Nyíllevél (syngonium podophyllum) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

A nyíllevél növény, amelynek tudományos neve a Syngonium podophyllum, hazánkban is gyakori szobanövény. Számos területen megtalálható vadon a szabadban, de a leggyakrabban beltéri dekorációként használják.

A növény általában nagyon szelíd, ezt jól mutatja az a tény, hogy más növényekkel is megosztja akár a cserépben lévő virágföldet, ezáltal egy szuper kevert ültetési lehetőséget kínálva nekünk.

Azokba az otthonokba, ahova könnyen kezelhető szobanövényt keresnek, amely idővel kúszónövényzetté válik, remek választás lehet a nyíllevél növény. Amint a növény elkezd érni, elkezd kúszni, ami nagyon vonzó lehetőség lehet egy beltéri függőkerthez vagy egy olyan helyiségbe, ahol a növények tapadhatnak a falhoz. Sokan a nyíllevél növényt egy rács mellé ültetik, hogy egyedi szőnyegpadlós megjelenést biztosítson a növekedési ütem előrehaladtával.

A nyíllevél gondozása általában egyszerű. A legtöbb szobanövényhez hasonlóan nedvességre van szüksége, de újra öntözése előtt hagyni kell kiszáradni. A túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet, amely végül elpusztíthatja a növényt.

Elviseli a hőmérsékletek széles skáláját, ami fontos szempont egy szobanövény kiválasztásánál, függetlenül attól, hogy melyik helyiségben lesz a helye. Mindenekelőtt olvass tovább, hogy többet megtudhass arról, hogyan kell megfelelően gondozni a nyíllevél növényt.

 

 

Nyíllevél

A nyíllevél növényről bővebben

 • A nyíllevél növény; nephthytis, öt ujjú, nyíllevél szőlő és amerikai örökzöld neveken is ismert.
 • A Syngonium podophyllum (nyíllevél növény) csupán közvetett napfényt, alkalmankénti öntözést és a virágzáshoz megfelelő nedves talajt igényel.
 • Ez a növény igazán jól tűri más növények közelségét így tökéletesen megfér egy másik növény mellé ültetve.
 • A nyíllevél növény jellemzően zöld színű, de egyéb színvariánsokban is előfordulhat.
 • Ahogy a nyíllevél növény öregszik, csinos kis szőlő termések fognak megjelenni rajta, amelyek tökéletesen lógnak vagy „másznak” majd a falra.
 • Csak az éretlen nyíllevél növények levelei nyílhegy alakúak.
 • A nyíllevél növényt azért is kezdték el forgalmazni, mert javítja a szervezet természetes ellenálló képességét a betegségekkel és a korokozókkal szemben.
 • A modern nyíllevél növények kompakt növekedési szokásokkal rendelkeznek, míg a természetes változatok hajlamosabbak inkább a szőlő hajtásokra.

 

 

Syngonium podophyllum áttekintése

 • A nyíllevelet 15 celsius és 25 celsius közötti hőmérsékleten kell tartani.
 • A nyíllevél növény Latin-Amerikában és Bolíviában őshonos.
 • Viszont ma már gyakran megtalálható Nyugat-Indiában, Floridában, Texasban, Hawaii-n és további meleg éghajlatú területeken.
 • A Syngonium podophyllum növény nedves körülmények között virágzik, azonban széles hőmérsékleti tartományban képes megmaradni.
 • Fontos, hogy a száraz téli szezonban extra nedvességet szükséges biztosítani a nyíllevél növény számára.
 • A nyíllevél növény érésével a levelek a nyílhegy alakból ujj-szerű levélformává alakulnak át.
 • Az érett nyíllevél növény leveleinek tetején három-öt ujjszerű ízület van, innen kapta másik nevét a palánta.
 • A szűrt napfényben termesztett növényeken tarka levelek fognak kihajtani.
 • Fontos, hogy a nyíllevél növényeket ne érje közvetlen napfény, azért hogy megakadályozd a növény leégést és kifehéredését.
 • A Syngonium podophyllum növény családja megegyezik a filodendron növényével, amely az Araceae család tagja.
 • Az új nyíllevél növények szív alakú levelekkel rendelkeznek, amelyek növekedésükkor nyílhegy alakúvá válnak.

