Rózsa fajták – bemutatásuk és történetük

Shakespeare egyszer azt írta: “Minden virág közül a rózsa a legjobb”, és sokan egyetértenek ezzel. A szerelem egyik egyetemes szimbólumaként a rózsát ajándékba adják, és az emberek történeteket és verseket írnak róla. Emellett, rózsakerteket is építenek e szép virág tiszteletére.

A világ különböző országaiban a rózsa a legnépszerűbb és legfontosabb dísznövény a táj- és vágott virágiparban, valamint az parfűmparban és a gyógyászatban.

Ebben az átfogó útmutatóban megismerheted a rózsa összes típusát, nevét és fajtáját.

 

 

A Rózsák története

vörös rózsa

Lendületes története szerint a rózsa az északi féltekén termett, de először Kínában termesztették körülbelül 5000 évvel ezelőtt. Még a római kultúra is gazdag a rózsáról szóló történetekben, ahol ünnepi konfettiként, kerti virágként és az elit parfümjeként használták (1).

Az 1800-as években Bonaparte Napóleon felesége, Josephine összegyűjtötte a korszak neves botanikusait és kertészeit, hogy egy kiterjedt rózsagyűjteményt hozzanak létre, amelyet a mai napig az egyik legnagyobb létező rózsakertnek tartanak.

Ugyanebben az időszakban kerültek Európába a Kínában termesztett rózsák, amelyek a ma ismert modern rózsák ősévé váltak (2).

 

 

Botanikai Azonosítás

A rózsafélék családjába a Rosa nemzetség több mint száz faja tartozik, a fás évelő virágos növények, amelyek színes, illatos, nagy építészeti méretű virágaikról ismertek. A rózsanövény megkülönböztető jellemzői közé tartozik a szimmetrikus kerek virágfej puha és illatos szirmokkal, az ovális, fűrészes levelek és a kemény, tüskés szárak (3).

Feltűnő megjelenésével a rózsák a hobbisták és a nemesítők kedvencévé váltak, és egyre több kiváló minőségű fajtát fejlesztettek ki. Valójában számos, a rózsatövek felvirágoztatásával és népszerűsítésével foglalkozó szervezet van elterjedve szerte a világon, a legrégebbi az 1876-ban alapított angliai Royal National Rose Society (Királyi Nemzeti Rózsa Társaság).

 

 

Rózsa Gondozása és Karbantartása

Darcey Bussell rózsa

A rózsák gondozása kissé trükkös lehet. Egyes rózsafajok bizonyos környezetekhez alkalmazkodtak, amelyekben őshonosak, más termesztett rózsáknak saját növekedési igényeik vannak, de vannak általános művelési és ápolási gyakorlatok, amelyek minden rózsatövényre vonatkoznak (3).

A kerti rózsák a szellős, de védett, fák lombkoronái által nem korlátozott körülményeket kedvelik, mivel a reggeli napsütés a legjobb számukra, de az erős szelektől is védelmet igényelnek.

A kiváló vízelvezetésű, mély, egészséges, vályogos talajban a rózsák jól fejlődnek, és a műtrágyázás kulcsfontosságú az életképességük megőrzéséhez. A rózsák műtrágyázását tavasszal kell elvégezni, amíg a rügyek fejlődnek, hogy a legjobb virágokat hozzák, és akkor is, amikor az első virágok már elhalványulnak (3).

Sok más virágos növényhez hasonlóan, a rózsa sem védett a kártevőkkel és betegségekkel, mint például a leggyakoribb bogarakkal, csigákkal és levélgombákkal szemben. Szisztémás rovarölő szerek könnyen beszerezhetők a piacon, de mindig előnyösebb, ha organikus eszközöket használunk, vagy kézzel távolítjuk el őket helyette.

A legtöbb kártevő és betegség, különösen a levélfoltokat okozó gomba ellen bevált gyakorlat a fokhagyma koncentrált esszenciájának rózsatövekre történő kijuttatása. Ennek a betegségnek az irtásával a normális méret kétszeresét elérő virágok is előállíthatók.

A kerti rózsák metszése szükséges a növény hosszabb élettartamának és karbantartásának megőrzése érdekében. A metszést a rügyfakadás előtt kell elvégezni az elhalt, sérült és túlnőtt ágak eltávolításával (4).

A túlnövés miatt eltávolított életképes ágak dugványként is felhasználhatók szaporítási célokra. Bár a sikeres dugványok előállításához, az ültetési anyagot a növény első levélkészlete feletti szárból kell kinyerni.

