TOP 7 Legjobb modern Tyúkól

Ha csirkenevelést fontolgat, akkor valószínűleg tudja, hogy a pipik tartása a friss tojáson túlmenően, további előnyökkel is járhat. A tyúkok kiszúrják a nemkívánatos kártevőket, természetes komposztot termelnek, élelmiszer-hulladékot fogyasztanak, valamint társaságot és stresszoldó forrást is nyújtanak. Ha ezek az előnyök elég megyőzőek ahhoz, hogy megtegyük a lépést, akkor egy jó otthonra lesz szüksége új barátainak. A legjobb csirkeólak segíthetnek abban, hogy a szárnyasaink egészségesek, boldogok legyenek, és biztonságban legyenek a veszélyes ragadozóktól.

Olvassa el, hogy megtudja, mit kell figyelembe vennie vásárlás előtt, és megtudhatja, milyen nagyszerű lehetőségeket kell fontolóra vennie.

 

 

Legjobb modern tyúkól

A legjobb tyúkketrecek szilárd anyagokból készülnek, és olyan funkciókkal rendelkeznek, mint a bőséges hely, a szigetelés és a szellőzés, amelyek megőrzik a madarakat biztonságban és egészségben.

A funkcionalitáson túl számos vonzó lehetőség található, amelyek az Ön ingatlanát is vonzóvá teszik. A következő csirkeólakat jól elkészítették, jól néznek ki, és olyan funkciókat kínálnak, amelyek biztosan boldoggá teszik Önt és tyúkjait.

Kép Termék Előnyök Ár
tömör fenyőfa tyúkketrec 178 x 67 x 92 cm tömör fenyőfa tyúkketrec 178 x 67 x 92 cm
 • Anyaga: tömör fenyőfa (kezeletlen), porszórt acélhuzal
 • Teljes mérete: 178 x 67 x 92 cm (Ho x Szé x Ma)
Kattints ide az aktuális árért
fa tyúkól 295 x 163 x 170 cm
fa tyúkól 295 x 163 x 170 cm
 • Anyaga: tömör fenyőfa váz festékbevonattal, porszórt vasdrót háló, furnérlemez
 • A tető vízálló zöld szövettel lett bevonva
 • Keltető fészekkel
Kattints ide az aktuális árért
kültéri horganyzott acél tyúkól 2,75 x 2 x 1,92 m
kültéri horganyzott acél tyúkól 2,75 x 2 x 1,92 m
 • Anyaga: horganyzott acél váz + PE (polietilén) tető
 • Mérete: 2,75 x 2 x 1,92 m (Szé x Mé x Ma)
 • Zárható retesszel
Kattints ide az aktuális árért
piros kültéri fa tyúkól 1 tojástartó ketreccel piros kültéri fa tyúkól 1 tojástartó ketreccel
 • Teljes méret: 202 x 75 x 98 cm (Szé x Mé x Ma)
 • Tömör fenyőfa váz festett felülettel, furnérlemez
 • Strapabíró porszórt bevonatú vasrács
Kattints ide az aktuális árért
tömör fenyőfa tyúkól 152 x 96 x 110 cm tömör fenyőfa tyúkól 152 x 96 x 110 cm
 • Anyaga: tömör fenyőfa
 • Teljes mérete: 152 x 96 x 110 cm (Szé x Mé x Ma)
 • két tojóládával
Kattints ide az aktuális árért
alumínium tyúkól kifutóval és tojóládával alumínium tyúkól kifutóval és tojóládával
 • Kihúzható tálca a könnyebb tisztítás érdekében
 • 1 kivehető rámpa a felső emelet megközelítéséhez
 • Anyaga: alumínium váz + vas-drótháló + MDF
Kattints ide az aktuális árért
Ferplast Happy Farm 120 bézs műanyag tyúkól Ferplast Happy Farm 120 bézs műanyag tyúkól
 • Anyaga: műanyag
 • Teljes mérete: 140 x 139 x 110 cm (Szé x Mé x Ma)
 • Egyszintes tyúkól fa ülőrúddal és külső házzal
Kattints ide az aktuális árértMég több hasonló

 

 

Mit kell figyelembe venni a legjobb tyúkól kiválasztásakor

Ha még nem ismeri a csirkenevelést, akkor azon töprenghet, hogyan válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő tyúkólt.

A tyúk udvar mérete és a rendelkezésre álló hely nagysága határozza meg, hogy mekkora ketrecre van szüksége, és milyen funkciókkal kell rendelkeznie, a több szinttől a fészkelőhelyig és egyebekig.

