Mikulásvirág jelentése és szimbolikája

Karácsony van, és mit látsz majdnem minden üzlet kirakatában? A magyal és a csillogó fények mellett valószínűleg észreveszed majd a színes mikulásvirágokat is.

Ezek a szép, lélegzetelállító virágok gyakoriak az ünnepi szezonban. Azonban tudod miért? A mikulásvirágnak mély kulturális és szimbolikus jelentése van. Íme, amit tudnod kell.

 

 

Mit a Mikulásvirág jelentése?

A „mikulásvirág” elnevezést először az 1800-as évek elején használták, a név Joel Roberts Poinsett botanikus és az Egyesült Államok első mexikói minisztere nevéből származik.

Ez az ember mikulásvirágokat küldött vissza Mexikóból a dél-karolinai üvegházakba. Mielőtt átnevezték mikulásvirágnak, a növényt „festett levélnek” vagy „mexikói lángvirágnak” nevezték. Tudományos neve Euphorbia pulcherrima.

 

Mit szimbolizálnak a Mikulásvirágok?

A Mikulásvirág régóta ismert a karácsonyhoz való kötődésükről. Valójában a növény először az 1500-as években kapcsolódott az ünnephez Guatemalában és Mexikóban.

Itt egy legenda szerint egy Maria nevű lány túl szegény volt ahhoz, hogy ajándékot tudjon adni az ünnepekre. Egy angyal azt mondta neki, hogy inkább gyűjtse össze a gyomokat az út széléről.

Amikor elhelyezte a gyomokat a templom oltáránál, karmazsinvirágok keltek ki és később mikulásvirágokká változtak. Ettől kezdve a ferences atyafiak elkezdték használni a növényt az ünnepek jelképeként, mivel a levelek csillagmintája a betlehemi csillagot, míg a piros szín a keresztre feszítést jelképezte.

Jellemzően a vörös árnyalataiban található, de zöld, fehér és rózsaszín virágokkal is rendelkezhet. A színtől függetlenül a mikulásvirágok hasonló jelentéssel bírnak. Ezek a virágok többnyire a sikert, a jókedvet, sőt a tisztaságot szimbolizálják (bár ez utóbbi jelentés már nem annyira gyakori).

 

Mi a Mikulásvirág kulturális jelentősége?

Érdekes módon az aztékok voltak az elsők, akik mikulásvirágot termesztettek. Az Egyesült Államokban ezeknek a növényeknek a termesztése csak akkor kezdődött, amikor Joel Poinsett hazaküldte a növényeket Dél-Karolinába.

Az aztékok eredetileg a mikulásvirágokat használták festékek előállítására és lázcsillapító gyógyszerekként is. Az aztékok ősi nyelvén Nahuatl néven ismert növény Cuetlaxochitl néven ismert, ami azt jelenti, hogy „maradványokban vagy talajban növő virág”.

Mexikóban a mikulásvirágot Szenteste Virágaként tartják számon, Peruban és Chilében pedig az Andok Koronájaként ismerik. Spanyolországban a mikulásvirág hagyományos húsvéti virág.

 

Mikulásvirág

Mi a mikulásvirág tetoválás szimbolikája?

A mikulásvirág tetoválások nem csak a karácsonyról szólnak, de látni fogod, hogy ezek a tetoválások általában szorosan kapcsolódnak az ünnepi szezonhoz. A mikulásvirág tetoválások segítségével kibontakoztathatod az ünnepek varázsát és életre keltheted azt közvetlenül a bőrödön.

Ha decemberben születtél, vagy tetoválásoddal szeretnél megemlékezni valakiről, aki decemberben született, akkor ez a virág remek választás lesz.

 

Mikor kell adni valakinek mikulásvirágot?

A mikulásvirág megfelelő az ünnepi szezonban, de az év bármely szakában megajándékozhatsz bárkit ezzel a virággal. Mivel virágkompozíciókban jól megállják a helyüket, a virágokat gyakran ajándékozzák a karácsonyi szezonban.

Egyben december születési virága is, így megfelelő születésnapi ajándék lehet annak is, aki ebben a hónapban ünnepli születésnapját.