A rendkívül hideg éghajlatú területeken fontos, hogy olyan rózsatöveket válasszunk, amelyek hidegtűrőek és megfelelnek a helynek. Télen az a módszer, hogy a talaj fagyása után 12 hüvelyknyi földet halmozunk a rózsatövekre, megvédi a növényt a téli károsodástól (4).

Ahhoz, hogy a rózsa vágott virágai tovább tartsanak, mindig távolítsd el a vízbe merülő lombozatot vagy tüskéket, és a víz cseréje után kétnaponta 45 fokos szögben vágd vissza a szárat. Ha a rózsákat hűvös helyre tesszük, a virágok garantáltan eltartanak 7-10 napig.

Éerdekelhet: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

Különböző Típusú és Fajtájú Rózsák

Napjainkban a rózsák széles skáláját az több Rózsa Társaság rendszertani rendszerei alapján három fő csoportba sorolták: fajrózsák, örökzöld rózsák és modern rózsák.

Ezeket a rózsaneveket ábécé sorrendben is felsorolhatnánk, de ha kategóriákba soroljuk, jobban megismerhetjük őket. Itt is vannak:

 

 

Fajrózsák

A fajrózsák bokor típusúak, némelyikük mászó, a vadonban természetesen növekvő, akár 6 méter magasságot is elérő rózsák. Virágai egyszerűek, 5 szirmúak, általában rózsaszínűek, pirosak vagy fehérek, és évente csak egyszer nyílnak (5).

Több mint 200 rózsafaj létezik, és egyszerű szépségüket és könnyű fenntarthatóságukat sok kertész kedveli. Bár nem olyan pompás megjelenésűek, mint a többi rózsafajta, a fajrózsák még mindig megragadják az emberek figyelmét, és állítólag a gyógyászatban és a konyhaművészetben is használják őket (6).

A fajrózsa az egyetlen olyan rózsatípus, amely magról sarjadzik, de osztással és dugványozással is szaporítható. A legtöbb kártevővel és betegséggel szemben is viszonylag ellenállóak. A ma is termesztett fajrózsák közé tartoznak a következők:

 

Tüskés Vadrózsa

A Rosa acicularis (Tüskés Vadrózsa) rózsaszíntől sötétvörösig terjedő apró virágai egyenes, kúszó száron, egyenes tüskékkel és elliptikus vagy ovális fogazott levelekkel nőnek.

 

Préri Rózsa

préri Rózsa

Rosa arkansana vagy ‘Préri’ Rózsa szintén rózsaszín virágai fürtökben állnak, meglehetősen egyenes száron. A tövisek az alsó szárakon sűrűn tüskésen állnak, és a hosszúkás levelek is élesen fogazottak.

Kőrislevelű Rózsa

Rosa blanda vagy a Kőrislevelű rózsák rózsaszínű, fehérbe halványuló virágai egyenes, elágazó száron nőnek. Tüskék csak az öreg szárak tövénél találhatók, levelei pedig hosszúkás alakúak.

 

Vadrózsa

Rosa canina vagy “kutyarózsa” a nevét arról a régi hiedelemről kapta, hogy a csipkebogyó védelmet nyújt a veszett kutyaharapások ellen. A növény olyannyira szívós, hogy rózsák oltásakor alanyként használják.

 

Carolina Rózsa

A Rosa carolina’s (Carolina Rózsa) virágai a fehértől az élénk rózsaszínig terjednek, és száranként egyenként magányosan nőnek. Egyenes, lekerekített tüskéi és hosszúkás vagy kerekded levelei vannak, és a növény akár egy méter magasra is megnőhet. Ez a leggyakoribb rózsafaj az Egyesült Államokban.

 

Hamvas Rózsa

Rosa glauca csípője a szőlőhöz hasonlóan fürtözött. Elsősorban vöröses-lilás lombja és vörös vesszői miatt termesztik. Illatos rózsaszín virágai fehér közepűek.

 

Sokvirágú Rózsa

A Rosa multiflora apró levelekkel és fehér, általában fürtökben álló, egyszirmú virágokkal rendelkezik. Ez a kerítésként gyakran termesztett növény Japánban és Koreában őshonos, és az USA egyes területein pedig invazívnak tartják.

 

Fényeslevelű Rózsa

A Rosa nitida vagy ‘Fényeslevelű’ rózsát fényes levelei miatt termesztik, amelyek ősszel élénkvörösre, sárgára és lilára színeződnek. A növény általában mocsarak közelében, sűrű bokorként nő, apró rózsaszín virágai pedig édeskés illatúak.

Ráncoslevelű Rózsa

A Rosa rugosa Ázsiából származik, és természetes módon a dűnéken nő. Élénk rózsaszín, piros és fehér virágai mélyen erezett sötétzöld levelekkel rendelkeznek.