Annak érdekében, hogy csirkék boldogok és biztonságban legyenek, a szellőzést, a szigetelést és a biztonságot is figyelembe kell venni.

 

tyúkok száma

A vásárolandó ól mérete attól függ, hogy hány csirkét kell elhelyezni. Ökölszabályként 0,3-0,5 négyzetméter alapterület szükséges minden egyes átlagos tyúkhoz egy tyúkólban. Ha túl kevés a hely, a csirkék agresszívan csipkedhetik egymást.

Ha azt tervezi, hogy a csirkéit szabadon engedi napközben, kevesebb szabad területre van szükség, mint ha általában elzárják. A kisebb csirkéknek, mint például a bantamoknak is kevesebb helyre van szükségük, általában körülbelül 0,2 négyzetméternyire. Minden átlagos csirkének 0,09 négyzetmétenyi ülő- és pihenőterülettel kell rendelkeznie.

 

Fészkelőhely

A fészkelőhely biztonságos, privát és csendes helyet biztosít a tyúkok számára a tojásrakáshoz. Bár valószínűleg mind megpróbálnak egybe telepedni, célszerű minden három-négy tyúkhoz egy dobozt biztosítani.

A szabványos ketrec egy 30 cm-es kocka, és fából is építhető, de szélesebb körben elérhetőek a fém és műanyag fajták. A dobozok általában sorban vagy két sorban egymásra rakva kaphatók. Legalább 45 cm-re kell lenniük a talajtól, és távol kell elhelyezni a zajos és forgalmas területektől, mivel a csirkék fészkeléskor jobban szeretik a nyugalmat.

 

szintek

Ha nincs elegendő szabad terület egy nagy tyúkólhoz, de megfelelő méretű csirkefarmra vágyik, fontolja meg a többszintes ól kialakítását. Ezek általában két emelettel rendelkeznek, az alsó szinttől a felső szintig egy rámpa. Így egyes csirkék könnyen ki tudnak lógni az emeleten, míg mások az alsó szinten csipkednek. A fészkelődobozok gyakran a felső szinten helyezkednek el, így csendesek és távol vannak a mozgástól.

 

Szellőzés

A tyúkól jó szellőzése fontos a tyúkok egészsége szempontjából. Az ürülék felhalmozódásából származó ammóniagőz káros hatással lehet az egészségükre, például légúti problémákat és szemirritációt okozhat.

A jó szellőzés a páratartalmat is távol tartja, így szárazabb környezetet biztosít, amely segíti a tyúkokat, hogy jól érezzék magukat hideg hőmérsékletben. A szellőzőnyílásokat az ól tetején kell elhelyezni, a fal és a mennyezet találkozásának közelében.

 

Szigetelés

Ha kint hideg van, ügyeljen arra, hogy a tyúkok ne fázzanak meg. Annak érdekében, hogy elkerülje a huzatot, amely miatt a tyúk nem tudja megtartani a testhőmérsékletét, ügyeljen arra, hogy ne legyen rés az ól falain vagy olyan területeken, ahová huzat behatolhat. Ha réseket talál, feltétlenül töltse ki azokat tömítéssel. A hideg huzattal szembeni fokozott védelem érdekében kartonpapírral bélelheti ki az ólját.

 

csirkék hely igénylése

Ha nem tudja elengedni a csirkéket a nap folyamán, vegyen fontolóra egy olyan ólat, ahol van a csirkéknek hely a szabad mozgásra, amely általában 2.5-3 négyzetméter területet igényel szabványos madaranként.

A csirkekifutókon, amelyeket általában az ólhoz rögzítenek, zárt kültéri teret biztosítanak a tyúkok számára, ahol élvezhetik a napot, porfürdőt, vagy fűben vagy koszban takarmányozhatnak. Minél több helyük van ehhez, annál boldogabbak lesznek a tyúkok.

 

A biztonság

Valószínűleg a tyúkól legfontosabb funkciója, hogy a csirkéket alvás közben biztonságban tartsa a ragadozóktól. A szellőzőnyílásokat és az ablakokat ragadozó biztos anyaggal kell lefedni, és minden retesznek ragadozóbiztos reteszekkel, például karabinerrel kell készülnie.

Azt is fontolóra veheti, hogy bezárja az összes bejáratot, vagy befektethet olyan automata ajtókba, amelyek a nap előre beprogramozott időpontjában nyílnak és záródnak.

Ha olyan területen él, ahol a sólymok és a baglyok gyakoriak, fontos, hogy a csirkekifutó tetejét is lefedje. Ezt dróthálóval ajánlott megtenni, hogy még mindig legyen elegendő fény és szellőzés.