 

 

syngonium podophyllum növény

A nyíllevél gondozása

A nyíllevél szőlő termésének termesztése megfelelő körülmények mellett meglehetősen egyszerű. Ha megfelelően gondozod a növényt, akkor buja, egészséges és telt színű lesz. Fontos, hogy otthon egy jól megvilágított helyre helyezd.

Rengeteg fényt kell kapnia, de nem közvetlen napfényt. A túl sok közvetlen napsugárzás a növény leégéséhez vagy szélsőséges esetben a növény kifehéredéséhez vezethet. A nyíllevél növény ugyan jól viseli a gyenge fényviszonyokat, de emiatt akár a telt színét is elvesztheti.

Helyezd a növényét egy északi fekvésű helyiségbe, és az egyenletes növekedés érdekében rendszeresen fordítsd meg az edényt vagy a rácsot. Az öntözést a következő szakaszban részletesen tárgyaljuk, azonban célszerű nedves állapotban tartani a virágföldet a nyári hónapokban, de viszont hagyni, hogy kissé száraz maradjon télen, „amikor a növény téli álmot alszik”.

Tartsd a Syngonium podophyllum növényt olyan helyiségekben, amelyek hőmérséklete 18 és 27 ° C között van az optimális növekedés érdekében.

Az új növényeket és az érett növényeket egyaránt körülvevő páratartalomnak 50% körül kell mozognia. Ha azt veszed észre, hogy a nyíllevél növény levelei barnulnak, akkor valószínűleg az alacsony páratartalom miatt van, vagy azért, mert a növény egy szellőző előtt helyezkedik el.

A trópusi növények, mint például a nyíllevél növény, a legjobban a tőzegmoha alapú talajban növekednek. A megfelelő vízelvezetés biztosítása és a gyökérrothadás megelőzése érdekében perlitet vagy vermikulit szert is tartalmazhat.

A növényt kéthetente szobanövény műtrágyával érdemes szaporítani. Használat előtt győződj meg arról, hogy a megfelelő műtrágyát választottad-e, és félig hígítsd azt mindenjépp. A téli hónapokban csak havonta egyszer szabad trágyázni.

 

 

A nyíllevél öntözése

A nyíllevél növény öntözése nem túl nehéz, de fontos figyelni a környezet páratartalmára. A nyári és a meleg őszi hónapokban ügyelj arra, hogy a cserépben a virágföld nedves maradjon.

Télen a nyíllevél növény általában „téli álmot alszik”, ami azt jelenti, hogy kevesebb vízre lesz szüksége. Öntözés előtt ellenőrizd az ujjaddal a virágföldet. Várj addig, amíg az első másfél centiméter száraz nem lesz a földből, mielőtt további vizet öntenél hozzá.

A gyakori öntözésen kívül fontos, hogy rendszeresen permetezd a növényt enyhe vízpárával. Ez elősegíti, hogy a trópusi növényt körülvevő páratartalom stabil maradjon.

A nyíllevél trópusi növény, párás éghajlaton virágzik csupán, azaz 15 celsius feletti hőmérsékleten, de kissé alacsonyabb hőmérsékletként is képes megmaradni.

Nem éli túl viszont azokon a területeken, ahol gyakori a fagy, vagy ahol a hideg hőmérséklet egész évben kitart. A szárazság miatt a sivatagi környezet sem megfelelő a palánták számára.

Használj műtrágyát és jó vízelvezető képeségekkel rendelkező talajt, hogy megakadályozd a víz felhalmozódását a cserépben, ami akár gyökérrothadáshoz is vezethet. Folyékony műtrágyát az aktív tenyészidőszakban érdemes használni, és az egyszerűbb kimérés érdekében hozzáadhatod az öntözésre szánt vízhez is.

