómaiak számára a rózsaszín virág Aphrodité vagy Vénusz szimbóluma, ahogyan azt a híres Botticelli-festmény, a Vénusz születése ábrázolja, ahol a rózsaszín rózsákat úgy ábrázolták, hogy a gyönyörű Vénuszra, a szerelem istennőjére zúdulnak (4).

A zsidók írásait tartalmazó Talmud-gyűjteményben az áll, hogy a rózsaszín rózsa a Jeruzsálemben virágzó virágok közé tartozik. Ezért vált ez a szelíd virág a paradicsom és a gyógyulás szimbólumává.

Az idők során kialakult rózsaszín rózsák számos fajtájához különböző jelentések is társultak, melyek e kedves virág megbecsüléséhez vezettek. A rózsaszín különböző árnyalatai is saját jelentéssel rendelkeznek.

  • A világos rózsaszínű rózsa szelídséget és csodálatot sugall,
  • az átlagos rózsaszínű rózsa az első szerelmet, a gratulációt vagy egy gyászoló barátnak szóló vidám kívánságot ábrázolja, míg
  • a mély rózsaszín a megbecsülés és a hála kifejezése.

 

Napjainkban a rózsaszín rózsa az elegancia és a megbecsülés általános szimbólumává vált, amely biztosan mosolyt csal mindenki arcára. Még tudományos tanulmány is készült arról, hogy a rózsaszínű rózsa hogyan hat az emberekre a munkahelyükön.

Mivel kiválóan képviselik a nyugtató környezetet, a rózsaszínű rózsák fiziológiailag nyugtató hatást gyakorolnak az emberekre, akik az irodában ezekkel a növényekkel vannak körülvéve.

Továbbá, ha születésvirágokról van szó, a rózsák képviselik a június hónapot.