Napraforgó jelentése és szimbolikája

Ahogy a nyár elmúlik, valószínűleg több száz tornyosuló napraforgót fogsz látni. Ezek a gyönyörű virágok akár több méter magasra is megnőhetnek viszont csak szezonális növények.

A napraforgót nagyra becsülik kereskedelmi és dísznövényként  is, de tudtad, hogy ezek a gyönyörű, termékeny növények mély szimbolikával is rendelkeznek? Ebben a cikkben mindent elmondunk, amit a napraforgó szimbolikájáról tudni kell.

 

 

Mi a napraforgó jelentése?

A napraforgót gyakran termesztik kertekben és bár lehet, hogy csak néhány fajtát ismerünk, a növény a Helianthus nevű nemzetség része, amely valójában nagyjából 70 különböző fajt foglal magában. Szinte mindegyik Közép- és Észak-Amerikában őshonos.

A „napraforgó” általában az egynyári fajra, a Helianthus annuusra utal, amelyet azért neveztek el így, mert ez a kerek virágfej nemcsak úgy néz ki, mint a nap, hanem a nap felé is fordul. A növény tudományos nevének jelentése valamivel kevésbé átláthatatlan, a név a görög helios szóból származik, ami „nap” és „anthos”, ami virágot jelent.

 

Mit szimbolizálnak a napraforgók?

Ha már termesztettél napraforgót, már tudod, hogy ezek a virágok bitosan  feldobják a hangulatodat! A sárga szirmokat sugaraknak nevezik, mivel úgy néznek ki, mint a nap sugarai. Nagyon kedveltek a nyári hónapokban, de van némi mély szimbolikájuk is.

Általában a napraforgót a hűség, a hosszú élet az imádat jelképeként tartják számon. Ennek a szimbolikus jelentésnek a nagy része a növény névadójából, magából a napból származik. A virágok egyediek, mert élénk színeik és magjaik energiát tudnak szolgáltatni, ami az ember és más állatok közös táplálékforrása.

A napraforgó boldog virág, így örömteli szimbolikájukat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fontos megjegyezni, hogy a napraforgó a vajsárga mellett más árnyalatokban is megtalálható. Valójában van piros, narancs, lila és még fekete kinézetű napraforgó is! Azonban mindegyik ugyanazt a boldog, összetett szimbolikát jelzi.

 

Mi a napraforgó kulturális jelentősége?

A napraforgót először Közép- és Észak-Amerikában termesztették i.e. 1000 körül, ekkor csak táplálékforrásként. A virág népszerűsége csak az Újvilág felfedezésének folytatásával terjedt el és a virágot szépsége és díszértéke miatt kezdték termeszteni, amellett, hogy kereskedelmi haszonnövényként használták.

A napraforgót évszázadok óta nagyra értékelték a műalkotásokban is, gyakran használják vallási szimbólumként a bennszülött társadalmakban. Gyakran fényképezik és számos ókori mű motívumaként is megjelenik. A napraforgó számos kultúra által elismert virág.

 

napraforgó az udvaron
A napraforgó élénk színt ad az udvarnak.

Mi a napraforgó tetoválás szimbolikája?

A napraforgó népszerű választás a tetováláshoz, különösen azért, mert nagyon szép ránézni. A napraforgó természetesen a Napot képviseli és erős történelmi kapcsolatokkal rendelkezik az ősi kultúrákkal. A napraforgók úgy követik a napot, hogy fejüket a nap felé nyitják, ahogy ez feljön.

Ezért, ha ezek közül a tetoválások közül választasz egyet, akkor a hosszú élettartamot, a melegséget, a növekedést és a boldogságot fogja tükrözni – egy tetoválás elkészítése, amely nemcsak értelmes, hanem gyönyörű is.

 

Mikor érdemes valakinek napraforgót adni?

A napraforgó megfelelő választás ajándéknak sok alkalomra. Leggyakrabban a napraforgót azért adják, hogy kifejezzék a hosszú élet és a boldogság iránti vágyat. Ez a nyári virág tökéletes bármilyen alkalomra, de leggyakrabban a nyári hónapokban adják, amikor a virágzás szezonja van.