Miért jó a magaságyás? Kinek és hol érdemes használni?

A magaságyás egyre népszerűbb kertészeti megoldás a kertbarátok körében. De vajon miért olyan előnyös a magaságyás, és kinek érdemes használni?

Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük a magaságyás előnyeit, miért érdemes vele foglalkoznod és tippeket adunk a sikeres magaságyásos kertészkedéshez. Továbbá felvázoljuk, hogy milyen növényeket érdemes ültetni magaságyásba. Kezdjük!

 

 

Miért jó a magaságyás? A magaságyás előnyei

A magaságyásos kertészkedésnek számos előnye van a hagyományos kertészettel szemben. Íme néhány fő előny:

 1. Jobb vízelvezetés: A magaságyások jobb vízelvezetést biztosítanak, így a növények gyökerei nem fognak túl sok vizet felvenni, ami gyakori probléma a hagyományos ágyásoknál.
 2. Könnyebb talajművelés: A magaságyásokban a talaj lazább és könnyebb művelni, így kevesebb erőfeszítésre van szükség a kertészkedés során.
 3. Kevesebb kártevő és betegség: A magaságyásokban nevelt növényeknek általában kevesebb kártevővel és betegséggel kell szembenézniük, mivel a föld feletti elhelyezkedés miatt nehezebb a kártevők számára hozzáférni.
 4. Ergonómia: A magaságyások emelt szintje megkönnyíti a kertészkedést, hiszen kevesebb görnyedésre és hajolgatásra van szükség.
 5. Talaj minőségének kontrollja: A magaságyásban könnyebb szabályozni a talaj minőségét és tápanyagtartalmát, így jobb körülményeket teremthetsz a növényeid számára.

 

 

ültetőláda a kertben

Kinek és hol érdemes magaságyást használni?

A magaságyások szinte minden kertész számára előnyösek lehetnek, de különösen az alábbi esetekben érdemes fontolóra venni:

 • Korlátozott hely: A magaságyások tökéletesek olyan helyeken, ahol korlátozott a rendelkezésre álló terület, például teraszokon, erkélyeken vagy kis kertekben.
 • Rothadásra hajlamos talaj: Ha a talaj rossz vízelvezetésű vagy rohajlamos a rothadásra, a magaságyások segítségével javítható a helyzet.

 • Fizikai korlátozottságok: Azok számára, akiknek nehezére esik a hagyományos kertészeti munkálatok elvégzése (pl. görnyedés, hajolgatás), a magaságyások ergonómiai előnyöket kínálnak.
 • Talaj minősége: A magaságyások kiválóan alkalmasak olyan területekre, ahol a talaj minősége nem megfelelő, mivel lehetőséget biztosítanak a talaj tápanyagtartalmának és szerkezetének szabályozására.

 

 

Mit érdemes ültetni magaságyásba?

A magaságyásba számos növényt ültethetsz, például zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és virágokat. A következő növények különösen jól érzik magukat a magaságyásban:

 1. Zöldségek: Paradicsom, paprika, uborka, sárgarépa, cékla, káposztafélék és saláták.
 2. Gyümölcsök: Eper, áfonya, ribizli és málna.
 3. Fűszernövények: Bazsalikom, petrezselyem, koriander, rozmaring és zsálya.
 4. Virágok: Körömvirág, százszorszép, petúnia és napraforgó.

A növények választásánál figyelembe veheted a talaj igényeit, a napfény- és vízigényt, valamint a növények közötti távolságot.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

1. Milyen magasnak kell lennie a magaságyásnak?

A magaságyások általában 30-90 cm közötti magasságban készülnek. Az ideális magasság attól függ, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni, és milyen mélységű gyökérrendszerük van. Emellett figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat is, vagyis milyen magasság a kényelmes a kertészkedés szempontjából.

 

2. Milyen anyagból érdemes készíteni a magaságyást?

A magaságyások készülhetnek fából, műanyagból, fémből, téglából vagy kőből. Az anyagválasztás attól függ, hogy milyen esztétikát szeretnél elérni, mennyit szeretnél költeni, és mennyire fontos a tartósság szempontjából.

 

3. Milyen talajt használjak a magaságyásban?

A legjobb talaj a magaságyásba jó minőségű, jól szellőző és tápanyagban gazdag. Az ideális talajkeverék általában egyenlő arányban tartalmaz komposztot, kerti talajt és tőzeget vagy kókuszrostot.