 

Négyszirmú Rózsa

Rosa sericea

A Rosa sericea vagy “Négyszirmú” rózsa cápauszonyszerű tüskékkel és fehér, csak négy szirmú virágokkal rendelkezik. A növény Kínában őshonos, és egy fajtáját nagy, élénkvörös tüskéi miatt díszként termesztik.

 

Kúszó Rózsa

A Rosa setigera vagy “Kúszó rózsa” rózsaszín virágai tömött fürtökben állnak a szőlőszerű, íves száron. A tüskék egyenesek, főként az alsó szárakon, a levelek tojásdadok, hegyes csúcsokkal.

 

 

Heirloom Rózsa

A Heirloom rózsák vagy “régi kerti rózsák” azok a rózsák, amelyek 1867 előtt léteztek. Virágaik nagyok és illatosak, és hosszabb szárúra növesztettek, mivel vágott virágként tökéletesek.

Két csoportra oszthatók: vannak Heirloom rózsák (Gallica, Alba, Damask, Centifolia, Moss és Ayrshire), amelyek minden tenyészidőszakban egyszer virágoznak, általában kora nyáron, és vannak ismétlődő virágúak (Bourbon, China, Portland, Hybrid, Noisette és Tea) (7).

 

Fehér Rózsa

Az Albas vagy “fehér rózsák” a legelegánsabbak a régi rózsák közül, amelyek magasra és függőlegesre nőnek, gyakran kúsznak. Illatos virágaik fehér és rózsaszínűek, leveleik szürkészöldek.

Ayrshire Rózsa

Az Ayrshire rózsa egy kúszó, terjedő, hajlékony növekedésű rózsa, amely állítólag Skóciából származik. Virágaik törtfehér és lilás-rózsaszínűek.

 

Bourbon Rózsa

A Bourbon rózsa az első többször virágzó rózsa. Nevüket az Indiai-óceánban fekvő Ile de Bourbonról kapták, és meglehetősen magas és lábas növekedésűek.

 

Százlevelű Rózsa

A Centifolia virágai több mint száz szirmot tartalmaznak, innen is származva a neve. A telt, nehéz virágfej és a vaskos növekedési hajlamuk miatt szükség lehet támasztékra, hogy a földtől távol tartsuk őket.

 

Kínai Rózsa

China Rose

A kínai rózsa Kínából került Európába, innen ered a neve. Kisebb, rózsaszín és piros árnyalatú virágai vannak, illatuk édes, gyümölcsös jegyeket hordoz. A növények törpecserjék vagy erőteljes kúszónövények. A kínai rózsákat nagymértékben termesztették és nemesítették az európai rózsákkal, és ezekből származik a mai rózsák széles választéka.

 

Damaszkuszi Rózsa

Damaszkuszi rózsa

A damaszkuszi rózsa (Rosa × damascena) állítólag az ókorban került Európába a Közel-Keletről. Legismertebbek a parfümök készítéséhez használt illatukról, de a fehér rózsaszín és a piros színű virágaik is lenyűgözőek. Íves növekedésűek és tüskés szárúak is.

 

Francia Rózsa

A Rosa gallicas a legrégebbi kerti rózsa, amelyet állítólag már az ókori görögök és rómaiak is termesztettek. Virágaik különböző színűek és intenzív illatúak. Leveleik sötétzöldek, és a növény összességében tömör, mivel földalatti hajtásokon keresztül bőségesen növekszik.

 

Hibrid Örökzöld

A Hybrid perpetuals nagy, illatos virágai rózsaszín, piros, lila és fehér színűek. A növény felálló, íves növekedésű, és körülbelül 2 méteres magasságot ér el.

 

Moharózsa

A Moharózsa nevét a virág kehelyszirmán és kehelyén található mohaszerű kinövésről kapta, amely dörzsöléskor fenyőillatot áraszt. Néha ezt a rózsafajtát összetévesztik a Portulaca grandiflora (Porcsin) rózsával, amelyet szintén moharózsaként ismernek.

 

‘Blush Noisette’ Rózsa

A Noisette rózsa az első rózsa, amelyet Amerikában tenyésztettek, és ritka sárga és narancssárga színe miatt fontosnak tartják a nemesítésben. A virágok általában illatos fürtökben fejlődnek, a növény pedig kúszó, magasra és bokrosra nő.

Portland Rózsa

Portland Rózsa

A Portland rózsa rózsaszín, többszirmú, világoszöld lombozatú. Az illatos virágok kicsik, nagyon rövid virágzattal, és ideálisak cserepekbe.