Ha a növény kezdi kinőni a cserepét, vagy a gyökerei túlságosan összegabalyodni, akkor ültesd át nyugodtan egy nagyobb cserépbe, amelyen szintén vannak vízelvezető lyukak.

Helyezheted a cserepet a kavicsok fölé a vízfogó tálca tetejére a megfelelő vízelvezetés és a páratartalom egyensúlyának biztosítása érdekében. Amint a víz a lefolyó tálcából elpárolog, biztosítani fogja a trópusi növénynek a virágzásához szükséges páratartalmat.

 

 

A nyíllevél szaporítása

A Syngonium növényeket nagyon könnyű szaporítani. A legjobb, ha nyár elején három-négy hüvelyk hosszú dugványt veszünk egy egészséges, érett nyíllevél növénytől.

Tavasszal már végezhetünk metszéseket a növényen, csak meg kell győzödnünk arról, hogy a lemetszett növényszár vég bőségesen be legyen áztatva a gyökereztető hormonokba.

forrás: https://www.australianplantsonline.com.au/

Ezután tedd a vágást egy friss cserépbe, amely tőzegmoha és vermikulit keveréket tartalmaz. Használhatod egyébként a perlitet is az új dugványokhoz.

Fontos, hogy egyenletes páratartalom legyen az új dugványok körül úgy, hogy az egész cserepet letakarod egy műanyag zacskóval, és a közvetlen napfénytől elzárod.

Az efféle szaporítás körülbelül egy hónapot vesz igénybe, amíg a gyökerek szilárdan megtelepednek a virágföldben. Vízben is termesztheted őket, bár ez a folyamat egy kicsit nagyobb gyakorlati figyelmet igényel a gyökér megtelepedési folyamat miatt.

A nyíllevél növények enyhén agresszív növekedési mintázattal rendelkeznek, amint megérnek, és szőlő termelődik rajtuk. Késő tavasszal vagy kora nyár elején kivághatod a metszést, és felhasználhatod őket új növények szaporításához.

 

 

Összefoglalás

Az nyíllevél növények gyönyörű trópusi szobanövények, amelyek jól megvannak más növényekkel összeültetve is. Amíg biztosítasz számukra egy csinos kis meleg, párás élőhelyet, addig zöldek és magasra törőek lesznek az otthonodban.

Te döntheted el, hogy cserépben tartod őket, vagy arra készteted, hogy oszlopokon vagy kerítéseken növekedjenek. Igazán jól mutatnak a napozó ágy mellett, a tornácon, a nappaliban, a konyhában de még a fürdőszobában is.

Általánosságban elmondható tehát, hogy könnyen kezelhetőek és ellenállnak a legtöbb kártevőnek. A levél tetvek, a takácsatkák és a lisztes rovarok áldozatává viszont könnyen válhatnak, ha nem gondozod őket megfelelően.

Ügyelj arra, hogy a virágföld minden öntözés között száradjon ki egy kicsit, hogy megakadályozd a gyökér rothadását, és győződj meg arról is, hogy nincsenek-e közvetlen napfényben és nincsenek-e a légkondicionáló vagy egyéb szellőzőnyílás közelébe helyezve.

A nyíllevél növények nagyon mérgezőek a háziállatokra és az emberekre nézve is. Nagyon fontos, hogy a kertész kesztyűt viseljen, vagy jól mossa meg a kezét, a növény gondozása után.

A palánta nedvében lévő kalcium-oxalát kristályok irritációt okozhatnak a bőrön, és betegségeket okozhatnak háziállatoknál és kisgyermekeknél egyaránt. Az élénkzöld a természetes színe de ezen kívül, több mint 30 különböző nyíllevél szőlőfajta létezik.

A növény, kereskedelemben forgalmazott, fajtáinak élénk színű levelei vannak, bár az érett növények közül sokan elvesztik ezt a különleges tulajdonságukat idővel.