Egy utolsó tipp a ragadozók távol tartásához: Rendszeresen gyűjtse össze a tojásait, és a nap végén távolítsa el a maradék ételmaradékot.

 

Az ól könnyű tisztítása

Ami megnehezíti a tisztítást, hogy be kell nyúlni és el kell érni büdös és sötét helyekre. Ha az ajtók és a tető nyitható az könnyebb hozzáférést és jobb fényt biztosít.

Egy másik kulcsfontosságú elem, amely segít felgyorsítani a tisztítási folyamatot, a kivehető padlók vagy tálcák, ami sokkal könnyebbé teszi az összegyűjtött ürülék eltávolítását. Az is megkímél némi kényelmetlenségtől, ha olyan fészekaljzatot választ, amely tisztításhoz kicsúsztatható fészekdobozokkal rendelkezik.

 

 

 

 

A legjobb tyúkketrec fontos tulajdonságai

 • Rámpa – A rámpa segít a csirkéknek elmozdulni a pihenőhelyről és befutni a fészkelődobozba. Nem minden modell rendelkezik ezzel a funkcióval, és ez egy fontos elem. A rámpán néhány centiméterenként keresztben kapaszkodók találhatók, amelyek a csirkék kapaszkodhatnak, miközben felfelé haladnak a rámpán.
 • Biztonságos ajtók – Ügyeljen arra, hogy valamilyen zárral vagy zárrendszerrel ellátott ajtókat válasszon. Ez a funkció növeli a csirkék biztonságát, és megakadályozza, hogy ragadozók bejussanak a tyúkólba.
 • Erős kialakítás – Keressen olyan ólokat, amelyek erős kialakításúak és keményfából készültek. A fenyő kiváló választás az időjárásnak ellenálló, amelyek évekig kitartanak. A keményfa a legjobb választás, és egyes modellek vonzó olajbázisú pácolással és aszfalttetővel rendelkeznek.
 • Fakezelések – Egyes modellek kezelt fát tartalmaznak, hogy megakadályozzák a rovarok és paraziták fertőzését. A kezelt fa megnöveli az ól élettartamát, kényelmes, egészséges életteret biztosítva madarainak.
 • Időjárásálló tető – Az időjárásálló tető gondoskodik arról, hogy eső és rossz időjárási körülmények esetén ne szivárogjon be a fészekdobozba.
 • Kivehető fészkelőtálcák – Tisztítania és karban kell tartania az ólakat, hogy megelőzze a betegségek és a paraziták bejutását a csirkékbe. Keressen olyan modelleket, amelyek kivehető fészkelőtálcával rendelkeznek az egyszerű tisztítás érdekében.

 

 

Milyen előnyei vannak, ha van tyúkólunk

A csirkeól birtoklása számos előnnyel járhat mind az Ön, mind a csirkék számára. Az egyik legnagyobb ok, amiért az emberek a háztáji csirkék nevelését választják, az az, hogy élvezzék a friss igazi tojást.

A frissen tojott tojás jobb ízű, több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a bolti alternatívák.

A tojásokon túl azonban a tulajdonosok általában megtalálják a stresszoldást az interakció és a rituális viselkedés miatt, amely a tyúkok gondozásával jár. Mint korábban említettük, a csirkék kártevőirtást és természetes komposztforrást is kínálhatnak.

A csirkék jól vadásznak a legyekre, férgekre, kullancsokra és más egyébb apró kis kártevőkre. Ürülékük komposztálható és kertészeti célokra felhasználható. A csirkék is sokkal önellátóbbak, mint más háziállatok; csak élelemre, vízre, menedékre van szükségük, és egy kis helyre, ahol boldogok és van helyük szaladgálni.

 • A tyúkól a tyúkok számára is előnyös, a legnagyobb előnyük a veszélyes ragadozók elleni védelem. A legjobb tyúkólak emellett kényelmesek és helyet biztosítanak a tyúkok számára a fészkeléshez és tojásrakáshoz, valamint menedéket nyújtanak a zord időjárás körülményektől.
 • A csirkék tartása által rendszeresen frissen tojott tojásokhoz juthat.
 • A boldog és egészséges madarak több és jobb minőségű tojást jelentenek.
 • A csirkék kártevőirtást és természetes komposztforrást jelenthetnek.
 • A tyúkok birtoklása egyfajta társasági és stresszoldó lehet.
 • A biztonságos ól megvédi a csirkéket a ragadozóktól.
 • Egy ól menedéket nyújt a tyúkok számára az természet viszontagságai elől.