Tea Rózsa

A tearózsára jellemzőek a teaillatú, nagyméretű virágai, és az, hogy a növény hajlamos V alakú bokrot képezni. A bőséges virágzás érdekében ajánlott enyhén metszeni őket. A virágok általában öt szirmúak, pasztellszínekben vagy a vörös árnyalataiban pompáznak.

Érdekelhet: Kerti rózsalugas paddal

 

 

Modern Rózsák

A “La France” az első hibrid tearózsa, amelyet 1867-ben mutattak be, egy olyan gyönyörű és sikeres fajta, amelyet az örökzöld és a tearózsa hibridjéből állítottak elő, és amely a modern rózsák új korszakát indította el. Virágaik színpalettája bővebb, és egy tenyészidőszakban többször is képesek virágozni (8).

A modern rózsák típusai a következők:

 

Kúszó rózsa

kúszó rózsa

A kúszórózsáknak támasztékra van szükségük hosszú, terjedő növekedési szokásaik miatt. Nem szőlő, de a vesszők vagy termőszárak hajlékonyak, így erős szerkezetek mellett is nevelhetők. A kedvelt fajták közé tartozik a Lady Banks, a Blaze és a Dortmund.

 

Floribunda

A Floribunda rózsák a polyantha és a hibrid tearózsa keresztezéséből születtek, és ahogy a neve is mutatja, bőven vannak virágaik, mivel folyamatosan virágoznak. A virágok nagy fürtökben állnak, a növény pedig kevesebb mint egy méter magas. A fajták közé tartozik az Iceberg, az Angel Face és a Showbiz.

 

Grandiflora

A Grandiflora rózsákat általában korlátozó növényként termesztik a tájban, mivel általában két méter magasak és nagy virágfürtökben, néha egy alakban állnak. A floribunda és a hibrid tea keresztezéséből a grandiflórák örökölték a fürtös virágzás és a magas növénynövekedés “grand” tulajdonságait. A szelekciók közé tartozik az Erzsébet királynő, a Tournament of Roses és a Solitude.

 

Hibrid Tearózsa

A hibrid tearózsa napjaink legnépszerűbb rózsája a hosszú virágzási szezonjukkal. Virágaik száranként körülbelül 40 szirommal rendelkeznek, több oldalbimbóval, és mindenféle színben kaphatók. Kiváló vágott virágok mivel illatos, hosszan tartó virágokat hoznak. A Mr. Lincoln, a Peace és a Double Delight gyakori fajták.

 

Miniatűr

A miniatűr rózsák apró, valódi rózsák, amelyeknek apró virágaik, száruk és leveleik vannak. Többnyire újdonságként termesztik őket, és tökéletes szobanövények, amelyek némi színt visznek a lakásba.

 

Polyantha

A polyantha rózsák erőteljes, alacsonyra növő cserjék, melyek apró, fürtökben álló virágokkal rendelkeznek. Általában tájképi tömegnövelésre és szegélyezésre használják. A virágok rózsaszín, piros és fehér színű fürtökben állnak, amelyek dekoratívak és laposan nyílnak. Gyakori fajtái a Margo Koster, a China Doll és a The Fairy.

 

Fás Rózsa

rózsa fa

A fás rózsákat, ellentétben a többi nemesítéssel előállított rózsával, valójában oltványokkal oltják. Általában három különböző, kiváló minőségű rózsatőből szaporítják őket, amelyek erős gyökereket biztosítanak a rögzítéshez, hosszú, függőleges szárat, valamint termékeny, feltűnő virágokat és lombozatot.

 

 

Hivatkozások

(1) Perry, L. “Roses and Their Fragrance.” University of Vermont Extension. 2005.

(2) “The History of Roses.” University of Illinois Extension. https://web.extension.illinois.edu/roses/history.cfm

(3) Barron, L. “Roses and How to Grow Them.” Apple Wood Books. 2008, P.264.

(4) Tenenbaum, F. “Taylor’s 50 Best Roses: Easy Plants for More Beautiful Gardens.” Houghton Mifflin Harcourt. 1999. P. 127.

(5) “Handbook of Selecting Roses.” American Rose Society. 2002. https://www.rose.org/single-post/2018/06/11/Rose-Classifications?page_id=7530.

(6) Boskabady, et al. 2011, “Pharmacological Effects of Rosa Damascena”, Iran J Basic Med Sci. link

(7) Thomas, S.T. “The Graham Stuart Thomas Rose Book.” Timber Press, Inc. 1994.

(8) “Types of Modern Roses.” University of California Cooperative Extension. https://ucanr.edu/sites/UC_Master_Gardeners/files/23466.pdf.