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések a tyúkólakról

Még mindig azon töprenghet, hogy hová helyezze el a kuckót, vagy mit tartson benne. Válaszokat kaphat ezekre és más, a csirkeólokkal kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre.

 

Hol helyezzünk el egy csirkeólat?

Helyezze ólját részleges napfényre, hogy a csirkék dönthessenek, sütkéreznek-e a napon vagy árnyékban pihenjenek. Érdemes egy olyan helyet is kiválasztani, ahol fű található, ahol a pipik tudnak hemperegni. A szilárd, vízszintes talaj az ól alatt segít távol tartani a ragadozókat, amelyek becsúszhatnak a szűk rések alatt.

 

Mit helyezzünk el egy csirkeólban?

A legjobb csirkeólak tartalmaznak fészkelődobozokat, szigetelést, világítást, alomtálcákat, alomanyagot (például szalma), valamint élelmiszer- és vízellátást.

 

Hogyan kell szigetelni a csirkeólokat?

A hézagok vagy területek kiküszöbölése, ahol a huzat behatolhat, fontos módja annak, hogy kényelmesen tudjon maradni a tyúk és ne zavarjuk a tömitéssel. Néhány téliesített tyúkól habszigeteléssel és viharajtóval rendelkezik. A DIY szigeteléshez fontolja meg az ól kartonpapírral való kibélelését és a nyílások takaróval való letakarását.

 

Hogyan melegítsünk fel egy tyúkólat?

A csirkeól fűthető fűtőlámpákkal, lapos fali fűtőtestekkel és/vagy a fej fölé helyezhető függő infravörös fűtőberendezésekkel.

 

Milyen gyakran kell tisztítani a tyúkolakat?

Az, hogy milyen gyakran takarítja az ólját, függ a csirkék mennyiségétől és attól, hogy mennyi helyük van. Általánosságban elmondható, hogy hetente érdemes kidobni az ürüléket és cserélni az almot, míg az alposabb súroláshoz évente két-három alkalom elegendő. A maradék ételt és vizet este cserélni kell

 

Hogyan tartsuk távol a patkányokat a tyúkóltól?

Tartsa távol a patkányokat az ételmaradék kidobásával és a takarmányok éjszakai tárolásával, valamint a tojások napi összegyűjtésével. A tyúkólat strapabíró fából kell készíteni, és hálóhuzallal, jó minőségű zárakkal és megemelt fészkelődobozokkal kell felszerelni.

 

Mennyit esznek a csirkék?

A tyúkok szívesen esznek rovarokat és dögöket, amelyeket az udvaron, virágágyásokban és pázsiton találnak. A tojástermelés optimalizálása érdekében azonban jó minőségű magkeverékeket is kell etetnie a megfelelő táplálkozással.

A csirkék mennyisége a fajtától, a takarmány minőségétől és az éghajlattól függően változik. Az átlagos tyúk naponta négy-hat uncia takarmányt eszik meg, a téli hónapokban ez a mennyiség növekszik.

 

Visszatérnek a csirkék az ólba éjszakára?

Elgondolkodhat azon, hogy lehetséges-e a csirkéket erre megtanítani, ahogy a filmekben látja. A valóság az, hogy a csirkék társas állatok, és ha jól bánunk velük, idővel hallgatni fognak az emberre.

Ha óvatosan beviszi őket az ólba, ahogy a nap végén, és néhány hétig megismétli ezt , végül maguktól is elkezdik ezt csinálni. Néhány csirkeól automata ajtónyitóval rendelkezik a fészekaljhoz vagy a fészekdobozhoz. A csirkék könnyen hozzáférhetnek a szállásukhoz, még akkor is, ha Ön távol van.

 

A csirkék egész nap az ólban maradnak?

A csirkék egész nap az ólban maradhatnak, különösen rossz időben. A hűvösebb napokon azonban szeretnek kimenni a szabadba, hogy az ól körül turkáljanak. E tekintetben a legnagyobb különbséget az ól mérete jelenti. Ha túl sok csirkét tart egy kisebb ólba, az azt eredményezi, hogy gyakrabban akarnak kimenni a szabadba.

 

Mi a legjobb talaj a tyúkketrec számára?

Javasoljuk, hogy a fészekdobozban fenyőforgácsot használjon. Ez a padló olcsó, kiváló szigetelést és nedvességelnyelést biztosít hidegebb, nedvesebb éghajlaton. Helyezzen centiméternyi fenyőforgácsot, és fedje le szalmával, hogy a csirkék számára a legjobb eredményt érje el.